Vize budoucnosti: Krachující centrální banky

Jiří Soustružník | rubrika: Sloupek | 12. 5. 2010 | 5 komentářů
Evropská centrální banka rozhodla, že bude půjčovat bankám, i když ty jí do zástavy dají řecké státní dluhopisy. Nově hodlá státní dluhopisy problémových zemí přímo nakupovat. Už ale neříká, co by se stalo, kdyby některá z těchto zemí zbankrotovala a dluhopisy ztratily většinu své hodnoty.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

21. 1. 2011 22:28 | Jan Kraus

Vážený pane Soustružníku, soudě dle Vašich článků jste vzdělaný a velmi inteligentní člověk. Doporučuji Vám přečíst si Bibli a hledět na na světovou ekonomiku jako na kvazistabilní systém, který nezadržitelně spěje k zániku z důvodu nerespektování Božích pravidel - Boží pravidla, na rozdíl od lidských experimentů, fungují. Jan Kraus, Jihlava
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2010 8:15 | expert na krize

Tady se především zapomíná na mechaniku peněz. Vezměme příklad. Stát potřebuje 500 mld.Kč. Osloví banku např. centrální a dojednají směnu. Banka dotiskne 500 mld. Kč samozřejmě z ničeho ( bez existence protihodnoty) a stát stejným způsobem dotisne dluhopisy s úrokem v téže výši a také pochopitelně z ničeho (bez existence protihodnoty) a provedou směnu ničeho s ničím. Ten, který těmto číslům dá reálnou hodnotu se jmenuje daňový nevolník, označovaný honosně jako poplatník. Pak je ovšem zcela zřejmé, že finanční krize je systémově zakomponovaná v systému peněz tisnutým z ničeho a že se jim nelze vyhnout, např. hyperinflací.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2010 0:56 | vladislav skalicky

Selský rozum říká že v případě toho že státní dluhopisy problémových zemí budou neprodejné - a tak je centrální banka bude nucena vykoupit a dotisknout peníze. Tím vysvobodí stát jenž tyto dluhopisy nebude schopen vyplatit od trapného bankrotu . Vytvoří tím sice inflační ekonomii a okrade tak vlastní populaci . Nakonec inflace bude jediné řešení jak se vysekat z problémů,
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2010 13:09 | evžen chochol

Pan Bouček není jediný, kdo autorovi nerozumí. Já také ne. Ale spíše mi to připadá, že autor příliš nerozumí roli centrálních bank (nehledě na fakt, že v případě ČNB nezná ani zákon o ní. - A jistě v řadě států bude pravidla činnosti centrální banky rovněž upravovat speciální zákon). Např. centrální banka nemůže dotiskávat peníze "libovolně". Ostatně proč by to činila? Dluhopisy vydává stát, nikoliv ona. Ona tak maximálně může odkupovat státní dluhopisy a v případě ztráty schopnosti státu dluhopisy splatit, by realizovala ztrátu. Ovšem bankrot státu a bankrot centrální banky jsou dvě naprosto odlišné věci. Ztráty ovšem banka nevyřeší tiskem peněz - zvedla by inflaci a znehodnotila by státní dluhopisy umístěné na jiných trzích. A pokud odkupuje dluhopisy jiných zemí - pravděpodobně emitovaných v eurech nebo dolarech, pak tisk českých korun je už zcela směšná úvaha.
Těžko se mi komentují všechny "blably", které provází úvahu pana Soustružníka - jen se divím, jaké odborníky Patrie zaměstnává.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2010 8:23 | Bouček Antonín

Nějak panu autorovi nerozumím. Pokud vím, alespoň za posledních sto let centrální banky kupovaly státní dluhopisy zemí vlastních (v rámci určování výše úrokových sazeb) i cizích (v rámci investic devizových rezerv), jakož i mraky jiných věcí, například zlato. Celkem pravidelně musely řešit následky toho, že předmět nákupu poklesl v hodnotě. Například ČNB takto vykázala několik miliard ztrát z investic devizových rezerv v euru a v dolaru, když koruna vůči nim posílila (a devizové rezervy tedy v korunové hodnotě klesly). Centrální banky takto přežily 70. léta (vražedné prostředí pro dluhopisy) i posledních deset let (zlatá doba dluhopisů), velkou depresi, německou hyperinflaci i obě světové války. Plus mínus autobus tento systém nějakým způsobem funguje. O čem je tedy řeč?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Chmela

podnikatel, Tescoma

Petr Brůna

podnikatel, Husky

Petr Chmela
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Petr Brůna
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services