Cesta do Chorvatska se zjednoduší. Slovinsko má e-známky

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 3. 12. 2021 | 11 komentářů
Cesta do Chorvatska se zjednoduší. Slovinsko má e-známky
Slovinská dálniční známka je kromě jiného známá tím, že jde špatně sloupnout.
Zdroj: Dafinchi/Shutterstock

Cesta přes slovinské dálnice, třeba do Chorvatska, bude o kousek pohodlnější. Shánění, lepení a hlavně následné odstraňování slovinských dálničních známek už totiž není nutné. Od začátku prosince země spustila systém elektronické dálniční známky, kterou lze koupit online.

V tuto chvíli je takto dostupná pouze roční známka pro automobily a půlroční pro motocykly. Od února si řidiči budou moci koupit i týdenní a měsíční variantu. Do té doby si ještě musí vystačit s klasickými nalepovacími známkami.

Další příjemnou změnou je délka platnosti dálničních známek. Zatímco dříve například roční známka platila na konkrétní kalendářní rok (plus prosinec předchozího roku a leden roku následujícího) bez ohledu na to, kdy jste ji zakoupili, nyní platí 12 měsíců od data zakoupení. Pokud si tedy koupíte roční dálniční známku 10. dubna 2022, bude platit do 10. dubna 2023. Dříve by stejná známka platila pouze do konce roku 2022. Totéž platí pro půlroční a měsíční známky.

E-známky v Česku

Zdroj: Shutterstock

Mysleli to dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Nákup elektronické známky tvrdě trestá překlep nebo třeba výměnu auta během roku.

Stará dálniční známka končí. Na tohle si dejte pozor u nové

Často kritizovaná týdenní dálniční známka s platností sedm dnů se zatím změny nedočkala. Lidé, kteří přes Slovinsko jezdí na dovolenou k moři, si tak při pobytu například od soboty do soboty budou muset i nadále kupovat dvě týdenní známky nebo rovnou jednu měsíční. Ceny dálničních známek zůstávají beze změny.

Systém elektronické dálniční známky na Slovinsku vybudovala a spustila společnost SkyToll, se kterou Slovinská dálniční společnost (DARS) podepsala smlouvu na vybudování a provozování systému letos v květnu. Jedná se o zakázku v hodnotě 15,7 milionů eur.

Podobný systém pro úhradu a kontrolu elektronických dálničních známek spustil Skytoll v roce 2016 i na Slovensku. V roce 2019 společně se společností CzechToll provedly výměnu mikrovlnného mýtného systému pro nákladní vozidla za satelitní řešení v Česku.

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Únos. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Řekla vám kartářka, šéf nebo rodina, že vás čeká cesta? Bude se hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vašim potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 12. 2021 12:54, Jeff

Citace - Vitas / 03.12.2021 11:52

Takže článek má vyznít pozitivně, ale bohužel z toho plyne, že si Slovinsko pojistilo, aby každého kdo jede na týden na dovolenou zaplatil 2x a už se tomu nevyhnul. Chtějí vydrbat z lidí více peněz a to je skvělé?? Není!!! Další velký bratr, který směřuje lidi do chudoby.


Ano, stačí si přečíst čtvrtý odstavec.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 12. 2021 14:57

chorvatsko je pro socky

-32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services