Kavárník: Starosti s novou byrokracií a EET nám snížení DPH nevynahradí

Vlasta Holéciová | rubrika: Co se děje | 27. 10. 2016 | 27 komentářů
V podnikání nejde jenom o peníze. „Vadí mi, že jsme automaticky označováni jako podvodníci,“ říká kavárník z pražských Holešovic o atmosféře, kterou ve společnosti šíří vláda.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2016 12:57, jarda

Dobrý den, podnikám 22 let, EET je zbytečný opruz, který stejně za dva tři roky zruší, víc daní nevyberou a jen naštvou lidi na vesnicích, až bude chtít hostinský místo 25,- za pivo 39,- Myslím, že je zbytečné kriminalizovat vesnické krámky a hospody. Jen pro štouraly, které hned napadlo, že mám malou hospodu na vsi, ne nemám, podnikám v městě, jsem zavedený a eet mě rozhodně nezničí, jen se myslím, že jsem kvůli tomu zbytečně vyhodil 30000,-

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2016 9:11, Miroslav

Podnikatelé si to zavinili sami. Sám jsem byl několikrát svědkem ,asi před deseti lety na dovolené, jak si mladí/ ožralí / podnikatelé u vedlejšího stolu radili, jak se státem vydrbat a nedát ani korunu. Na konec roku nakoupit auta a všechno co by šlo odepsat z daní. To by chtěl z nás každý který pracuje, aby si mohl také nakoupit zboží které by si odepsal z daní a tím by do státní pokladny nešlo nic a jemu zůstalo všechno. Každý z podnikatelů říká, že ty peníze musel vydělat a vůbec si neuvědomují, že ti jejich podřízení je musí taky vydělat a pak jim to poctivě zdaní. Velice si foukají třeba u lékaře, že jej platí z jeho daní, i když to není pravda, protože si DPH nechali.

-26
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

28. 3. 2019 12:03 | Tomáš

Ja sa Vás opýtam tiež podnikám ale povedzte mi čo mi štát to je jedno či váš alebo náš za to poskytne akú protislužbu? velké firmy kde majú politici podiel s tým vejebávajú pravidelne tak niet divu že sa to od nich mladý učia ....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 11. 2016 18:48 | XX

Ramesse II. A evidetně tento server čtou i debilové jako jste vy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 11. 2016 18:43 | Martin T.

Miroslave, problémem tohoto státu jsou debilové jak ovy, kteří neví že odepsat si zdaní znamená získat "zpět" 15% původní ceny a myslí si že se na tom dá vydělat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 11. 2016 1:50 | jezevec

1) asi nechápete, že "podnikatel" je nejen hospoda která (možná) nepřiznává statisíce, ale taky maminka na mateřské co prodává strašidýlka přes fler s tržbou 10.000/ročně, nebo důchodce co 2x za rok pronajme cimru přes airbnb. 2) kdo šidí, bude šidit i nadále. eet nic neřeší - platba se prostě nezaeviduje, nebo se smázne před fiskalizací. princip byl mnohokrát popsán. eet ještě ani nezačalo a všichni už vědí jak ho obejít. 3) kdo má poctivě nízké tržby a vejde se do nezdanitelného základu - bude trestán cenou pokladny, cenou internetového připojení, cenou software, dražším účetnictvím. čistá ztráta v desetitisicích. 4) s účtenkou to ano nemá nic společného, tu je každý povinen vystavit i dnes. rozdíl je v tom, že za blbě vystavenou účtenku dostanete pokutu max dva tisíce. za blbě fiskalizovanou až půl milionu.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2016 12:58 | Palok

Prosil bych zasvěcené podnikatele o vysvětlení, v čem je vlastně ta EET tak šíleně omezuje a šmahem ruinuje. Soudím, že vydávat účtenku by měla být povinnost prodávajícího jako doklad o tom, že peníze přijal a pro kupujícího jako doklad, že za zboží či služby řádně zaplatil. Jestli tuto účtenku vypíše ručně nebo na pokladně nebo skrze EET už je jen technický detail. Zrovna tak se domnívá, že pokud podnikatele zruinuje pár tisíc za pokladnu, což mimochodem může uplatnit jako odčitatelnou položku, potom myslím, že by měl uvažovat o zaměstnaneckém poměru či pracáku. V běžném obchodě dostanete v naprosté většině účtenku automaticky, jen v restauraci, hospodě apod. je vydání účtenky nepřekonatelný problém. Rozhodně si nemyslím, že vydání účtenky je byrokratický problém - je to samozřejmost a slušnost. Bude velmi zajímavé sledovat, jaké české kličky vymyslí hospodští na to, aby nebylo možno srovnávat jejich výsledky před EET a po EET - myslím, že toto je ten hlavní problém. Ne výdaje za pokladnu, nedostupný internet či fronty čekající na účtenku.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2016 10:53 | Honza K

To není *sleva na dani*, ale *sleva na základu daně*. Takže ve skutečnosti jen malá část toho. Holinky jako hodiny, obojí se natahuje, že? A jen jednou, zatímco za neomezený datový tarif každý měsíc to rozhodně nepokryje.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 10. 2016 22:12 | Radek

Občas při čekání na autobus zajdu do cukrárny na zákusek a nedávno jsem vyslechl diskuzi majitelky s třemi štamgasty.... Paní jim vysvětlovala kolik ji stojí nájem, kolik energie, kolik.... a že na sebe v měsíci dělá maximálně týden, tři týdny dělá na daně a na poplatky. Předpokládá, že po zavedení EET ukončí živnost. Jen tak mimochodem za dvacet minut , než jsem snědl zákusek, paní z petky nalila každému dvakrát 2 dl vína, samozřejmě neevidovaného, pánové vychlazené z výčepního stojanu nechtěli, protože bylo o nějakou kačku dražší...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 10. 2016 11:02 | Ramesse II.

Po přečtení diskuze už vím, proč je Česko v takové situaci v jaké je - server s příznačným názvem penize.cz čtou vlastně jen zloději a příživníci, kteří nechtějí do společné kasy přispět jednou jedinou korunou. Ale pak jako první řvou, na co mají nárok - chtějí zadarmo kvalitní školy, o kvalitních silnicích křičí neustále a podobně. Ale zaplatit to musí někdo jiný, nejlépe zaměstnanci nebo nějací ufoni, protože kdo je víc než podnikatel, ten má přece nárok mít vše zdarma, protože... (a každý si vymyslí nějaký blábol, proč zrovna on nemá přece platit daně).
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 10. 2016 18:57 | Parazit

Bures ma asi malo zamestnancu v tech svych fabrikach, proto zneprijemnuje osvc zivot, protoze chce, aby delali na nej za patnact cistyho a zmoulali pred picim hniznem delnickou cepici. nejaka samostatnost a nezavislost je nezadouci. Dela to jako politici pred nim od 89-teho, vymysli kraviny, abyste se nemeli cas ptat, v ktere cerne dire mizi socialka a zdravotni, ktere solite a nedej buh, abyste se ptali na svuj zaslouzeny duchod, na ktery jste si bohuzel za cely zivot nevydelali vy paraziti....
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 10. 2016 17:38 | Velkovýkrmna Darmožroutů

Vše je jen o úhlu pohledu. Česko je sociální stát, proto patří sociálům a dělá pro jejich zabezpečení maximum. Kdo tohle není schopen pochopit, je nepřizpůsobivý a tak drze podniká, nebo dokonce ještě sprostě zaměstnává. Ne nadarmo oranžový Mládek takové asociály označil za parazity. Sexymozek Paroubek zase razil teorii, že dluhy se přece neplatí, toho se chytila většina národa a tak se daří exekutorům. Co tedy s těmi neposlušnými? Kontrolovat on-line! A zejména kopat a fackovat tu chátru... Ať ta nepřizpůsobivá chátra táhne jinam, tady jim pšenka nepokvete! Ještě že jim dneska zakázali prodej, aspoň nemusím utrácet a mám čas se věnovat těmto blbostem ,-)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 10. 2016 17:30 | Radovan Šalamon

Nemám slov co tady čtu. Uvědomte si všichni, že to EET zaplatí nakonec koncový zákazník. Viz. Rakousko káva za 4€ ??????
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 10. 2016 12:18 | jezevec

samozřejmě lžete. náklady na eet jsou odečitatelné pouze ty, co platí daně z příjmu - takže pro spousty drobných a příležitostných živnostníků, kteří se s poctivě vedeným účetnictvím vejdou do nezdanitelného minima, je eet čistá ztráta. další náklady na provoz (software a jeho aktualizace, připojení na internet, zdražení účetních služeb) nikomu nikdo nekompenzuje, opět čistá ztráta. další náklady na pořízení eet v odhadované výší 1,5 miliardy, třicet tisíc nových kontrolních úředníků, roční provoz systému 300 mega atd - kdo to asi zaplatí, martani? zloději si samozřejmě s nějakým eet vytřou řit a nedotkne se jich to nijak, kdo neplatí daně nebude je platit ani nadále, prostě tržbu nezaeviduje a nebo si pořídí nulítko, způsobů jak obejít eet jsou desítky a to ještě ani nezačalo. postihne to právě ty poctivé, kteří si nemají co odečíst - a/nebo nebudou riskovat půl milionovou pokutu za chybný úder do špatně viditelného displeje. až dokončíte základní školu a pochopíte koho všeho se to týká a jaké jsou jejich technické možnosti, něco z toho pochopíte. do té doby si můžete zkusit ten 24/7 monitorovací systém, a šmírovat sebe sama. a můžete si ho odečíst z daní!
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2016 23:55 | KLM

Cítím s vámi.
Sám jako podnikatel který platí velké daně je šikanován kontrolním hlášením a neustále mi co měsíc vyhrožují nespolehlivým plátcem (nastudoval jsem zákon a důvody jsou - velké nedoplatky, dlouhodobá nespolupráce, podezření finančáku). Právě na třetí mě taví, stěhovali jsme se v rámci Prahy a asi jim tam vyjíždím. Kromě toho se ozval statistický úřad, rozhlasový poplatek (kde jejich sdělení a čestné prohlášení odporovalo zákonu) a zrušení druhého pilíře. nepřijetí Evropské legislativy mi způsobilo další problémy s finančákem. Kromě toho že nemohu podávat přiznání protože jim opět nefunguje applet na kvalifikovaný podpis.
Tisíce novinek, ztrácím čas na to dělat business. Mí zákazníci přestávají chápat že na týden vypadnu z businessu protože paní z finančáku mi vyhrožuje vězením kvůli banalitě s nulovým dopadem na platbu daní ale že políčko podle jejího názoru má být jinak zaškrtnuto, podle účetního a právníka nikoliv. Mám rodinu, vězení mě děsí.
Kdy máme mít čas na business?
Chápu Vás a velmi si vážím každého, kdo poctivě pracuje a svou práci daní. Nebo alespoň nečerpá sociální dávky ale podniká. Díky všem takovým. Vláda to neocení, pojďme si to ocenit alespoň mezi sebou.
KLM
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2016 22:33 | Pavel

Bohužel, já si osobně myslím, že cenu za pivo v malé hospodě na vsi nezvedne, protože těch pár penzistů, kteří přijdou do hospody zahrát si karty a vypít 2 piva za večer mu absolutně nepokryjí náklady na provoz a tak to vyřeší zavřením hospody a na vsi to úplně chcípne a na pracák přibude další žadatel o příspěvky. To jsme to ale dopracovali, že stát si neváží lidí, kteří po něm nechtějí vůbec nic.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2016 21:57 | Veny

Pro Ramesse II. Zřejmě jsi reagoval na článek od Bubik. Ten ale nepopisuje žádný švarcsystém ale běžného regulérního živnostníka se všemi"výhodami".
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2016 21:53 | Bureš

Jste rozumný a slušný člověk. Komentujte věci, kterým rozumíte, o kterých máte dostatek informací.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2016 21:52 | Bureš

Jste rozumný a slušný člověk. Komentujte věci, kterým rozumíte, o kterých máte dostatek informací.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2016 19:25 | Ramesse II.

EET stojí míň než kolik za něj bude jednorázová sleva na dani, podnikatel vydělá už jen tím, že si ho pořídí. Jinak ten extrémně demagogický příklad nebudu komentovat, na takovou úroveň klesnout skutečně nehodlám :) EET je drobná technická změna dosavadní účetní evidence a nerozumím tomu humbuku - dotkne se to jen a pouze zlodějů a to je snad společný zájem úplně všech občanů včetně drtivé většiny podnikatelů.
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2016 16:11 | jezevec

takže souhlasíte s tím, že si na vlastní náklady pořídíte kamerový systém, který vás bude 24/7 online šmírovat a posílat na ministerstvo marxové, abyste prokázal že nebijete doma děti? nesouhlasíte? takže jste asi pro, aby se bily děti? nebo je dokonce sám bijete, a bojíte se aby se na to nepřišlo? to je logika eeet - apriori zločinec, který musí na vlastní náklady prokázat, že nekrade.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2016 12:57 | jarda

Dobrý den, podnikám 22 let, EET je zbytečný opruz, který stejně za dva tři roky zruší, víc daní nevyberou a jen naštvou lidi na vesnicích, až bude chtít hostinský místo 25,- za pivo 39,- Myslím, že je zbytečné kriminalizovat vesnické krámky a hospody. Jen pro štouraly, které hned napadlo, že mám malou hospodu na vsi, ne nemám, podnikám v městě, jsem zavedený a eet mě rozhodně nezničí, jen se myslím, že jsem kvůli tomu zbytečně vyhodil 30000,-
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Blažek

politik

Dušan Kunovský

podnikatel, Central Group

Pavel Blažek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Dušan Kunovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services