Kdy je možné dostat padáka

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 4. 10. 2007 | 42 komentářů
Někteří zaměstnavatelé si zákoník práce občas vykládají po svém a zaměstnance, kterého se chtějí zbavit, zaženou do kouta. Ten místo výpovědi ze strany zaměstnavatele, která by byla neplatná, pak raději přistoupí na platnou dohodu o rozvázání pracovního poměru.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 10. 2007 14:33, kolemjdoucí

Zbavit, vyhodit a nějak zákoník práce "ošulit" neříkám, jsem spíše zaměstnanec. Jednu dobu jsem v podniku kromě jiného i normoval a musel jsem v tom smyslu řešit rozpory s dělníkem, jak moc mu vlastně za tu práci platit. Vždycky jsem to řešil vyjednáváním, praktickými zkouškami, argumenty a ukecáváním. Můžu říct, že vždycky nakonec ten zaměstnanec (třeba po hodině jednání) souhlasil, ano, tolik peněz za tolik práce je asi v těch předpisech akorát. Takhle bych navrhoval jednat s tou pracovnicí, pokud ona dokáže pod argumenty uznat, že ty zadané úkoly nestíhá, případně trochu ustoupit ze svých argumentů, buď to uzná a zlepší se, nebo to uzná a uzná, že se zlepšit nemůže, potom bude muset být přeřazena někde na jiné místo, na které bude stačit. Třeba na pár let, než to dítě vyroste. Pokud je uznalá a nelze ji zaměstnat ve firmě, klidně bych se obtěžoval zeptat se v nějakých spřátelených firmách, jestli by ji nepřijali. Ovšem jsou lidi, kteří se těší z toho, že se s nimi dohodnout nedá, v takovém případě ovšem to zbavení i mírně nelegální je na místě.

Zobrazit celé vlákno

+74
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 10. 2007 8:36, jezevec

Nevím co koho čert bere lpět na práci kde vás zaměstnavatel nechce a explicitně o vás nestojí. Opravdu toužíte pracovat v takovém prostředí a za takových podmínek? Opravdu si myslíte že se stigmatem nechtěného nevyhoditelného parazita budete mít šanci na zaměstnanecké benefity, zvyšování platu a pracovní postup; neřkuli na vlídné zacházení a nepeněžní výhody? Tak proč? Mně když zaměstnavatel naznačil, že se mnou už nepočítá - v obou případech jsme se dohodli na výpovědi dohodou během 48 hodin. Bez odstupného.

-32
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 42 komentářů)

4. 10. 2007 21:43

Nebo to všechno bylo úplně jinak a slečna třeba smrděla česnekem a v kanceláři se nedalo dýchat. To se nedozvíme. Všechny ty pseudodůvody (výběrové řízení...) jsou důsledkem nemožnosti dát férovou výpověď. Možná ta "protekční" pracovnice byla 2x pracovitější a nesmrděla česnekem. Kdo ví. "Znelíbila se" vypadá taky jako, že to nesmí stát. Ale stává se. nejsme stroje. Chtěli byste šéfovat někomu, kdose Vám "znelíbí" a musíte ho každý den vídat??? To jsou pak 2 lidi se žaludečními vředy nebo na psychiatrii.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 21:25 | Garf

A nejhorší je, když zaměstnec pracuje teoreticky dobře, ale lidsky rozeštvává další lidi tak, že kvůli tomu odchází jiní dobří zaměstnanci. To bych klidně zaplatil i 5 platů - 2 výp. lhůta +3 měs. odstup. (z odstupného se neplatí sociální a zdravotní poj.) a ať druhý den nechodí do práce. Ale to nejde. Musel bych nejspíš našvindlovat reorganizaci a na to místo půl roku nikoho nezaměstnat. Když je to třeba účetní, tak je to v pr... Na tohle žádný zákon nepamatuje. Výpověď bez udání důvodu ihned bych uvítal. Klidně s 3 měsíčním odstupným. Dobrých zaměstnanců si opravdu vážím a chráním jako oko v hlavě. Bez kvalitních lidí totiž podnikat nejde. Když odcházejí v dobrém, dávám i prémie na odchod. Už se mi někteří třeba po roce práce jinde i vrátili. A nemám problém je zaměstnat znovu. Postup zaměstnavatele z článku vypadá jako totální arogance nějakého lokálního Napoleonka, který(á) to lidsky nezvládl. O skutečných důvodech jejich jednání můžeme jenom spekulovat. Pravdy jsou jenom jedny. Dohodnout se ale dá (skoro) vždycky. Např. dohoda + 5 platů přesvědčí drtivou většinu lidí. Lepší (a lacinější) než nějaká zbytečná kovbojka.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2007 18:23 | Rada.N

Přijde mi, že jste nečetl článek pořádně. Uživatel "ano" to samé.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 18:04 | Dan

Nesouhlasím s vámi. Pokud byste četl pozorně, pochopil byste, že není návodem pro nemakačenky, ale obranou proti neférovému jednání zaměstnavatele.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 17:52

Trošku jinak. V minulé práci (již podle nového zákoníku práce) jsem přestal být spokojen a tak jsem se rozhodl své šéfy trochu pozlobit a místo na 7:30 jsem chodil do práce na 14. Trvalo to 4 měsíce než mi byl pracovní poměr ukončen okamžitou výpovědí. Po tom upozornění-žluté kartě. Takže to funguje, ale údajně bych u soudu pravděpodovně dosáhl zrušení této výpovědi, ale na to nemám ani žaludek ani peníze. A mimochodem na úřadu práce dostanete podporu v plné výši. Pro ty s otevřenou pusou jsem tam předtím vykonával 6 měsíců práci za 2 osoby. A za 15.000,-. Tak ani zaměstnavatele zase tolik neprodělal. Moc mě nekamenujte. Prostě názor. Ahoj
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2007 17:46 | Nox

A jste si jist ze to tak je? Ja mel za to ze zamestnavateli staci dat ti vypoved, minimalni odstupne ze zakona, to jsou tusim 2 platy a vyrizeno. A z tohoto hlediska mi pripadalo nepochopitelne, proc si zamestnavatele tak stezuji, prece na odstupne musi pocitat s rezervou uz kdyz nekoho prijimaji. Podobne jako u neplaceni prvnich 3 dnu nemocenske, rozumny clovek pocita s tim ze muze onemocnet a ma nejakou rezervu, musi ji mit samozrejme z ceho vytvorit, ze. Akorat v tomto pripade stat vybira zdravotne pojisteni jako by vyplacel.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 17:01 | kolemjdoucí

Prostě mu dáte práci na dobu určitou, podle firmy, jak dopředu dlouho máte nasmlouvány zakázky. Když to už nebude možné, tak nebude a on si bude hledat prácu jinde. Nebo nebude, 6 měsíců prožije na podpoře na pracáku a kolečko se opakuje.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 17:00 | Pk

Budu, s dovolením, trochu přímější. Nový zákoník práce předpokládá, že zaměstnavatelé jsou z podstaty gauneři, kteří odírají zaměstnance a dává zaměstnancům výhody, které nemusí zamětnavatel vždy unést, finančně nebo organizačně. To, že zákoník práce dává všechny trumfy do ruky zaměstnancům, vede bohužel k tomu, že spousta slušných, poctivých lidí v méně produktivním věku, či s určitou nevýhodou pro zaměstnavatele (např. matky s dětmi) obtížně hledají práci. Důvod je jednoduchý, zaměstnavatel mnohdy netuší, zda se mu bude dařit a zda bude schopen zaměstnat dalšího zaměstnance třeba v dalším roce. Proto je zaměstnavatel nanejvýš opatrný se zaměsnáváním lidí, kteří pro něj mohou přčdstavovat nejistotu v budoucnu, zda je uživí, či zda jejich výkon bude odpovídat jejich výdělku. Jeslti je zaměstnavatel opravdu gauner, tak se nebude s takovým zaměstnancem párat a půjde třeba k soudu a nebo to není gauner a ze slušného zaměstnavatele se stane filuta či částečný gauner, který místo toho, že dá normální výpověď s odstupným, které považuje ze rozumné (třeba i v závoslosti, zda se jedná o lempla - nedostane třeba žádné - nebo poctivého kolegu, který firmě v minulosti dost pomohl, ten může dostat tčeba velmi slušné, když si to zaměstnavatel může dovolit), volí raději zástupné důvody k výpovědi, aby minimalizoval škody, které mu zaměstnanec způsobí svou výpovědí. Mohu jen konstatovat, že takovýto tendenční článek může napsat jen naivní povrchní pisálek/pisálkyně, který nemá absolutně žádnou zkušensot s problémy, se ktreými se potýká každý zaměstnavatel v tomto státě. To, jak zákoník práce omezuje zaměstnavatele ve výpovědích, vede v důsledku k zmrazení trhu práce, vytváření zbytečného napětí mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a zaměstnavatele nutí třeba i k částečnému obcházení zákonů. Paradoxní je, že článek je pravdivý, ale zároveň hloupý, jak nabádá zaměstnance, aby maximálně využívali zákonncýh výhod ve svůj prospěch a tlačili zaměstnavatele tčeba tam, kde už to není pro ně únosné. Článek ani nekonstatuje, jak zmíněná paní pracovala a proč vlastně se jí chtěla šéfová zbavit a staví výpověď zaměstnance jako něco nefér, za co ona paní ani vlastně nemůže.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2007 15:12 | stavař

jako podnikatel mám asi jiný názor než většina diskutujících. Ikdyž je fakt, že popisovaný případ, jestli se fakt stal, je nehorázné svinstvo. Ale teď: zaměstnávám 35 lidí ve stavební firmě. dva chlapi se flákají, chodí pozdě do práce, dostali důtku, ale ve výpovědní lhůtě vždycky onemocní, takže jim ji musím prodloužit. Jo a takhle to jen už dělá skoro rok a ještě se chechtaj, že jsem na ně krátkej. Když je nakonec vyhodím, dostanou jinde víc peněz, protože o zedníky je dneska velkej zájem. Kdyby aspoň existovaly pracovní knížky, které by musely ukázat novému zaměstnavateli, takže celý ZP je vlastně k ničemu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2007 15:05 | Michal Kára

Ne to u nas opravdu nejde. Pokud nejste spokojen s jeho praci, tak mu musite pisemne sdelovat vytky a pokud je neplni a stane se to 3x za nejakou dobu, tak pak teprve muzete dat vypoved.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 15:04 | študák z Prahy

Pracoval jsem u téhle firmy na dobu určitou. Opravdu povedená agentura: Dostal jsem pracovní smlouvu s výkonem práce a hodinovou mzdou. Po skončení pracovního poměru jsem doložil hodinový výkaz práce, všechny vedlejší výdaje a ces´táky, ale zaplaceno jsem dostal polovinu. Důvod prý byl ten, že celá jejich PR akce nedopadla dobře.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 14:08 | ano

Ja bych si totizto predstavoval ze se mi nelibi zamestnanec a zaplatim mu odstupne s vypovedni lhutou a adieu. Nepotrebuji udavat jiny duvod......
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 14:07 | ano

Je to tudiz pravda ze nemuze zamestnavatel dat vypoved jenom proto ze se mu nelibi prace zamestnance? To znamena bud nasvindlovat reorganizaci nebo najit zaminku pro poruseni pracovnich povinnosti nebo terorizovat zamestnance? Kdyz jo, tak je to opravdu pitome stejne jako nas parlament.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 11:40 | kolemjdoucí

To funguje. Stálí čeledínové a děvečky měli jakousi jistotu, že když zestárnou, dostanou někoho k výpomoci budou spíše velet nebo aspoň budou za hlídání v noci mít jistou postel někde ve stáji. Pokud měli to "štěstí", že byli až do konce jakž takž pohybliví a duševně svěží, nebyl to problém. Nestálí čeledínové a děvečky dokud byli výkonní, najímali je, jak už ne, nenajmuli je a zbyla jim žebrota, alkohol a zločin, zkrátka se z nich stali problémoví lidé.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 10:38 | Michal Kára

Zejmena tento stav nuti zamestnavatele prijimat pouze pracovniky u kterych si je maximalne jisty ze s nimi nebudou problemy. A dusledkem toho jsou lide po padesatce co breci ze je vsude vyrazi z prijimaciho rizeni jen co se dozvi jejich vek a maminky s malymi detmi co breci ze je vsude vyrazi jen co se dozvi ze maji male deti a nepomaha ani presvedcovani, ze maji hlidani.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 10:36 | paradox

Bohužel taková je ale praxe - vím také o několika podobných případech. Podobně nefér se chovají ke svým zaměstnancům také například v agentuře AC&C Public Relations, která se přitom přímo zabývá komunikací a vztahy.......je mi z nich zle.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 9:57 | Mayha

V podstatě to funguje už tisíce let stejně. Statkáři také mívali stálé (v rámci možností znalé a kvalifikované) čeledíny a děvěčky, kteří někdy byli téměř jako členové rodiny, a na žně pak najímal množství pomocných sil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 9:29 | Evka

Dík za anketu, vyzkoušela jsem. Myslíte ale že ji budou dělat i šéfové?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2007 9:24 | Eman

Bohužel, zkušenosti mám a ne dobré. Pracoval jsem 8 roků jako vedoucí investičního odboru a nikdy jsem neměl žádné pracovní ani kázeňské problémy. Šéf mi jednoho dne řekl, že na svou práci nestačím, že mě tčda přeřadí na méně kvalifikovanou práci. Když jsem to nevzal, dal mi výpověď z důvodů reorganizace. Místo ale nezrušil a přijal na něj svého známého.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2007 9:14 | Jitka

Jak je možné dát nůž na krk někomu, kdo se nezúčastnil výběrového řízení, když ho firma vůbec nevypsala? Slečna, o které píšete se buď někomu znelíbila, nebo si šéfové našli nějakou protekční pracovnici a potřebovali pro ni teplé místečko.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Marek Dalík

lobbista a podnikatel

Renata Vesecká

bývalá nejvyšší státní zástupkyně

Marek Dalík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 5 duelů
×
Renata Vesecká
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services