Kvůli ochraně života zemře ekonomika, varují bývalí šéfové ČNB

jih, pk | rubrika: Aktuality | 20. 3. 2020 09:34 aktualizováno 20. 3. 2020 22:17 | 16 komentářů

Týden na trzích byl jako na houpačce. V pondělí a ve středu burzy ve Spojených státech a v Evropě rychle ztrácely, v úterý a ve čtvrtek přišlo mírné oživení a pátek je rozpolcený. Evropské akcie skončily růstem, americké padaly poté, co úřady například v Kalifornii vyhlásily karanténu.

Objevují se první čísla, do jak velké ekonomické krize spadneme. Například české odbory mluví o propadu hrubého domácího produktu minimálně o pět procent a bankéři z Morgan Stanley vypočetli, že se česká ekonomika letos propadne o více jak čtyři procenta, tedy skoro stejně jako v krizovém roce 2009.

Půjde o obří ztráty a například bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma a bývalý viceprezident ČNB Mojmír Hampl se v Hospodářských novinách ptají, jestli má tak drahý boj s koronavirem vůbec smysl (podrobnosti níže).

Koruna ve středu odpoledne a v noci náhle oslabila až k úrovni 28 korun za euro, postupně se ale kurz vrátil zhruba o korunu níž.

Trhy se snaží uklidnit centrální banky a vlády po celém světě. Například Evropská centrální banka navýšila na rekordní úroveň nákup vládních a firemních dluhopisů.

Páteční dění na finančních trzích jsme sledovali online:

22:00 Dow Jonex -4,55 %, Nasdaq -3,79 %, S&P 500 -4,34 %; Americké akciové indexy skončily v pátek výrazně v minusu poté, co úřady ohlásily přísná omezení v souvislosti s pokračující epidemií koronaviru. K úrovni 20 dolarů za barel se vrátila i cena ropy. Index S&P 500 ztratil za celý týden 15 procent, což je nejhorší výsledek od finanční krize z roku 2008. 


18:33 Hlavní evropské indexy končí páteční obchodovní v plusu: německý DAX +3,7 %, francouzský CAC 40 +5,01 % a britský FTSE 100 +0,76 %

Například DAX ukončil týden celkovou ztrátou ve výši 3,3 procenta. To není zas tak špatné na to, že se evropská ekonomika prakticky zastavila.


18:22 Koruna má za sebou sice dobrý pátek, ale když se podíváme na celý týden, krize je jasně vidět.


17:40 Týden pražská burza zakončila růstem o více jak čtyři procenta. I tak ale platí, že zhruba od poloviny února se index PX propadl o více než třetinu. Ve středu se pražská burza dostala na nejnižší hodnoty od krizového roku 2009.


13:53 K bývalým bankéřům z ČNB se připojil i šéf České stomatologické komory Roman Šmucler. I on varuje před tím, aby se to s ochranou za každou cenu nepřehnalo.


13:48 Pátek je zatím pozitivní. Například hlavní německý index DAX roste kolem čtyř procent, daří se i akciím v Praze. Koruna zůstává v blízkosti 27 za euro a mírně dnes roste třeba i cena zlata, která v minulých dnech také ztrácela. Unce je zpátky nad 1500 dolary.


12:55 Celkový čistý zisk bank a spořitelen v Česku loni stoupl na 90,9 miliardy korun, vyplývá z dnes zveřejněných dat České národní banky. Letos jejich hospodaření výrazně ovlivní koronavirus. Banky zveřejnily první podrobnosti k odkladu splátek, který nabízejí lidem postiženým výpadkem příjmů. Píšeme podrobně: Kdo má šanci, na jak dlouho a jaké jsou podmínky?


11:10 Koruna dál posiluje a už je na kurzu 27 za euro.


10:18 Koruna se vrací k úrovni 27 za euro. Dál ale může výrazně „plavat“.


10:14 Na evropských burzách to zatím vypadá na zelený pátek, jak ukazují mapy z webu Patria.cz.


09:21 Necháme v zájmu ochrany života umřít celou českou ekonomiku? Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma a bývalý viceprezident ČNB Mojmír Hampl v Hospodářských novinách pochybují o tom, zda rizika koronaviru jsou opravdu tak velká, aby vláda obětovala celou ekonomiku.

Máme dojem, že drakonická opatření se často soustřeďují výlučně na zdravotnickou stránku věci a neberou dostatečně v potaz společensko-ekonomické důsledky. (...) Lidé od vlády očekávají, že zajistí bezpečí a ochranu životů. Ale jistě ne úplně za každou cenu,“ píší Tůma s Hamplem.

Ekonomika podle nich přijde o částku, která se blíží ročnímu rozpočtu celého zdravotnictví. Boj s jedinou nemocí tak může ohrozit výdaje na zdravotní péči v budoucnu, upozorňují.

Cena života se nedá vyčíslit. Ale dovedeno do důsledku by to pak znamenalo, že musíme zamezit všem hned zítra, v nouzovém stavu a pod dohledem policie, řídit auto, pít alkohol, kouřit, dělat extrémní sporty, nezdravě jíst a tisíc jiných věcí,“ zdůrazňují ekonomové.

V české veřejné debatě jde možná o první výrazné zpochybnění tvrdých opatření, která zavádí vláda. Ani opozice s nimi nemá problém, spíše vládu kritizuje, že s nimi nepřišla dříve a nebyla ještě více připravená.


09:11 Virtuální měny dnes zatím rychle rostou. Bitcoin téměř o pětinu a podle webu coinmarketcap.com je zhruba za 6300 dolarů.


09:06 Na východě už je dnes „dobojováno“ a byl klid. Hlavní australský index rostl o necelé procento, čínský o 1,61 procenta, japonský Nikkei naopak procento ztratil. Hlavní evropské burzy zahájily den růstem, například německý DAX přidává bezprostředně po otevření dvě procenta.


09:00 Čtvrtek ve zkratce:

  • USA: Dow Jonex +0,95 %, Nasdaq +2,3 %, S&P 500 +0,48 %
  • Pražská burza +2,72 %, německý DAX +2 %, francouzský CAC 40 +2,68 % a britský FTSE 100 +1,4 %
  • Britská centrální banka poslala základní úrok na 0,1 procenta, což je nejméně v historii. Na nákup dluhopisů dá dalších 200 miliard liber.
  • Virtuální měny se odrazily od dna Bitcoin včera odpoledne rostl o pětinu.
  • Koruna i třeba ropa zastavily volný pád a posilovaly.

Čtvrteční dění jsme podrobně sledovali v předchozí online reportáži.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2020 12:01, Pavel

Když známých dítě dostalo plané neštovice, schválně k němu pouštěli i ostatní své děti, aby si tím také prošly (a ideálně v jednom období, aby se problémy nenatahovaly na měsíce).

Náš systém jde opačnou cestou.

S nadsázkou ovšem lze říci, že koronavirus zabít může, ale hladomor zabije zcela spolehlivě. Výrok o mrtvé ekonomice dává smysl.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 3. 2020 13:00, Jarda

To vám to nedochází co ten autor řekl,že by se nemělo zachraňovat staré a nemocné a čekat jak to dopadne ,měli by jsme normálně chodit do práce ,aby ekonomika běžela a nevznikali škody,to si neumíte dát dohromady 1+1 ,tohle dělá německo ,prostě nedělá nic ,protože ví že by to stálo moc peněz a nechavají to plynout,proč minulí týden .Merkelová řekla že se to dotkne 69-70% němců,to je 5o milionů obyvatel a teď to vydělte procentem úmrtnosti,tenhle týden vystoupila po 14 letech a řekla jenom Musíme to zvládnout ,proč neřekla noste roušky ,zůstaňte doma a nikam nelezte ,ptám se proč ,ještě že to zkouší u nás aspoň trochu zachránit ,v Itálii už umírají i zdravotníci a co bude potom....

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services