Signál v metru se rozšiřuje. Všude má být do konce roku 2021

jih | rubrika: Aktuality | 30. 9. 2019

Mobilním signálem jsou nově pokryty další čtyři stanice a přilehlé tunely pražského metra. Vysokorychlostní mobilní síť LTE mohou v testovacím provozu od dnešního dne využívat také cestující na trase C v úseku Muzeum – Nádraží Holešovice. V následujících týdnech budou operátoři technologii ještě odlaďovat podle aktuálního provozu.

Cestující tak nyní mohou využívat mobilní služby celkem v 16 stanicích a přilehlých tunelech na trasách A a C. Pokud vše půjde bez komplikací, mělo by do konce března příštího roku být pokryto dalších 16 stanic na trasách A a B. Bude to znamenat, že signálem bude na více jak polovině stanic pražského metra.

„Tímto krokem budou pokryty stanice v širším centru hlavního města, které z pohledu prací zároveň patří k těm nejobtížnějším,“ říká Martina Kemrová, mluvčí společnosti T-Mobile. Právě tento operátor výstavbu potřebnou pro pokrytí metra signálem koordinuje za konsorcium operátorů a společnosti CETIN.

Pokud se současné tempo výstvaby podaří udržet, bude metro sítí LTE kompletně pokryto na konci roku 2021.

Víme, co umí operátoři

Dva operátoři mají od září nové balíčky, tentokrát už s neomezenými daty. Kdo je výhodnější? A co když vám stačí méně?

Kolik teď zaplatíte za volání a data. Projděte si nové tarify


Polepší si nejenom spotřebitelé, ale i živnostníci. Operátoři mimo jiné budou muset vracet i nevyčerpaný kredit.

Operátora opustíte snadněji. Pokuty klesnou, převod zrychlí

„Žijeme v on-line době, signál v pražském metru měl být už dlouho samozřejmostí, v této oblasti Praha bohužel o několik let zaspala. Jsem proto rád, že se v současnosti daří urychlovat instalační práce a alespoň po úsecích zlepšovat cestujícím komfort a umožnit jim vyřídit si běžné on-line povinnosti i během jízdy,“ říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel Dopravního podniku Praha.

„Pevně věřím, že stejným tempem budou operátoři postupovat i v dalších měsících, aby celé metro bylo pokryto LTE sítí již do konce roku 2021. Z naší strany pro to uděláme maximum,“ dodal Witowski.

V současnosti mohou cestující využívat mobilní služby ve standardu 4G v 16 stanicích a přilehlých tunelech v úsecích Bořislavka – Nemocnice Motol (4 stanice) na trase A, na trase C v úseku Muzeum – Roztyly (8 stanic), a ode dneška také v úseku Muzeum – Nádraží Holešovice (4 stanice).

Do konce března 2020 se signálu dočkají cestující také v dalších 16 stanicích na úsecích v centru Prahy: v 6 stanicích na trase A mezi Muzeem a Dejvickou a v 10 na trase B mezi Smíchovským nádražím a Palmovkou. Cestující tak v tu dobu budou moci využívat vysokorychlostní síť LTE v celkem 32 stanicích metra a přilehlých tunelech.

K pokrytí sítí LTE v celém rozsahu metra tak po březnu zůstane dovybavit příslušnou technologií ještě 29 stanic a přilehlých tunelů. Původní plán počítá s pokrytím signálu ve standardu 4G ve všech úsecích nejpozději do konce roku 2022. „Budou-li práce pokračovat stejným tempem jako doposud, je pravděpodobné, že cestující budou moci využívat signál ve všech úsecích metra již na sklonku roku 2021,“ říká Kemrová.

Operátoři pokrývají metro signálem na vlastní náklady. Pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi stojí v průměru 10 milionů korun v závislosti na jeho délce. Nejdelší i nejkratší mezistaniční úsek v pražském metru se nachází na trase C. Největší vzdálenost (2748 m) je mezi stanicemi Nádraží Holešovice a Kobylisy, nejkratší úsek (425 m) vede ze stanice Muzeum C na Hlavní nádraží.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services