Rok 2009: Česko narazí na dno až půl roku po Německu

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 22. 12. 2008
Rok 2009: Česko narazí na dno až půl roku po Německu
Minulý rok analytici říkali, že vývoj v USA bude klíčový pro dění ve zbytku světa. Měli pravdu. Ale mýlili se v tom, když si mysleli, že recese nakonec nepřijde. Na rok 2009 tentokrát Česku věští nižší inflaci, nižší růst a vyšší nezaměstnanost.

Česká ekonomika poroste příští rok o 1,2 procenta. To je o 3,6 procentního bodu pomaleji než letos. Vyplývá to z průzkumu serveru Peníze.cz mezi osmi analytiky a ekonomy předních českých finančních institucí. Jde o pomalejší růst, než předpovídá ministerstvo financí či některé světové instituce. Důvod jejich pesimismu je jednoduchý: světová finanční krize přerostla v hospodářskou recesi v USA a v Evropě.

Co věští analytici české ekonomice na rok 2009

Indikátory české ekonomiky pro rok 2009

 

Česko je malá otevřená ekonomika, takže utlumení poptávky se citelně odráží ve výkonu a ziscích podniků. „Podíl vývozů na HDP činí v Česku 80 procent,“ upřesňuje závislost David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Vidět je to i na důležité části českého průmyslu. Automobilky přispívají k růstu českého HDP zhruba půl až jedním procentem. Již před Vánocemi některé zastavily provoz, protože nemají pro vozy odbyt. „Na druhou stranu by se objem výroby automobilového sektoru měl v příštím roce zvýšit díky zahájení výroby závodu Hyundai, mohlo by to zvýšit HDP o 0,6 procenta,“ míní Vojtěch Benda, hlavní ekonom ING.

„Růst české ekonomiky může oslabit také ztížený přístup k úvěrům,“ tvrdí Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny a dodává: „Ale vzhledem k tomu, že české firmy i domácnosti jsou relativně méně zadlužené, vnímám jako relativně větší problém hospodářskou recesi v eurozóně než horší dostupnost financování.“ Bankovní sektor také tvoří z hlediska odolnosti proti krizi pro Česko výhodu. Analytici ho považují za zdravý. Podle dat patří Česko mezi země, kde banky půjčky financují hlavně z vkladů, kterých mají více, než jaký je objem poskytnutých úvěrů. Banky tedy mají prostředky pro další úvěrování.

„Stabilizace úvěrového trhu musí nutně předcházet oživení ekonomiky,“ míní Josef Novotný, analytik FIO. I přes snižování sazeb panuje na mezibankovním trhu poměrně velká nedůvěra, která se do Česka přelévá ze zahraničí. Je těžké odhadnout, kdy se důvěra vrátí, ale nikdo nevěří, že by se tak stalo hned v prvním čtvrtletí 2009.

ČNB se snaží podpořit ekonomiku snižováním úrokových sazeb. Podle odhadů se sazby dostanou v průběhu prvního pololetí na 1,5 až 1,75 procenta, kde nějakou chvíli vydrží. Pokud by se naplnily optimistické scénáře o ekonomickém oživení koncem roku 2009, přichází v úvahu mírné zvednutí sazeb o několik málo desetin procentních bodů.

Snižování sazeb si může ČNB, stejně jako další centrální banky, dovolit i díky klesající inflaci. Tu tlačí dolů mimo jiné velký propad cen komodit. V Česku letos inflaci vyhnaly výše i nové zákony (např. změna daní, poplatky za recept a lékaře), které ztratí v roce 2009 vliv, jelikož již budou zahrnuty ve srovnávacím základu. „Otázkou je pouze rychlost a ochota obchodníků ceny přizpůsobovat měnícím se podmínkám na trhu. Obecně stále platí, že ceny jsou pružné spíše směrem vzhůru,“ upozorňuje ale Petr Dufek, analytik ČSOB, proč se nemusí Češi dočkat zlevňování.

Důležitý pro Českou republiku bude také vývoj v sousedním Německu, které je hlavním obchodním partnerem. „Laxní postup Německa v boji proti krizi je pro nás jako největšího obchodního partnera potenciálním nebezpečím. Německo je dostatečně velkou a relativně uzavřenou ekonomikou, která má prostor pro fiskální expanzi,“ myslí si Bureš. „Na druhou stranu Německo má lepší startovní podmínky do této krize, než řada jiných zemí eurozóny,“ uklidňuje Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Jelikož se ale problémy v zahraničí projevují v české ekonomice se zhruba půlročním zpožděním, největší dopad krize může přijít až v druhé půlce roku. „Pokud se dno ekonomického cyklu bude nacházet v eurozóně v prvním čtvrtletí, pak lze čekat dno hospodářského cyklu v Česku zhruba ve třetím čtvrtletí,“ vysvětluje Brožka.

Očekávané makroekonomické veličiny pro rok 2009

Petr Dufek
Jan Bureš
David Brožka
Milan Vaníček
Pavel Sobíšek
Vojtěch Benda
David Navrátil
Josef Novotný
Pavel Sobíšek, UniCredit Bank
Inflace (v procentech)2,4 (na konci roku)
Nezaměstnanost (v procentech)7
Růst HDP (v procentech)1,6
Růst mezd (v procentech)4,8
Úrokové sazby ČNB, první polovina rokuPokles na 1,75 %
Úrokové sazby ČNB, druhá polovina rokuRůst na 2,25 %

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze lze poslat ještě na Silvestra

19. 12. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Peníze lze poslat ještě na Silvestra

Poslední den v roce připadá na středu, tedy pracovní den. Díky tomu mohou všichni opozdilci vyřídit bankovní příkazy a jiné operace v téměř všech bankách se silvestrovským datem. Zpravidla... celý článek

Kolik budou brát matky na mateřské v roce 2009

18. 12. 2008 | Eva Sovová | 24 komentářů

Kolik budou brát matky na mateřské v roce 2009

Ženy s vyššími příjmy, které nastoupí na mateřskou příští rok, budou pobírat mnohem vyšší podporu v mateřství, než nynější matky. Spočítejte si, co vás v roce 2009 čeká.

Co by se stalo, kdyby zkrachoval správce podílového fondu

17. 12. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Co by se stalo, kdyby zkrachoval správce podílového fondu

Banky, které mají pobočky i v Česku a spravují zde podílové fondy, odepisují miliardy špatných investic. Kdo by se obával, že při krachu takové banky neuvidí z majetku svého fondu ani... celý článek

Partners Financial Services