Kdy je možné dostat padáka

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 4. 10. 2007 | 42 komentářů
Někteří zaměstnavatelé si zákoník práce občas vykládají po svém a zaměstnance, kterého se chtějí zbavit, zaženou do kouta. Ten místo výpovědi ze strany zaměstnavatele, která by byla neplatná, pak raději přistoupí na platnou dohodu o rozvázání pracovního poměru.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 10. 2007 14:33, kolemjdoucí

Zbavit, vyhodit a nějak zákoník práce "ošulit" neříkám, jsem spíše zaměstnanec. Jednu dobu jsem v podniku kromě jiného i normoval a musel jsem v tom smyslu řešit rozpory s dělníkem, jak moc mu vlastně za tu práci platit. Vždycky jsem to řešil vyjednáváním, praktickými zkouškami, argumenty a ukecáváním. Můžu říct, že vždycky nakonec ten zaměstnanec (třeba po hodině jednání) souhlasil, ano, tolik peněz za tolik práce je asi v těch předpisech akorát. Takhle bych navrhoval jednat s tou pracovnicí, pokud ona dokáže pod argumenty uznat, že ty zadané úkoly nestíhá, případně trochu ustoupit ze svých argumentů, buď to uzná a zlepší se, nebo to uzná a uzná, že se zlepšit nemůže, potom bude muset být přeřazena někde na jiné místo, na které bude stačit. Třeba na pár let, než to dítě vyroste. Pokud je uznalá a nelze ji zaměstnat ve firmě, klidně bych se obtěžoval zeptat se v nějakých spřátelených firmách, jestli by ji nepřijali. Ovšem jsou lidi, kteří se těší z toho, že se s nimi dohodnout nedá, v takovém případě ovšem to zbavení i mírně nelegální je na místě.

Zobrazit celé vlákno

+74
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 10. 2007 8:36, jezevec

Nevím co koho čert bere lpět na práci kde vás zaměstnavatel nechce a explicitně o vás nestojí. Opravdu toužíte pracovat v takovém prostředí a za takových podmínek? Opravdu si myslíte že se stigmatem nechtěného nevyhoditelného parazita budete mít šanci na zaměstnanecké benefity, zvyšování platu a pracovní postup; neřkuli na vlídné zacházení a nepeněžní výhody? Tak proč? Mně když zaměstnavatel naznačil, že se mnou už nepočítá - v obou případech jsme se dohodli na výpovědi dohodou během 48 hodin. Bez odstupného.

-32
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 42 komentářů)

4. 10. 2007 8:41 | kolemjdoucí

Tato situace přispívá k tomu, že fabriky získávají charakter montoven, kde na jednoho stálého kvalifikovaného a dobře placeného kmenového zaměstnance fungují až desítky zaměstnanců s pracovní dobou určitou na 3 měsíce, nebo tak nějak, teď nevím ,na jak dlouho maximálně lze smlouvu na dobu určitou udělat. Kmenoví zaměstnanci zůstávají, když fabrika nemá zakázky, ostatním prostě nejsou obnovovány smlouvy. Když jsou zakázky, najmou se lidi na dobu určitou a přirozeně firma musí zvolit takové technologické postupy, které ti lidi dokáží zvládnout za den, dva dny školení, nemůže zvolit nějakou kvalitní, ale náročnou technologii, protože si nemůže dovolit ty lidi zaškolovat třeba měsíc. Místo toho se firma snaží ušetřit na nákladech na tyto námezdní lidi. Další věc je tady taková, že jak takový pracovník na dobu určitou zestárne, třeba dosáhne 40 let a není u něho záruka, že by vydržel vysoké pracovní tempo, prostě není zaměstnáván, zatímco pracovník se stálou smlouvou v tomto věku těží ze svých dlouhodobých zkušeností z stálé práce a je pro firmu naopak velkým přínosem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 7:54 | Honza

Obtíže zaměstnavatele, který chce dát výpověď zaměstnanci, jsou názorným příkladem toho, jak zákoník práce škodí všem normálním lidem a firmám. Zaměstnavateli, který třeba po půl roce zjistil, že se spletl a přijal někoho, kdo nepracuje moc dobře, ale zase ne vyloženě extrémě špatně. S vyhozením takového zaměstnance má problémy a velké náklady. Tím je i velmi motivovaný k tomu, aby platil neproduktivní právníky nebo aby zaměstnance nějakým postupem na hranici litery zákona a za hranicí slušného chování vyštípal nějak jinak. Čili zákon škodí nejen ekonomice, ale i obyčejné lidské slušnosti. Z normálních lidí dělá hajzlíky a koumáky. Poctivému kvalitnímu zaměstnanci zákon taky škodí, má kvůli tomu nižší plat, neboť zaměstnavatel musí vytvářet rezervy kvůli případu popsanému výše. Poctivému, nepříliš kvalitnímu, ale přeci jen ucházejícímu potenciálnímu zaměstnanci takový zákon škodí nejvíce. Budou se ho bát zaměstnat. Kdyby šlo dát okamžitou výpověď ze strany zaměstnavatele bez udání důvodu s jednoměsíčním odstupným, tak by to úplně stačilo a všichni kromě sádelnatých odborářských komoušů by s tím mohlí být spokojení.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Dienstl

podnikatel, Czech Coal

Dalibor Dědek

podnikatel

Jan Dienstl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Dalibor Dědek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services