Koruna zastavila pád. ČNB půlku zisku do rozpočtu nepošle

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 19. 3. 2020 10:00 aktualizováno 19. 3. 2020 21:40 | 3 komentáře

Po středečním propadu, se trhy ve čtvrtek zklidnily.

Evropské i americké akcie skončily dnes v plusu a z těžkého středečního propadu se částečně zrehabilitovala i cena ropy, která končí den růstem o čtvrtinu, ale i tak na ceně 25 dolarů za barel.

Česká měna začala den blízko kurzu 28 korun za euro, postupně ale posilovala a po poledni byla u kurzu 27,6 za euro. Vpodvečer byla zhruba o desetník výš.

A Česká národní banka oznámila, že loni skončila v zisku ve výši 57,9 miliardy korun a použije ho na úhradu části účetní ztráty z minulých let. Radní Aleš Michl tak neuspěl s návrhem, aby polovina zisku šla do státního rozpočtu, který letos kvůli koronaviru bude ve velkém mínusu.

Čtvrteční dění na finančních trzích jsme sledovali online:

21:38 Všechny tři hlavní americké indexy skončily dnešní obchodování v plusu: S&P 500 +0.48%, Dow Jones +0.95 %, Nasdaq +2.3 %.


18:12 Zasahuje i dánská centrální banka. Základní úrok zvyšuje z předchozího rekordního minima minus 0,75 procenta na minus 0,6 procenta.


18:05 Evropské akcie dnes skončily v zeleném: Pražská burza +2,72 %, německý DAX +2 %, francouzský CAC 40 +2,68 % a britský FTSE 100 +1,4 %


16:41 Donald Trump promlouvá k národu a americké indexy se zelenají.


16:12 Česká národní banka polovinu loňského zisku do státního rozpočtu nepošle. Navrhoval to radní ČNB Aleš Michl. Bankovní rada ale dnes rozhodla o použití loňského zisku ve výši 57,9 miliardy korun na úhradu účetní ztráty z minulých let. V rozvaze ČNB i poté zůstává kumulovaná ztráta ve výši 129,2 miliardy.


16:02 Britská centrální banka poslala základní úrok na 0,1 procenta, což je nejméně v historii. Sazby snižovala už před týdnem, tu základní o půl procentního bodu na 0,25 procenta. Na nákup dluhopisů dá dalších 200 miliard liber. Britská měna zareagovala růstem.


15:57 Americký index Dow Jones se včera dostal o více jak 30 procent pod svůj vrchol z 12. února. Jak se z takových propadů v minulosti „sbíral“ ukazuje následující graf.


14:43 Bitcoin dnes roste, nyní o 11 procent a je za necelých 5760 dolarů.


14:41 Americké akcie zahájily den v červených číslech.


13:43 Bankéři z Morgan Stanley vypočetli, že se česká ekonomika letos propadne skoro stejně jako v krizovém roce 2009.


12:46 Jde o konec finančního systému a globálního rozložení sil tak, jak ho známe v posledních desítkách let, píše Josef Tětek.

12:46 Jde o konec finančního systému a globálního rozložení sil tak, jak ho známe v posledních desítkách let, píše Josef Tětek.

12:37 Česká měna se po poledni ještě více vzdálila od úroveň 28 korun za euro. Nyní je těsně pod hranicí 27,6.


11:48 Jedním z příběhů posledních dnů je spojený s akciemi japonské společnosti Fujifilm. Její dceřiná firma vyrábí lék, kterým v Japonsku léčí nové typy chřipky. Klinické studie na pacientech v Číně ukázaly, že lék známý pod obchodním názvem Avigan, pomáhá i v boji proti koronaviru. Čína o tom informovala včera, načež akcie Fujifilm posílila o 15 procent. Dnes investoři ale vychladli a výsledkem byla ztráta přes osm procent.

Kurz akcie Fujifilm za posledních pět dnů. Zdroj: Google


11:25 Pražská burza se mírně zotavuje po předešlém volném pádu. Včera se poprvé od roku 2009 index PX podíval pod hranici 900 bodů, dnes zatím roste o více jak čtyři procenta. Akcie Monety, které včera klesly o 17 procent na svou dosud nejnižší hodnotu, dnes rostou, nyní zhruba o devět procent.


11:02 Nálada německých manažerů prudce klesá. Podobný propad (ještě hlubší) je vidět naposledy na přelomu krizových let 2008 a 2009.


10:38 Proč jsou evropské burzy nyní v zeleném? Evropská centrální banka na svém včerejším mimořádném zasedání schválila nový program nákupu aktiv, v jehož rámci do konce roku zařadí do svého portfolio vládní a korporátní dluhopisy za 750 miliard eur.

„Pokud připočteme aktuální programy, ECB měsíčně nakoupí dluhopisy za zhruba 127 miliard eur. Předchozí rekord dosahoval úrovně 80 miliard měsíčně. Christine Lagardeová si tak po nepříliš vydařeném zasedání z minulého týdne napravila reputaci a oznámila skutečnou monetární bazuku,“ říká Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus.

Aby mohla frankfurtská instituce takto rozsáhlé nákupy uskutečnit, zvažuje uvolnění některých limitů. Nyní například ECB nesmí držet více než 33 procent jedné emise. V rámci nového programu rovněž centrální banka povolí nákupy řeckých bondů, jejichž rating se nenachází v investičním stupni.

„ECB taktéž uvedla, že může objem nakupovaných bondů navýšit, pokud se situace v dohledné době nezlepší, což považujeme za velmi silné prohlášení srovnatelné s Draghiho ´whatever it takes´,“ pokračuje Pfeiler.


10:25 Světové burzy na mapě od CNN: Asie už má za sebou čtvrteční obchodování, v Evropě se zhruba před hodinou a půl začalo na pozitivní vlně po další oznámené pomoci od Evropské centrální banky a v Americe jsou vidět včerejší výsledky.


09:50 Koruna teď mírně posílila z kurzu 27,9 za euro, kde byla kolem deváté hodiny, pod 27,8.


09:40 Evropské akcie zahajují ve čtvrtek mírným růstem v reakci na oznámený balík podpory evropské ekonomice v objemu 750 miliard euro. Ve středu pozdě večer ho schválila Evropská centrální banka.

„Kromě nákupů aktiv korporátního sektoru se program rozšířil i na akcie nefinančního sektoru. Časově není program omezen, nicméně do konce letošního roku pravděpodobně neskončí,“ říká Ondřej Koňák, portfolio manažer Partners investiční společnosti.

„Evropské akcie posilují o necelé procento, cena ropy roste na 26 dolarů za barel. Výrazný propad registrují výnosy státních dluhopisů, italské padají o 0,8 procentního bodu na 1,5 procenta,“ dodává.


09:29 Cena ropy dnes roste, ale i tak je nejlevnější skoro za poslední dvě dekády. Barel ropy Brent je nyní zhruba za 23 dolarů. Průměrná cena benzinu natural 95 za poslední týden v Česku klesla o 97 haléřů na 30,09 koruny. Průměrná cena litru nafty zlevnila o 87 haléřů na 29,73 koruny. Benzin je nyní nejlevnější od září 2017, nafta od března 2018.

Pohonné hmoty by měly dál zlevňovat nejen kvůli levné ropě. „Běžně se marže čerpacích stanic pohybují kolem dvou až 2,50 koruny na litr benzinu či nafty. Nyní jsou tyto marže i více než dvojnásobné,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund.


09:27 Hlavní japonský i čínský akciový index jsou z pohledu posledního dění v mírném jednoprocentním minus.


09:16 Ne všichni jsou z Michlova návrhu nadšeni.


09:14 Radní ČNB Aleš Michl navrhuje, aby ČNB mimořádně poslala polovinu loňského zisku do státního rozpočtu. Jde o 30 miliard korun.


09:00 Shrňme si středu:

  • USA: Dow Jonex -6,3 %, Nasdaq –4,7 %, S&P 500 –5,18 %
  • CAC 40 (Francie) -5,94 %, DAX (Německo) -5,56 %, FTSE 100 (Británie) -4,05 %
  • Index PX -6,48 %; Poprvé od roku 2009 se dostal pod hranici 700 bodů. Nejvíce ztratily akcie Moneta Money Bank, která v úterý oznámila, že pozastavuje výplatu dividend. Ve středu cena za akcii klesla o 17 procent na 49,8 koruny. Níž od uvedení na trh nebyla.
  • Koruna pozdě odpoledne prudce oslabila až ke kurzu 28 za euro. Vůči dolaru pak česká měna poprvé od ukončení devizových intervencí České národní banky v dubnu 2017 překonala hranici 25 korun za dolar.
  • Investoři zdražují peníze vládám, například český desetiletý dluhopis byl ještě nedávno s ročním procentním úrokem, nyní jsme nad 1,5 procentem.
  • Česká vláda chystá bilionový balík na podporu ekonomiky. Oznámila to spolu s dalšími mimořádnými opatřeními. Čtěte podrobnosti: Obchody vyhradí dvě hodiny pro seniory. Roušky budou povinné

Středeční dění jsme podrobně sledovali v předchozí online reportáži.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services