Vytři si živnostníkem

Novým národním sportem je vyvolávání diskuze. To se plácne nějaká strašná nehoráznost a čeká se, co bude. Hodnotí se velikost kráteru, který slovní bomba zanechá, hodnotí se doba ozvěny, jak dlouho se ještě ozývají echa výbuchu, a hodnotí se umělecký dojem. Pěkný výkon předvedl odborářský boss, který přiznal živnostníkům se zlomeninou nárok jen na třetinu sádry.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2015 22:38, veny

Živnostníci i ti nejmenší jsou na malém městě nebo vesnici poslední kteří ještě zajistí alespon část základních služeb a je dobře že tam ZATÍM jsou. Pekař,drobná prodejna,instalatér,kadeřnice, zedníkatd. Nikdo jim nevyčítá že mnozí odvádí minimum,nebot jejich příjmy tomu reálně odpovídají.Průměrný plat který je v ČR je pro ně z říše snů, často mají polovinu,u nás na Karlovarsku jednoznačné. Jeden příklad z reálu. Kadeřnice, začátek živnosti rok 97. Odvody na SP a ZP se počítají z průměrné mzdy kterou tady nemá skoro nikdo,jedno jestli osvč nebo zaměstnanec,takže minimální. Odvody na SP,ZP tato kadeřnice platí oproti roku 97 skoro trojnásobné, zatímco výdělává přibližně stále stejně. V reálu má samozřejmě méně než dříve kvůli vyšším nákladům,pronájmu,energiím,inf laci,atd.Mnoho těchto živnostníků je na tom tedy podstatně hůř než kdyš před X lety začínali.Takže dokud tu ZATÍM jsou budme rádi a nechme je žít a dělat svou práci protože každá další zátěž a vyšší odvody je nutí přemýšlet jestli skončit a jít si stoupnout na pracák. V tomto případě to bude poprvé co od státu budou něco chtít a bude nás to taky něco stát. Pokud je chceme srazit na kolena a vyždímat zbytek co jde, tak dobře, ale potom počítejme kolik stojí jeden nezaměstnaný na ůřadu práce,případně v péči psychiatra. Tím jsem chtěl jen naznačit jak krátkozraký může být pohled na věc úředníka z teplého kanclu. A stavět proti sobě osvč a zaměstnance kdo na koho doplácí je taky nesmysl protože odlišnost mezi živnostníkem a zaměstnancem je neměřitelná. Za podmínek kterých dnes mnozí živnostníci dělají by mnozí zaměstnaní nešli ani náhodou.Tím netvrdím ale že to nemůže být i opačně. Jen pro doplnění pojmů v mém příspěvku. Živnostník kterých je většina, není podnikatel(o těch tu nepíšu) i kdyš má oprávnění k podnikání se za podnikatele většinou rozhodně nepovažuje a na pomyslném společenském žebříčku padá bohužel mnohdy až na kraj naší společnosti. Pokud o nich budou rozhodovat Středulove,Mládkové a podobní kteří v nich vidí příživníky a parazity tak ty pády budou strmější a častější. Bohužel

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2015 10:16, Miroslav

Jak píše zane, s tím se ztotožňuji a hlavně by tyto OSVČ , které neplatí tolik co druzí, měli být zticha a neměli by zdravotníkům při léčení vytýkat, že je živí z jejich "velkých" daní a raději nevyskakovat. Sám mám doma zdravotní sestru, která to v práci slyší denně a strašně ji to mrzí.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 56 komentářů)

5. 2. 2015 12:28 | MUDr Stehlík josef

Soudruzi živnostníci,neplatte daně,zdrav.poj minimální základ a důchodové pojištění takové,aby byl pořádný důchod,takže výsledek po 25 letech-parádní důchod.parádní zdrav.péče a pár uspořených milionů a na státem pasené úředníky jsem se vysral.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2015 12:27 | jarka

OSVČ-ano lidičkové,obujte se do nich... vždyť odvádějí málo,nebo téměř vůbec nic státu.jj ale také od něho nic neočekávají a NEDOSTANOU!!! PŘÍKLAD-instalatér,který vám přijede do bytu a opraví tekoucí odpad- který podnik či zaměstnavatel by ho zaplatil?
myslíte si,že tento člověk okrádá stát a nás? když si nevydělá na sebe , tak půjde na úřad práce...a to bude dražší pro všechny... a to nemluvím o tom ,že tento nečerpá dovolenou,nemá státní svátky a nemocenskou... prosím používejte rozum lidééé
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2015 11:52

vážený pane, tady přece nejde o nějakou třetinovou sádru, ale o tom kdo jaké má platit daně a v jaké výši, proto jsem napsal co jsem napsal proč by jedni jenom proto, že jsou osvč měli mít daleko nižší odvody než ostatní??---vaše citace-takže jeho nízké odvody férově odpovídají jeho reálně nízkému výdělku.ale o tom to není.jde o to že při stejném příjmu osvč a zaměstnance tak osvč odvádí daleko méně.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 11:52 | jezevec

to samozřejmě v česku platí taky. taky ale v česku platí, že osvč platí pojistné z vyměřovacího základu, resp z minimálního vyměřovacího základu. takže chce-li někdo, aby ti nejchudší a nejméně-vydělávající dostávali jen třetinu péče, nebo platili pojistné i z toho co nevydělali - - - kolik je například on sám ochoten platit za svoje nevydělávající a nic-neplatící děti? to je přece legitimní otázka. všichni by měli platit zhruba stejně, nein?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 11:01 | josef

V Nemecku plati, ze když jeden z rodicu plati ZP, tak je automaticky pojisten i druhy manzel i když nepracuje a i deti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 10:51 | jezevec

některým diskutérům podobně jako soudruhovi středulovi uniká jeden zásadní fakt - a totiž že je zřejmě třeba rozlišovat mezi živnostníkem, který vydělává miliony, šidí na daních, zatajuje příjmy a platí minimální pojistné - a mezi živnostníkem, který "podniká" jen protože nenašel práci, a protože je ochoten přistoupit na pracovní podmínky, které by v pracovně-právním poměru byly nelegální (žádná dovolená, dvanáctihodinová pracovní doba, žádné tzv sociální jistoty, žádná výpovědní doba apod), takže jeho nízké odvody férově odpovídají jeho reálně nízkému výdělku. jinak pro mně je nějaký odborářský bafuňář, který ze svého opulentního platu platí jakoby daně a fiktivní pojistné, z hodnot, které musel vytvořit někdo jiný, třeba i ten osvč - daleko větším parazitem než živnostník, který platí minimální pojistné a žádné daně z příjmu, ale platí silniční a spotřební daně a dph, a utrácí peníze a dává dalším lidem práci. takže ok, pokud to má být férové, ať živnostník dostane jen třetinu sádry - ale středula tedy jen lopatou mezi dveřma.
a jsem zvědav, až se nějakého ZANE zeptají, kolik platí pojistného za svoje nezletilé děti, a podle toho dostanou úroveň ošetření v nemocnici - jak bude vřískat?
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2015 10:30 | mario

Vy jste nečetl ten text? Odvádíte stejně jako členové představenstva Škodovky? Podle vaší logiky oni platí i na vás, takže byste měl v nemocnici dostávat horší péči než oni! Dokud se tady všechno nezprivatizuje a nebude se i ve zdravotnictví cálovat úplně všechno jako v USA, tak tady prostě musí být nějaká solidarita. Nemyslíte?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 10:23 | Johny

A co progresivni dan? Tam neplati, ze by kazdy mel prispivat stejnym procentem?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 10:16 | Miroslav

Jak píše zane, s tím se ztotožňuji a hlavně by tyto OSVČ , které neplatí tolik co druzí, měli být zticha a neměli by zdravotníkům při léčení vytýkat, že je živí z jejich "velkých" daní a raději nevyskakovat. Sám mám doma zdravotní sestru, která to v práci slyší denně a strašně ji to mrzí.
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 10:07 | josef

asi jste z jiného světa, protože jste zapomnel započítat odvod zamestnavatele, na který musí stejne vydělat zamestnanec. Takze celkove ZP a SP za zamestnance je v první pripade cca 12000 a v druhem pripade 9000. Ale je samozrejme poreba upozornit, ze ty položky pro zamestnance a OSVC obsahuji rozdilne věci, například v nemocenskem pojisteni, jiny způsob zapocitani prijmu na duchod apod. Dále je potřeba upozornit, ze ZP placene procentem bez jakéhokoliv limitu nedava smysl, neboť clovek s desetinasobnym prijmem urcite nespotrebovava desetkrát vice. A ohánět se solidaritou je také prehnane, protože to uz není solidarita, ale legalni okradani. Podle mne by mel byt limit na ZP ve vysi rekneme dvou průměrných platu. A na SP něco obdobneho. Dále je potřeba rici, ze odvod z minimalni mzdy je v podstate obdobny jako minimalni ZP a SP pro OSVC, kteří jej musí platit ale i v pripade, ze nemaji prijem, ci jsou dokonce ve ztrate.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 10:02

je to slovní bomba !! Někdo řekne nesmysl a zbytek světa se z toho múže podělat. OSVČ platí tolik, kolik mu nařídil stát, proč by měl platit víc ? Zaměstnanec platí procenta z hrubé mzdy a z té samé mzdy platí zaměstnavatel ještě další procenta, opět tak jak nařídil stát. Odbory byli,jsou a budou myslím si že jsou všude ve světě, někdo ty odbory šéfuje, někdo tam uklízí, šéf se sejde s jiným šéfem a uklízečka až dodělá práci tak půjde nakoupit, uvařit pro rodinu a uklidí doma. Nic nového. Je to slovní bomba a čeká se jak se všichni z toho můžou zbláznit. Začalo to sádrou ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2015 9:02 | Milan

Jsem asi z jiného světa, kde mají jinou matematiku Průměrná mzda 26.611,-Kč Odvod OSVČ na ZP a SP : 3740,- Odvod zaměstnance na ZP a SP: 2927,- Reálná mzda 20.000,-Kč Odvod OSVČ na ZP a SP : 3740,- Odvod zaměstnance na ZP a SP: 2.200,-
Tak kdo je parazit
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2015 8:57 | pp

Citace - zane / 05.02.2015 07:59

principielně má ale pravdu ať se vám to líbí a nebo ne všichni by měli přispívat přibližně stejnou poměrnou částkou ze svého příjmu

Což se pravděpodobně i děje. Statistiku kazí fakt, že osvč jsou často s horšími příjmy než zaměstnanec s minimální mzdou, do osvč se započítávají podvádějící "asijští obchodníci", zaměstnancům nejsou do absolutního příjmu zahrnuty vlivy dovolené a legislativou zaručených sociálních prebend, které nejenom zvyšují skrytě odměnu zaměstnance, ale také snižují odvody firem na dani z příjmu.
Normální živnostník-podnikatel dnes volí spíše založení s.r.o. za korunu a nechá se v ní zaměstnat nebo alespoň odměňovat jako statutár, kde dnes odvádí sociální odvody stejným klíčem jako zaměstnanec. Protože to pro něj vychází finančně lépe! Jedině složitější administrativa spojená s s.r.o. a zaměstnáváním bráním tomu, aby to bylo standardem.
Pokud chcete zcela rovné podmínky, zjednodušte administrativu právnických osob a zrušte právní formu osvč. Nebo naopak zrušte zákoník práce a udělejte ze všech zaměstnanců osvč. Obojí by bylo pro ekonomiku pozitivní. Politici ale raději blekotají ty své nesmysly a sbírají body na polarizaci společnosti.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 8:48 | pp

Na článku musím ocenit především jeden podle mne zásadní postřeh, který novinářům obvykle uniká, ač by měl být výchozí u každé úvahy o "parazitismu" osvč: živnostníkem lidé obvykle nejsou kvůli podnikání, ale Z NOUZE.
Početně odhaduji více než polovina lidí pracující na živnost jsou ty nejhůře placené obory, které se díky minimální mzdě v kombinaci s odvody a státem garantovanými sociálními jistoty nevyplatí firmám zaměstnávat. Kadeřníci, obchodní zástupci, příštipkáři. Kdyby neexistoval zákoník práce, minimální mzda, administrativa spojená se zaměstnanci, dovolená a další prebendy, tak by tito lidé byli zaměstnaní a jejich příjem by byl cca stejný, možná dokonce vyšší.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2015 7:59 | zane

principielně má ale pravdu ať se vám to líbí a nebo ne všichni by měli přispívat přibližně stejnou poměrnou částkou ze svého příjmu
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2015 5:15 | F.

Myslím si, že by panu odboráři Čtvrťulovi neměl žádný živnostník prodat ani rohlík. Tyhle řeči jsou nebezpečné jako odbory samotné - je to přežitá organizace a zjevně u nás hlavní odborové svazy nejsou apolitické. Šéfík by měl místo toho otevřít diskusi o snížení příspěvků svých členů nebo třeba etickou rovinu procentuálního příspěvku vyměřovaného i z odstupného při propouštění - to jsou otázky !
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Linda Vavříková

podnikatelka, Allegria

Tomáš Březina

podnikatel, Best

Linda Vavříková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Tomáš Březina
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services