Malá a velká banka: moderní a zatuchlé

Michal Chleboun | rubrika: Komentář | 30. 1. 2013 | 33 komentářů
Taky se při televizních spotech propagujících jednu z nových bank culíte při pohledu na otylého bankovního úředníka, ze kterého čiší jeho vlastní nenažranost, zatímco mu mladý, dynamický a bezesporu sympatičtější zástupce Air bank vysvětluje zcela nepochopitelnou věc, že mnohé služby lze klientům poskytovat bezplatně?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 1. 2013 3:34, Miroslav

V článku je mnoho pravdy o bankách, které obhospodařují naše peníze. Zrovna včera byla po mnoha letech ukončena smlouva o běžném účtu mezi Českou spořitelnou a mnou. Přešel jsem k jinému peněžnímu ústavu, kde poplatky jsou minimální a oproti Spořitelně ušetřím cca 80 Kč měsíčně. Není to mnoho, ale když se to spočítá za rok. Bohužel v naší společnosti stále přetrvává neochota něco měnit. Na poplatky nadáváme, ale platíme a platíme. Kdyby odešlo víc lidí od těchto velkých bank, donutilo by je to s tím něco dělat. Takto mají svůj zisk jistý a jen velmi neochotně nabídnou nějaké výhody pro stávající klienty.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 33 komentářů)

30. 1. 2013 13:20 | Honza

Skvělý článek. Já jsem letos taky přešel k jedné z nových bank (Equa), mám všechno zdarma včetně výběrů z cizích bankomatů, a už nechápu, proč jsem své minulé bance dával zbytečně 2000 Kč ročně na poplatcích.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2013 12:41 | jezevec

já měl účet u čsp z roku 1978, takže mohu docela srovnávat. účet se za tu dobu několikráte přejmenoval a dvakrát přečísloval - nejdříve dětské konto spořínek, pak ještě něco, pak sporožiro, nakonec běžný účet, čtyřikrát se za tu dobu stěhovala pobočka. před dvěma roky jsem ho zrušil a přešel k fio. fakt mi nevadí, když úředník banky je oblečen. ale ve spořitelně mi vadila zejména nesmyslná otevírací doba a neustálé fronty. ne že by to ve fio bylo nějak výrazně lepší, ale když už ty služby stojí zahovno, mám je aspoň zadarmo. navíc pro mně přehlednější internetové bankovnictví, slučka pěti účtů pod jedno heslo a jeden mobil, možnost objednat hotovost přes internet na kterékoliv pobočce. u fio mi chybí jen (ne)možnost zaparkovat, všechny jejich pobočky v praze jsou dislokovány tak imbecilně že se do nich dostanu jen taxikem. když jsem rušil u spořitelny účet, přišla sama paní bankovní ředitelka pobočky, a že jí je to líto, jestli bych si to ještě nerozmyslel, prej by mně dali účet zdarma bez poplatků, a ještě spořák zdarma a ještě nějaké super podmínky pro stavební spoření pro děti. povidám - milá pani, kdybyste mi to vloni nabídla jako klientovi, který vaše služby využívá přes třicet roků, tak bych to jistě zvážil. ale pokud mi to nabízíte jako klientovi, který má již rok založený účet u konkurenční banky a mezitím na něj má přesměrovaný provoz, což v systému nemůže nebýt vidět, tak fakt nevím co na mně chcete zkoušet. tak byla smutná a mně jí nebylo líto.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2013 12:02 | Jan

I já mám už téměř dva roky běžný účet u Fio-banky, kam jsem přešel od Č.Sp. Můžu potvrdit, že všech parametrech jsem si polepšil a to výrazně.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2013 10:17 | Pavel

Nu, já bych to neviděl tak čornobíle. Mám dlouhá lét azřízený účet u ČS a nemohu si stěžovat. Vždycky s emi věnují slušně, zdrvořile a že jsou formálně oblečeni? To bych jim neměl za zlé. Mám samozřejmě osobní účet s plným komfortem bez poplatků, to jsem si zařídil. Je to tu o lidech a vždycky se mi snažili vyjít vstříci. Že to někdy nevyšlo, to bych přičítal regulatorním opatřením shora. Mám samozřejmě účet i u mBank, kde to byly samé problémy a neprofesionalita. Teď tam mám už jenom mVklad kvůli těm 3%. Mám účet samozžejmě i u KB, tam je to drahé, ale opět profesionální. Zase je to o lidech. Jednou mi velice pomohl ředitel mé pobočky. Sympatický mladý chlap a no a že byl v obleku? Mám i FIO, taková napl vesnická pobočka, skutečně se dělí o tiskárnu a vždycky se to nějak vyřeší. Ale je to dost o improvizaci.Nemůžu tedy říct, která je nejlepší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2013 9:38 | Riki

Již několik let mám účet u Fio a jsem velmi spokojen, vše zdarma a platby na Slovensko bez problémů.Nedávno jsem vkládal penízena účet mé ženy u čS a velmi jsem se divil když po mě chtěli poplatek 65 kč za vklad třetí osobou! Nakonec když jsem nesouhlasil tak po několika telefonátech to paní za přepážkou vložila bez poplatku jako tržbu - firemní účet.A to nemluvím o 20 ti minutách, které jsem musel vystát ve frontě! Lidi vzpamatujte se a nepodporujte ty darmožrouty - navíc zisky těchto bank vysávají mateřské banky ze zahraničí!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2013 8:44 | ZeeZ

Take mam jeden ucet (kvuli hypotece, bohuzel) u GE Money, kde loni dokonce zvedli poplatek za vedeni hypoteky (nestihl jsem na zaklade toho vypovedet, protoze jsem jejich dopis povazoval za dalsi z rady spamu na tema "nechcete si u nas pujcit". Ucet mam i u AirBank a az mi u zlodeju z GE Money skonci za dva roky fixace, uz s nimi nebudu nikdy nic mit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2013 8:32

jj, KB je opravdu pružná banka... Dokonce tak pružná, že výběr 100 kKč z ukončeného termínovaného vkladu, které měly být podle trojnásobného ujištění v daný den k dispozici, bylo nutné řešit s ředitelem pobočky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2013 8:25 | gabriel pleska

Milý Filipe, máte samozřejmě pravdu a při editaci článku jsem si toho mohl všimnout. Nicméně – o tom přece článek není, ba, vlastně ta čtyřikrát vyšší částka čtyřikrát podtrhne to, co autor říká. Každopádně díky za upozornění, přestože vaše rozčilení se mi zdá neadekvátní významu oné nesrovnalosti .)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2013 8:01 | Wendy

Malé banky jsou super, pokud máte jen běžný účet. Ve chvíli, kdy začnete potřebovat provozní nebo spotřebitelský úvěr, tak jsou stejně drahé jako velké, o v některých si o získání revolvingu nebo kontokorentu můžete nechat jen zdát a to nemluvě o bankovích zárukách či příslibech. I ve velkých bankách se dá hospodařit zadarmo. Např. Raifka, když si zřídíte k běžnému účtu jejich Exclusive program, tak Vás de facto banka sponzoruje. Na běžný účet musíte poslat měsíčně 25 tis., což při dvou výplatach (myslím rodinný účet) není problém a máte účet zdarma. Celý měsíc k svému běžnému účtu využíváte Exclusiv program, to znamená, že žijete z peněz banky a ten jednou za měsíc splatíte, banka Vám promine poplatky za jeho vedení a když jej aktivně využívate, tak navíc dostaváte bonusy, které převádíte na peníze, které si necháte poslat na svůj běžný účet. Musíte být však rozumní a neutratit měsíčně víc než vyděláte. V práci aktivně využíváme KB a ČSOB. ČSOB je tragédie, avšak KB je dle mne velice pružná banka. Záleží na bankéři, ten náš za námi jezdí, vše řešíme přes maily. V bance máme účet víc jak rok a já jsem do jejich kamené pobočky vstoupila asi 3x. Je fakt, že internerové bankovnictví KB a RB je trošku nepřehlednější, v tom zase vyhrává ČSOB, to její je dobře zpracované i help desk funguje. Takže můj nazor je,že malé banky jsou fajn, ale jen pro lidi co jim stačí jen běžný účet a nic víc nepotřebují řešit. Pro firmy, které využívají spoustů bankovních produktů, jsou v této chvíli nepoužitelné. Když už potřebujete soukromě velkou banku, např. kvůli hypotéky, tak je dobré si zjistit, jaké produkty si můžete k tomu pořídit a díky tomu snížit nebo odbourat poplatky a nechat se bankou pravidleně 45 dní sponzorovat. Člověk nesmí být ovce a nesmí se nechat tlačit ke zdi. S každou bankou se dá vyjedávat není třeba okamžitě podepsat první papír, který před Vás položí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2013 7:12 | Filip

Vklady do 25 000 eur jsou ze zákona pojištěny Fondem pojištění vkladů...
Kde autor žije, to už přeci dávno neplatí. Je to už hezkých pár let, co se limit zvýšil z 50 000 Eur na 100 000 Eur. Když už o něčem píšu, tak si o tom zjistím aktuální informace!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2013 6:20 | MarekTP

Koukám že autor má stejné zkušennosti jako já. Patřím k prvním uživatelům mBank v ČR, ve FIO mám účet jako živnostník (a slovenští klienti mi mohou platit naprosto jednoduše). V roce 2012 přišla potřeba koupě a rekonstrukce domku a začalo jednání s velkou bankou. Trochu se divím, že KB někdo používá, tak nepružnou banku s tak šíleným elektronickým bankovnictvím bych nečekal. Překvapuje mě, že jim klienti neutíkají všemi dveřni a okny.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2013 6:08 | Fredy

Jen více takových názorů, článků, rozborů a ponaučení. Chování starých zkostnatělých kamenných finančních žraloků je čím dál horší. To, co píše autor článku, jsem zažil asi před 4 lety. Sice mám účty v zahraničních bankách, ale kvůli jedné hypotéce v ČS jsem si musel, asi před deseti lety, u ní zřídit běžný účet. Chvilku jsem jej využíval, ale stále jsem nechápal, za co si strhávají tolik na poplatcích. Mám aktivity u na Slovensku, tudíž můj měsíční výpis se často nevešel ani na deset listů. Poplatky se pohybovaly kolem 2 tisíc/měsíčně.
Pak jsem objevil FIO (tehdy ještě družstevní záložna) a najednou to šlo stejně rychle (internetové bankovnictví) a bez poplatků. Dokonce i s tím Slovenskem, což jiné banky neumí. Fio má pobočky i tam.
Dalším kladem je i ten přístup bankéřů, o kterém píše autor. Kdykoliv jsem byl nucen jít do pobočky ČS, tak jsem si musel vystát frontu, pak stát u přepážky ve velké hale, kde mi nacvičená bankéřka, aniž bych o to stál, či si to přál, neustále nutila jejich další produkty a kromě toho, jak píše autor, požadovala další a další různá hlášení, daňová přiznání a posudky. Když přijdu na místní pobočku Fio, tak jsem dopředu objednán, vše se řeší v kanceláři, v naprosté pohodě a klidu a bez toho, aby mi byly nuceny nesmyslné produkty. Ze začátku jsem dokonce dostal i kávu, ale nyní těch klientů přibývá, tak už na to není čas.
A závěr? Najednou zjistíte, že to jde, že FIO je ještě rychlejší, pohodlnější a spolehlivější, než například ta ČS a ke všemu ušetříte spousty peněz. Jen se toho nesmíte bát .... :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2013 3:34 | Miroslav

V článku je mnoho pravdy o bankách, které obhospodařují naše peníze. Zrovna včera byla po mnoha letech ukončena smlouva o běžném účtu mezi Českou spořitelnou a mnou. Přešel jsem k jinému peněžnímu ústavu, kde poplatky jsou minimální a oproti Spořitelně ušetřím cca 80 Kč měsíčně. Není to mnoho, ale když se to spočítá za rok. Bohužel v naší společnosti stále přetrvává neochota něco měnit. Na poplatky nadáváme, ale platíme a platíme. Kdyby odešlo víc lidí od těchto velkých bank, donutilo by je to s tím něco dělat. Takto mají svůj zisk jistý a jen velmi neochotně nabídnou nějaké výhody pro stávající klienty.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Adam Walach

podnikatel, Walmark

Jaroslav Klíma

podnikatel, Tuscan

Adam Walach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaroslav Klíma
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services