Ceny elektřiny 2016: Zdražování nebude

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 18. 11. 2015 | 8 komentářů
Konec roku je pravidelně ve znamení nových ceníků elektřiny i zemního plynu. Ještě před několika lety si pokles cen energií uměli představit jen odvážlivci. Jenže elektřina nakonec zlevňovala loni i předloni. Budou i letos domácnosti profitovat z razantního snížení cen na energetických burzách? A proč může být všechno jinak?
Ceny elektřiny 2016: Zdražování nebude

Se silovou elektřinou se celý rok obchoduje na energetických burzách, kde ji dodavatelé nakupují vždy na další období. Letošní rok byl – alespoň z hlediska spotřebitele – příznivý. Například na pražské Power Exchange Central Europe (PXE) se na konci loňského roku za megawatthodinu platilo přes 35 eur. Nyní se obchoduje za 29 eur. Pokles pod „magickou hladinu“ 30 eur za megawatthodinu přitom ještě v polovině letošního roku nikdo neočekával.

Za vším hledej krizi

Zlevňování silové elektřiny na energetických burzách se pochopitelně neděje samo od sebe. Jako vždy a všude i tady působí několik faktorů. „Figuruje mezi nimi pokles ceny černého a hnědého uhlí i pokles ceny emisních povolenek. Dalo by se říci, že je na trhu přebytek elektřiny, který tlačí její cenu dolů,“ říká Tereza Čápková ze společnosti Europe Easy Energy.

Jak upozornil Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info.cz, pokles cen elektřiny probíhá už od začátku finanční krize. Pokles ceny elektřiny v tomto období ovlivnila nižší výroba, levné emisní povolenky i levné uhlí, to vše díky nižší poptávce. „V dnešní době mezi tyto faktory vstupuje elektřina z obnovitelných zdrojů, která stále významněji tlačí ceny dolů. Nepřehlédnutelný vliv na cenu má i nižší poptávka s ohledem na používání efektivnějších spotřebičů a svoji roli hrají také úspory způsobené teplejším podnebím,“ dodává Schindler.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Zdražovat se nebude

Nikomu se ještě nechce příliš předvídat, jaké budou konkrétní ceny elektřiny v příštím roce. Jako vždy se čeká na oficiální vyhlášení regulovaných cen ze strany Energetického regulačního úřadu. (Návrh je už nicméně známý a ERÚ navrhuje podobné ceny jako loni.) Ani dodavatelé nechtějí příliš prozrazovat. „Cenu elektřiny na příští rok ještě neznáme, jasněji bude až po zveřejnění cenového výnosu Energetického regulačního úřadu na konci listopadu. Už dnes je ale jisté, že příští rok cenu silové elektřiny nebudeme zvyšovat,“ uvedl Vladimír Vácha ze společnosti E.ON Energie.

Zlevňování na energetickém trhu předpokládá Jiří Gavor, analytik a jednatel společnosti ENA. „Elektřina i plyn by měly zlevnit. Pokles burzovních neregulovaných cen komodit přebije případný nárůst regulovaných složek, který se očekává zejména u plynu. Prostor pro slevu se ale zřejmě plně nepromítne do standardních ceníků. Nejnižší ceny budou vyhrazeny pro speciální akce s cílem buď získat nové, nebo naopak udržet odcházející zákazníky. V těchto případech půjde u energií pro vytápění o úspory v řádech tisíců korun ročně,“ dodal.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

O zlevnění elektřiny rozhodne ČEZ

Podle Jana Schindlera přicházejí v úvahu dva scénáře a těžko se nyní odhaduje, který z nich bude pravděpodobnější. V prvním případě dominantní dodavatel ČEZ svým stálým zákazníkům elektřinu nezlevní a levnější elektřinu bude dál nabízet pouze novým zákazníkům nebo těm, kteří projeví zájem dodavatele opustit. Této politice se přizpůsobí i ostatní dodavatelé. Ve druhém případě energetický gigant zlevní všem svým zákazníkům, kteří nemají smlouvu s fixní cenou, a pak se budou muset jeho cenám přizpůsobit i ostatní dodavatelé a nastane hromadné přeceňování. Podobný vývoj lze očekávat i v případě ceny zemního plynu – jen s tím rozdílem, že bude záležet na tom, co udělá RWE.

Pokud by elektřina zlevňovala, bude výše úspory záležet na využití elektrického proudu v domácnosti. „V případě poklesu cen o 100 korun za megawatthodinu lze očekávat úspory kolem 300 až 400 korun za rok. U domácností, které elektřinou topí a mají spotřebu asi deset MWh, by mohla úspora dosáhnout až 1100 korun ročně,“ dodal Jan Schindler. Podstatně vyšších úspor by mohli dosáhnout spotřebitelé zemního plynu, a to kolem dvou až pěti tisíc korun za rok.

Anketa

Zkoumáte pravidelně ceny energií?

Starat se o své účty

Zatím jsou to pouze možnosti. Jaká bude realita, ukážou už brzy nové ceníky elektřiny a zemního plynu, které dodavatelé většinou vyhlašují v zápětí po zveřejnění regulovaných cen. Buď nastane hromadné přepočítávání, nebo ne. Jisté je jedno: kdo se o své účty bude starat a zajímat se o možnosti úspory, bude na tom lépe. Mezi dodavateli stále existují významné rozdíly v cenách, a to především v případě zemního plynu.

Ušetřit lze ale i na elektřině. Například v běžné distribuční sazbě D02d prodává dominantní dodavatel ČEZ v  tarifu Comfort megawatthodinu silové elektřiny za 1213 korun. U levnějších dodavatelů, kteří nabídnou také smlouvu na dobu určitou ji lze nakoupit o nějakých 130 až 160 korun levněji.

Ačkoli se počty změn dodavatelů podle aktuálních statistik Operátora trhu s elektřinou (OTE) zastavily, respektive spíš klesají, neznamená to, že se lidé o své účty nezajímají. Úsporu lze totiž řešit třeba i změnou produktu (tarifu) v rámci jedné společnosti. A české domácnosti se o své účty za elektřinu zajímají, alespoň podle některých dodavatelů. „České domácnosti šetří už teď, jsou poměrně edukované a našly si na trhu dodavatele, kteří jsou schopni nabídnout jim výhodnější ceny za energie. Předpokládáme, že tento trend bude pokračovat i nadále,“ uvedla Tereza Čápková.

Kolik přesně domácnost ušetří, je vždy individuální. Podstatná je nejen cena elektřiny, ale také spotřeba, nebo tarif, který si odběratel u své energetické společnosti vyjedná. A zdá se, že prostor k vyjednávání stále je. Dodavatelů na českém trhu působí na šest desítek. Konkurenční tlak je velký. I to hraje ve prospěch spotřebitele.

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2015 16:33, Petr K.

To je taky dost, že se bude zlevňovat, však by nás ty energie za chvíli sežrali, já to říkám pořád že je lepší být u alternativců, takhle jsem si vybral comfort a mám o něco nižší ceny i když bych si je představoval ještě někde jinde.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nová zelená úsporám podporuje fotovoltaiku na střechách

9. 11. 2015 | Jana Poncarová | 3 komentáře

Nová zelená úsporám podporuje fotovoltaiku na střechách

Kolem solárních elektráren se nějakou dobu chodilo po špičkách. Stát osekal podporu a drobným investorům se moc nevyplatilo o fotovoltaických panelech uvažovat. Nová zelená úsporám... celý článek

LED žárovka ušetří jen někde

27. 10. 2015 | Jana Poncarová | 15 komentářů

LED žárovka ušetří jen někde

Klasické žárovky můžete koupit i dnes. Pravděpodobně jste ale už po jejich „zákazu“ uvažovali, jestli a čím je postupně nebo naráz nahradit. LED žárovky už dnes představují uspokojivou... celý článek

Srovnání: Jaký tarif je nejvýhodnější u ČEZ, E.ON a PRE?

10. 9. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Srovnání: Jaký tarif je nejvýhodnější u ČEZ, E.ON a PRE?

Už dávno neplatí, že co jeden dodavatel, to jeden produkt. Elektřina je sice pořád ta samá, ale odebírat ji můžete v celé řadě tarifů. Dominantní dodavatelé nabízejí hned několik produktů,... celý článek

Šest rad dTestu: Jak vyměnit dodavatele a ušetřit za elektřinu

25. 8. 2015 | Lukáš Zelený | 4 komentáře

Šest rad dTestu: Jak vyměnit dodavatele a ušetřit za elektřinu

Padáte při pohledu na účet za elektřinu do mdlob? Řada domácností platí za energie mnohem víc, než je nutné. Máme pro vás pár tipů, jak z vyúčtování udělat příjemnější čtení.

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

9. 7. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

Existují na českém internetu kalkulačky, které srovnávají ceny elektřiny a plynu objektivně? Jak je poznat? A na co si dát pozor?

Partners Financial Services