Priority se mění, Amerika bojuje s inflací

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 29. 4. 2008
Priority se mění, Amerika bojuje s inflací
Hrozba hospodářské recese v USA zdaleka není zažehnána, špatné zprávy pokračují, ale reakce na ně už není tak bouřlivá, jako počátkem roku. Centrální banka Fed už není vyzývána ke snižování úrokových sazeb. Vážnějším nebezpečím se stává inflace.

Hospodářská stagnace v USA bude delší a hlubší, než se původně očekávalo, varovala nedávno Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. V podobném duchu hovoří i americká centrální banka FED v dubnovém vydání Béžové knihy o vývoji národního hospodářství: „Americká ekonomika v posledních týdnech pokračovala v silném útlumu a hospodářské podmínky se zhoršovaly prakticky v celých USA.“

V pátek 25. dubna zveřejněný index spotřebitelské důvěry sestavený agenturou Reuter’s a Univerzitou v Michiganu klesl třetí měsíc v řadě. Tentokrát spadl na 62,6 z březnových 69,5 bodu. To je nejhorší výsledek od roku 1982, kdy Ameriku ovládalo období „stagflace“ charakterizované slabým nebo téměř žádným hospodářským růstem doprovázeným vysokou inflací.

Spotřebitelská důvěra patří k nejsledovanějším ukazatelům v USA, protože soukromá spotřeba tam vytváří více než dvě třetiny hrubého domácího produktu. Jedním z jejích stimulů jsou prodeje nových domů. Ty v březnu spadly o 8,5 % ve srovnání s únorem a byly nejníže od října 1991 a níže, než očekávali analytici. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (výrobky s trvanlivostí nejméně 3 roky), které jednak indikují spotřebitelský apetit a jednak signalizují vytížení výrobních kapacit průmyslu, v březnu také klesly. Ekonomové předpokládali přinejhorším stagnaci.

Jediným příznivým údajem za poslední týden byla čísla o nezaměstnanosti: počet uchazečů žádajících o podporu se v březnu snížil ve srovnání s únorem o 33 tisíc.

Kapitálový trh na tyto údaje prakticky nereagoval. Hlavní burzovní indexy nerušeně pokračovaly v růstu započatém 18. března po posledním snížení úrokových sazeb americkou centrální bankou Fed. Už tehdy ale Fed snížil sazby méně, než trhy očekávaly (o 0,75 procentního bodu na 2,25 procenta, ačkoliv obchodníci čekali snížení o celý procentní bod).

Další akci Fedu na poli úrokových sazeb výrazně omezuje inflace. Mezinárodní měnový fond navíc nedávno varoval, že v případě potravin nelze očekávat snížení jejich cen ani tehdy, když letošní úroda bude lepší než dobrá.

Pravděpodobně nelze očekávat ani pokles světových cen surové ropy. Analytici Citigroup poukazují na to, že průzkum a těžba probíhá v čím dál tím hůře dostupných nalezištích, jejichž využívání si vyžaduje stále vyšší investice do těžebních zařízení. Vyčerpaná ropná pole navíc nejsou dost rychle nahrazována novými. Růst cen ropy je tedy podložen – kromě růstu poptávky a politicky způsobenými výpadky v dodávkách – také růstem nákladů na těžbu, dopravu a zpracování.

Nebezpečí, které představují rostoucí ceny, vnímají i analytici v USA. Zřejmě by proto nebyli překvapeni, kdyby ve středu 30. dubna měnový výbor centrální banky Fed na svém pravidelném zasedání úrokové sazby nesnížil vůbec, nebo jen „symbolicky“ o čtvrt procentního bodu. Kapitálové trhy by, podle názoru některých obchodníků, ani v takovém případě nečekal žádný „výplach“, ale jen relativně mírnější korekce.

Kdy podle vás skončí období drahých potravin a surovin? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fed nevyslyšel hlas analytického "lidu"

20. 3. 2008 | Jan Pekař | 3 komentáře

Fed nevyslyšel hlas analytického "lidu"

Americká centrální banka Fed nevyslyšela nahlas pronášená přání investorů z Wall Street, aby snížila hlavní úrokovou sazbu o celé jedno procento, ale slíbila, že bude pokračovat ve... celý článek

Ekonomika slábne, budou krachovat banky

3. 3. 2008 | Jan Pekař | 5 komentářů

Ekonomika slábne, budou krachovat banky

Předseda americké centrální banky Ben Bernanke řekl Kongresu na rovinu: "Je to horší, než jsme si dosud představovali, některé menší americké banky zkrachují."

Americké hospodářství se zastavilo, hrozí Greenspan

26. 2. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Americké hospodářství se zastavilo, hrozí Greenspan

Hospodářský růst USA je na nule. Tvrdí to bývalý předseda americké centrální banky Fed a stále velmi respektovaný ekonom Alan Greenspan. Česká ekonomika tím ale neutrpí, říkají tuzemští... celý článek

Paniku na burzách hned tak něco nezastaví

22. 1. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Paniku na burzách hned tak něco nezastaví

Obavy z recese americké ekonomiky ještě přiživila americká centrální banka (Fed) s prezidentem Georgem Bushem. Fed hodlá významně snižovat úrokové sazby, Bush plánuje totéž s daněmi.... celý článek

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

7. 1. 2008 | Jan Pekař | 3 komentáře

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

Ve středu 2. ledna zažily akciové trhy v USA jeden z nejnešťastnějších vstupů do nového roku. Oblíbená burzovní „novoroční rally“ se nekonala. Naopak, Dow Jonesův akciový index zažil... celý článek

Partners Financial Services