Nová zelená úsporám podporuje fotovoltaiku na střechách

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 9. 11. 2015 | 3 komentáře
Kolem solárních elektráren se nějakou dobu chodilo po špičkách. Stát osekal podporu a drobným investorům se moc nevyplatilo o fotovoltaických panelech uvažovat. Nová zelená úsporám tohle zakletí láme. Na solární systém můžou domácnosti získat až sto tisíc korun.
Nová zelená úsporám podporuje fotovoltaiku na střechách

Zdroj: Shutterstock

Změnu postoje k solárním elektrárnám naznačila už novela energetického zákona, kterou připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Ruší totiž povinnost vlastnit licenci Energetického regulačního úřadu pro malé zdroje do desíti kW. Dotace na pořízení solárních systémů (fotovoltaiky i solárně-termických kolektorů) jsou dalším krokem, který by mohl domácnosti podnítit, aby panely instalovaly na střechy svých domů. I když ekonomicky fotovoltaika pořád není žádné terno.

Nejde ale vždycky o výdělek, že. Ale třeba o energetickou nezávislost nebo o ohledy na životní prostředí. Alespoň tak chápe příspěvek na fotovoltaické elektrárny Ministerstvo životního prostředí, které společně se Státním fondem životního prostředí program Nová zelená úsporám spravuje. „My jsme se k tomuto kroku rozhodli především proto, abychom motivovali občany k energetické soběstačnosti. Nová podpora pomůže snižovat závislost České republiky na fosilních palivech a rozvíjet využití obnovitelných zdrojů,“ komentoval novinku Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Co nového v nové zelené úsporám

  • Výzva je kontinuální – není omezena lhůtou pro podání žádosti o dotace, ale dobou trvání programu (do 31. prosince 2021).
  • Žádosti, pro které nebudou v době podání volné finanční prostředky, budou posunuty do „zásobníku žádostí“. Z něho půjdou do řádné administrace, jak budou přibývat výnosy z prodeje emisních povolenek.
  • Nově je možné získat příspěvek na fotovoltaické systémy a na instalaci systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla.
  • Dotaci je možné získat nově také na napojení na soustavu zásobování teplem (teplárny).
  • Novou zelenou úsporám lze kombinovat s kotlíkovými dotacemi, které podporují výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologické zdroje.

Příspěvek na fotovoltaiku i kolektory

Měli bychom dodat, že solárně-termické kolektory, které slouží nejčastěji k přípravě teplé užitkové vody nebo přitápění, podporovala už minulá kola Nové zelené úsporám. Dotace na fotovoltaiku jsou ale docela žhavou novinkou, se kterou už snad nikdo ani nepočítal. Podporována je instalace fotovoltaických systémů pro přípravu teplé vody (dotace až 35 tisíc korun) i instalace fotovoltaických elektráren na výrobu elektřiny k přímé spotřebě v domácnostech (dotace až sto tisíc korun).

Vyšší dotace získají systémy propojené s distribuční soustavou, které vyrobenou elektřinu využijou k pokrytí okamžité spotřeby v budově. Podmínek je víc a rozhodně se neobejdete bez konzultace s odborníkem. Systém například musí zajistit automatické řízení v závislosti na aktuální výrobě a spotřebě elektřiny. Prioritou přitom je pokrýt vlastní spotřebu a zbytky energie akumulovat. Abyste na dotace dosáhli, musíte alespoň 70 procent vyrobené energie doma spotřebovat.

Co se zbytkem? Můžete ho prodat. Přebytky elektřiny ze solárních elektráren totiž mohou být opět vykupovány, pokud s tím bude souhlasit distribuční společnost. Od minulého roku ale už stát výkup energie z obnovitelných zdrojů nedotuje. Výkup je tedy možný jen za tržní cenu. Určitě bude zajímavé sledovat, jak se celá situace kolem fotovoltaiky vyvine.

Žádat o dotaci můžete průběžně

Nová zelená úsporám ale není jen o solárních panelech. Pochopitelně jako v minulosti podpoří zateplení domů nebo výstavbu energeticky úsporných novostaveb. Důležitou novinkou je, že nebude probíhat v kolech jako dřív, ale proměnila se v kontinuální výzvu. To znamená jediné, není omezena na několik měsíců, ale potrvá až do roku 2021, kdy program skončí. Během této doby by mělo být rozděleno zhruba 27 miliard korun získaných z prodeje emisních povolenek.

Pro letošní rok je přichystáno 520 milionů korun a domácnosti o ně můžou žádat už od 22. října. Příští rok bude Nová zelená úsporám štědřejší, protože plánuje rozdat na 2,85 miliardy korun. Úřady přitom slibují jednodušší a otevřenější podmínky programu a k zásadním změnám by už nemělo docházet. „Výhodou kontinuální výzvy je, že žadatel si svoji akci může v klidu naplánovat. Realizaci úsporných opatření může provádět po částech i v průběhu několika let, a to s dotací,“ dodal Richard Brabec.

Aktuální výzva je určená majitelům rodinných domů, kteří chtějí získat dotace na výměnu oken, dveří, zateplení domu nebo plánují výměnu elektrického zdroje tepla (například přímotopy) za tepelné čerpadlo nebo solární systém. Omezena byla podpora výměny neekologických zdrojů tepla, protože na ty můžou domácnosti získat prostředky v kotlíkových dotacích – oba typy příspěvků je přitom možné kombinovat. Stejně jako v minulých kolech platí, že výše dotace se odvíjí od dosažených energetických úspor a ve výsledku může pokrýt až 50 procent celkových výdajů.

Anketa

Jaký by byl váš důvod pro panel na střechu?

Jak o dotaci zažádat

I když jsou podmínky a administrativa oproti minulým kolům Nové zelené úsporám o poznání vstřícnější, bez papírování a odborníků to nepůjde. Dotace proto počítají i s podporou na zpracování odborného posudku a zjištění odborného technického dozoru. Například v případě zateplování domu můžete na zpracování odborného posudku získat až 25 tisíc korun.

Žádosti zpracovává už tradičně Státní fond životního prostředí (SFŽP). V první fázi je nutné vyplnit elektronický formulář, který najdete na stránkách www.sfzp.cz. Stejně ho ale musíte vytisknout, podepsat a spolu s předepsanými přílohami buď poslat poštou, nebo na pobočku SFŽP doručit osobně. K žádosti je nutné přiložit také projektovou dokumentaci navrhovaných opatření a energetické hodnocení.

O dotaci můžete zažádat před realizací podporovaných opatření, v jejich průběhu nebo po dokončení. Úřady by přitom neměly s vyřízením otálet. „Perfektně zpracované žádosti podané na již realizované projekty proplácíme do devíti týdnů od podání. U žádostí, kde žadatelé realizují opatření až po jejich schválení, garantujeme proplacení do šesti týdnů od doložení realizace,“ uvedl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Užitečné odkazy

Nová zelená úsporám

Státní fond životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí

Jana Poncarová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zelená úsporám: Stát si zateplí. Zbude na vás?

12. 7. 2016 | Jana Poncarová | 1 komentář

Zelená úsporám: Stát si zateplí. Zbude na vás?

Dotační program Nová zelená úsporám zatím podporuje zateplování rodinných domů. Nově by se ale o dotace od státu mohly ucházet i – státní instituce. Zateplování státních budov by mělo... celý článek

LED žárovka ušetří jen někde

27. 10. 2015 | Jana Poncarová | 15 komentářů

LED žárovka ušetří jen někde

Klasické žárovky můžete koupit i dnes. Pravděpodobně jste ale už po jejich „zákazu“ uvažovali, jestli a čím je postupně nebo naráz nahradit. LED žárovky už dnes představují uspokojivou... celý článek

Devět miliard na nové kotle: Řeknete si o dotaci?

5. 8. 2015 | Jana Poncarová | 5 komentářů

Devět miliard na nové kotle: Řeknete si o dotaci?

900 milionů korun určených na dotační program Nová zelená úsporám zmizelo za rekordní dva měsíce. Nejvíc se žádalo o podporu při zateplování rodinných domů. Úřady jsou ovšem letos štědré.... celý článek

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

8. 4. 2015 | Jana Poncarová | 36 komentářů

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

Touha po nezávislosti se projevuje v různých oblastech lidského života. Jednou z nich je energetická soběstačnost. Stačí si přece třeba instalovat fotovoltaické panely nebo solární... celý článek

Bydlení: Peníze z dotací na zateplení zbyly, chystá se další kolo

19. 3. 2015 | Jana Poncarová | 1 komentář

Bydlení: Peníze z dotací na zateplení zbyly, chystá se další kolo

O příspěvek na nová okna nebo fasádu loni požádalo 6110 majitelů rodinných domů. Stát na úsporná opatření rozdal 1,4 miliardy korun. Program Nová zelená úsporám, který je financovaný... celý článek

Partners Financial Services