Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 9. 3. 2015 | 56 komentářů
Založili jste stavebko na jméno dítěti? Tak je dítěte. Jestli budete chtít peníze ze stavebního spoření vybrat, musíte přesvědčit opatrovnický soud, že budou využity ve prospěch drahého nezletilého.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2015 10:03, protfromkpax

Vážení,
i já bych se chtěl podělit o zkušenost s výpovědí stavebního spoření vedeného na nezletilého.
Takže popořadě:
Stavební spoření jsme založili na naší dceru v roce 2001 a měsíčně jsme tam posílali pár stovek.
Na konci minulého roku, když jsme se blížili do finále s rekonstrukcí našeho RD a chybělo nám pár peněz na dokončení pokojíčků v podkroví, jsme se rozhodli vypovědět stavební spoření.
Při výpovědi nám ve stav.spoř. sdělili, co vše je třeba absolvovat.

den 0 - 4. 11. 2014 - posílám na soud Brno-venkov "žádost o schválení právního úkonu za nezletilého"

den 69 - 12.1.2015 - okresní soud Brno-venkov odesílá předvolání na jednání.

den 76 - 19.1.2015 - městský úřad Tišnov odesílá předvolání na jednání.

den 90 - 2.2.2015 - na jednání na MěÚ jsem šel já s dcerou. Ochotný a příjemný pán z odboru sociální péče se nám omluvil za komplikace způsobené novým OZ, oznámil že bude u soudu jako dceřin opatrovník a probrali jsme proč chceme vypovědět stav.spoř. Poté se zeptal dcery, jestli tomu rozumí a jestli s tím souhlasí (je jí 14 let, tak to bylo s očima v sloup "jóó, jasněéé..."). Já se ještě dozvěděl, že není nutný black tie, ale kraťasy taky nejsou vhodné.

den 91 - 3.2.2015 - jednání na soudě. Přicházíme se ženou akorát na čas (před rámem si uvědomuji obsah kapes, tak se vracím do auta odložit nějaké zavírací nože, jejichž přítomnost jsem považoval za běžnou). Jednání začíná se zpožděním asi 20 minut (jsme ten den první na řadě). Soudkyni dávám rodné a dodací listy, smlouvy o stav. spoř. a výpisy z účtů kam peníze půjdou. Soudkyně se nás postupně ptá kdy se narodily naše děti (s těmi rodnými listy před sebou), kolik kde dlužíme - hypotéka a spol., na co chceme peníze použít, a dále četla co všechno bylo k soudu doloženo (mimo jiné zpráva z naší obce, jakou máme v obci pověst!!! - ještě že už nejsou domovní a uliční důvěrníci...). Pán ze sociálky celou dobu sedí a občas řekne: ano, souhlasím, ano, souhlasím (jeho lituji, jestli toto absolvuje 2-3x týdně). Pak nás vyženou se soudní síně před vynesením rozhodnutí. Jsme povoláni zpět, soudkyně rozhoduje, že můžeme nakládat prostředky ze stav.spoř. ale pouze v souladu s potřebami dítěte. Znova nás vyženou a ještě chtějí na okopírování rodné listy - to jim trvá asi 15-20 minut. Mezi tím tam už čekají ti co mají jednání po nás. My ale končíme v čase kdy měli končit ti po nás, tak tam čekáme my a další 2 skupinky. Na místě se vzdáváme odvolání, čímž by se to mělo urychlit.

den 125 - 9.3.2015 - soud posílá dopis s pruhem s rozhodnutím. Jak se mu vrátí doručenky, můžeme si dojít pro vyznačení doložky nabytí právní moci. Dopisy jdou mě, manželce a na sociálku. Přebíráme druhý den a já přemýšlím kdy si mám zavolat na soud, jestli to už proběhlo (3 dny je asi málo, ale za týden tam zavolám...).

den 140 - 24.2.2015 - poslední týden volám na informace již denně (někdy 2x) a dnes mi řekli, že se můžu stavit pro vyznačení doložky. Doložku mám, na stavební spořitelně si ji okopírovali a slíbili, že do 10-ti dnů budu mít peníze na účtu.

den 150 - peníze na účtu - HAPPY END??? ...po 150 dnech sotva...

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 3. 2015 12:06, Lubik

„touha rodičů, oku chtějí peníze, které našetřili ve prospěch dítěte, nějakým způsobem poručníkovat. a není to ani nemorální, ani nepochopitelné, a ani v rozporu se zájmy dítěte.“ Že je takové jednání (poručníkovat), pro mnohé rodiče pochopitelné s tím souhlasím a takových rodičů znám. Že to není v rozporu se zájmy dítěte, bych si zas tak jistý nebyl, co bylo na toto téma napsáno knih, natočeno filmů – kdy rodiče poručníkovali i dospělému dítěti. Že to není nemorální, s tím nesouhlasím (je to můj názor), dítě do něčeho tlačit a držet ho na penězích (ve smyslu dám – nedám) je věc jedna, ovšem dát dítěti peníze třeba v 10 letech a pak na základě toho ho pak manipulovat je podle mne svinstvo. To potom není dar, když za to něco chci.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 56 komentářů)

10. 3. 2015 19:25 | Pavel

Jezevec zaujímá naprosto jasné a rozumné stanovisko, že rodiče mohou své děti zastupovat, ale nesmí tohoto postavení zneužívat. A pokud je zneužijí, ať jsou trestáni. Ale je nesmysl kvůli možnosti zneužití požadovat opatrovnický soud o povolení každého utření zadku.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 18:57 | Referent

Aha, takže ty jezevče jsi zaujal stanovisko chytré horákyně, že rodiče ve věcech majetkových děti zastupovat mohou, někdy však nemohou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 16:45 | jezevec

nemyslím že rodiče by měli mít právo nakládat s majetkem svých dětí zcela bezbřeze. ale plédoval bych za PODSTATNĚ liberálnější a neváhám říci racionálnější definici toho "obvyklého" rozsahu nakládání. takže například si myslím, že vypovědět smlouvu o stavebním spoření při dospoření, přesunout peníze na nějaký jiný investiční produkt - by mělo být výrazně pod standard obvyklého nakládání s majetkem dítěte, a žádat souhlas soudu k tomuto je vulgární právní purism. naopak si myslím, že aby otec vybral svému dítěti stavební spoření, a koupil za to nové přítelkyni nové kozy - by mělo být trestným činem i tehdy, kdyby nebylo nějakou mechanickou právní obstrukcí znemožněno takové věci činit.
asi bych to dokázal zobecnit tak, že utracení peněz pro přímý prospěch rodiče (kozy, auto, rekonstrukce nemovitosti ve které nezletilý nemá vlastnický podíl) by mělo být nelegální bez ohledu na názor soudu - zatímco užití peněz zjevně ve prospěch nezletilého (dovolená, vybavení jeho pokoje, přesun na jiné formy investice) by se mělo považovat za obvyklý úkon jednání za nezletilého, do kterého soudu nic není. soud by pak měl posuzovat pouze extrémní situace, například, když rodiče čtyř dětí chtějí dát dohromady šestero stavebek a koupit si barák, a nebo když otec umře a matce dojdou prachy a potřebuje zadotovat opravu střechy či vyhořelou elektroinstalaci v bytě kde dítě taky bydlí. s tím, že by mi nevadilo, kdyby způsoby nakládání s úsporou zůstalo přinejmenším v částečné gesci toho, kdo spořil. je-li někdo dostatečně svéprávný a morálně erudovaný k tomu, aby část své zdaněné mzdy po mnoho roků někam odkládal ve prospěch dítěte - měl by mít větší právo než nějaký cizí člověk u soudu, tento prospěch dítěte pak i definovat.
určitě bych rozlišoval mezi "majetkem dítěte" když dítě zdědí barák po pratetě, nebo vydělá deset melounů v reklamě - a mezi "majetkem dítěte" který vznikl pouze tím, že rodič si utrhl od huby a spořil na rodné číslo dítěte. v tom prvním případě, nechť je právo rodiče "nakládat s majetkem dítěte" omezeno velmi silně, třeba i na jakékoliv úkony - ale v tom druhém "majetku dítěte" vnímám značný rozdíl, který by i právo mělo reflektovat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 16:33 | Mirek

Jenom ty, kteří si založili stavebko na potomka. Dobře jim tak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 15:54 | Lubik

Takže ustanovení, že rodiče nemohou volně nakládat s majetkem dětí, byste zrušil?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2015 14:49 | Pavel

Dítko také může být třeba znásilněno pedofilem. Také chcete kvůli tomu všechny muže preventivně vykastrovat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 14:05 | Lubik

Takže dítko je okradeno (nemusí to být jen stavebko), ovšem když na to přijde, je zloděj (např. tatínek) bezdomovcem. A my mu řeknem, takových případů je jen pár a kvůli tomu přece nebudeme otravovat většinu slušných rodičů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 11:54 | Max

To je tak, milý jezevče, napsal jste to jasně, stručně, srozumitelně a v příkladech. A úplně stejně to můžete argumentovat obráceně: peníze tam dávali prarodiče, rodiče se rozešli a tatínek chce peníze utratit za nové kozy své nové přítelkyně. A není lepší aby je dítě v osmnácti vybralo, dostudovalo a pomohlo opuštěné staré matce s nájmem? Extrémní příklad. Uznávám. Zkrátka to nejde paušalizovat tam ani zpět.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 11:48 | Pavel

Nemáte pravdu. Citát z jedné bakalářky: "Pro dlouhodobější uložení prostředků sloužilo prémiové spoření. Mělo dvě základní podoby – pro mladé a pro střední generaci. Prémiové spoření mladých trvalo 5 let, měsíčně se ukládalo po 100 až 500 Kčs. Vklad byl úročen 2 % a dodatečnou prémií ve výši pětinásobku průměrné měsíční úložky, která zvyšovala celkové průměrné zúročení na přibližně 5,2 % ročně. Po skončení pětiletého cyklu se vklad stal běžným netermínovaným – obyčejnou vkladní knížkou."
A i tam mají chybu - maximální částka byla 700Kčs.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 11:32 | Lubik

Začnu opravou: ne Kč, ale Kčs. Jinak vkladní knížky PSM byly s nejvyšším úročením tj. 4% (pro zajímavost: VK bez výpovědní lhůty 2%, s 6 měsíční 3%, s roční 4%, dále Výherní VK nebyly úročeny a Cestovní VK byly úročeny podle roční vyhlášky)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 11:21 | Lubik

Jen pro připomenutí, co bylo prémiové spoření mladých. Bylo to spoření pro mladé od 15 do 25 let. Spořilo se 100 – 500 Kč v celých stokorunách měsíčně. Jeden cyklus trval 5 let po, kterém byla připsána prémie. Už tenkrát se našli vychcánkové, kteří mladí nebyli, ale prémii chtěli, takže si spořili na jméno dětí. Jenže při skončení spoření bylo těm dětem nejméně 20 let, takže se si mohly ty peníze ochránit samy. Dnes když chce někdo vybrat peníze třeba 8 letému, musí mu je ochránit stát.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 11:00 | Pavel

A co se tedy tenkrát mělo dělat správně?
Jen pro připomenutí, co bylo prémiové spoření mladých. Byla to vkladní knížka s nějnižším úročením, kam se spořitel zavázal měsíčně vkládat po nějakou dobu (2 roky?) určitou částku. Pokud to dodržel, byla připsána prémie, která z toho udělala výhodný vklad, ale dále platilo to minimální úročení a se spořením nebylo možné pokračovat. Takže jediný rozumný způsob, jak po skončení spoření s vkladem naložit, bylo převést ho na jinou vkladní knížku s lepším úročením. A tyto knížky se jinak než jako na doručitele nevystavovaly. Takže bylo v nejlepším zájmu dítěte jeho peníze úročit nejhorším možným způsobem? Nebo co měl jako rodič dělat?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 10:33 | Lubik

Převést peníze nesvéprávného dítěte na vkladní knížku na doručitele bylo i tenkrát špatně.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 9:22 | Pavel

Také mi rodiče pořídili prémiové spoření, a po jeho dokončení prostě převedli peníze na moji vkladní knížku (která tenkrát byla na doručitele, takže to, že je moje, vlastně ani nebylo jak prokázat). Tohle dnes udělat jednoduše bez uctivého kasací ouředlnické vrchnosti nelze. Tenkrát žádný poručnický soud do toho nekecal. Nejde o to, jestli peníze jsou nebo nejsou dítěte, to je snad jasné. Tade o to, že tady se kvůli nekolika jedincům, kterým to jasné není, otravují mraky normálních rodíčů, které by ani nenapadlo ty peníze zneužít.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 8:58 | Lubik

Já, jak jsem již psal, jsem se dozvěděl díky Prémiovému spoření mladých, že peníze spořené dítěti jsou darem a tedy paří dítěti někdy v roce 1970, tedy ve svých 17 letech. A přibližně v té době, kdy mé kamarádce zemřel otec, jsem zjistil, že s manipulací s majetkem nezletilých to není jen tak, např. na černo prodaly auto a převod se uskutečnil, až ji bylo 18 let. A vůbec si nemyslím, že bych byl nějaký finanční genius. A v posledních tak 5 letech bylo tolik článků speciálně o stavebním spoření pro děti (včetně rozhodnutí soudů, judikátů), že nevěřím, že ti co se ještě dnes diví nevěděli, že vybrat dítěti peníze ze spoření je normální. To, že stavební spořitelny byly benevolentní, je věc jiná, jako bych dlouhodobě parkoval auto, tam kde to je zakázáno, procházelo mně to (i jiným) a pak bych jednoho dne zjistil, že mám botičku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2015 7:41 | Pavel

Jenže existuje něco jako majetek domácnosti a ten rozhoduje třeba o nároku na sociální dávku. Už se stalo, že sociálka odmítla platit existenční minimum rodině, ve které mělo díte stavební spoření, protože podle ní má rodina prostředky k životu na tom spoření. Soud jim ale vybrání spoření zakázal.
Tak jak to je, někdy rodinné úspory neexistují, a jindy zase existují?
Navíc, co je v zájmu dítěte ví nejlépe jeho rodiče a v drtivé většině případů ho hájí. Proč kvůli několika excesům, které jsou postižitelné i jinak, musí být šikanovni všichni? Opravdu nějaký ouřada, co v životě nepoznal svět jinak než ze svých formulářů, nebo soudce, který toho o světě ví ještě řádově méně, ví lépe něž rodiče, co dítě potřebuje?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2015 3:36 | Honza

Myslím, že přesně takhle by to mělo správně být. Kdo chce dítěti spořit a nechce, aby mu do toho kecal nějaký soud a chce, aby on sám měl nad těmi penězi kontrolu (např. ve stylu "ty peníze nejsou na motorku, ale na studium nebo základ pro hypotéku to použít můžeš"), tak by měl spořit na svůj účet. Jediné, co bych státu vyčetl, je, že mění pravidla v průběhu hry.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2015 23:00 | Mirek

Který je ten vhodný spořící produkt?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2015 22:22 | Dagmar

Spoření pro děti se mi zdá celkem složitá věc... Nikdo neví co bude, když dítěti bude 18 a nechci riskovat, že to utratí za nějaké nesmysly. Chápu, že ty naspořené peníze "jsou" dítěte, ale proč by rodič nemohl rozhodnout o tom, jestli je smí vybrat nebo ne. Je mi v podstatě jedno, že 18 let nebudu moci na stavebko dítěte sáhnout, ale brala bych třeba, že to dítě může ukončit v 18 letech se souhlasem rodičů, kteří smlouvu založili a tím by se předešlo, že dítě peníze utratí za nesmysly. S manželem jsme hodně promýšleli stavebko, ale nakonec jsme usoudili, že bude podstatně lepší, když si založíme nějaký vhodný spořící produkt na sebe a až uznáme za vhodné, tak peníze dítěti dáme (studia, bydlení atd.). A tím se vyhneme různým tahanicím o to, čí jsou peníze.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2015 20:42 | Rada

"To je zase článek o objevování Ameriky! Doba spoření ve SS je 6 let. Kdy byl přijat nový zákoník? Opravdu jen já mám normálního poradce, který zavčasu na problém upozornil a peníze jsem vybrali a u druhé smlouvy učinili opatření, aby tam mohly být dlouho?
Stavební spořitelny otočily o 180 stupňů až několik měsíců po začátku platnosti novéno OZ. Můj finační poradce o tom údajně nevěděl a když se o novém přístupu SS začalo psát, bylo už pozdě.
Navíc ti, kdo měli smlouvu ve vázací době, by přišli o státní příspěvek a ještě by museli zaplatit pokutu za předčasné ukončení smlouvy. A to není zrovna výhodné.
Navýšit cílovu částku a spořit až do potomkových 18 let je dobrá rada, navýšit cílovou částku ale jde i teď ne? Nebo i s tím musí souhlasit opatrovnický soud?
Osobně už na synovo stavebko nic nepošlu. Co kdybych mu naspořil třeba půl mega a potomek by začal za několik let hodlovat hazardu, drogám, nebo jiné závislosti, která bude v budoucnu vynalezena?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Beneš

manažer

Vlastislav Bříza

podnikatel, Koh-i-noor

Daniel Beneš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Vlastislav Bříza
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services