Motor evropské ekonomiky se zadírá

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 31. 7. 2008 | 1 komentář
Motor evropské ekonomiky se zadírá
Na rozdíl od českých, němečtí spotřebitelé dali najevo svou nejhorší náladu za posledních pět let. Jejich důvěra v ekonomiku dle výzkumu GfK, klesla na hodnotu indexu 2,1 z červnových 3,6 bodu. Nelze se divit, největší ekonomika eurozóny a největší obchodní partner ČR začíná mít vážné potíže.

Do Spolkové republiky Německo míří třetina celkového českého vývozu, tedy zboží za téměř 62 miliard korun měsíčně. Je to například třikrát více než na Slovensko a jedenáctkrát více než do Ruska. Do 27 zemí EU směřuje 80 procent českého vývozu. Problémy německého hospodářství a ekonomiky EU, zejména eurozóny, tedy v české ekonomice nacházejí citelné odezvy.

Nyní z Německa nezaznívá nic příjemného. Klesá průmyslová výroba, inflacise nedaří krotit. Nedlouho před zveřejněním indexu spotřebitelské důvěry vyšel také pravidelný index Ifo o důvěře podnikatelské. Ta v červenci předvedla nejhlubší propad od teroristických útoků na USA 11. září 2001. „Spokojenost se současnou situací i výhledy na příštích šest měsíců se výrazně zhoršily,“ komentoval hodnotu indexu Hans-Werner Sinn, předseda Ifo Institutu. „Průmysloví výrobci očekávají zhoršení ve vývozu. Oslabena je i jejich ochota najímat nové pracovníky.“ Sestupný trend naznačují i dotazovaní podnikatelé ze stavebnictví a obchodu.

Není tedy divu, že spotřebitelská důvěra v Německu spadla v červenci na nejnižší úroveň od hospodářské recese v roce 2003. Lidé se obávají nestability finančních trhů, znovu zřejmě i nezaměstnanostia inflace. A té zcela oprávněně, v červenci se podržela svých patnáctiletých rekordů, když spotřebitelské ceny v SRN za jediný měsíc vzrostly o 0,6 procenta a roční míra inflace dosahovala 3,3 procenta. Zklamala tak očekávání analytiků, že by mohla mírně klesnout. „Poslední data tak jen zvyšují pravděpodobnost, že Německo nebude brzo daleko od recese,“ varoval Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance.

V červenci však zeslábla v kolenou i celá eurozóna. Poklesla aktivita ve službách i v průmyslu. Index podnikatelské aktivity je na sestupu. Podnikatelská důvěra v Itálii je nejslabší za uplynulých 14 let. Důsledkem je pokles zakázek pro české firmy od partnerů v eurozóně.

Po těchto hodnotách předstihových ukazatelů a po zprávě o německé inflaci už ekonomové nedoufají ve zlepšení ekonomických údajů za červenec za celou eurozónu, jež mají být zveřejněna dnes, tedy poslední červencový den. „Je zřejmé, že pozitivní trend na trhu práce se zastavil,“ říká Petr Sklenář, analytik investiční společnostiAtlantik Finanční trhy. „Inflace zůstane vysoká, protože krátkodobé faktory, zejména ceny ropy, jsou výrazně negativní.“ V červnu činila inflace 4 procenta, nyní tržní analytici očekávají její zvýšení nad tuto hranici.

Tento vývoj zvyšuje tlak na Evropskou centrální banku rozhodnout o úrokových sazbách. Její dilema, zda je zvýšit, omezit tím inflaci ale také ohrozit hospodářský růst, či snížit a podpořit ekonomiku, ale povzbudit inflaci, se přiostřuje. Pokud proinflační faktory neoslabí, je pravděpodobné, že ECB úrokové sazby zvýší. Možná i později, než na nejbližším srpnovém zasedání. „Blíží se konec roku, v eurozóně začne vyjednávání o mzdách na příští rok a ECB by se měla snažit tlumit inflační očekávání,“ poznamenává Sklenář. ECB sleduje dlouhodobý inflační cíl 3 procenta.

Jak by se Česko mohlo vyhnout dopadům ekonomického zpomalení v SRN? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se sžili s reformami a ekonomice zase věří

29. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Češi se sžili s reformami a ekonomice zase věří

Důvěra Čechů v domácí ekonomiku se v červenci mírně zvýšila, lidé očekávají zlepšení své ekonomické i finanční situace. Podnikatelé si ale dělají větší starosti a další prosperitu tak... celý článek

Co ovlivňuje domácí i světovou ekonomiku

24. 7. 2008 | Jan Pekař | 3 komentáře

Co ovlivňuje domácí i světovou ekonomiku

Guvernér ČNB už pohrozil snížením úrokových sazeb. Koruna poslechla a za dva dny oslabila z rekordně vysokých hodnot na třítýdenní minimum. Takto prudké oslabení bylo za posledních... celý článek

Silná koruna - dobrý pomocník, ale zlý pán

21. 7. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Silná koruna - dobrý pomocník, ale zlý pán

Dovolená v zahraničí vyjde letos proti loňsku výrazně levněji. V absolutních číslech se ušetří 5150 korun na nákupu tisícovky eur. Příští rok už bychom se z toho ale nemuseli tolik... celý článek

Světová ekonomika se v létě určitě ještě nezahřeje

15. 7. 2008 | Jan Pekař | 5 komentářů

Světová ekonomika se v létě určitě ještě nezahřeje

Prudký propad amerických kapitálových trhů z přelomu června a července se zvolnil. Ale lépe na trzích není. Hospodářský růst zůstává ohrožen v USA, v Evropské unii i domácí ekonomice... celý článek

Potvrzeno! Silná koruna začíná škodit.

9. 7. 2008 | Jan Pekař | 17 komentářů

Potvrzeno! Silná koruna začíná škodit.

Posilující koruna a vysoká inflace si začínají vybírat svou daň. Poptávka po dražším tuzemském zboží v zahraničí začíná klesat. Upadá i zájem Čechů o zahraniční výrobky. Výsledek: květen... celý článek

Partners Financial Services