Zelená úsporám: Stát si zateplí. Zbude na vás?

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 12. 7. 2016 | 1 komentář
Dotační program Nová zelená úsporám zatím podporuje zateplování rodinných domů. Nově by se ale o dotace od státu mohly ucházet i – státní instituce. Zateplování státních budov by mělo nastaveno výhodnější podmínky než obyčejní lidé a z celkových 27 miliard určených na dotace do roku 2020 by mohlo ukousnout až třetinu.
Zelená úsporám: Stát si zateplí. Zbude na vás?

Nová zelená úsporám je dotační program zaměřený na zateplování domů nebo instalaci úsporných zdrojů energií. Právě teď prochází velkou změnou. V polovině června skončilo připomínkové řízení materiálu, který navrhuje, aby program přispíval i na zateplení státních budov. Podpora veřejných budov byla v programu zahrnuta už v minulosti. Až nyní se ale hovoří o jejím využití a konkrétním nastavení podmínek. „Rozdělení prostředků z Nové zelené úsporám mezi rodinné a bytové domy i veřejné budovy v poměru 70 ku 30 procentům už schválila vláda v programovém dokumentu Nové zelené úsporám v roce 2013. Není to žádná novinka,“ upozorňuje Petra Roubíčková, tisková mluvčí Ministerstva životního prostředí v reakci na kritiku oborových organizací, které se proti chystané změně ohradily.

Propojeno!

Nová zelená úsporám v kostce:

Nová zelená úsporám

Zelnou úusporám je možné kombinovat s „kotlíkovou dotací“:

Devět miliard na nové kotle: Řeknete si o dotaci?

Kritici: Stát by neměl ubírat z dotací lidem

„Do roku 2020 by mělo z emisních povolenek jít na program Nová zelená úsporám celkem 27 miliard korun. Nově by mohla být až třetina těchto peněz – tedy devět miliard – použita na energeticky úsporné renovace budov v majetku státu. Ty peníze by pak chyběly lidem na renovace rodinných a bytových domů,“ míní Jan Charvát z organizace Šance pro budovy.

Odborníkům ale nevadí jen to, že na zateplení půjde 30 procent z dotací. Kritizují také nerovné podmínky: státní budovy by mohly z dotací inkasovat až 85 procent celkového rozpočtu, domácnosti ale dostanou příspěvek maximálně 40 procent, zbytek doplácení samy. „Nevidíme důvod, proč by stát měl čerpat až 85procentní dotaci, když u rodinných domů není výše podpory ani poloviční,“ dodává Charvát.

K chystaným změnám se kriticky a odmítavě staví také Svaz průmyslu a dopravy ČR. „Obecně není ze strany státu vhodné ubírat prostředky z motivačního programu namířeného na sektor domácností a směrovat je pro vlastní potřebu. Státní správa musí mít jako řádný hospodář vypracovaný plán renovace svého rozsáhlého nemovitostního fondu, který je nutné obnovovat v přirozeném cyklu," píše se v prohlášení Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Řežeme náklady

Jedna věc je hlídat, jestli se někde nesvítí zbytečně. A fakt proti tomu nejsme, plýtvání je zlo. A druhá věc je, jestli neplatíte dodavateli energie víc, než byste museli.

Vládní budovy si úvěr vzít nemůžou. A zdroje jsou

Odborníci, kteří změnu kritizovali, upozornili na to, že by stát mohl využít při snižování energetické náročnosti svých budov také metodu EPC (Energy Performance Contracting). Jedná se o metodu, která zaručuje snížení spotřeby energie a investice se splácí až z těchto úspor. Jenže Ministerstvo životního prostředí oponuje, že u vládních budov tuto metodu uplatnit nelze. „Využití nástrojů EPC není v případě vládních budov možné, neboť to neumožňuje zákon o rozpočtových pravidlech, podle kterého organizační složky státu nemají povoleno získat jakýkoliv druh úvěru či půjčky,“ říká Petra Roubíčková.

Z programu Nová zelená úsporám by podle Ministerstva životního prostředí měl stát sám sobě zadotovat především investice do ústředních vládních budov. Těch se totiž týká evropská loegislativa, která nakazuje do roku 2020 každoročně zvýšit energetické úspory o tři procenta. Ministerstvo životního prostředí dál ve svém prohlášení tvrdí, že priorita jsou pořád dotace pro rodinné a bytové domy, bude ale prý dost pro ně i pro státní budovy. „Podle studií a odborných analýz absorpce trhu máme spočítáno, že v rámci Nové zelené úsporám lze podpořit i zateplování budov veřejného sektoru současně s rodinnými i bytovými domy tak, aby se na všechny dostalo,“ konstatuje Petra Roubíčková.

Dotace za víc než miliardu korun

Domácnosti přitom o dotace na zateplení mají velký zájem. V polovině června evidoval Státní fond životního prostředí přes pět tisíc žádostí celkem o víc než miliardu korun. Podávání žádostí začalo v říjnu loňského roku. Nejvíc žádostí usiluje o příspěvek na zateplení rodinných domů, tam směřuje téměř 80 procent dotačních příspěvků. Významný je ale i počet žádostí o dotaci na výstavbu rodinných domů ve velmi nízkém energetickém standardu, roste počet žádostí na zavedení fotovoltaických systémů.

Zájem lidí o dotace podpořila podle odborníků změna podmínek, která program zbavila „dětských nemocí“. „Program hodnotíme pozitivně, zjednodušila se administrativa, žádosti jsou vyřizovány rychleji a byl vyhlášen kontinuální program, který umožňuje podávat žádosti v průběhu celého roku. To je výhodnější jak pro žadatele, kteří si žádosti můžou v klidu připravit, tak pro realizační firmy,“ dodává Jan Charvát. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nová zelená úsporám podporuje fotovoltaiku na střechách

9. 11. 2015 | Jana Poncarová | 3 komentáře

Nová zelená úsporám podporuje fotovoltaiku na střechách

Kolem solárních elektráren se nějakou dobu chodilo po špičkách. Stát osekal podporu a drobným investorům se moc nevyplatilo o fotovoltaických panelech uvažovat. Nová zelená úsporám... celý článek

LED žárovka ušetří jen někde

27. 10. 2015 | Jana Poncarová | 15 komentářů

LED žárovka ušetří jen někde

Klasické žárovky můžete koupit i dnes. Pravděpodobně jste ale už po jejich „zákazu“ uvažovali, jestli a čím je postupně nebo naráz nahradit. LED žárovky už dnes představují uspokojivou... celý článek

Devět miliard na nové kotle: Řeknete si o dotaci?

5. 8. 2015 | Jana Poncarová | 5 komentářů

Devět miliard na nové kotle: Řeknete si o dotaci?

900 milionů korun určených na dotační program Nová zelená úsporám zmizelo za rekordní dva měsíce. Nejvíc se žádalo o podporu při zateplování rodinných domů. Úřady jsou ovšem letos štědré.... celý článek

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

8. 4. 2015 | Jana Poncarová | 36 komentářů

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

Touha po nezávislosti se projevuje v různých oblastech lidského života. Jednou z nich je energetická soběstačnost. Stačí si přece třeba instalovat fotovoltaické panely nebo solární... celý článek

Bydlení: Peníze z dotací na zateplení zbyly, chystá se další kolo

19. 3. 2015 | Jana Poncarová | 1 komentář

Bydlení: Peníze z dotací na zateplení zbyly, chystá se další kolo

O příspěvek na nová okna nebo fasádu loni požádalo 6110 majitelů rodinných domů. Stát na úsporná opatření rozdal 1,4 miliardy korun. Program Nová zelená úsporám, který je financovaný... celý článek

Partners Financial Services