Pošta razí tvrdý byznys: dělá z kozlů zahradníky

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 12. 7. 2012 | 116 komentářů
Česká pošta nutí zaměstnance prodávat finanční produkty. Úspěšnost prodeje ovlivňuje jejich plat. Těm, co neprodají dost, prý dokonce nadřízení vyhrožují vyhazovem. Jenže někteří pošťáci produktům, které lidem vnucují, vůbec nerozumějí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2013 19:59, já

Ano, přesně takhle to opravdu u pošty funguje. je to normální šikana na zaměstnance a ve svém okolí mám dvě kolegyně, které skončily na dlouhodobé nemocenské z psychických důvodů a následně od pošty odešly. A já nad tím uažuji také. plat necelých 10.000, mkínus pravidelně krácená výkonná mzda za neplnění aliančních produktů. denně dělám v průměru 2-3 hodiny na víc zadarmo, jelikož na přesčasy není u pošty nárok, to Vám potvrdí každý pošťák. Pokud už se náhodou podaří založit produkt některého z aliančních partnerů, jsou za něj desetikorunové odměny pro toho, kdo produkt založil, ale pokud nezaloží, tak postih je ve výši několika sta korun.A plat je pravidelně krácený každý měsíc, protože plán produktů je postupně vyšší a lidé opravdu na zakládání nových peníze nemají. Dostáváme rady, ať lidem dáme ze svého peníze na první vklad, což jsem udělala, ale stejně mi byl plat pokrácen, jelikož jsem nesplnila plán celý(jako životní pojistku o ročním objemu 7000,- , dvě penzijka, dvě stavebka, další účty, Červené konto, kreditky , úvěry, ročního předplatitele na noviny, prodej zboží, stanovený počet poslaných balíku se službou DO ruky apod. a to je pouze čtvrtletní plán.Nebo také radu jako někom zrušit účet a založit nový, nebo si založit třeba další účet pro sebe. u nás v rodině už jich máme kvůli plnění 5 a bylo mi doporučeno, ať si založím 6. Nevím jak to půjde dál, ale je to Vážně neúnosné.

+355
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2012 12:11, Petr

Ty věci existují. Ano. Ale že by to bylo až tak drsné, tak to ne. Ono totiž plno pošťáků na to rezignuje s tím, že si radši nechá nabančit. O vyhazovu jsem nikdy neslyšel. To bude nějaká urban legend.

-194
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 116 komentářů)

10. 1. 2013 19:45 | witchmi

Ano, všichni zaměstnanci pošty jsou nuceni plnit plány prodeje produktů aliančních partnerů, jinak jsou jim strženy peníze. Nikdo zde ještě nezmínil, že pokud se zaměstnanci nepodaří splnit plán, který mu byl uložen, přesouvá se mu tento produkt do plánu na další měsíc. Pokud se zaměstnanci pošty nepodaří "urvat" někoho, kdo by si tento produkt založil, je opět potrestán stážkou z platu - za stejný produkt znovu a znovu. Tlak na zaměstnance roste, počty produktů v plánu se stále zvyšují, platy snižují, pošťáci a jejich rodiny uzavírají smlouvy na životní pojistky, stavební spoření, účty, atd., jen aby na ně vedoucí přestali vyvíjet nátlak. Proč pošta nezaměstná finanční poradce a pojišťováky za peníze, které každý měsíc strne ostatním zaměstnancům?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2013 18:55 | Zdenicka

Já pracuji u pošty již 15 let a řeknu vám, že jsem nikdy neslyšela nic takového, že když nebudu plnit přijdu o práci. Že je na plnění vázaná část mzdy si myslím je v pořádku. Každý dobrý obchodník odměňuje své zaměstnance podle zásluh. A jen tak pro zajímavost přepážková pracovnice má vázanou část mzdy ve výši 25% a ta se skládá z 5 částí a jedna z nich je prodej produktů. Takže paní co tu píše že jí berou 1000 Kč měsíčně a bere 9 000 Kč tak to je prostě hloupost. Pošta se musí, ať chce nebo nechce, posouvat stále dál a dál a rozhodně je nutné nabízet klientům další a nové služby. A co se týče proškolení a toho zda pošťák dokáže nabídnou kvalitní služby - asi to záleží na poště, ale u nás je to zavedené takto - každá přepážková pracovnice je proškolená na základy produktů a očekává se od ní základní nabídka nic víc. V případě zájmu je klient odkázán na pracovníka spec. přepážky, který velice odborně předá veškeré informace. Ale ano, každý si může vybrat však v marketech berou na 3 měsíce stále: )na dvanácky, svátek nesvátkem, za 8 000 Kč. Tak jděte, když vás neba výplata vždy 12tého na účtě, stravenky, 25 dní dovolené, příplatek na dovolenou. Na závěr bych ráda řekla, že pošta opravdu není to co byla a také už nikdy nebude, ale tak to je přece všude ne? Pamatujete bužírkové košíky v sámošce s velmi omezenou nabídkou zboží? A je vám po tom smutno? Mě ne takže hurá ku předu a nikdy zpět!!!
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 11. 2012 20:06 | MONIKA

Je to přesně tak jak se tady , píše. Pracuji na poště již přes 15 let , vždycky byla priorita poštovní provoz. V dnešní době jde vedoucím manažerúm jen o to aby se splnil plán aliančních partnerů a oni tak nepřišli o prémie. A ve finále se plán plní tak , že pod nátlakem si produkty zaměstnanci kupují sami. Myslím ,že to nebude trvat dlouho a alianční partneři zlomí poště vaz. Už ted odchází spousta zaměstnanců a roste nespokojenost . I když práci v poštovním provozu odvádíte bez chyb ,stejně jste nejhorší ,protože neplníte životní pojištění atd. Je to na Chocholouška, čili pokud se něco nezmění nazdar pošto.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2012 9:10 | Petr

Díky za vysvětlení pane chytrý. Koukám,že tady jsi na myšlení ty... Fór je v tom, že potom co ráno od 4:30 do 7:00 rozvezou noviny, tak na poště naloží balíky a jedou na ta samá místa, kde ráno rozváželi noviny. A že by to třeba v Praze byl takový kšeft, no nevím. Zkusím o tom popřemýšlet, jestli to ovšem zvládnu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 10. 2012 20:05 | Luděk Nekunda

No, prdelko, kdybys to bral takhle, tak je půl republiky, kde se nevyplatí nosit dopisy a balíky. Je dost možný, že na tenhle kšeft vydělá Praha a pár dalších měst a že kvůli kšeftu v těchhle městech se vyplatí udělat i ten váš okruh. Pokud to na tebe není moc myšlení...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 10. 2012 23:53 | Benulka

Musím říci, že pošťačky by si měly postavit stánek na nějakém lukrativním místě a po své roznášce tam jít ještě prodávat.Když chci, aby ta naše měla kšeft, tak si u ní koupím třeba dálniční známku. A ona chudák jen pípne,jestli bych jí nemohla zaplatit předem, protože by ji musela nejdřív koupit za své a na to nemá.To ponižující neustálé nabízení pojištění,různého zboží, a to vše dnes, kdy plno lidí nemá peníze, to nemá už s pošťáctvím nic společného. Celý den čekám na dopis jen proto, že ona někde nabízí produkty, aby ti zmetci nahoře měli vylepšená konta.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 10. 2012 7:46 | Petr

Moje manželka pracuje na poště a musím potvrdit negativní zkušenosti s nabízením produktů. Nyní ještě navíc prodávají knihy, puunčochy, hračky a začínají i s potravinami... Je to směšné, manažeři pošty zařizují kšefty svým kamárádům a zaměstnanci pošty snažte se..... Pan Mravinac píše o tom, že si pošta na sebe musí vydělat. Ale to, že i na malé poště každé ráno 1 auto najede cca 60km, aby rozvezlo !!!!!!dvanáctery noviny!!!!! o tom nemluví. To musí být opravdu lukrativní, když si vezmu, že z jedněch novin může mít pošta tak max 2 koruny x 12 = 24,-Kč. To je kšeft pane Mravinac!!!!!
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 10. 2012 0:58 | Petr

Ano je to pravda je to banda nenažranejch vydřiduchů ,nechápu jak můžou takto blbnout ,osobně u okénka na poště jdu něco zařídit a už vám něco nabízejí samozřejmě ,že zcela k ničemu od čeho mám doma internet poděkuji a nenechám si nic vnutit.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2012 18:20 | peťka

Já budu zanedlouho bývalou zaměstnankyní. A protože popsané praktiky jsou skutečností, tak mi to ani nevadí. Smekám před Českou poštou, protože z vlastní zkušenosti vím, jak krásně se umí zbavit nepohodlného zaměstnance. Má zkušenost je taková, že jsem se po mateřské chtěla vrátit do práce, ale byli mi sděleny takové podmínky, za jakých se můžu vrátit, že bych musela dát dceru asi k adopci, abych mohla být v práci nonstop. A na odstupné mohu taky zapomenout. Ale to celé je z trochu jiného soudku. Česká pošta by se měla zaměřit na zlepšení svých vlastních služeb a produktů. A né to dohánět produkty jiných společností. Když se toho dělá moc, tak se nic nedělá pořádně. Známá věc.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 9. 2012 17:10 | Anonym

Chytrák co napsal toto: "Ty věci existují. Ano. Ale že by to bylo až tak drsné, tak to ne. Ono totiž plno pošťáků na to rezignuje s tím, že si radši nechá nabančit. O vyhazovu jsem nikdy neslyšel. To bude nějaká urban legend. ", v životě na poště nepracoval nebo sedí na zadku v kanclu a domlouvá nám smlouvy.....Není to tak drsný, je to ještě drsnější. Pracuji na poště rok a hledám novou práci, protože za ty nervy mi to nestojí. Zažila jsem i kolegyni, která skončila u psychiatra díky nátlaku s produktama. Sama mám nedobrovolně narváno úplně všechno a ruším to postupně potají, aby to nevěděla vedoucí a nemohla mi to vnutit znovu. Ono se řekne však to nemusí dělat. Ale je to každodenní nátlak...musíš a když nesplníš, musíš udělat rodině...a pořád dokola. Jsem u přepážky, "poštovní" práci zvládám na 120%, ale jsem pořád buzerována kvůli produktům, měsíčně je mi strhávána tisícovka a vzhledem k výši výplaty beru 9000, což mi přijde vzhledem k odpovědnosti za prachy v kase a za zásilky docela směšný. Pošta je jeden velkej bordel a já tajně doufám, že datový schránky, produkty a podobný jí zlomí vaz. Dlouhodobě je to neúnosný, produkty jdou čím dál hůř, pořád se to jen všechno kupí a vzniká tak větší a větší tlak.....je to začarovaný kruh a je otázkou času kdy to krachne. Nehledě na to, kolik si musí hrabat ti nahoře co domlouvají s aliančníma partnerama kolik se čeho udělá......
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2012 23:04 | adpo

Ano je to pravda co tu píšete.Lidi kteří pracují v přepravě tak to jde mimo ně.Ale chuděry jsou pracovnice za přepážkama a pak i doručovatelky.Moje žena dělala doručovatelku a každou chvíli slyšela od vedení jestli neuzavře produkty tak příjde o osobní ohodnocení.No nezlobte se na mě ale za takovou dřinu kde byla ráda že roznese poštu,denně kolem 25kg a ještě k tomu nabízet produkty a s platem necelých 13.000kč čistého?Vedení už u této profese naprosto přestala zajímat hlavní práce doručovatelky...je zajímají jen ty produkty.Snad když chci nějaký produkt tak si to vyhledám sám a nepotřebuji k tomu vůbec českou poštu.A že je úbytek zásilek to je pěkný nesmysl.To vám řekne vedení ČP jen proto aby nemuseli přidávat plat.Všichni ti manažeři kteří sedí na vrchních místech lžou i svým zaměstnancům.Je to pěkná blbost když vidím kolik nám toho denně projde rukama a to nemluvím o vánocích.No nevím kam chce tímto česká pošta dojít ale aby se jednou nedivili.Pošta vydělává miliony v čistém zisku a svoje lidi platí jako žebráky za takovou dřinu.Nejvíce se mi líbila ta věta že se pošta bez produktů neobejde.No zamysleme se nad tím..pošta tohle vůbec nepotřebuje,na tomhle se přiživuje moc lidí a to je tím.Ono i dneska by jim stačili balíky a dopisy to vím z vlastní zkušenosti.No nechám už toho protože tohle opravdu nemá smysl.U ČP už nepracuje nikdo z nás a jsme opravdu moc rádi že jsme z tohohle podniku který by měl být řízený státem odešli..ale on vydělává jen na manažery a takovéto příživníky.........
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2012 19:24 | BH

V tomto článku je to ještě psané hodně slabým odvarem. Na poště jsem pracovala 4 roky, v Praze, na přepážce. Každý má svůj plán, musí ho splnit..když nesplní, hned se mu hrozí snížením platu. Když nebude plnit dál, následuje vytýkací dopis, což je jeden krok k vyhazovu. Zkuste si představit frontu nervózních lidí (protože je málo zaměstatnců díky vedení, protože více nechce, pomalé počítače) a celý den jedete jak fretka jeden člověk za druhým, skoro žádný záchod, minuta na pití..jak robot, snažíte se rychle ale dobře se klientům věnovat a ještě u toho nabízet?? Nemožné!! Když na přepážce ani není soukromí, aby to ostatní lidi neslyšeli?? !!! Vedoucí si vyjíždějí sjetinu zaměstnanců, jaké produkty mají a jaké ne a nutí je k založení produktu (drahéhé, který nepotřebují!!) pod porhužkou že jim nestrhnou peníze když si založí.. co to jako je?? ..je toho fakt moc, to bych psala dlouho..
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2012 21:34 | Marie P.

Šikana od nadřízených na poště je. Není to pro slabé povahy, výhružky vyhazovem jsou časté. Loni u mě taky stál nadřízený a hučel dokud jsem si neudělala životko, který nechci a ani nepotřebuju a ... stejně je to málo! Navíc klasický životka jsou k ničemu. Pracuju na vesnici, kde je 40% nezaměstnanost - co lidi první oželí když nemaj prachy? když berou 3410 podporu? myslíte že si budou zakládat pojistky? nevadí mi prodej všeho možného, knih, fixů, mýdlových pastelek, modelín,štětiček do uší, semínek, plyšáků, líhnoucího se dinosaura... když někdo o produkt aliančních partnerů projeví zájem, velmi ráda mu ho uzavřu. ale zájem o to prostě není! chtěla bych být nejlepší a mít klid, ale nevím kde to brát. dnes ráno mi jeden pán při nabídce era půjčky řekl ať jdu do hajzlu. to fakt nemám zapotřebí. :( jinak je práce na poště super, pošta má pro zaměstnance různé benefity, jen ti alianční partneři a čím dál tím víc smluv co se po nás chce... to je strašný. žádný rok jsem ještě nesplnila, ale každý další rok je toho víc a víc...
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 8. 2012 20:39 | Huckyli

Tak to je paráda. Zítra mám jít na ČP na pohovor, že konečně budu mít snad zaměstnání, ale po přečtení této diskuze hned ráno budu posílat SMS, že ruším pohovor.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2012 19:33 | heja

Bohužel, to co je psáno v článku je pravda. Uzavírání produktů na poště je ve většině případů spekulativní a není vyjímkou, když má zaměstnanec ČP třeba i 5 běžných účtů,nesmyslně drahé pojistky pro všechny členy rodiny,atd... jen aby splnil plán. Konečně to někdo napsal veřejně? Ta šikana nemůže přece trvat donekonečna? A to že jsou zaměstnanci ČP znalejší než pracovníci bank ?? ani náhodou? produktová školení na ČP jsou absolutně k ničemu.(obrázková skripta s popisky se naučí zpaměti i cvičená opice),ale v praxi skutek utek. Pan Mravinec by se měl více zajímat o skutečný stav věcí a nebylo by ani špatné udělat mezi zaměstnanci anonymní anketu.Ovšem je otázkou, jestli vedení pošty chce doopravdy slyšet, to co je mezi zaměstnanci známé už několik let.
+166
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 7. 2012 16:46 | Vít Suchý

...tedy, pane šéfredaktore, vy jste tajemný jak hrad v Karpatech...kam jinam by se mělo ohlásit porušení zákona v oblasti pojišťovnictví, ldyž orgánem dohledu je ČNB ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2012 12:57 | vlnasmart

Víte, tohle imho není na ČNB...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2012 13:54 | Vít Suchý

...tak nebuďte skoupí na slovo, Martine a podělte se s čtenáři, jestli už zmíněnou kauzu někdo na ČNB ohlásil k prošetření...rád si u kávy přečtu Good News...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 7. 2012 21:40 | vlnasmart

Víte, díky za odpověď. Problémem se samozřejmě zabýváme nejen na Peníze.cz...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 7. 2012 9:22 | Vít Suchý

paní Leno, já jsem nekritizoval,že by článek nebyl nepravdivý, naopak...
Jen jsem se dotkl toho, že novinářské články buď mohou pomoci vyšetřit a eliminovat určité nešvary tím, že se nějaké konkrétné šetření na základě zjištění žurnalistů spustí, to jest, že po slovech následují i činy, anebo že to skončí jen u slov, jako v předmětném případě tohoto článku...A to jsem si dovolil u firmy, která se prezentuje, že "TO dělá jinak" kritizovat...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Mejstřík

ekonom

Zdeněk Jahoda

podnikatel, Emco

Michal Mejstřík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Jahoda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services