Daň z nemovitosti: plaťme víc a s úsměvem

U všech daní můžeme zpochybňovat jejich existenci. Některé jsou nespravedlivé, jiné nadbytečné, další jsou vhodnější než jiné. Existuje ale jedna výjimka, daň z nemovitostí. Ta je logická, oprávněná a potřebná a v ČR by jako jediná měla být podstatně zvýšena. A my bychom ji měli platit rádi.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2005 18:20, Tom

Chci napsat jen k tomuhle:
"Daň 375 Kč ročně za luxusní stometrový byt v centru Prahy"
- nevim, odkud ma autorka informace, ale moje rocni dan
za panelakovy byt na sidlisti je 599,-, zadny luxus, zadne centrum.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2005 18:44, Fredy

Dnes není mnoho šancí získat nějaký majetek zadarmo. Tudíž tento majetek musíte zaplatit většinou penězi. A ve většině případů se jedná o jednou již zdaněné peníze. Hlavně Vámi preferovanou daní z příjmů.
Daň z příjmů je podobným trestem za podnikavost a vůbec není spravedlivá. Nehledě na to, že největší část této daně tvoří daň ze závislé činnosti. Tady je podnikatel trestán dvojnásob.
Proč se Vám nelíbí daň ze spotřeby? V čem je nespravedlivá? Dejme tomu v podobě dnešní DPH, ale s jednotnou sazbou mezi 10 až 15%. Ale jednotnou, aby nedocházelo ke spekulacím a nejasnostem. Ve Vašem názoru je jeden velký omyl. V případě použití převážně nějaké formy daně ze spotřeby (třeba DPH) netrestáte podnikatele za jejich prodej, či jejich práci. Tato daň je pro ně většinou neutrální, neboť ji zaplatí konečný spotřebitel.
Pokud budete příliš preferovat daň z majetku, tak docílíte toho, že rozumní investoři odejdou jinam. Co je pro investora daň z nemovitostí? Zásah do tržních principů a zvýšení ceny majetku. Dnes není problém investovat stejné a mnohdy i levnější peníze do majetku v jiných státech EU, ale i jinde ve světě.
Jakákoliv „státní“ daň z majetku je podle mě nemravná a na tomto názoru trvám.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 106 komentářů)

2. 8. 2005 18:04 | Dušan D.

Pane Fredy, rovnítko mezi majetkem a podnikavostí jest nepřesné a zavádějící. Neplatí totiž vždy. To rovnítko mnohem víc patří např. mezi zisk a podnikavost (daň z příjmu). Nebo dokonce mezi schopnost něco prodat a tu podnikavost (DPH). Každá daň brzdí nějakou ekonomickou aktivitu, jde nám tedy o volbu nejmenšího zla. A z tohoto pohledu daň z nemovitostí jednoznačně vítězí nad daní z příjmu a dokonce i nad daní ze spotřeby. Chceme-li vůbec vybírat nějaké daně, jsme postaveni mezi volbu výběru od těch, kteří něco mají (pozemek, auto, hlavu) nebo od těch, kteří něco prodají (svou práci, zboží). Pokud chcete přenést daňovou zátěž od těch prvních k druhým, pak jen tím víc potrestáte podnikavost, aktivitu, odvahu a další hodnoty, kterých se tu naoko zastáváte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 17:22

Vážený pane, asi jste nikdy neslyšel o institu sdílených daní, o tom, že s daně z příjmu práv. osob jde 70,49% do státního rozpočtu, 20,59% obcím a 8,92% krajům. Podobné je to i u ostatních daní. Měl byste si sehnat lepší informace, než tady budete candat. Ještě mi navrhněte, že by si každá obec měla zřídit vlastní ministerstvo financí a "nezávislou" centrální banku, aby si tam občané mohli o všem svobodně rozhodovat a ne se podřizovat úředníkům z Prahy... :-((
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 16:37 | Fredy

Paní Kateřino, máte velice zajímavě propracovanou reformu veřejných financí. Ve většině případů s Vámi souhlasím. Škoda, že Vás nenechají v televizi mluvit delší dobu, než jen dokončit jednu větu . Souhlasím, kromě této daně z nemovitostí. Je to vlastně daň z majetku. Majetek = podnikavost, riziko, odvahu, mnohdy odříkání a odložení spotřeby, ale také starost. A v mnoha případech i nabídka pracovních příležitostí. I o jisté tradici se dá mluvit. Tohle chcete potrestat. Proč? Že je to u nás populární? Nebylo by lepší učit našince k větší úctě k hodnotám druhých, místo podsouvání biče lidem závistivým a nepřejícným?
Pro tuto daň většinou horují ti, co mají holé zadky. S prominutím. Rád by se mýlil. A také bych rád poznal souhlasný názor "majetného" člověka, třeba v této diskuzi. Co ho k tomu vede a co si od toho slibuje. Je zde někdo takový?
Aby nedošlo k nepochopení, nemám nic proti systému regionálních daní (viz Švýcarsko), ale ve prospěch většiny tamních obyvatel a s jejich souhlasem. Tam na to mají institut zvaný referendum. A právě tam je majetek druhých nedotknutelný a nade vše. Což u nás většina politiků nemůže pochopit. Těm, s praxí v rudém království zvaném socialismus, se nedivím, ale mladým lidem, kteří se hlásí k liberálním, či konzervativním zásadám, nerozumím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2005 16:11 | Docent

Lokální rozvoj??? Bydlím ve vesnici, která má cca sedmimilionový rozpočet. Obec má jedinou bytovku, ve které bydlí jediná rodina (všichni ostatní bydlí ve svém) - oba věčně dřepí v hospodě u piva a rumu, nájem 800,- Kč. Vloni obec nacpala do oprav 290,- kKč, letos plánuje 800,- kKč. Když jsem se byl na zastupitelstvu (bolševickém) zeptat "proč", bylo mně vysvětleno, že je to jediný majetek obce, takže jej musí udržovat, prodat oněm nájemníkům to nemůžou, neboť nájemníci nemají peníze a jinému to taky i s nájemníky prodat nemůžou, protože by to nikdo nechtěl... Nemám zájem, aby se jakékoli mé daně investovaly podobným způsobem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 15:46 | zinfo

Psát o prospěšnosti zvyšování daní je trošku problematické. Možná pokud by úvod článku zněl trošku jinak, např. jak prospěšné by bylo změnit strukturu daní a při výrazném omezení daní a dalších poplatků přímo z příjmů občanů daně vybírat více lokálně z nemovitostí... Pak by to vyznívalo trošku jinak. Jinak lze zdůvodnit každou daň a zdůvodnění je tím lepší, čím se mě daň méně týká. Faktem zůstává, že je zde objem služeb, které společnost musí pro své přežití zajistit a je otázkou v jaké kvalitě, jak draze, s jakou ztrátou. Je čistčí, když si obec vypíše speciální daň pro své občany a za to si postaví třeba aquapark, než když nějakej sviňák protlačí dotaci do schvalovaného státního rozpočtu. To je tunelování zákonem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2005 14:38 | jezevec

Úroky se daní jako jakýkoliv jiný zisk. Neříkám že by se to tak mělo, ale shledávám v tom logiku. Pokud si za své zdaněné peníze koupíte auto a vyděláváte si jeho půjčováním - tento zisk je vám zdaněn. Pokud si své zdaněné peníze uložíte v bance a vyděláváte na úrocích - tento zisk je vám zdaněn. Nevidím v tom rozdíl. Jinak výhry se pochopitelně daní, daní je srážkovou daní výplatce výhry. Výhra ovšem není zisk, to je neporovnatelné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 14:13 | B.P.

A proč by se měly danit úroky? Pamatuji si, kdy se to nedanilo a pak najednou hopla, začalo se zdaňovat. Výhry se také nedaní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 13:40 | Gergi

Pokud clanek psal socialisticky demagog, tak USA jsou nejvetsi socialistickou zemi na svete, protoze presne tak jak to clanek popisuje to tam funguje - a funguje to podobne i v mnoha jinych vyspelych zemich. Povsimnete si terminu "to tam funguje" - vtip je prave v tom, ze to funguje a funguje to dobre. Prave diky faktu, ze dane se stanovuji na lokalni urovni, mate moznost se z konzumace sluzeb odhlasit jak zminujete: proste se prestehujete o kus dal. Tam kde jsou vysoke lokalni dane jsou zpravidla dobre sluzby a kvalitni zakladni a stredni skolstvi. Mnoho lidi v USA kupuje nemovitosti prave podle vyse dani a ta zase naopak urcuje charakter oblasti. Obecne lze rict, ze s oblastech s vysokym zdanenim bydli hlavne stredni vrstvy - rodiny s detmi, chudi bydli v cenove i danove levnych regionech - bez kvalitnich sluzeb, bohaci naopak vyhledavaji lokalni "danove raje" s tim, ze sluzby si zaplati extra (soukrome skoly, atd.)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 13:13 | Gergi

Vtip je prave v tom, ze by se dan odvadela primo obci, nikoliv statu. Souhlasim s autorkou clanku - dan z nemovitosti muze byt velmi prospesna, protoze umozni financovat lokalni rozvoj bez zavislosti na dotacich a prerozdelovani z centra.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 11:45 | jezevec

Proč by se neměly danit úroky na účtu??? Daníte přece úrokový výnos, ne existenci tech peněz. Pokud si za svoje (jednou již zdaněné) peníze koupíte firmu nebo výrobní prostředky, myslíte jako že byste už neměl z výnosu z používání takových výrobních prostředků platit daně? To by asi všichni podnikatelé zajásali, ale to asi nepude. Pokud svoje jednou již zdaněné peníze investujete kamkoliv, ať už do firmy nebo do úročené úložky na konto v bance - z výnosu vždy platíte daně (krom výnosu z akcií po půl roce).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 11:34 | dan.kucera

Studoval jsem, pracuji, snažím se, makám, platím daně, nechodím na sociálku pro podporu, nechodím na pracák pro podporu, vychovávám děti. Stejně jako moji rodiče po kterých jsem zdědil starší dům se zahradou, který si od komunistů mohli koupit zpátky. Dobře nám tak. Zvednout daně snaživcům! Aby je pak pánové měští radní mohli narvat svým firmám při správě obecního majetku. Nejlépe zvednou daně tak, že dům i zahradu už nikdy neprodám. Nakonec budu rád až mi ho komunisti zase seberou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2005 11:33

Naopak daň z práce a ze zisku by měla být co nejvyšší, aby si lidé vážili že MOHOU! pracovat, že si jich vůbec někdo všimne a zaměstná je a nemusejí sedět doma a vyťukávat tento příspěvek tyčinkou ústy jako já.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 11:32 | Kateřina

To není tak jednoduché - ona do jisté míry může. To do jisté míry je ovšem nejen omezení, ale i druh obrany před občany, potažmo sklonem k populismu. Američani to často řeší tak, že kromě daně z nemovitosti občas vypíšou daň na něco konkrétního. Na to by muselo být referendum. Jenže to by fungovalo jen u malých obcí. Pokud úplně nezměníme konstrukci daní, což nepovažuji za vhodné, bude mít i nadále obec daňové příjmy od občanů (pouze trvám na menším přerozdělování a už vůbec ne podle počtu obyvatel). Tím se to promítne do rozpočtu obce. Nicméně větší pravomoc obcím a menší státu vždycky stojí za zamyšlení.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 11:23 | Root

Tohle psal neskutecny socialisticky demagog. Budu citovat:
"Obec přitom vydává peníze na věci, které jsou v drtivé většině službou vlastním obyvatelům, ať už trvalým či občasným."
Pricemz se jednotlivych obyvatel nepta, zda o takovou sluzbu maji vubec zajem. Dotycny se nema z poskytovani takove sluzby moznost odhlasit, pokud o ni nestoji.
"Platíme za to, že jsme si sami pro sebe zabrali část povrchu zeměkoule."
Ano? A komu? Obci, pripadne statu. Komu plati stat za to, ze si pro sebe zabral cast povrchu zemekoule? Spravne, nikomu. Stejne by mohl stat vybirat dan z vydychaneho vzduchu a pocitat ji podle objemu plic. Stat ani obec zemekouli nestvorily, tedy nemaji moralni pravo takovy poplatek vybirat.
"Vlastníme něco, co je vzácným statkem, který jsme sami nevytvořili, a který nemá každý."
Ano, to je jeden z aspektu vlastnictvi cehokoli od dobytka po cenne papiry (nebo si je snad autorka vytvari sama)?
"U daně z pozemku je logika trochu odlišná. V první řadě jde o regulační nástroj, který má zajistit, aby pozemek neležel ladem a někdo se o něj staral."
Aha, takze obec ci stat maji zajem omezovat vlastnicka prava k majetku a vlastnikum majetku rikat, jakym zpusobem maji se svym majetkem nakladat. To je opravdu skvela myslenka. To, ze neci soukromy pozemek lezi ci nelezi ladem, neni vas problem, pokud ten pozemek nepatri vam. Jdete do haje se svymi socialistickymi manyry, to vam nestaci ten bordel, co tu dela CSSD?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2005 9:38 | Pavel

Tak už to přece funguje u poplatků za komunální odpad. Předpokládám, že to je jen začátek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 9:09 | Jarmila

A přidejme ještě daň z komínů. Kdo ho nemá, nebude v zimě topit. Zákonodárci budou doufat, že lidi si budou v zimě radostně topit a tedy budou s radostí platit další daň.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2005 8:41 | Benedikt P.

Důchodová reforma ano, daně z nemovitosti, dědická daň, darovací - NE!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2005 8:38 | Benedikt P.

Proč mám platit daň z nemovitostí, kterou jsem si třeba koupil/postavil/opravil za již zdaněné peníze? Daň pozemku, na kterém nemovitost stojí, možná, ale danit nemovitost? Ne díky, tomuhle debilnímu státu ještě něco strkat do jeho bezedné pokladny? Aby stát mohl více utratit za samé kraviny?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2005 8:35 | B.P.

Ano, souhlasím s Vámi, danit majetek několikrát zdaněný je nebetyčná drzost. Bohužel, stejné je to s úroky na účtu, kde jsou peníze z již zdaněného podnikání či mzdy. Naši politici, kteří toto prosadili a schválili, jsou v tomto smyslu pěkní hajzlové, kteří myslí jen na svoje panděro a svůj malý ubohý píseček. Stačí se podívat do parlamentu, jak poslancům na nás záleží. Dlouhé a štědré nemocenské, prázdniny, dotovaná rekreace, ano, to je ta správná cesta, jak ukážou nám plebejcům, zač je toho loket. Z něčeho přece se to musí ale zaplatit. A ejhle, vybereme daně. Škoda, že defenestrace se již neuplatňuje!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2005 8:32 | Josef Lukášek

Kateřino,
souhlasím s článkem. Pouze bych dodal, že je škoda, že o výši daně nemůže rozhodnout obec sama. Vše je nesmyslně naplánováno ze zhora a vůbec to nezobrazuje potřeby zastupitelstev. Myslím, že pokud by se dala jistá volnost v tvorbě daně došlo by ještě k efektivnějšímu rozvoji obcí a přitáhlo by to do jistých oblastí naší republiky třeba i více lidí, kteří by chtěli bydlet a platit třeba i vyšší daň právě dané obci.
To že se z platů bydlících lidí dostane do obce vlastně nic, že toto neodráží jak je obec lidsky movitá je přeci špatně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Brůna

podnikatel, Husky

Zdeněk Pelcl

podnikatel, GZ Digital Media

Petr Brůna
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Pelcl
ÚSPĚŠNOST
75,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services