Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 9. 3. 2015 | 56 komentářů
Založili jste stavebko na jméno dítěti? Tak je dítěte. Jestli budete chtít peníze ze stavebního spoření vybrat, musíte přesvědčit opatrovnický soud, že budou využity ve prospěch drahého nezletilého.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2015 10:03, protfromkpax

Vážení,
i já bych se chtěl podělit o zkušenost s výpovědí stavebního spoření vedeného na nezletilého.
Takže popořadě:
Stavební spoření jsme založili na naší dceru v roce 2001 a měsíčně jsme tam posílali pár stovek.
Na konci minulého roku, když jsme se blížili do finále s rekonstrukcí našeho RD a chybělo nám pár peněz na dokončení pokojíčků v podkroví, jsme se rozhodli vypovědět stavební spoření.
Při výpovědi nám ve stav.spoř. sdělili, co vše je třeba absolvovat.

den 0 - 4. 11. 2014 - posílám na soud Brno-venkov "žádost o schválení právního úkonu za nezletilého"

den 69 - 12.1.2015 - okresní soud Brno-venkov odesílá předvolání na jednání.

den 76 - 19.1.2015 - městský úřad Tišnov odesílá předvolání na jednání.

den 90 - 2.2.2015 - na jednání na MěÚ jsem šel já s dcerou. Ochotný a příjemný pán z odboru sociální péče se nám omluvil za komplikace způsobené novým OZ, oznámil že bude u soudu jako dceřin opatrovník a probrali jsme proč chceme vypovědět stav.spoř. Poté se zeptal dcery, jestli tomu rozumí a jestli s tím souhlasí (je jí 14 let, tak to bylo s očima v sloup "jóó, jasněéé..."). Já se ještě dozvěděl, že není nutný black tie, ale kraťasy taky nejsou vhodné.

den 91 - 3.2.2015 - jednání na soudě. Přicházíme se ženou akorát na čas (před rámem si uvědomuji obsah kapes, tak se vracím do auta odložit nějaké zavírací nože, jejichž přítomnost jsem považoval za běžnou). Jednání začíná se zpožděním asi 20 minut (jsme ten den první na řadě). Soudkyni dávám rodné a dodací listy, smlouvy o stav. spoř. a výpisy z účtů kam peníze půjdou. Soudkyně se nás postupně ptá kdy se narodily naše děti (s těmi rodnými listy před sebou), kolik kde dlužíme - hypotéka a spol., na co chceme peníze použít, a dále četla co všechno bylo k soudu doloženo (mimo jiné zpráva z naší obce, jakou máme v obci pověst!!! - ještě že už nejsou domovní a uliční důvěrníci...). Pán ze sociálky celou dobu sedí a občas řekne: ano, souhlasím, ano, souhlasím (jeho lituji, jestli toto absolvuje 2-3x týdně). Pak nás vyženou se soudní síně před vynesením rozhodnutí. Jsme povoláni zpět, soudkyně rozhoduje, že můžeme nakládat prostředky ze stav.spoř. ale pouze v souladu s potřebami dítěte. Znova nás vyženou a ještě chtějí na okopírování rodné listy - to jim trvá asi 15-20 minut. Mezi tím tam už čekají ti co mají jednání po nás. My ale končíme v čase kdy měli končit ti po nás, tak tam čekáme my a další 2 skupinky. Na místě se vzdáváme odvolání, čímž by se to mělo urychlit.

den 125 - 9.3.2015 - soud posílá dopis s pruhem s rozhodnutím. Jak se mu vrátí doručenky, můžeme si dojít pro vyznačení doložky nabytí právní moci. Dopisy jdou mě, manželce a na sociálku. Přebíráme druhý den a já přemýšlím kdy si mám zavolat na soud, jestli to už proběhlo (3 dny je asi málo, ale za týden tam zavolám...).

den 140 - 24.2.2015 - poslední týden volám na informace již denně (někdy 2x) a dnes mi řekli, že se můžu stavit pro vyznačení doložky. Doložku mám, na stavební spořitelně si ji okopírovali a slíbili, že do 10-ti dnů budu mít peníze na účtu.

den 150 - peníze na účtu - HAPPY END??? ...po 150 dnech sotva...

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 3. 2015 12:06, Lubik

„touha rodičů, oku chtějí peníze, které našetřili ve prospěch dítěte, nějakým způsobem poručníkovat. a není to ani nemorální, ani nepochopitelné, a ani v rozporu se zájmy dítěte.“ Že je takové jednání (poručníkovat), pro mnohé rodiče pochopitelné s tím souhlasím a takových rodičů znám. Že to není v rozporu se zájmy dítěte, bych si zas tak jistý nebyl, co bylo na toto téma napsáno knih, natočeno filmů – kdy rodiče poručníkovali i dospělému dítěti. Že to není nemorální, s tím nesouhlasím (je to můj názor), dítě do něčeho tlačit a držet ho na penězích (ve smyslu dám – nedám) je věc jedna, ovšem dát dítěti peníze třeba v 10 letech a pak na základě toho ho pak manipulovat je podle mne svinstvo. To potom není dar, když za to něco chci.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 56 komentářů)

9. 3. 2015 20:33 | Rada

A kolik z těch plna jiných možností je alespoň trochu výnosných? 0,7% p. a. na spořicím účtu k výhodnému spoření nepočítám.
Někdo nevěděl, někdo věděl (věděl, že mnohaletá praxe je taková, že rodiče běžně na peníze na stavebním spoření dítěte mohou)...ve výsledku jsou na tom obě skupiny stejně. Pak je ještě skupina jasnovidců a těch, kteří mají informace, které se nedočtete ani na penize.cz. Ti tušili/věděli, že se praxe změní a chybu neudělali.
Dnes může dojít i třeba k tak extrémní situaci, že sociálka odebere děti rodičům, kteří se dostanou do finanční tísně a přitom bude mít dítě na SS dostatek peněz k řešení situace. A nepomůže ani když dítě bude souhlasit s vrácením peněz rodičům. Vzhledem k množství dětských smluv je docela velká šance, že se některá rodina do takové situace dostane.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2015 19:56 | Souhlas

Jak to je - je správné. Pokud si chce rodič spořit má plno jiných možností a podmínky "blokace" ve prospěch dítěte ví před uzavřením smlouvy - už to tu bylo i před NOZem. Rodiče co spoří opravdu pro dítě a nevyužívají ho pouze ke státnímu příspěvku, s tím problém ve větší míře nemají. Je to jenom alibistický politický problém. Jinak říkat, že jsem nevěděl, je být jak Švejk. =)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2015 15:25 | Lubik

xls – to, že něco chápete špatně, neznamená, že je to paskvil. Žádné rodinné úspory neexistují.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2015 14:08 | Honza

Mě to teda taky štve, protože synovi stavebko platím (doufám, že to v 18 neprochlastá), ale správné řešení samozřejmě je nespořit přes děti. Obecně si myslím, že jsou v tomhle děti dost zneužívané - mohou třeba zdědit dluh, rodiče si na ně mohli vzít úvěr ze stavebka, můžou se uvázek k placení "členství" v nějakém fitku atd. Tohle všechno mi přijde zcestné. Ať mají právo třeba si nakoupit v Albertu nebo zaplatit lístek na autobus nebo SIM kartu bez měsíčního poplatku. Od 15 běžný účet v bance nebo možnost zaplatit si ubytování. Ale nějaké spořící produkty, půjčky, smlouvy se závazkem atd. bych povolil od 18 let.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2015 13:56 | josef

no je fakt, ze to alespoň zamezi pripadum, které tu byly, kdy v rozvedene rodine otec setril na stavebku diteti a matka s novym partnerem peníze vybrala.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2015 13:55 | Lubik

To, že rodiče nemohou volně nakládat s majetkem dětí, tady bylo už za Rakouska a já nechápu, proč se tomu stále někdo diví. A i když s nějakým zákonným ustanovením nesouhlasím, tak ho musím respektovat, jinak to je jako jít s hlavou proti zdi. A rodičům přece nic nebrání spořit pro dítě na své jméno a později si mohou diktovat, na co je dítě použije, nebo mu je vůbec nedat. Ovšem tady jde právě o státní podporu a někdo chce státní podpory dvě. Oni to „finanční poradci“ balili jako použití rodného čísla v rodině. A co když nezletilému spoří babička na jeho jméno právě proto, aby to tatínek neprochlastal? To pak bude spořitelna zkoumat, kdo ty úspory vytvořil a někomu vyplatí, někomu nevyplatí? A co když spořilo více osob, nebo byly úložky v hotovosti? Jinak dá se domáhat vrácení daru, ale to opět musí posoudit soud a ne nějaký zaměstnanec spořitelny.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2015 9:51 | HavlicekP

Přátelé POZOR ono se to netýká pouze "stavebka", ale i podílových fondů. Úděsné je ale to, že bez soudu nechce třeba spořitelna povolit, prostou změnu podílového fondu, a to bez výběru peněz !! Že prý to nejde, co kdybych vědomně, chtěl tím přesunem dítěti ublížit ?? Musí o tom rozhodnout soud. Prosím, který soudce ví, jaký fond je momentálně výhodný, anebo zda můžu přesunout peníze z dluhopisového fondu do akciového a podobně. Při zakládání, potrfolia pro jednotlivá vnoučata /5x/ nebylo o tomto ve smlouvě pochopitelně ani slovo.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2015 7:59 | martin konečný

Žádost jsme podali 11/2014 a jednání bylo určeno už na 20,3 2015 - na naše poměry blesková akce .
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2015 13:04 | jezevec

těch parazitních rodičů, kteří používaji rodné číslo svých dětí pro zhodnocován SVÝCH úspor, a pak na dít vystrčí zadek a peníze použijí pro sebe, jsou jen jednotky. ve skutečnosti ale není nijak nepochopitelná touha rodičů, oku chtějí peníze, které našetřili ve prospěch dítěte, nějakým způsobem poručníkovat. a není to ani nemorální, ani nepochopitelné, a ani v rozporu se zájmy dítěte.
když například rodiče ze svých nevelkých příjmů spoří svému desetiletému dítku, a ono se v šestnácti dá na drogy, což před těmi šesti lety jaxi nebylo ještě zřejmé - skutečně je v objektivním zájmu dítěte, aby se prachů nemohl nikdo dotknout, a aby je dítko v osmnácti muselo dostat, a dofetovat se k smrti? když si zbrkaný pubescent myslí, že ideální způsob jak využít naspořených tří set tisíc, je koupit si třílitrové bávo - zatímco rodiče by raději upřednostnili, aby dostudoval drahou školu - opravdu je v zájmu dítěte aby obdarovaný měl zcela bezbřehé právo s mnohaletými úsporami od svých rodičů naložit po svém, a oni na to musí jen bezmocně čumět? pokud rodiče měli dostatek mozkové kapacity a sociálního intelektu, aby dítěti založili spořící produkt, a mnoho roků tam konzistentně vkládali finanční prostředky, namísto aby je spokojeně prochlastali, nebo za ně jeli na dovolenou - nebylo by logické, aby jim byla svěřena i důvěra definovat "zájem dítěte"? co se do toho má co srát soud, nebo nějaká holčina ze sociálky. tech pár extrémů, kdy rodiče spořili jen kvůli násobené státní podpoře, a pak si za kumulovanou úsporu koupili nové auto, nebo zhodnotili barák sobě - tech je jen pár. daly se řešit žalobou v individuálních causách, ostatně všechny tyto causy děti vyhrály.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2015 11:58 | Lubik

Přátelé POZOR ono se to netýká pouze "stavebka", ale i podílových fondů, běžných účtů, spořících účtů termínových vkladů, pojistek, akcií, movitých i nemovitých věcí atd.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2015 11:49 | Lubik

Jsem už starší člověk a pamatuji si, že někdy v roce 1970 vzniklo Prémiové spoření mladých, pro děti od 15 let, takže bylo jasné, že za ně spoří rodiče a tehdy bylo mnohokrát zdůrazňováno, že každá úložka je dar a peníze patří dítěti. A spory o stavební spoření (i další majetek) dětí se vedou už nejméně 10 let a nezaznamenal jsem jediný případ, kdy by dítě bylo neúspěšné. Nechápu, že když má účet nějakého majitele, tak se někdo divý, že je majitelem (ten kdo je uveden jako majitel). A jsem přesvědčen, že i v roce 2025 bude mít dítě (nezletilý) nějaký účet a mnoho rodičů se bude divit, že ty peníze na účtu nepatří jim.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2015 11:44 | xls

Celý je to paskvil. Stavební spoření jsem vždycky bral jako zhodnocování rodinných úspor, ať byla smlouva uzavřená na kohokoli, ne jako darování peněz dítěti. Ono do dítěte zahučí při studiu na VŠ stejně řádově víc peněz než do SS, tak nechápu, proč zrovna SS vázat jako něčí osobní peníze.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2015 10:38 | josef

on ten problém byl uz při starem OZ, pokud byla castka hodne velka. Není to nic, co by bylo uplne nove.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2015 10:14 | Karel

To je zase článek o objevování Ameriky! Doba spoření ve SS je 6 let. Kdy byl přijat nový zákoník? Opravdu jen já mám normálního poradce, který zavčasu na problém upozornil a peníze jsem vybrali a u druhé smlouvy učinili opatření, aby tam mohly být dlouho?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2015 9:54 | josef

to ale není problém smlouvy, ale obecne pravni upravy. A ta ma vyssi vahu. To mate stejne jako s manzelstvim. Uzavireli jste jej podle starého OZ, ale pripadny rozvod probiha podle nového se vsemi dusledky zmen.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2015 7:45 | pavel

Klasický právní stát po česku. Všechny smlouvy, ve kterých není tato podmínka uvedena, by měly být po stanovené době proplaceny. To se týká i stále probíraného využití peněz na bydlení. Pokud by to bylo uvedeno ve smlouvě při uzavírání, mohl bych se rozhodnout,zda smlouvu podepíši a nebo budu shánět po 6 letech faktury za cihly a cement.....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Singer

bývalý guvernér ČNB

Renáta Kadlecová

ředitelka Fondu pojištění vkladů

Miroslav Singer
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Renáta Kadlecová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services