Litujeme, jste pro nás starý!

Táňa Chadrabová | rubrika: Jak na to | 21. 12. 2007 | 47 komentářů
V inzerátech se to dnes hemží nabídkami na práci v mladém a dynamickém kolektivu. Jinými slovy tím firmy říkají: „Starší lidi nechceme.“ Komu je nad padesát a snaží se dostat na přijímací pohovor, proto někteří odborníci radí neuvádět v životopise přímo svůj věk.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 12. 2007 16:43, Rada.N

V práci máme jednoho manažera, kterému podle mě není moc pod padesát. Myslí mu to dost dobře, udělá hodně práce a celkově strčí do kapsy většinu lidí ve věku 20-30 let. Další takové schopné starší pracovníky bohužel neznám. Méně schopných starších pracovníků znám docela dost. Schopnosti s roustoucím věkem klesají a kdo se nesnaží udržovat se "in", je časem "out". A takových lidí je podle mě většina.
I tak si ale myslím, že je škoda nepozvat starší pracovníky k pohovoru (může mezi nimi být takový jako je výše zníměný manažer).

+73
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 12. 2007 18:29, jadr

Obávámse, že "někteří odborníci" nejsou vůbec žádnými odborníky, ale jsou to obyčejní vládní lehkoživkové, kteří se k moci dostali díky své neutuchající touze po moci a penězích. Těmito hloupými radami pouze kalí vodu.

-28
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 47 komentářů)

21. 12. 2007 10:01 | emila

Mluvíte mi z duše. Pracuji jako personalistka a velice často se setkávám s mladými drzými lidmi, kteří si napíší do CV - plynulá angličtina a vykoktají sotva pár frází. Na druhou stranu starší člověk, který v bývalém zaměstnání běžně komunikoval v němčině se svým nadřízeným, uvede pouze pasivní znalost jazyka.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2007 9:57 | jindra

Pokud vím, pan ministr Nečas prohlásil, že o tomto problému diskriminace ví, že to bude řešit. jak je vidět, nevyřešil zatím nic. Co si vzít příklad z Německa: zaměstnávat starší odborníky třeba na poloviční úvazek a zvýhodňovat zaměstnavatele, kteří tyto lidi zaměstnají.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2007 9:44 | Jan K.

Jestliže zaměstnavatel diskriminuje kvůli věku, má k tomu svůj důvod. Kdyby si myslel, že zaměstnávat starší lidi je pro něj výhodné, udělal by to. Většina zaměstnavatelů se starším zaměstnancům raději vyhýbá. Asi s nimi nemají dobré zkušenosti.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2007 9:33 | státní zaměstnanec

Jsem v důchodovém věku, pracuji 8 roků na Úřadě, mám velké praktické zkušenosti, dost vysoké vzdělání. Za celou dobu zaměstnání na Úřadě jsem nebyl nemocný. Dost často se ale setkávám s ageingem. Všechna placená školení mně ředitel škrtá s poznámkou o mém věku. Rád by přijal místo mne někoho mladého i s podstatně nižší kvalifikací a bez zkušeností. Naštěstí pro mne jsou dnes v Praze tak vysoké platy v soukromém sektoru, že je zatím nemožné na mé místo úředníka někoho sehnat.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2007 7:35 | zaměstnavatel

Já bych řekl, že problém starších lidí je jejich nepružnost a neochota(možná neschopnost) učit se nové věci.Pracujeme v oboru, kde klient zavolá a i kdyby bylo 19h večer musí někdo zvednout zadek a jet zařizovat, což u starších lidí není téměř možné abych někomu zavolal a řekl, přestaňte prosím čumět na zprávy a jeďte tam a tam. Další z věcí je, že nesnesou kritiku jako mladý člověk a vše si hrozně berou. Prostě si nedovedu představit, že bych měl státem nařízeno koho musím zaměstnávat. Prostě je to stejné jako si vybrat partnerku, nikdo Vám do toho nemůže kecat.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2007 2:00 | HonzaH

Myslím, že problém není věk, ale to, že starší zkušený člověk potřebuje být lépe zaplacen. Ví už totiž, jakou má co v životě cenu. Firmy raději nabírají nezkušené mladíky za mizerný plat, kteří za 1-2 roky odejdou, zatímco padesátník, který by na místě vydržel mnohem déle, je pro ně neperspektivní. Taky se podívejte, co jsou zač ta volná místa. Je to samý marketing, reklama, agenti s teplou vodou a nadháněči. Zkrátka práce, které si člověk ani nemůže vážit. Příčinou také bývá, že starší člověk neumí tak bezostyšně lhát, co všechno umí a neumí, a často opravdu nestačí co se týče počítačů. To problém je. Mě je taky padesát a vždycky jsem dělal software s lidmi, kteří mě od mládí znali a většinu z nově vystudovaných snadno strčím do kapsy. Kdybych ale musel jít na pracák, taky bych měl asi problémy s tím dokazovat, co umím, protože by mě asi kvůli věku ani nepozvali na pohovor.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2007 0:12 | jezevec

Zaměstnavatel holt jako plátce a kupující si vybírá zaměstnance které chce. Pokud nesmí uvést některé parametry - starší žadatelé budou chodit na zbytečné pohovory, ale práci kterou jim zaměstnavatel dát nechce, stejně nikdy nedostanou. Myslím že je férovější když zaměstnavatel férově uvede parametry zaměstnance jakého potřebuje, a nemusí dělat z padesátníků kašpary.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Křetínský

podnikatel, EPH a AC Sparta Praha

Klára Samková

advokátka

Daniel Křetínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Klára Samková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services