Daň z nemovitosti: plaťme víc a s úsměvem

U všech daní můžeme zpochybňovat jejich existenci. Některé jsou nespravedlivé, jiné nadbytečné, další jsou vhodnější než jiné. Existuje ale jedna výjimka, daň z nemovitostí. Ta je logická, oprávněná a potřebná a v ČR by jako jediná měla být podstatně zvýšena. A my bychom ji měli platit rádi.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2005 18:20, Tom

Chci napsat jen k tomuhle:
"Daň 375 Kč ročně za luxusní stometrový byt v centru Prahy"
- nevim, odkud ma autorka informace, ale moje rocni dan
za panelakovy byt na sidlisti je 599,-, zadny luxus, zadne centrum.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2005 18:44, Fredy

Dnes není mnoho šancí získat nějaký majetek zadarmo. Tudíž tento majetek musíte zaplatit většinou penězi. A ve většině případů se jedná o jednou již zdaněné peníze. Hlavně Vámi preferovanou daní z příjmů.
Daň z příjmů je podobným trestem za podnikavost a vůbec není spravedlivá. Nehledě na to, že největší část této daně tvoří daň ze závislé činnosti. Tady je podnikatel trestán dvojnásob.
Proč se Vám nelíbí daň ze spotřeby? V čem je nespravedlivá? Dejme tomu v podobě dnešní DPH, ale s jednotnou sazbou mezi 10 až 15%. Ale jednotnou, aby nedocházelo ke spekulacím a nejasnostem. Ve Vašem názoru je jeden velký omyl. V případě použití převážně nějaké formy daně ze spotřeby (třeba DPH) netrestáte podnikatele za jejich prodej, či jejich práci. Tato daň je pro ně většinou neutrální, neboť ji zaplatí konečný spotřebitel.
Pokud budete příliš preferovat daň z majetku, tak docílíte toho, že rozumní investoři odejdou jinam. Co je pro investora daň z nemovitostí? Zásah do tržních principů a zvýšení ceny majetku. Dnes není problém investovat stejné a mnohdy i levnější peníze do majetku v jiných státech EU, ale i jinde ve světě.
Jakákoliv „státní“ daň z majetku je podle mě nemravná a na tomto názoru trvám.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 106 komentářů)

2. 8. 2005 8:28 | k

Podle reakcí jsou zřejmě v USA jen samí nemakačenkové a socani, když je zde daň z nemovitostí ve výši 1-3% z TRŽNÍ ceny! Uvědomili si totiž, že nemovisost zabírá nenahraditelnou část zemského povrchu a že pokud chtějí alespoň trochu omezit spekulace a stimulovat k produktivnímu využití nemovitostí, musí být daň citelná. Naopak daň z práce a zisku by měla být podstatně nižší. Jenže v USA jsou pragmatici, kterým jde o efektivní ekonomiku, zatímco u nás to každý vidí jen přes své ideologické kukátko...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2005 8:20 | Petr

No, ja bych take misto dane z prijmu radeji platil dan z nemovitosti (i s tim zysenim), jenze to mi asi nikdo neumozni... Ale stejny princip, jako dan z prijmu (zabor prostoru na Zemi), by imho mela mit i platba dane "z hlavy" - i kazdy clovek tim, ze tu je, zabira prostor, spotrebovava zdroje apod. No a k tomu, rovna (ve smyslu stejna absolutni hodnota pro vsechny) by mela byt i dan z prijmu - vsichni cerpaji (nebo muzou cerpat) sluzby statu ve stejne vysi (pokud mame rovna prava)...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 8:13 | R2D2

Souhlasím. Pro níže diskutující: ano je třeba tento článek chápat v kontextu celé reformy, kteou má paní Havlíčková dobře rozmyšlenu. Nebojím se prohlásit, že v tomto okamžiku zde není nikdo jiný v ČR, kdo by měl podobně komplexní a konzistentní návrh reformy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2005 7:58

Zásadně s tímto článkem nesouhlasím. Danit majetek, navíc pořízený z již několikrát zdaněného příjmu (daň z příjmu, DPH) je nesmysl. Musel jsem se podívat do kalendáře, jestli dnes náhodou není apríla, když na tomhle serveru publikují právě takový článek. Bohužel, apríla není. Myslím, že lepší by byla daň z hlavy. Tu mají (narozdíl od nemovitostí) všichni občané, no a když tu máme tu demokracii... alespoň by si byli všichni rovni (platili by stejně vysokou daň). No a ti, co by neplatili, ti by o tu hlavu přišli... :-))))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2005 2:16 | jezevec (majitel nemovitostí)

Daň z nemovitostí samozřejmě platí i nemakačenkové, recipienti sociálních dávek, a nemajetní bydlící v nájmu - jest jimť zakomponována do ceny nájmu. Takže v tom rozdíl nebude. Jinak pokud by autorka navrhovala například směnit daně z příjmu za 5x vyšší daně z nemovitosti - pravím ANO a Kateřina na Hrad.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 1:07 | Roman

Patřím mezi skupinu blbců, kteří svoje peníze neprochlastali ani si nechodí na úřad pro sociální dávky a kteří si zainvestovali svoje bydlení v neluxusním bytovém domě a pravidelně sponzorují nejmenovanou banku platbou úroků a dalších poplatků z titulu hypotéky. Takové idioty je ovšem třeba řádně potrestat míní autorka článku a není v tomto názoru osamocena.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 6/6

6

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Juříček

podnikatel, Brano Group

Vlastimil Tlustý

politik

Pavel Juříček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vlastimil Tlustý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services