Paniku na burzách hned tak něco nezastaví

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 22. 1. 2008 | 1 komentář
Paniku na burzách hned tak něco nezastaví
Obavy z recese americké ekonomiky ještě přiživila americká centrální banka (Fed) s prezidentem Georgem Bushem. Fed hodlá významně snižovat úrokové sazby, Bush plánuje totéž s daněmi. A akcie po těchto zprávách padají střemhlavě dolů.

Případná hospodářská recese v USA by způsobila globální zpomalení ekonomiky. To si zjevně uvědomují i investoři, kteří se rozhodli, že budou ve velkém prodávat. Akcie ztrácejí na ceně. Index PX50 od začátku listopadu ztratil téměř 20 % a vymazal zisky dosažené za celý loňský rok.

Výrazné zpomalení ekonomického růstu v USA a Evropě by podle ekonomů dopadlo i na Česko. Domácí ekonomika by pak nerostla o plánovaných pět procent, ale maximálně o čtyři. Proti loni odhadovaným více než šesti procentům by takové zchlazení bylo citelné.

Dow Jonesův index cen akcií obchodovaných na burze v New Yorku jen od počátku roku klesl o tisíc bodů. Každá špatná zpráva o vývoji amerického hospodářství mu zasazuje další ránu. Ve čtvrtek index prošel jako nůž máslem dvěma hranicemi podpory 12 400 a 12 200 bodů a uzavřel se ztrátou 2,46 % za jediný den na hodnotě 12 159,21 bodu. Bylo to poté, co Ben Bernanke, šéf centrální banky, v Kongresu oznámil, že Fed sice nepředpokládá úpadek amerického hospodářství do recese, ale že je připraven agresivními opatřeními podpořit ekonomický růst. Investoři na celém světě si to vyložili jako zesílení hrozby hospodářské recese. Bernanke jakoby říkal: problém je s růstem, ne s inflací.

Tento nepříznivý dojem posílily údaje o nejvyšší míře nezaměstnanosti v USA za poslední dva roky, která dosáhla 5 procent. Prohloubil se pokles počtu zahájených staveb nových domů, v prosinci meziročně o 14,2 %, počet vydaných stavebních povolení se snížil o 8,1 procenta. Také aktivita průmyslových podniků rychle klesá. Ve čtvrtek publikovaný index průmyslu padl v lednu na nejnižší hodnoty od října 2001 a objem nových zakázek, který v prosinci ještě mírně rostl, přešel v prvním letošním měsíci do útlumu. „Zpráva je překvapivě slabá a hovoří o ekonomice v recesi,“ komentoval index Josef Kvarda, analytik investiční společnosti Atlatnik Finanční trhy.

Centrální banka ve čtvrtek v Béžové knize, pravidelné hodnotící a prognostické zprávě, potvrdila tendenci slábnutí americké ekonomiky. Spotřebitelská poptávka o vánočních svátcích byla podle zprávy slabší, výhled maloobchodu je opatrný, nízké byly prodeje automobilů. Klesl objem půjček poskytovaných domácnostem, a to i na bydlení, nižší jsou také úvěry firmám.

Za těchto okolností oznámil prezident George Bush iniciativu vlády podpořit hospodářský růst v USA zvláštními daňovými úlevami, a to jak pro spotřebitele, tak pro firmy. V prvním případě by bylo cílem oživení spotřebitelské poptávky, která v USA vytváří téměř tři čtvrtiny hrubého domácího produktu, ve druhém případě by opatření měla podpořit investiční poptávku podniků a spočívala by v možnosti odepsat v prvním roce 50 % hodnoty nové investice. Celkem by mělo zůstat v ekonomice navíc zhruba 145 miliard dolarů. Ben Bernanke tuto iniciativu podpořil, ovšem za předpokladu, že opatření budou uplatněna nejpozději do dvanácti měsíců. Jinak by se mohla obrátit proti svému zamýšlenému účelu. Fed by tato opatření pravděpodobně podpořil snížením úrokových sazeb.

Prezident to ale s prosazením potřebných zákonů v Kongresu nebude mít lehké. Kapitálové trhy navíc prohlášení prezidenta i předsedy centrální banky pochopily jako přiznání recese. A tak až páteční neočekávaně dobrá zpráva o růstu indexu spotřebitelské důvěry sestavovaného Univerzitou v Michiganu pád kurzu akcií zpomalila. Index stoupl poprvé od července, zlepšilo se zejména hodnocení očekávání budoucí situace. „Příznivý efekt ale mohla mít aktivita vlády a centrální banky s ohledem na chystanou pomoc ekonomice, ať již z hlediska monetární či fiskální politiky,“ soudí Kvarda.

Ekonomové počítají pravděpodobnost pádu americké ekonomiky do recese na více než 50 procent a soudí, že podpora hospodářského růstu se stane žhavým tématem předvolebních kampaní podzimní prezidentské volby a voleb do Kongresu.

Všichni očekávají, že centrální banka nejpozději na svém zasedání na konci ledna sníží úrokové sazby o 50, ale spíše až o 75 bazických bodů, aby uvolnila nynější „credit crunch“, tj stav zmrazení úvěrového trhu, a pustila do ekonomiky více peněz. Tento krok by měl odvrátit hrozbu úvěrového zmrazení i v Evropě. Nepříjemností bude oslabení dolaru a otevření cesty k dalšímu zdražování ropy.

 

Kam až stáhnou problémy americké ekonomiky světové akciové trhy? Jaký je váš názor?

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

burza, dolar, ekonomika, Fed, index, investice, recese, USA

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prohlášení o recesi přibývá, nervozita na trzích roste

14. 1. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Prohlášení o recesi přibývá, nervozita na trzích roste

Od vypuknutí hypoteční krize ve Spojených státech se ozývají varování o tom, že americká ekonomika zamíří do recese. Vliv této mediální masáže na konečného spotřebitele není velký,... celý článek

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

7. 1. 2008 | Jan Pekař | 3 komentáře

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

Ve středu 2. ledna zažily akciové trhy v USA jeden z nejnešťastnějších vstupů do nového roku. Oblíbená burzovní „novoroční rally“ se nekonala. Naopak, Dow Jonesův akciový index zažil... celý článek

Amerika možná brzy kýchne

20. 11. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Amerika možná brzy kýchne

V Americe přituhuje. Menší firmy začínají doplácet na rostoucí neochotu Američanů utrácet. Pravděpodobnost recese, která by se mohla přenést i do Evropy a zbytku světa, odhadují ekonomové... celý článek

Partners Financial Services