Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

Populistické recepty ODS ani ČSSD nefungují. Možnou cestou k narovnání pokřivených pravidel je zrušit živnostníkům výdajové paušály a naopak dovolit úlevy i zaměstnancům.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2013 19:32, boris

Vážený pane, pletete si peníze, které platí firma za to, že máte práci (to je jádro pudla, o co jde). Tato daň přidaná ke mzdě, kterou musí firma zaplatit, protože Vám dala výplatu, je svinstvo, které ovšem bude na věky, protože stát rozhazuje, takovým způsobem, že se bez této zlodějiny neobejde. No a , protože jediní, které je možno ješte okrádat (aspoň si to rudí myslí), jsou OSVČ. Pokud by byla jen z 50% pravda o výhodách OSVČ, tak už všichni byli dávno podnikatelé. Jenže je jich stále méně.Bohužel. Vysvětlím to, OSVČ je mnohem levnější, než firma, té tudíž, při využití jejich služeb, zůstane více peněz na inovaci, mzdy atd. Pro stát je OSVČ nejlevnější obyvatel. Nečerpá sociálky, nemocenskou, nechodí zbytečně do nemocnice (kdo by ho živil), ale platí stejně sociální a zdravotní pojištění, jako Vy pane zaměstnanče, který můžete marodit,dovolenkovat,čerpat socíální poplatky a těšit se na důchod a ztěžovat si jak je hrozné, když máte pracovat v sobotu. OSVČ drží hubu a modlí se, aby dostal zaplaceno a nevtáhl rodinu do dluhů.Mám spoustu známých z okruhu zaměstnanců i OSVČ. Zaměstnanci mají úplně zkreslené představy o vytváření zisku, o neprospaných nocích se jim ani nezdá. Vše platí zaměstnavatel a je toho plně zneužívano.Já dělám v IT jako OSVČ, platby mám paušálně, a jestli projedu benzín za 4000,- nebo 15000,- je firmě jedno, hlavně musím být okamžitě na místě, jedno zda v ČR, či PL. Pokud se mi to nelíbí, jsou další, ochotni podepsat ortel. Ne, ne nemáte vůbec šajnu o životě OSVČ (těch normálních).

+2439
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2013 10:28, RZ

souhlasím absolutně s Mládkem , mrzí mne, že odvolal . rozdíl mezi OSVČ a zaměstnancem je nemravý , z toho plyne že jsou to parazité !!! Stav takové extrémní daňóvé nerovnosti je prostě nemravný a všichni OSVČ být nemohou ....

-446
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 248 komentářů)

29. 3. 2013 8:49 | Ringo

Sociální spravedlnost je z 99% jen pro lemply a vižírky. Normální pracující jí nepotřebuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2013 8:35 | Honza

"Ve většině případů jsou to tvrdě pracující lidé s absolutní zopovědností za úspěch svého podnikání(neúspěch zpravidla znamená ztráty s dlouhodobým dopadem)."
Já myslím, že to tak není. Podle jsou OSVČ většinou spíš takoví zaměstnanci s o něco volnějším režimem a bez zákoníku práce, co občas mají nějaký melouch navíc. Čili v postatě švarc a pološvarc. Většinou vstupní investice je dost malá, srovnatelná s prací na HPP. Těch skutečných podnikatelů, co do toho něco museli vložit (třeba jako baba, co si koupila stánek s buřtama nebo zařídila cukrárnu a jede komplet na vlastní triko bez nějakého řetězce za zadkem) bude podle mě mezi OSVČ dost výrazná menšina.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2013 8:06 | Ondra

Pokud jsem správně pochopil, tak autor textu je novinář na volné noze, jehož náklady jsou "PC jednou za pět let". Samozřejmě, že toto je ideální pozice OSVČ pro využití(zneužití) paušálů. Otázkou je jestli by mu rizika vyplývající z podnikání připadala stejně minimální v případě, že by musel profinancovat (vlastními nebo cizími zdroji) pořízení výrobních prostředků ve větším rozsahu než IT vybavení(pronájem a vybavení kanceláře pro sebe a "spolupracující OSVČ", reklamu, popř. stroj na tisknutí novin vč. mezd na zaměstnance obsluhující tento stroj) a vsadit na úspěšnost svého podnikatelského plánu. Patřím mezi šťastné jedince(OSVČ), kteří po několika letech podnikání(bez použití paušálů) museli ukončit činnost, a již třetím rokem doplácím z čisté mzdy úvěr na pořízení HIM . Musím říct, že je to velká zkušenost, a děkuji bohu, že jsem k podnikání potřeboval jenom "PC, telefon a auto"(mj. výdajové paušály by jen tak tak pokryly mnou vykázané daňové náklady). Domnívám se, že není možné paušálně prezentovat OSVČ jako jedince s výhodami práce na volné noze, výdajových paušálů použitých na nadstandartní příjmy. Ve většině případů jsou to tvrdě pracující lidé s absolutní zopovědností za úspěch svého podnikání(neúspěch zpravidla znamená ztráty s dlouhodobým dopadem).
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 8:00 | Podlesni

Měly by se jasně určit procenta, kolik se má platit za co, zrušit dnešní systém počítání mezd, ať zaměstnanec, nebo OSVČ si dávají přiznání sami. Když přestane za zaměstnance platit zaměstnavatel, zvýší se tím zaměstnanost a přestane se takto plivat na jedny, nebo druhé....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 7:40

Ty jo jste autore borec, DPH za 5 minut. Slyšel jste o přenesené daňové povinnosti? O správném stanovení sazeb DPH (např. u zedníka). Asi jo a jste borec. Já tvrdím, ať vláda zruší vše co život komplikuje - v jednoduchosti je síla, krása a lacinost správy celého systému, ale není tam zase spravedlnost zejména ta sociální.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 7:15 | milan

Tak toto je aspoň blábol. Chci vidět to účetnictví za hodinu - v čem že to autor podniká? Na který dotační struk že je napojen? Největší blbost je srovnávat nesrovnatelné, a o to se tady autor pokouší.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 6:39 | ST

Naše společnost je v bryndě a potřebujeme začít fungovat jinak, začít dělat některé věci jinak. Ideální čas na to, abychom se začali hádat, kdo má tu bryndu vylízat. Nebylo by lepší, abychom tu bryndu začali lízat všichni? O co stojím ze všeho nejméně je, aby s námi politici hráli loutkové divadlo. Aby politici vymýšleli různé pobídky, úlevy, změny, zpřísnění a smýkali s námi po jevišti našeho života jako kdyby loutku drželo dvouleté dítě. Ze zaměstnance jsem se stala OSVČ, protože to byla cesta jak zvládnout děti i práci. Moje přání je, aby se ze zaměstnanců stali OSVČ a tudíž se Švarc systém stal hlavním systémem. Každý pěkně sám za sebe a zdanění a odvody jednotné. Pak možná dospějeme i k tomu, že příjmy budou jednotné ať už pochází od domácností, od firem či z dotovaných projektů. Z které kategorie příjmů jsou příjmy největší si domyslete sami.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 5:44 | Honza

Souhlasím se základní ideou článku: na firmě s šéfem a N zaměstnanci by se měl stát nakapsovat stejně, jako na N+1 kamarádech, kteří dělají totéž na ŽL. I s tím, že "výhody" HPP jako neshánění zakázek, odstupné, placená dovolená, odbory atd. nejsou žádnou výhodou, protože o to jim musí dát zaměstnavatel menší mzdu. Ale jinak mi to přijde jako text plný nesmyslů. Např.: "Nese větší riziko OSVČ nacucnutá na některý z dotačních struků (solární energie, školení), nebo zaměstnaný řidič tramvaje, který osm hodin denně brázdí pěší zónu?" Samozřejmě že ten solárník! Kulišárny stát dělá jen pro pár vyvolených. Když se normánlí člověk pokusí podojit stát, tak většínou (naštěstí) skončí špatně. Třeba s úvěrem na nepřipojenou elektrárnu. Navíc na rozkrádačky se většinou zakládá s.r.o., to se formou ŽL neriskuje. Nebo zaměstnanec co 40 let neustále znovudobývá práci. Chápu, že někdo to na trhu práce lehké nemá, ale 40 let znovudobývání je dobrý fór. Nebo "živnostníci si sami shánějí zakázky" - taky většinou ne. Většina jede na švarc. (Servírka, asistent poslance, zedník ani řadový programátor si obvykle zakázky neshání.) A nebo švarc + občas nějaká malá zakázka. Nebo to brojení proti paušálům. Chtěl bych ho vidět, jak za hodinu nebo 5 minut udělá účetnictví. To je úplná demagogie. (Paušály jsou dobrá idea, ale jsou blbě nastavené. Já bych je jen trochu snížil a do paušálu zahrnul i slevu na manželku, děti, poplatníka, hypotéku, penzijní spoření a vůbec všechny tyhle hlouposti.)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 13/13

13

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

David Eder

podnikatel, Exclusive Tours

Milan Teplý

podnikatel, Madeta

David Eder
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Milan Teplý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services