Litujeme, jste pro nás starý!

Táňa Chadrabová | rubrika: Jak na to | 21. 12. 2007 | 47 komentářů
V inzerátech se to dnes hemží nabídkami na práci v mladém a dynamickém kolektivu. Jinými slovy tím firmy říkají: „Starší lidi nechceme.“ Komu je nad padesát a snaží se dostat na přijímací pohovor, proto někteří odborníci radí neuvádět v životopise přímo svůj věk.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 12. 2007 16:43, Rada.N

V práci máme jednoho manažera, kterému podle mě není moc pod padesát. Myslí mu to dost dobře, udělá hodně práce a celkově strčí do kapsy většinu lidí ve věku 20-30 let. Další takové schopné starší pracovníky bohužel neznám. Méně schopných starších pracovníků znám docela dost. Schopnosti s roustoucím věkem klesají a kdo se nesnaží udržovat se "in", je časem "out". A takových lidí je podle mě většina.
I tak si ale myslím, že je škoda nepozvat starší pracovníky k pohovoru (může mezi nimi být takový jako je výše zníměný manažer).

+73
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 12. 2007 18:29, jadr

Obávámse, že "někteří odborníci" nejsou vůbec žádnými odborníky, ale jsou to obyčejní vládní lehkoživkové, kteří se k moci dostali díky své neutuchající touze po moci a penězích. Těmito hloupými radami pouze kalí vodu.

-28
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 47 komentářů)

8. 11. 2016 19:32 | Monika E.

Vek nebyl problém při přijetí do Costa cafe ,ale posměch zamestnancu za zády mi rikaly babi .Můj věk byl 40 a vzhled jsem mela Max. Na 32 let.Kdyz však zjistily kolik mi je ...vadilo mi to odešla jsem.Jejich věk byl prumerne 21let.Hlupaci ono se ne nadarmo rika ze na každého jednou dojde.Dnes mam praci opět v mladém kolektivu o generaci strarsi ale pohodovi lidičky.Zadne výtky k memu věku o naopak obdiv.Vse zle je někdy k dobru si říkám zpetne.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 9. 2012 7:45 | Radim

Proto všude říkám, že personalisté a majitelé firem lžou, když říkají, že v ČR chybí technicky vzdělaní zaměstnanci. Oni nechybí, oni naopak přebývají a marně ve svém věku 45 - 55 let hledají práci. Mně se to týká taky, vzděláním chemik, Vysoká škola chemickotechnologická v Pardubicích, potom jsem 15 let dělal v jednom velkém strojírenském podniku na severní Moravě projektanta a technologa. A potom jsem skoro 10 let hledal práci. Na začátku jsem hledání práce poněkud podcenil, nečekal jsem, že budu mít problémy a potom už jsem byl starší uchazeč dlouhodobě bez práce..... Pravda. měl jsem během té doby nějaké problémy doma, pečoval jsem nějakou dobu o člena rodiny, který vyžadoval ke konci už nepřetržitou péči.... A během té doby jsem se nesetkal u personalistů obvykle s ničím jiným než nezájmem a lhaním. Dokonce jsem zažil pár případů, kdy personalisté nebo lidi blízcí k nim tady od nás veřejně prohlásili do sdělovacích prostředků, že nemají technické odborníky, já jsem na tyto lidi vyhledal kontakt a přihlásil se s tím, že můžu okamžitě nastoupit. Odpověď, pokud vůbec přišla, bylo vždy jen vykrucování, uvádění všelijakých nesmyslných námitek, proč to nejde a lhaní. Málokdo z těchto lidí se vzmůže na to obětovat aspoň nějakou minutku a uchazeči aspoň trochu solidně a ztdvořile na rovinu odpovědět. Dokonce jedna personalistická agentura, která tady na severní Moravě velice moc inzeruje nová pracovní místa, se tváří jakoby vstřícně a jakoby provozuje svou vlastní firemní databázi, do které když se uchazeči o práci zaregistrují, tak budou mít výhodu. Prý ještě dříve, než zveřejní nové pracovní inzeráty, podívají se do té své databáze a vyberou vhodné uchazeče z ní. Tomu bych možná i uvěřil, kdyby mně už roky pravidelně jako odpověď na mé ohlasy na jejich pracovní inzeráty nepřicházela výzva k zaregistrování do té jejich databáze. Ve které já už dávno zaregistrovaný jsem. Ti s prominutím idioti se ani neobtěžují vyhledat, jestli v jejich databázi náhodou už zaregistrovaný nejsem... Natož aby s tou svou databází nějak pracovali, hledali v ní vhodné lidi pro jimi obsazované pracovní pozice a ušetřili si tak čas a náklady na zadávání pracovních inzerátů a na výběr ze zaslaných CV. Jejich práce a jejich výdělek spočítá prostě jen v tom zadat inzerát, vybrat nejlepší nebo nejlepšího pro svého zákazníka, firmu, která chce obsadit nějakou ptracovní pozici a CV ostatních uchazečů vyhodit do koše jako nějaký nepříjemný lidský odpad. Neznám větší lháře z povolání, aspoň v našich zemích, než personalisty.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2012 22:51 | sarka

Vy jste typický "zaměstnavatel". Je mi přes 50. Letos jsem si udělala ECDL. Umím sice ne perfektně AJ, NJ, RJ. Mám kurz IGT. Když je v práci něco potřeba, ať opravit stroj nebo poradit s administrativou - perspektivní, mladí a krásní jdou za mnou (určitě ne všichni). Jsem schopná se orientovat ve Wolframu, Googlu, Opeře, Evernotu, Dropboxu.... Asi jste psal o sobě. Přesně - mě zaměstnavatel odmítl uvolňovat na bakalář. počítačovou školu, protože bych ji dokončila v 53, a to není pro firmu perspektivní (zapomněl, že půjdu do důchodu v cca 63). Potřebovala jsem jen 2x v měsíci v pátek ve 14 hod odejít do školy a hodiny bych měla odpracované dle předpisu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2012 22:35 | sarka

Milá paní, jsem ještě zaměstnaná a hledám jinou práci už rok. Měla jste nejspíš velké štěstí. Je mi kolem 50ti a stále dostávám odpovědi, že jsem sice odborník, ale vzali někoho jiného. Celý život běhám po kurzech a školách, kt. si sama platím, protože nedokážu pracovat jen jako cvičená opice, a proto se realizuji jinak. Potencionální zaměstnavatel nemůže říci, že bych nebyla flexibilní nebo lenoch, kde dělám chybu, když jste tak chytrá????????????? Rozhodně také nechci jít na nabídky nynějších platů, kt. jsou v mém případě o 50% nižší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2009 11:28 | Ilona

Mezi mladými a starsími zamestnanci rozdíl není. Jsou to predsudky mladých, které jsme si my sami spatne vychovali a kterí se bojí zkuseností a moudrostí padesátníku. Není to o nicem jiném nez strach, boj o prezití a generacní souboj o pracovní místa a pozice. To jak se clovek cítí, je výkonný, vzdelaný atd. je naprosto individuální, znám spoustu lenivých ,nevzdelaných a hloupých mladých manazeru, kterým bych nesverila rídit ani stádo opic, natoz starsí lidi, kterí ve vetsine prípadu jsou nuceni pod nimi pracovat a radeji si myslet,,svoje" . Je to chyba spolecnosti, která vystavela model mládí, ale zapomíná na to, ze mladých ubývá, starých pribývá a ti, kterí dnes starsí diskriminují dopadnou za pár let stejne. Jak se ríká, na kazdého jednou dojde. Takze mládezi, drzte si svá progresivní místecka a hodne makejte nebot budete za pár let ve státe nuceni zivit nespocetnou armádu starsích lidí, které dnes nepustíte k práci
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2008 15:22 | Hanka

A myslíš, že 50-tníci to neumí? Divil by ses... Jenomže ty máš předsudky.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 1. 2008 10:04 | randy

No, u věku existuje určitá, poměrně ostrá hranice, co se týká předchozího zaměstnání, zkušeností, vzhledu, znalostí atd. 50 i 60 letý, který je nad tuto hranicí, je dostatečně vysoký manažer zjednodušeně řečeno najde zaměstnání rychle a je schopen bez problémů v případném konkurzu vyřadit i mnohem mladší konkurenty. Jakmile je ale pod tou hranicí, tak naopak má velké problémy vůbec nějaké zaměstnání najít.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2008 11:32 | charliet

myslim si ze je to pro 50 niky krute v dnesni dobe. Kolem sebe mam spoustu prikladu. Zaroven si myslim , ze jsou castecne obeti doby, kdy v komunismu tady nebyla zdrava konkurence,lidi nebyli tlaceni do toho, se ucit novym vecem a souperit s druhymi, nebo se ucit jazykum. Bohuzel. Dale je tu rychly tenchnologicky pokrok. Vezmete si treba internet, kazde dite umi brouzdat na netu. Ale s tim se lide muzou a musi vyrovnat.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 1. 2008 22:11 | Miroslav Vladim

Už jste viděli reklamu na nějaké zaměstnání s padesátníky?
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 1. 2008 21:35 | Evelina26

Já jsem se u několika předchozích zaměstnání přesvědčila o tom, že zaměstnávání lidí zralejšího věku je problém pro některé mladé managery nebo jiné vedoucí pracovníky, kteří nesnesou pomyšlení že by jejich podřízení mohli mít více zkušeností než oni a tak do problému i víc vidět. A určitě to v dnešní době není o tom, že maj brzo do důchodu, do důchodu máme daleko úplně všichni a je jedno jestli se ho "nedočkáme" za 50 nebo za 100 let
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2007 21:51 | Jirka

Děkuji za upozornění - firmY by nejraději zaměstnalY. Překvapuje mě, jak jste si na základě mé gramatické chyby (Vám se to asi nikdy nestalo) o mě udělal tak brilantní úsudek. Právě tak neomylné lidi, jako jste Vy firmy potřebují. My ostatní Vám můžeme jenom tiše závidět.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 12. 2007 18:19 | mamoch

Před rokem jsem dala po30 letech v bance výpověď. Neměla jsem žádnou jinou práci vyhlédnutou, byla jsem jen měsíc na pracáku, v té době jsem byla na dvou pohovorech, v jednom jsem postoupila do nejužšího výběru a ve druhém mě vzali, tak už jsem ani do toho 2.kola nešla. Je mi 50 let a nesetkala jsem se s věkovou diskriminací nikde. Myslím, že se to s ní trochu přehání, třeba jako výmluva těch, co jsou dlouho na úřadu práce a nechce se jim dělat.
+58
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 12. 2007 10:37 | Jindra

Věk kolem třiceti trvá velmi krátce. Opravdu velmi. A dále jako personalista vás mohu ubezpečit, že zdaleka ne každý "mladý" třicátník (pro dvacetileté stařík) je flexibilní, spolehlivý atd. Uvědomte si, že za několik málo let bude generace dnešních dvacetiletých takto psát o vás. Je mi líto, ale budete na tom hůře než dnešní generace "starých". Čeká vás velká zahraniční konkurence. Nároky na zaměstnance se zvýší. Přeji vám hodně sil, budete je potřebovat.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 12. 2007 22:18 | Elf

Máte tam "firmy" s "Y" na konci. Nic Vám to neříká...? Nedivím se, že takové lidi nechtějí firmy zaměstnávat.
+51
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 12. 2007 16:43 | Rada.N

V práci máme jednoho manažera, kterému podle mě není moc pod padesát. Myslí mu to dost dobře, udělá hodně práce a celkově strčí do kapsy většinu lidí ve věku 20-30 let. Další takové schopné starší pracovníky bohužel neznám. Méně schopných starších pracovníků znám docela dost. Schopnosti s roustoucím věkem klesají a kdo se nesnaží udržovat se "in", je časem "out". A takových lidí je podle mě většina. I tak si ale myslím, že je škoda nepozvat starší pracovníky k pohovoru (může mezi nimi být takový jako je výše zníměný manažer).
+73
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 12. 2007 10:23 | Pavel

Rozdíl mezi dobrými a špatnými pracovníky rozhodně není ve věku, ale musím souhlasit s tím, že někteří starší pracovníci mají určité "zaměstnanecké" návyky trochu více zažité. Bude to ale v dalších letech čím dál tím zajímavější, jak budou zaměstnavatelé reagovat, když budou k dispozici hlavně starší pracovníci.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 12. 2007 18:29 | jadr

Obávámse, že "někteří odborníci" nejsou vůbec žádnými odborníky, ale jsou to obyčejní vládní lehkoživkové, kteří se k moci dostali díky své neutuchající touze po moci a penězích. Těmito hloupými radami pouze kalí vodu.
-28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 12. 2007 14:24 | randy

Citace - Pet / 21.12.2007 17:15

Jednou jsme vzali do práce paní z téhle kategorie. Když se nakonec zaškolila (i když nic moc, holt socialismus zažraný do morku kostí), tak se najednou rozhodla, že půjde radši místo práce do předčasnýho důchodu, hned se hodila marod a nás nechala ve štychu. Už se radovala jak s náma vyjebala, ale po pár týdnech jí umřel manžel, do práce si dveře zabouchla a z plánů na spokojený důchod nezůstalo nic. Já jako zaměstnavatel tohle zapotřebí nemám.
Bohužel to se asi dopředu poznat nedá. Pro některé lidi je pořád zaměstnání a zaměstnavatel jen něco jako nějaký anonymní úřad, ve kterém se peníze ale i materiál a vůbec všechno nějakým způsobem zhmotňuje z ničeho a tudíž má jako zaměstnanec nárok vytěžit z toho, co to dá. Ovšem současný stát vytváři takovou vrstvu lidí taky, jen o kousek vedle.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 12. 2007 14:14 | randy

Co se týká zbytečných řečí v zaměstnání, tak moje zkušenosti jsou takové, že prokecaný čas je u starších i u mladých kolegů a kolegyň právě přišedších ze škol zhruba stejný. Liší se jen tématy. To, že jedni tvrdí o druhých, že ti druzí prokecají plno času a oni ne je jen tím, že prostě "kecací" témata u různě starých lidí jsou různá a kdo je v menšině a nemá k tomu co říct, tak mlčí. Starší lidé mají, nevím jestli výhodu nebo nevýhodu v tom, že obvykle pamatují z dřívějška plno podobných situací, takže ta současná se jim jeví jako opakování něčeho, co už třeba v minulosti mnohokrát zažili a tudíž to není nic zajímavého. Například když přijde šéf po nějakém drahém motivačním kursu do práce a nadšeně začne své podřízené motivovat všelijakými rituály k vyšším výkonům. Ti starší to už zažili mnohokrát včetně konců takových aktivit, pro ty nové je to něco nového a zajímavého, co zažívají poprvé.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 12. 2007 13:57 | randy

Citace - Pierre / 21.12.2007 15:52

Mělo by být zcela legální v inzerátu vyslovit požadavek pohlaví a věku. EU (a tedy i ČR) legislativní blamáží toto zakazuje. Důsledek je jenom ztráta času, a to na straně zaměstnavatele, který "ze slušnosti" vyslechne uchazeče, kterého vůbec nechce, a na straně samotného uchazeče, který mohl svůj čas věnovat jiným nabídkám..
Taky si to myslím.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Kuba

politik

František Piškanin

podnikatel, Hopi

Martin Kuba
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
František Piškanin
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services