Dálnice D1 je delší o 14 kilometrů. Nově spojuje Přerov a Lipník

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 13. 12. 2019 | 1 komentář

Ředitelství silnic a dálnic uvedlo ve čtvrtek do provozu čtrnáctikilometrový úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Jedná se o předposlední úsek naší nejdůležitější dopravní tepny, která se tímto prodloužila na více než 366 kilometrů. Stavbu za 2,8 miliardy korun realizovala společnost Skanska.

Jde o letos nejdelší nově otevřený úsek dálnice, celkem letos v Česku přibylo 34 kilometrů dálnic. Naposledy na začátku tohoto týdne Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo necelých 11 kilometrů dlouhý úsek dálnice D3 na jihu Čech mezi Ševětínem a Borkem. Dálnice tak spojila Tábor s Českými Budějovicemi.

„Dobudování uceleného dálničního tahu D1, který spojuje hlavní průmyslové oblasti státu, je klíčové pro zajištění dalšího rozvoje České republiky. Zprovozněním úseku mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou jsme se přiblížili k celkovému dokončení D1,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Jak upozornil web Seznam zprávy nový úsek D1 končí v polích. Pro úplné dokončení dálnice je totiž třeba ještě postavit posledních 10 kilometrů z Říkovic do Přerova.

„Na tuto stavbu byla před třemi týdny konečně vydána změna územního rozhodnutí. Věřím, že během příštího roku se podaří zajistit stavební povolení i přes odpor občanských sdružení. Zároveň vysoutěžíme zhotovitele, abychom mohli nejpozději v roce 2021 stavbu zahájit,“ dodal Mátl.

Například bývalý ministr dopravy Antonín Prachař je ale k tomuto termínu skeptický. „To už nelze stihnout,“ řekl Seznamu Prachař. Výstavbu úseku Přerov-Říkovice totiž dlouhodobě brzdí spor s obyvateli přerovské okrajové městské části Dluhonice, kteří úzce spolupracují s ekologickou organizací Děti Země. Několika dluhonickým občanům totiž hrozí zbourání domu a přijít mají místní i o sportovní hřiště.

Aktuálně otevřená stavba mezi Přerovem a Lipníkem měla začít v roce 2008 a skončit v roce 2011. Nakonec byla zahájena až v červenci 2015, přičemž tehdy byl uváděn termín dokončení červenec 2018.

Stavba za téměř tři miliardy korun zahrnovala kromě hlavní trasy také přeložky silnic I. třídy (I/55 Kokory – Přerov), II. třídy (II/436 Čekyně – Přerov, II/437 Dolní Újezd – Lipník nad Bečvou – Trnávka) a několika silnic III. třídy. V trase jsou situovány čtyři mimoúrovňové křižovatky, deset mostů, šest nadjezdů a více než pět kilometrů protihlukových stěn. Součástí stavby je také velká oboustranná odpočívka Osek.

Už to víte? Za dálnice zaplatíme nově. Projděte si podrobnosti

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services