Recese bude mírná, alespoň ta první...

Petr Čermák | rubrika: Rozhovor | 7. 5. 2008 | 2 komentáře
Recese bude mírná, alespoň ta první...
I přes dosavadní růst americké ekonomiky lze stále očekávat recesi, kterou vystřídá další růst trhů. Trend rostoucích akcií se ale blíží ke konci. Pak přijdou větší problémy než dnes, říká Gregorz Swietlik, ředitel Fortis Investmenst pro střední a východní Evropu.

Když hovoříte o současné situaci na kapitálových trzích, používáte často termín „recese“. Proč?
Oficiálně se recese oznamuje až poté, co nastala, tedy po dvou čtvrtletích poklesu HDP. Indikátory ale už před tím ukazují, že recese bude, respektive jsou stejné jako při recesích v minulosti. Vidět to je například u poklesu tvorby pracovních míst mimo zemědělství, který vždy předcházel recesi. Stejně tak jako u snížení indexu optimismu spotřebitelů. Podle našeho názoru to sice bude velmi mělká recese, ale bude. Nemůžeme říct, že nastal konec býčího trhu. Nacházíme se ale asi v jeho pozdní fázi. Riziko zhoršujících finančních výsledků se zvětšuje a zvyšuje se také riziko vyhlídky na medvědí trh, který není moc daleko.

Jak moc blízko tedy je?
Myslím tak jeden rok. Po šesti měsících čekáme krátký vzestup, rok 2009 bude poslední rok býčího trhu a v roce 2010 se ocitneme na trhu medvědím. Po krátkém vzpamatování tu tedy můžeme mít brzy další problém, protože FED (Americká centrální banka) řeší jednu krizi, ale v dlouhém období vytváří další.

Akcie USA v dobách recese

Začátek receseKonec receseTrvání (měsíců)Pokles indexu S&PS&P 12 měsíců po skončení recese
Listopad 1948Říjen 194911-15%25%
Červenec 1953Květen 195410-12%28%
Srpen 1957Duben 19588-19%38%
Květen 1960Únor 196110-11%29%
Prosinec 1969Listopad 197011-30%37%
Listopad 1973Březen 197516-46%32%
Leden 1980Červenec 19806-7%33%
Červenec 1981Listopad 198216-24%52%
Červenec 1990Březen 19918-16%29%
Březen 2001Listopad 20018-46%22%
Průměr10,4-23%33%
Zdroj: Fortis Investments

Je tedy politika FEDu špatná?
Je dobrá, protože musíme řešit problémy, které máme teď. O další problémy se budeme starat až potom. To také souvisí s přístupem centrálních bank. Typický jejich přístup byl takový, že se řídily hlavně podle nejpravděpodobnějšího scénáře. V minulém roce se začaly řídit naopak takzvaným nejhorším scénářem. Riziko kolapsu finančního sektoru bylo malé, ale existovalo. Výsledek takové krize by byl velmi špatný, je lepší jednat teď, i když je riziko malé, než příliš pozdě. Ale jakmile uvidí, že je likvidita na trhu, začnou zvyšovat úrokové sazby, protože budou říkat, že inflace je větší problém než recese. Pokud bude situace na finančním sektoru stabilní, nebudou čekat.

Očekáváte stejnou nervozitu na trzích jako v uplynulých měsících?
Trhy budou každopádně v příštích letech velmi nervózní. Velkou roli hrají pocity, všichni jsou opatrní a donekonečna analyzují data a výkazy. Všichni se stávají více závislými na chování centrálních bank. Investoři si uvědomují, že se býčí trh blíží ke konci. Je stále důležitější sledovat psychologii trhu. Takže takovou roli nebudou hrát data, ale to, jak lidé reagují. Ještě není konec špatných zpráv. Banky zveřejňují informace, ale stejně tak se snaží zprávy o ztrátách utajovat, proto můžeme i v dalším období očekávat miliardové odpisy. Celou situaci zhoršuje to, že o této problematice všichni hovoří a může dojít k proroctví, které se pak samo i naplní.

Co si myslíte o chování analytiků v současné situaci?
Analytici vidí hodnotu výnosů jako příliš optimistickou, dosud nezahrnuli celkový dopad recese, společnosti mohou být nadhodnoceny. Analytici, kteří pracují pro brokerské společnosti, dělají předpovědi a lidé podle nich obchodují. U této skupiny převažovala tendence být pozitivní, ale jelikož se dnes dá dobře spekulovat i na pokles cen, mohou dávat i negativnější předpovědi. Výhodou druhé skupiny analytiků, jako Fortis Investments, je, že stojíme stranou a neříkáme lidem, akcie které společnosti si mají koupit.

Nemůže i přes optimismus analytiků přijít medvědí trh již nyní?
Vzhledem k mělkosti recese se medvědí trh jeví jako nepravděpodobný. Ocenění akcií je poměrně nízké, globální růst je stabilní a nesmíme zapomínat na státní fondy, které disponují velkým množstvím peněz. Cítí příležitost k nákupu, týká se to arabských států, Singapuru či Ruska. Tak mohou přispět k zlepšení situace. Pokud nikdo nepředpokládá velkou recesi, pravděpodobně to tak bude. Kromě finančních společností jsou podniky zdravé, jsou ziskové a nejsou zadlužené.

Co tedy dělat, až jednou medvědí trh přijde? Máme prodat podíly ve fondech?
Ale nemít peníze ve fondech je také riskantní, protože pokud plánujete investovat na 20 či 30 let, musíte být opravdu dobrý, abyste poznal, kdy nakoupit a kdy prodat. Pokud si šetříte na penzi, je dobré vytvořit dobrou diverzifikaci, koupit různé produkty a zůstat na trhu a provádět malá přizpůsobení. Třeba, že nebudu mít 25 procent majetku v akciích, ale jen 20. V Polsku lidé diverzifikovali tak, že kupovali tři různé fondy třech různých společností zabývající se polskými akciemi, to je špatný příklad.

Věříte předpovědím analytiků? Myslíte si, že v roce 2009 budou investoři pozorovat rostoucí křivky cen akcií?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

fond, medvědi, psychologie, recese, USA

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Americký Fed snížil úrokové sazby, ale asi si dá pauzu

5. 5. 2008 | Jan Pekař

Americký Fed snížil úrokové sazby, ale asi si dá pauzu

Americká centrální banka na svém dvoudenním zasedání tento týden rozhodla o snížení základní úrokové sazby na dolar, jak ostatně očekávala většina analytiků. Přijetí tohoto rozhodnutí... celý článek

Priority se mění, Amerika bojuje s inflací

29. 4. 2008 | Jan Pekař

Priority se mění, Amerika bojuje s inflací

Hrozba hospodářské recese v USA zdaleka není zažehnána, špatné zprávy pokračují, ale reakce na ně už není tak bouřlivá, jako počátkem roku. Centrální banka Fed už není vyzývána ke snižování... celý článek

Jak vydělat na vepřovém nejen u řezníka

25. 4. 2008 | Petr Čermák | 6 komentářů

Jak vydělat na vepřovém nejen u řezníka

Ropa, zlato i obilí jsou obecně známé komodity, jejichž ceny v poslední době prudce rostou. Investovat se dá ale i třeba do vepřového masa, které má podle analytiků růst před sebou.... celý článek

Kdy je lepší obchodovat s certifikáty v zahraničí

18. 4. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Kdy je lepší obchodovat s certifikáty v zahraničí

Pražská burza se nemůže pochlubit závratnými čísly nabízených certifikátů či uskutečněných obchodů. Přesto není problém tento cenný papír v Česku prodat. Menší počet obchodů ale přináší... celý článek

Proč je těžké předpovědět recesi

16. 4. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Proč je těžké předpovědět recesi

Když se řekne recese, mluví se většinou o ekonomice, jejíž výkon dvě čtvrtletí po sobě klesá. Jenže předpovědět ji je obtížné, jako třeba nyní v případě Spojených států. Ještě v 90.... celý článek

Partners Financial Services