Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?

Jan Müller | rubrika: Jak na to | 4. 4. 2012 | 32 komentářů
(Skoro) každý týden odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze na otázku čtenářů Peníze.cz. Dnes čtěte obzvlášť pečlivě, nechcete-li mít opletačky se zákonem.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 4. 2012 6:47, ivo meduna

Dobrý den, tak tento problém mi nastal, kdy se mi podařilo za číslo účtu omylem přiřadit jiný kod banky.Přes třicet tisíc mi odcestovalo na jinou banku.
Ten den jsem informoval obě banky o stornování a uklidnily mě,že se mi peníze vrátí,že účet by neměl existovat, ale to vám nikdo neřekne, protože je to bankovní tajemství.
po čtrnácti dnech se zjistí že účet existuje a mateřská banka sepíše formulář a mají na to dva měsíce a ta vám potvrdí že peníze jsou na cizím účtě.Vydá vám potvrzení a posílá vás do banky, kam peníze došly s tím,že jsou povini zdělit majitele účtu pro občansko právní spor.To banka nezdělí,protože je to tajemství a posílá mě na mateřskou banku a ta má na prozkoumání opět dva měsíce a jde to pořád dokola.
Jsem zvědav jak to dopadne, nemám moc času se tomu věnovat, ale jsme obětí bandou amatérů v bílích košilích, kteří mají interní předpisy a bankovní tajemství.
Jenom se divím,když někomu něco nepatří, jak si to může ponechat, kde je čest a svědomí.
jestli někdo dokáže peníze zařídit vrátit do měsíce dám mu polovinu jako odměnu, protože vše jsou řeči a každý od toho dává ruce pryč a jenom se vyplní formulář a čeká se.
mám jediné štěstí,že umím peníze poctivě vydělat
ivo meduna

hezký den

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 4. 2012 9:39, Soňa

Nemáte občas pocit, že Vám okolí nerozumí? Já totiž možná vím proč - a proč jako? no a proč asi myslíte? (takovýhle lidi by měli dostávat povolenku na projevování názorů). Promiňte, za nekonstruktivní příspěvek.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

4. 4. 2012 19:25 | Petr A.

zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, § 38, odst. 6) praví, "Banka je povinna i bez souhlasu klienta sdělit osobě oprávněné za účelem výkonu rozhodnutí nebo daňové exekuce bankovní spojení svého klienta, tedy číslo účtu a identifikační kód banky nebo pobočky zahraniční banky a identifikační údaje o svém klientovi, který je majitelem účtu. Stejná povinnost banky platí i ve vztahu k osobě, která prokáže, že v důsledku vlastní chybné dispozice bance nebo pobočce zahraniční banky utrpěla škodu a že se bez tohoto údaje nemůže domoci svého práva na vydání bezdůvodného obohacení ve smyslu občanského zákoníku. Za podání informace náleží bance úhrada věcných nákladů."
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2012 16:36 | Beda

existuje také zaklinadlo, "přijal jsem to v dobré víře", když připsaná částka se alespoň trochu podobá částkám, které běžně přijímmám. Jak je to se svědomím, to už záleží na každém samotném.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2012 13:47 | Nalim27

Celkem hnusne neprehledne napsana reakce, nicmene z toho plyne jedna vec, ktera chybi v clanku. A to, jak je to s naklady na vraceni dane castky? Ja chapu, ze omylem poslane penize musi clovek vratit, ale pokud z toho plynou naklady (minimalne transakcni poplatky, mozna ale i castky za telefon, apod), je mozne o dolozitelne naklady castku snizit?
Naprikad, jak je clanku, ze prislo 15500 Kc, je zcela v poradku pokud vrati zpet castku 15490, protoze 4 Kc je poplatek za prichozi platbu a 6 Kc za odchozi?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2012 13:07 | osobně

na mojí kreditní kartu mi někdo poslal přes 4 tisíce ,už týden to tam je a nikdo s tím nic nedělá,volala jsem do banky již několikrát (placená linka) že peníze nejsou moje at to prošetří a banka že až se někdo o to přishlasí tak mi to odečtou.Jenže já ty peníze mít na svém účtu -kartě nechci protože mi hrozí exekuce a ,mám tam několik inkas a normálně utdržuji karetní účet na nule nebo tam nechávám peníze jen do sto kč.A ted mi ten člověk co mi asi omylem poslal peníze udělá problém pokud peníze nechám namém účtu vystavuje se tomu že mu je potom už nebudu mít z čeho vrátit,stačí když přijde exekutor a zablokuje mi účet,díky tomu že banka pak odešle cízi peníze exekutorovi naučtuje mi ještě banka poplatek za realizaci částečného exekučního příkazu 400 Kč to díky tomu že mi tam jen tak někdo pošle peníze a má co odeslat,tak se ptám banka mi nechce zdělit kdo mi peníze poslal,vrátit to převodem jen tak z kreditní karty nejde,peníze bych musela vybrat 89 a vložit na cizí účet ze kterého přišly to je zase nějakych 70 Kč .Kdo mi uhradí tyto vynaložené prostředky člověk který mi omylem poslal peníze a jak ho kontaktovat když mi banka nechce dát informace kdo to je. Prostě tím že mi někdo cizí svojí hloupostí pošle na účet peníze mi vzniknou ztráty čas,peníze za telefon, poplatek zavrácení částky zpět na účet.Jak to já pak z toho člověka dostanu ,mohu si to odečíst z vracené částky rovnou.Nebudu přece za výběr z karty 89 Kč a vložení zpět na jeho účet platit ze svého.A čas telefony ,to jako gratis?? Nakonec se ani poděkování za vrácení jistě nedočkáte...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2012 9:50

muze vas uklidnit, ze pokud spletete pouze kod banky, je velice mala pravdepodobnost, ze dotycny ucet bude existovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2012 9:41 | Peeeeeep

Jednou jsem omylem zaslala 300,- kč na jiný účet. Nepodařilo se mi abych dostala peníze zpět, ikdyž jsem o to banku žádala. Naštěstí to není částka která by mě zrujnovala, ale nedokážu si představit to dohadování v bance při větší částce. Od této příhody si dávám velmi dobrý pozor kam peníze posílám. Ponaučení za 300,- :-(
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2012 9:36

Vím velice jednoduché,přesně postupuji dle instrukcí banky a od prosince to nikam nevede. Krčí rameny, manažersky vysvětlují problém a nic se neděje. Asi když provedu omyl vzápětí zjištěné platby, to je deset minut po transakci když obvolávám oba ústavy,mohla banka provést storno i za vyšší poplatek, kdy evidentně peníze odešly z mého účtu Ivo Meduna
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2012 9:13

a co byste od banky jako ocekaval? jak by mela postupovat? vase banka informuje banku prijemce. ta poda zpravu prijemci. on ji musi vratit. pokud tak neucini do mesice, muze vase banka tuto vec urgovat. pote muzete zalovat prijemce. jednoduche.
nebo mate pocit, ze si muze banka dovolit neco vice? jak byste to resil vy, byt v pozici banky?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2012 8:31 | Jarka

A mně omylem nikdo nic nepošle, třeba miliardu a letenku do Thajska, asi nejsem z té správné rodiny,rodiče jen zahradníci a ne političtí zlatokovové.Tak nic, tak slez...a mazej do práce...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2012 8:21 | ales1301

Problém je, že pokud nejste socky, tak nečumíte na účet ve dne v noci a menší platbu můžete klidně přehlédnout, nebo zjistit až třeba za několik týdnů. Myslím si, že pokud to není úmysl, těžko by proti mě něco mohly bynky podnikat. Nejsem povinne denně sledovat pohyby na účtu a zjišťovat jejich původ.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2012 7:34 | Soňa

To je síla, informujte nás o výsledku Vašeho snažení. Jelikož se jedná o takovou částku, tak by možná stálo za to v obou bankách sdělit, že podáte trestní oznámení na neznámého pachatel - majitele účtu - za bezdůvodné obohacení, věřím, že se něco začne hýbat.
S těmi amatéry máte taky pravdu - kdysi dávno, jsem si myslela, že bankovní úředník je prostě něco - po letitých zkušenostech s bankami vím, že jsou to stádoví jedinci, bez interního systému jak bez ruky, v podstatě takoví referenti přepážek se zbytečně dlouho získávaným vzděláním, s klidem je přirovnám k pošťace za přepážkou - jen ta pošťačka je taková hbitější a má na starost víc povinností. Ostatně osazenstvo bank - většinou obrýlené velmi silné dámy mezi 35 lety a smrtí - to dokazuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2012 6:47 | ivo meduna

Dobrý den, tak tento problém mi nastal, kdy se mi podařilo za číslo účtu omylem přiřadit jiný kod banky.Přes třicet tisíc mi odcestovalo na jinou banku. Ten den jsem informoval obě banky o stornování a uklidnily mě,že se mi peníze vrátí,že účet by neměl existovat, ale to vám nikdo neřekne, protože je to bankovní tajemství. po čtrnácti dnech se zjistí že účet existuje a mateřská banka sepíše formulář a mají na to dva měsíce a ta vám potvrdí že peníze jsou na cizím účtě.Vydá vám potvrzení a posílá vás do banky, kam peníze došly s tím,že jsou povini zdělit majitele účtu pro občansko právní spor.To banka nezdělí,protože je to tajemství a posílá mě na mateřskou banku a ta má na prozkoumání opět dva měsíce a jde to pořád dokola. Jsem zvědav jak to dopadne, nemám moc času se tomu věnovat, ale jsme obětí bandou amatérů v bílích košilích, kteří mají interní předpisy a bankovní tajemství. Jenom se divím,když někomu něco nepatří, jak si to může ponechat, kde je čest a svědomí. jestli někdo dokáže peníze zařídit vrátit do měsíce dám mu polovinu jako odměnu, protože vše jsou řeči a každý od toho dává ruce pryč a jenom se vyplní formulář a čeká se. mám jediné štěstí,že umím peníze poctivě vydělat ivo meduna
hezký den
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Svoboda

podnikatel, Toi Toi

Tomáš Březina

podnikatel, Best

Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Tomáš Březina
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services