Paralelní Polis: EET je nemorální

Josef Tětek | rubrika: Publicistika | 15. 12. 2016 | 32 komentářů
Prvního prosince byla na občany České republiky uvalena elektronická evidence tržeb. Většina drobných podnikatelů se podřídila, někteří skončili. Hrstka se rozhodla zákon ignorovat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 12. 2016 10:13, kodiak medvěd

Z většiny příspěvků v diskuzích k EET mám pocit, že před příchodem spasitele a počátkem nové epochy v dějinách národa zvěstované zavedením EET, v této zemi neexistovala povinnost vydávat účty, vést účetnictví (nebo evidenci) a platit daně. Nikoli, vážení, ta povinnost tu byla už předtím. To jen stát i přes neustále narůstající počet státních zaměstnanců, které z těch daní živíme, není schopen plnit své povinnosti. Jsem zvědav, kolik neschopných a po zavedení EET především nadbytečných zaměstnanců rezortu ministerstava financí bude propuštěno.

Pokud přijmeme logiku EET, nic nebrátní tomu, abychom například v autech měli zařízení, které bude monitorovat naši jízdu a online odesílat tyto informace do registru ministerstva dopravy, nebo rovnou vnitra. Jsme přece povinni dodržovat dopravní předpisy a přesto je mnozí porušují. Elektronická evidence jízd v tom konečně udělá pořádek.

Možná by se to ale zavedlo jen pro podnikatele, ti určitě porušují dopravní předpisy mnohem víc, jsou to totiž z podstaty lotři.

Nebo bychom mohli všichni dostat domů takový šikovný monitorovací systém, který by kontroloval, jestli nedochází k domácímu násilí. Že se to u vás doma neděje? Ale kampak na nás, máte domácnost, manželku, děti a tím pádem jste pro nás sprostý podezřelý. A chránit práva žen a dětí je přece věc nejvyššího zájmu, tak se moc necukejte, nebo vám ty děti sebereme preventivně rovnou.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 12. 2016 18:36, PEPA

ano a Josef Tětek je nemorální moralista

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

15. 12. 2016 9:51 | jaryn

Nemorální je tento článek. EET jako kontrolní mechanizmus je v pořádku. Poctivý podnikatel se nemá čeho bát, ty ostatní vlastně ani nepodnikají, ale okrádají společnost. Kdo platí úředníky, vojáky, důchodce? Zaměstnanci a velké firmy a "poctivý živnostníci", takže je dobře když jich bude více i když někteří budou kontrolou donuceni. Kontrola zaměstnanců je také velká a stěžují si, že se na ně kouká jako na potencionální zloděje?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2016 9:47 | Honza z Boudova

Tady snad nejde o to jestli někdo něco dokázal, ale jestli někdo okrádá, tak nevím proč pláčeš. Krást se bude pochopitelně dál, jenže to bude trochu těžší a tresty vyšší. Jestli někdo něco vybudoval a platí daně, tak nechápu proč tolik slz. Problémy mají pochopitelně všichni, kteří ty daně krátí.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 12. 2016 9:40 | Tony Argo

Podle mne zásadní chybou při zavádění EET je politizace problému. Namísto toho, aby se diskutovalo o tom, jak jej udělat dobrý a aby podnikatelům kromě negativ přinášel i něco pozitivního, jak z něj vyjmout ty, kteří určitě nějak zásadně tento stát na daních neokrádají (typicky malé hospůdky, drobní řemeslníci, atd.), tak TOP 09, ODS a pod. mají jen jeden recept - zrušit! A tak to je při všech otázkách, které se v Čechách řeší - když se my dostaneme k moci, tak to zrušíme! A je to pak ode zdi ke zdi.
Já myslím, že když se všude míchá politika, lidem se nikdy nepomůže. To je totiž podobné, jak když soudili O.J.Simsona za vraždu jeho bílé manželky v Americe. Protože to je černoch, tak všichni černí porotci hlasovali za jeho nevinu, ať byly důkazy pro, nebo proti. Pravda je vůbec nezajímala.
A ještě něco k Paralelní Polis: Je podivné, když tito "spravedliví" bojovníci fungují na bitcoinech, tedy měně, která umožňuje prát špinavé peníze tak dobře, jak žádný jiný prostředek na světě. A to jim nevadí(?).
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2016 9:30 | Honza z Boudova

V devadesátých létech nebylo možné zavést větší pořádek do daní, jelikož bylo zapotřebí uvolnit zlodějny, aby vůbec ten systém prošel. Klausovy devalvace pak připravily všechen lid o úspory, ale to národ jásal a ještě dnešní chytráci byli v plenkách a tak rozumy lidí, kteří nic nedělají dnes posloucháme. Kdo nedodržuje zákony, měl by být potrestán.Proč tento rozumbrada neradil když krachovaly fabriky a tisíce lidí přišlo o práci a dnes pláče nad jednou hospodou, která svítí petrolejkou. Já EET schvaluji, jelikož jsem pracoval v gastronomii a vím jak se tam okrádá. Dnes se jídlo opět zdražilo a přitom je snížená daň ve prospěch provozovatele.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 12. 2016 9:17 | Šárka

Daňové úniky drobných podnikatelů jsou minimální. Babiš na to, aby se zaměřil na větší firmy prostě nemá koule. Všechny ty pobídky a dotace a odpuštění daní měli dát drobným podnikatelům a českým firmám. Jediné co dokázaly vlády všechno zlikvidovat, vytunelovat, rozkrást nebo prodat do zahraničí. A co je nejhorší ta nenávist a udávání mezi lidmi, jak si lidi závidí, že někdo něco dokázal x let se snaží pracuje 14hodin denně a pak ho někdo jde udat. Každý má možnost podnikat a pak by nezáviděl, ale spíš obdivoval.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2016 8:20 | Alice

Zdravím, s principem EET celkem souhlasím, ale nesouhlasím s jejím provedením jako takovým. Jednak mě vadí to fázování, proč některé obory dříve, jiné později? Vadí mi, že EET bude dělat zmatky a nesrovnalosti v účetnictví - např. při částečné úhradě loňské faktury, která již byla zdaněna. Nejvíc mi ale vadí vysoké náklady na zřízení a provoz. Žiji v obci cca 300 obyvatel, v obci je jedna mizerná hodpoda, jedny potraviny a nic víc, okolní obce jsou na tom podobně. Do hospody přijde denně max. 5 lidí na 2-3 piva a 3x do roka je pořádán ples s mizernou účastí. Pro obec je dobře, že tam ta hospoda je, že někdo udržuje a uklízí obecní majetek, ale hospodského to nemá šanci uživit. Proto do dělá děda jako zpestření k důchodu, je rád, že vůbec zaplatí elektřinu, zboží a pod. Nájem už léta platí symbolický - 1,-/měsíc. No a teď po něm stát chce, aby investoval do EET, naučil se na tom pracovat.. Nakonec zařízení koupila obec, protože hrozilo, že se hospoda zavře.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2016 7:55 | Ramesse II.

EET je účetní a kontrolní mechanismus, tedy je naprosto v pořádku, měla být zavedena v roce 1990 současně s rozšířením soukromého podnikání a postupně upgradována, pak by země nebyla v takových sra*kách jako je teď. Souhlasím ale s tím, že cenzurovat internet kvůli hazardu je obludnost, to není kontrola.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2016 6:47 | Milan

Asciální není jen EET,asociální je výše Dph,asociální jsou odvody z mezd,policejní kamery,odposlechy,kontroly komínů a kotlů,bodový systém,výše sociálních příspěvků zdravým lidem,kteří nepracují,obrovské množství státních úředníků.veškeré dotace atd.atd.Tohle už s lidskou svobodou nemá mnoho společného.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2016 6:40 | Karel

Ono je velmi jednoduché říct, že stát za vše může. Sám jsem se setkal s šedou ekonomikou, kdy servírka třetinu svého platu dostává bokem. Nejde jen o daňový únik, ale především zaměstnavatele nezajímá, že jeho zaměstnanci nedosáhnou na normální důchod. Odvody do sociálního i zdravotního jsou velmi nízké. To také platí, že zaměstnanci živoří když jsou nemocní. Kdyby nebylo takových okrádáni lidí a státu, tak by se Ti slušní podnikatelé nyní takovými problémy nemuseli zabývat. O tom není pochyb, že na to ti kteří se od počátku chovali k zaměstnancům slušně, tak těm to až tak neublíží. Vážení, tito postižení trochu se zamyslet. Tím chválím i práci těch, kteří na podvodech neparticipovali. Nelze všechny podnikatelé hodit do jednoho pytle. Proto EET je důsledkem ožebračovaní zaměstnanců a státu a potažmo nás všech.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2016 6:04 | J.P.

Je zajímavé, že kromě našeho rozkradeného Kalouskostánu to všude ve světě funguje. Nikde takový řev a útoky proti EET. A kdo řve? Největší zloději: ODS, TOP09. Zajimavé že? A přito to známe všichni z benzinových pump, od instalaterů atd.: "chcete účtenku?" A někde se ani neptají a nedostanete účtenku. Potvrzuje se stará známá pravda: trefená husa kdáká!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2016 3:57 | J.S.

Co je asociální na EET, když takto jen prokazuje podnikatel kolik ve skutečnosti dostal DPH od zákazníka. A tuto DPH posílá státu. Vůbec není důležité že si dřív něco nechával. To je přece zlodějina.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2016 1:53 | ttt

A co se radeji zamyslet nad tím, proč jsou podnikatele zejména v některých oborech osocovani. Jestli na tom totiž něco není a jestli si to tedy nemohou sami. Další otázka čekající na odpověď je ta, jak k tomu přijdou ti, kteří daně platili a museli strpet zloděje odnaproti. Tohle bych řešil předtím, než začne někdo teoretizovat o principech a léčit si pubertální mindraky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Trojan

producent

Roman Janoušek

lobbista, podnikatel a kriminálník

Ondřej Trojan
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Roman Janoušek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services