Vytři si živnostníkem

Novým národním sportem je vyvolávání diskuze. To se plácne nějaká strašná nehoráznost a čeká se, co bude. Hodnotí se velikost kráteru, který slovní bomba zanechá, hodnotí se doba ozvěny, jak dlouho se ještě ozývají echa výbuchu, a hodnotí se umělecký dojem. Pěkný výkon předvedl odborářský boss, který přiznal živnostníkům se zlomeninou nárok jen na třetinu sádry.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2015 22:38, veny

Živnostníci i ti nejmenší jsou na malém městě nebo vesnici poslední kteří ještě zajistí alespon část základních služeb a je dobře že tam ZATÍM jsou. Pekař,drobná prodejna,instalatér,kadeřnice, zedníkatd. Nikdo jim nevyčítá že mnozí odvádí minimum,nebot jejich příjmy tomu reálně odpovídají.Průměrný plat který je v ČR je pro ně z říše snů, často mají polovinu,u nás na Karlovarsku jednoznačné. Jeden příklad z reálu. Kadeřnice, začátek živnosti rok 97. Odvody na SP a ZP se počítají z průměrné mzdy kterou tady nemá skoro nikdo,jedno jestli osvč nebo zaměstnanec,takže minimální. Odvody na SP,ZP tato kadeřnice platí oproti roku 97 skoro trojnásobné, zatímco výdělává přibližně stále stejně. V reálu má samozřejmě méně než dříve kvůli vyšším nákladům,pronájmu,energiím,inf laci,atd.Mnoho těchto živnostníků je na tom tedy podstatně hůř než kdyš před X lety začínali.Takže dokud tu ZATÍM jsou budme rádi a nechme je žít a dělat svou práci protože každá další zátěž a vyšší odvody je nutí přemýšlet jestli skončit a jít si stoupnout na pracák. V tomto případě to bude poprvé co od státu budou něco chtít a bude nás to taky něco stát. Pokud je chceme srazit na kolena a vyždímat zbytek co jde, tak dobře, ale potom počítejme kolik stojí jeden nezaměstnaný na ůřadu práce,případně v péči psychiatra. Tím jsem chtěl jen naznačit jak krátkozraký může být pohled na věc úředníka z teplého kanclu. A stavět proti sobě osvč a zaměstnance kdo na koho doplácí je taky nesmysl protože odlišnost mezi živnostníkem a zaměstnancem je neměřitelná. Za podmínek kterých dnes mnozí živnostníci dělají by mnozí zaměstnaní nešli ani náhodou.Tím netvrdím ale že to nemůže být i opačně. Jen pro doplnění pojmů v mém příspěvku. Živnostník kterých je většina, není podnikatel(o těch tu nepíšu) i kdyš má oprávnění k podnikání se za podnikatele většinou rozhodně nepovažuje a na pomyslném společenském žebříčku padá bohužel mnohdy až na kraj naší společnosti. Pokud o nich budou rozhodovat Středulove,Mládkové a podobní kteří v nich vidí příživníky a parazity tak ty pády budou strmější a častější. Bohužel

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2015 10:16, Miroslav

Jak píše zane, s tím se ztotožňuji a hlavně by tyto OSVČ , které neplatí tolik co druzí, měli být zticha a neměli by zdravotníkům při léčení vytýkat, že je živí z jejich "velkých" daní a raději nevyskakovat. Sám mám doma zdravotní sestru, která to v práci slyší denně a strašně ji to mrzí.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 56 komentářů)

6. 2. 2015 11:16 | kapitalista

Kolik platíš, zaměstnanče? Já ti pak povím, kolik platím já jako podnikatel, když si myslíš, že máš na to poměřovat si péro. Povím ti to jinak: my podnikatelé buď platíme docela dost. Pak je tu ale plus minus půl milionu živnostníčků, který se vezou. To jsou ovšem sociální případy a je lepší, když se vezou takhle. Je tu samozřejmě taky dost vychcánků, o kterejch mluvil vejš jezevec. Ale říct, že všichni podnikatelé jsou vychcánci tohohle typu, to není fér. To je zhruba stejný tvrzení, jako že Češi se nemejou. Občas se to dočteš, protože slečna z Ameriky u nás vlezla do tramvaje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 11:04 | Zamestnanec

Obvykle podnikatelske reci, mam to tezky, nikdo mi nic neda zadarmo, blablabla, muze to tak byt ale o tom se tady nebavime, to k podnikani patri stejne jako sance na uspech. Tady jde o to ze placeni dani a zdravotniho a socialniho pojisteni je vlastne placenim za sdilene sluzby statu a zivnostnici se v tomhle vezou a nechavaji si to platit od zamestnancu. Mily podnikateli, jsou vasi rodice v duchodu a chodi k doktorum? Chodite vy k doktorum, jezdite po silnici, chodi vase deti do skoly? Verim ze ano. Pokud neplatite dane tak se vezete zadarmo a nechavate si tohle vsechno platit od nas zamestnancu. My si dane nemuzeme "optimalizovat", nechat se platit z sedy ekonomiky a tak podobne.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2015 10:21 | Josef

Jako živnostník se živím už 6 let. Předtím jsem pracoval na HPP v geodetické firmě a také to šlo. Odešel jsem v podstatě jen kvůli penězům. Myslím, že je zbytečné stavět OSVČ a zaměstnance proti sobě. Jsou to v podstatě dvě nerozlučné kategorie, jedna dává druhé práci. OSVČ zaměstnávají zaměstnance a zaměstnanci platí OSVČ.
Co se týče rozdílné výše odvodů, tak aktuální nastavení jejich výše má asi nějaký smysl. Proč si myslíte, že se výše odvodů (zde tedy jen do zdravotního pojištění) OSVČ poměřuje jen s tím, co zaplatí zaměstnanec za sebe, a ne s tím, co za něj zaplatí zaměstnavatel? Protože to tak bylo od začátku spravedlivější. Stát chtěl v uplynulých dekádách podpořit OSVČ v jejich snažení, býti OSVČ není až na výjimky vůbec jednoduché. OSVČ nemá garantovanou práci, nemá 3měsíční výpovědní lhůtu, odvody musí zaplatit vždy, i když nemá daný měsíc žádnou práci apod. Podobně mu nikdo nezajistí pracovní pomůcky, dovolenou si sice může vzít kdy chce, ale nikdo mu ji neproplatí a nemůže si ji vzít moc dlouhou, protože by přišel o stálé klienty. Stejně tak si nemůže dovolit marodit příliš dlouho. Také by přišel o klienty. A samozřejmě i o peníze, protože marodění mu také nikdo neproplatí (a nemocenskou nemá smysl platit, protože stejně první dva týdny nic nedostanete, pozbývá to tedy smyslu). Jednoduše řečeno, služby garantované státem pro zaměstnance a OSVČ jsou zcela nesrovnatelné. Proto nelze srovnávat ani jejich odvody do společné kasy.
Mě by celkem zajímal poměr vyčerpaných prostředků na péči u čistých OSVČ (tedy nikoliv zároveň zaměstnanců) a poměr vyčerpaných prostředků samotných zaměstnanců. Hádám, že ten poměr bude možná i více než 1:3. Pak by ovšem dávaly třetinové odvody smysl,
V podstatě všechny argumenty už zazněly, kdo je chce pochopit pochopil, kdo ne, bude bojovat proti OSVČ dál.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2015 22:38 | Taksou

Mne by zajímal zdroj informací soudruha Středuly. Jeho výrok lze totiž vykládat dvěma způsoby: 1) OSVČ platí zdravotní pojišťovně pouze třetinu toho, co zaměstnanec se srovnatelným příjmem (včetně započtení tzv. odvodu zaměstnavatele). Toto tvrzení je jednoznačně nepravdivé. Pravdou je, že OSVČ platí zpravidla o třetinu méně, než zaměstnanec se srovnatelným příjmem (u zaměstnance je nutno jako základnu pro výpočet použít tzv. superhrubou mzdu). Důležité je slovo "zpravidla". Existuje totiž nemalá skupina OSVČ, kteří platí relativně (procentuálně) více, než zaměstnanci se srovnatelným příjmem. Touto skupinou jsou nízkopříjmoví OSVČ. Na ně se totiž vztahuje tzv. minimální platba na zdravotní pojištění, která u OSVČ letos činí 1 797 Kč. U zaměstnanců však minimální platba na zdravotní pojištění činí 1 242 Kč.
2) nebo lze výrok soudruha vnímat takto: průměrná částka, kterou OSVČ zaplatí zdravotním pojišťovnám, činí pouze třetinu průměrné částky, kterou odvede zaměstnanec (samozřejmě včetně započtení tzv. odvodu zaměstnavatele). Tzn. výpočet ve stylu: vybráno od určité skupiny celkem x Kč, podělíme to počtem pojištěnců a máme výsledek. To by byl ovšem také hloupý výrok. Dle údajů ČSSZ (z roku 2013) a VZP (2014) totiž cca 40 % všech OSVČ jsou zároveň osobami, které podnikají formou tzv. vedlejší činnosti. Jedná se např. o důchodce, zaměstnance (kteří jako vedlejšák podnikají), matky na rodičovské dovolené, studenty apod. Tyto všechny osoby ale mají úlevy (nemusejí platit minimální pojistné). Mezi zaměstnanci v pracovním poměru je také tak vysoký podíl tzv. státních pojištěnců, kteří jsou ekonomicky aktivní ? Asi ne, co... Takže až soudruh očistí data o skupiny, které mají výjimku, pak lze teprve porovnávat výběr pojistného na hlavu.
To jsou mé zásadní výtky. Daly by se najít i další (vliv odpisů a daňových ztrát na vyměřovací základ OSVČ, přechod části úspěšných OSVČ na podnikání formou právnické osoby), ale to by na soudruha bylo už moc. Pěkný večer
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2015 21:47 | jezevec

milé zane (že by opravdu pan středula osobně?) - já FAKT netvrdím, že by někdo měl jen kvůli druhu pracovního poměru platit třikrát víc než někdo jiný - to tvrdíte vy. ani že by někdo měl mít 3x horší zdravotní péči, podle toho kolikrát méně platí do společného jackpotu - to říkal středula. já tvrdím, že u nás je komunistické zdravotnictví. já jsem si ho nevybral, nevybrali si ho živnostníci ani většina zaměstnanců, zvolila si ho demokratická většina. každý platí nějaký podíl, a všichni dostávají stejnou péči. a dokud nějaký odborářský primitiv nezačne pindat o třetině sádry, může to tak klidně zůstat. pouze pokud by se někdo zajímal, proč zaměstnanci platí na stejnou čistou mzdu zhruba 3x vyšší pojistné, než když stejně vysokou částku fakturuje živnostník na švarce - bylo vám tady dostatečně a dostatečně-kráte vysvětleno, co všechno se ještě v té mzdě skrývá a ve faktuře neskrývá, a proč tedy je spravedlivé, aby živnostník ze stejných peněz platil méně. doby, kdy každý kdo měl mozek a rozeznal pravou ruku od levé, šel dělat řemeslo na osvč, a měl desetkrát větší výdělek než jakýkoliv zaměstnanec - ty už jsou dávno za nama. dneska drtivá většina osvč jsou zoufalci, kteří nesehnali pracovní místo, a živnost je pro ně předposlední stanice před mostem a frontou na pracáku. jsou to ti nejhůře placení lidé ve společnosti, kteří často svou jen průměrnou mzdu dohánějí na úkor bezedných hodin a ponižujících pracovních podmínek. ostatně i zde v diskusi jich pár máte .... pokud nic-neplatící vezeň ve výkonu trestu dostane stejnou zdravotní péči jako vy - není důvod, aby chudý člověk dostal třetinu sádry, jen protože platí spravedlivě málo.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 18:40 | Alena

Dobrý den, nejspíš Vás nedojmu zvláštním srdceryvným příběhem ani vtipnou glosou. Chci jen skromně podotknout, že patřím mezi většinu bývalých živnostníků z nouze. Bydlím v Karviné a v nabídkách úřadu práce je spousta těch, které se tváří solidně, ale na pohovoru se dozvíte, že potřebujete ŽL. Nejdřív odoláváte a doufáte, že se snad nějaká solidní práce najde... Jenže ta nepřichází a po marném hledání se pokusíte to risknout. Nakonec nevyděláte ani minimální vyměřovací základ,z něj ale pojištění odvést musíte a tak po nějaké době skončíte opět na pracáku, ovšem bez podpory, museli byste doplatit dlužné pojistné, a bohatší o dluhy a zkušenosti. Nikdy více!!!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2015 17:30 | josef

to samozrejme v Cesku neplati. Dospeli si plati oba, nebo za ne plati stat. A za deti plati stat a mohou byt ale uplne u jiné pojistovny, nez rodice.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 14:41 | já se z vás posvč

(A mimochodem: Radši bych neplatil zdravotní pojištění do současného kočkopsího systému, koupil bych si ho u soukromníka. Ale s tím tu nebudu otravovat, řeč je o jinom.)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 14:40 | já se z vás vážně posvč

Ale já si platím zdravotní pojištění. Řeč byla o nemocenské, ta se vyplácí z nemocenského pojištění. My OSVČ holt musíme chápat i takové jemné nuance, ó jak vám závidím blaženou nevědomost.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 14:32

vážený- hypoteticky- půjdete ale na operaci za cca půl milionu a oni vám řeknou když si neplatíte zdravotní tak nám ji zaplatíte co vy na to a pod čím píšeš ty ? to je taky pseudonym ? (já se z vás posvč)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 14:19 | zane

máte to nějak pomýlené tak podle vás teda zamestnanci mají platit 3x větší odvody prosím já to beru, takže 3x větší odvod=celá sádra 3x nižěí odvod=1/3 sádry je to tak ? podle vás jo
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 14:13 | já se z vás posvč

Proč bych si platil nemocenskou, když je tam karenční lhůta čtrnáct dní? To se radši pojistím jinde. Vy asi nevíte úplně, o čem je řeč. Středulo, nejenže nevíš, o čem je svět, ještě navíc píšeš do diskuzí pod pseudonymem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 14:12 | h

Jsem živnostník už od okamžiku,kdy to zákon umožňoval.A od té chvíle jsem lovná zvěř! Řešení střetu zaměstnance a živnostníka je jednoduchá. Oba odvádějí práci. Práce ať je živností.Zaměstnaci přestanou existovat a všichni budeme na tom stejně.Odběratel práce(zákazník,továrna,atd.) si ji ode mně koupí a zaplatí. Každý odvede stejně a nebudeme si navzájem závidět. Otázkou je,kdo si koupí práci odboráře? Přeji všem klid a mějte se lidi rádi. :-)
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2015 13:50 | jezevec

příjem osvč a zaměstnance ale přece nelze poměřovat jen s číslem k výplatě. mzda zaměstnance nad sebou hrne obrovský balík velmi nákladných požitků, ze kterých prostě zaměstnanci platí spravedlivě vyšší pojistné. můžete si to představit jako pojistné z nepeněžního příjmu. osvč když pracuje na švarce, dostane za svou práci 20-30- tisíc, a to je pro jeho chlebodárce veškerý náklad. zaměstnanec aby dostal 20-30 tisíc k výplatě, stojí zaměstnavatele třeba sto tisíc. všechny ty dovolené, sociální jistoty, výpovědní lhůta, placené výlety k lékaři, státní svátky, jistota mzdy i když nepracuje, jistota výplaty i když zaměstnavatel nedostane zaplaceno, pevná pracovní doba, fasování pracovních pomůcek .... to všechno jsou pro zaměstnavatele obrovské náklady, které někteří pitomci nevidí. ale které je samozřejmě spravedlivé zdanit. pokud dokážete pochopit, že na mzdu zaměstnance třicet, jsou náklady zaměstnavatele sto - pak už snáze pochopíte, proč zaměstnanec platí 3x větší pojistné. tak jako musí platit daně ze služebního auta k soukromému použití, musí i platit pojistné z nepeněžního příjmu sociálních jistot a požitků spojených s pracovním místem.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 13:46 | zane

vy tady mícháte jabka s hruškama
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 13:43 | zane

paní jarko a státní svátek nemá proto, že si ho může udělat kdikoli a nemocenskou nemá protože si na ni neplatí a dovolenou nečerpá protože nechce vy asi nepochopíte že i ti zaměstnanci si na ni musejí vydělat prosím používejte rozum lidééé
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 13:33 | D

Ano, to není solidarita, ale okrádání - ale státem. Díky tomu, že velmi dobře placený manažer odvádí se svým zaměstnavatelem velmi vysoké zdravotní pojištění, tak stát může platit pořád ještě úplné minimum na zdravotní pojištění za svoje státní pojištěnce. Tam by měl soudruh Středula napnout zrak, protože když má chudák živnostník dostat za svůj odvod na ZP třetinovou sádru, tak by státní pojištěnec - dítě nebo důchodce měl v tom případě dostat sádru tak šestinovou.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 13:30 | zane

paní jarko tím co jste napsala chcete říct, že tento instalatér nemusí státu nic odvádět ? nebo co ? prosím používejte rozum lidééé
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 13:00 | zane

a jakou teda ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2015 12:31 | xXx

A proč poměrnou? Protože je to zrovna pro vás výhodnější? Za chleba snad taky platím procentem z příjmu??
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Pohlreich

restauratér a podnikatel

Miloš Čermák

žurnalista

Zdeněk Pohlreich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miloš Čermák
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services