Ptejte se daňové poradkyně!

Daňový silvestr už stojí doslova za dveřmi. Dosud si nevíte rady s některými problémy? Pak neváhejte a využijte jedinečné možnosti: zeptejte se daňové a účetní expertky Jaroslavy Voharčíkové na Peníze.CZ!

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 3. 2007 15:30, misabu

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda je možné uplatnit odečet úroků z hypotéky v následujícím případě:
- podáváme s manželem přiznání společného zadnění manželů
- trvalé bydliště máme každý jinde, ale společnou domácnost vedeme v bytě, kde mám trvalé bydliště já, můj syn a moji rodiče - na tento byt mám hypotéku já
- manžel má trvalé bydliště vedeno v domě, který rekonstruujeme pro bytové potřeby naší rodiny, má na tuto rekonstrukci hypotéku, kolaudace ještě nebyla provedena
Můžeme si odečíst úroky z obou hypoték?
Děkuji předem za odpověď,
Michaela

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 4. 2006 15:49

Prosím o zodpovězení těchto otázek:
1) Je POVINNOST mít ŽL pokud si vydělává měsíčně víc jak 5 tisíc? A nebo to
lze řešit také srážkovou daní, pokud ten člověk ŽL nechce?
2)A teď srážková daň.
Těch 15% se vypočítá ať si člověk vydělá měsíčně 300, nebo do těch 5000 Kč
včetně, zapisuje na jakýsi formulář, který pravděp.dostanu na finančním,
nebo možná v papírnic.,na jeden papír napíši měsíčně všechny srážky od
všech, nechám si od všech podepsat výdajový doklad, kde bude kolik jim
platím a kolik za ně platím státu a celk.sumu srážkových daní zašlu vždy
počátkem následujícího měsíce na účet FU.Nebo do 8-ho?
Je to tak všechno v pořádku?
3)Myslíte,že bude stačit,když toto strhávání začnu od dubna,nebo musím
zpětně od začátku roku?
Děkuji Jaroslav

-22
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 148 komentářů)

17. 3. 2005 14:35

Před třemi lety jsem koupil byt do vlastnictví dle zák.č.72. Tento byt jsme původně koupil k vlastnímu bydlení a jeho koupi jsem částečně financoval hypotékou. V prvním roce, kdy jsem v bytě bydlel jsem si odečetl hypoteční úrok od základu daně. Před rokem jsem se odstěhoval za zaměstnáním na jiné bydliště a volný byt jsem pronajal.(nejsem prácnická ani fyzická osoba s živnostenským listem) Zajímá mne zdali mohu z příjmu z nájmů odečístat pro daňové účely úroky z hypotéky a poplatky spojené s vedením účtu jako náklad na zajištění a udržení příjmů dle paragrafu 9 zákona o daních z příjmu. Děkuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2005 10:00

Dobrý den. Rád bych se zeptal jaké jsou rozdíly mezi příjmy z příležitostných činností (par.10,odst.1a), které jsou do 20-ti tis. za rok od daně z příjmu osvobozeny (par.10, odst.4)a mezi dohodou o provedení práce v případě, že se tedy také dostanu úhrnem pod 20 tis./rok a podepíši papír o nezd.částkách?
Není v těchto případech výhodnější nechat si od firmy jen vyplatit peníze na základě odvedené činnosti než to komplikovat dohodou a podepisováním prohlášení? Platí se z těchto příležitostných příjmů (par.10,odst.1a) soc.a zdr. pojištění? Jsem student.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2005 9:46

a je to uvedeno nekde v zakone,...?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 9:46

a je to uvedeno nekde v zakone,...?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 9:13 | Jiří Malý, Kladno

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, kolik měsíců si mohu odečíst na manželku od daňového základu, když v lednu až březnu byla na rodičovské dovolené s 1. dítětem od dubna do července chodila do práce (vydělala si více než 50 tis. Kč čistého za toto období) od srpna byla na mateřské (v září se narodilo dítě)
Nebo si nemohu odečíst nic, protože její příjem ji postačuje na krytí všeh odčitatelných položek na jednotlivce?
děkuji a jsem s pozdravem
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2005 9:05 | Jirka

Máte pravdu, že jdou všelijaká kouzla. Mnohá ovšem ztratí svůj lesk při daňové kontrole. V tomto případě by pan starosta a poslanec patrně pěkně narazil, neboť není podnikatel (alespoň se žádným podnikáním nechlubí), ale veřejný činitel. I kdyby mu krejčí na účtenku napsal plynovou masku nebo dielektrické rukavice, těžko obhájí potřebu ochranného oděvu či pomůcek při své funkci. Navíc ten oděv neplatil ze svého, ale z peněz, které na reprezentaci dostává od daňových poplatníků - paradoxně třeba od obchodních zástupců či jednatelů, kteří skutečně podnikají a přesto si nemohou do nákladů dát oblek, který je pro jejich podnikání nezbytný. Ovšem mohu se mýlit. Někteří naši politici jsou tak šikovní, že by dokázali prodávat LTO pod názvem "pitná voda". A zcela "legálně".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 7:34 | Fredy

Váš problém je jinde. Rozhodující je, zda syn podepsal "prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků". Pokud ne, tak má smůlu. Tentokrát je v tom zákonodárce nevině.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 7:00 | Fredy

Někde jsem slyšel, že byla podána stížnost k Ústavnímu soudu ohledně diskriminační části zákona o dani z příjmů, konkrétně "minimálního základu daně". Nevíte o tom někdo více?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2005 6:26

Můžete si dohodnout s FU splátky dle § 60 zákona o správě daní a poplatků. Ty budou úročeny a to ve výši 140 % diskontní sazby ČNB platné 1. den platného čtvrtletí (úrok je nižší než penále při nezaplacení dlužné částky, kde penále činí 0.1 % dlužné částky), ale tyto úroky při úhradě budou daňově neúčinné (tj. nelze je zahrnout do daňových výdajů v DE). Jinak lze odložit podání DPFO a to k 30.6.2005, pokud jeho zpracováním zplnomocníte daňového poradce nebo advokáta. Pak zvažte, co bude pro Vás cenově výhodnější, zda úhrada úroků a poplatku při podání žádosti na FU nebo úhrada daň. poradci či advokátovi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 5:54

Zda to tak zákonodárce myslel, to nevím. Ale v každém případě je to správně, pokud je v potvrzení o příjmech uvedena pouze zálohově sražená daň. Příjmy, z nichž je daň sražena dle § 36 (srážková daň 15 %) jsou již zdaněny a neuvádí se v daňovém přiznání (pokud si ho bude syn podávat). Tyto příjmy jsou již zdaněny a srážková daň je daní konečnou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 5:37

Pro správné stanovení základu daně z příjmu musíte vyloučit veškeré výdaje související s používáním vozidla pro soukromé účely (PHM, opravy, údržba, pojištění, leasingové splátky, akontaci a pod.).V poměru využití vozidla pro soukromé účely a pro podnikání rozdělíte veškeré výdaje na předmětné vozidlo a o část výdajů, které dle Vámi zjištěného poměru připadnou na soukromé jízdy, upravíte ZD (položka zvyšující ZD dle § 23 - tabulka v příloze č.1 DPFO). Jediný výdaj, který je hrazen v souvislosti s vozidlem a který nebudete členit na výdaj soukromý a výdaj související s podnikáním je silniční daň.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2005 3:09 | HonzaH

Dobrý den, mám ještě jeden dotaz. Letos mi má být poprvé vyplacen autorský honorář ve výši několika desítek tisíc Kč za využívání softwaru, jehož jsem autorem, a to na základě řádné smlouvy s firmou, která jej využívá. Nelze jej rozdělit na malé měsíční částky tak, aby jej bylo možno danit srážkovou daní. Kromě tohoto příjmu mám hlavní pracovní poměr u jiné firmy. Dozvěděl jsem se, že si mohu odpočíst 30% jako paušální výdaje a že z toho musím zaplatit zdravotní pojištění - 13.5% ze základu tvořícího 45% z rozdílu mezi příjmy a výdaji. Sociální pojištění se neplatí. Můj dotaz zní, zda jsou moje informace správné, a zda musím platit nějakou zálohu v případě, že částka bude rozdělena na 3 splátky, z toho první již v březnu, další cca červenec a říjen. Pídil jsem se po nějakých formulářích ve zdravotní pojišťovně, abych jim tento příjem přiznal, a obdržel jsem jen hlášení o změně, kde bych musel vyplnit období, po které mám příjem. Co tam mám napsat, když se jedná o jednorázovou částku, která je sice vyplacena ve třech termínech, ale teoreticky být nemusí? Když napíšu březen až říjen, vystavuji se nebezpečí placení pojištění v minimální výši cca 1000 Kč, což by mi to podstatně prodražilo. Nebo mám vyplnit formulář pro každou splátku zvlášť na jeden měsíc, nebo to nechat až na konec roku? Díky za odpověď. Jan Hink
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2005 2:40 | HonzaH

Dobrý den. Syn pracoval brigádnicky jako student a požádal o potvrzení o odvedených zálohách na daň. Zjistili jsme, že v měsících, kdy si vydělal méně než 5000 Kč, mu byla stržena "Srážková daň" 15%, která není součástí tohoto potvrzení, zatímco v měsících s lepšími příjmy je to vedeno pod názvem "Záloha na daň", rovněž 15%. Opravdu to zákonodárce zamýšlel tak, že studenti, kteří si vydělají méně než 5000 měsíčně, nemohou žádat o vrácení daně do výše nezdanitelné částky, zatímco s lepšími příjmy ano? Díky za vysvětlení. S pozdravem Jan Hink
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 3. 2005 23:51 | jezevec

Ale jo, vždyť to lze. Stačí aby hodný krejčí napsal na účtenku nikoli "oblek", ale "pracovní oděv" případně "pracovní oděv s výrazně umístěným a neodstranitelným logem firmy".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 3. 2005 23:47 | JaB

Dobrý den; jsem zaměstnána na HPP na symbolický 0,2 úvazek s platem asi 35.000 ročně. Vedle toho vlastním živnostenský list, ale už mnoho let nepodnikám, nemám žádné příjmy ani výdaje a nevykazuji žádnou činnost, nepodávám ani daňové přiznání. Živnosti ale nejsou pozastaveny. Zajímalo by mne, jestli jsem poplatníkem minimální daně z titulu pouhého vlastnictví ŽL. Nebo jestli mi někdo může stanovit, že když v HPP nedosahuji ani minimální mzdy, že jsem OSVČ (a podle toho mi něco doměřit nebo po mně chtít nějaké lejstro) i když jsem zaměstnanec a nepodnikám. Sociální a zdravotní pojištění za mně platí zaměstnavatel ve výměrách z minimální mzdy. Děkuji za odpověď.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 3. 2005 22:49 | sumichrast@chello.cz

Jaké výdaje jsou uznatelné při pronájmu bytu, když nechci uplatnit paušální 20% výši výdajů na řádku 206 daňového přiznání. Jsem fyzická, nepodnikající osoba. Děkuji za odpověď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 3. 2005 22:47 | Brunno

Dobrý den, finančnímu úřadu mám zaplatit asi 30 000 Kč (DPFO za 2004), bohužel jsem si tolik nenašetřil a můj měsíční výdělek to již nezachránil (cca 20 000 Kč). Lze se s FÚ domluvit na nějakých splátkách, byl by takový splátkový kalendář penalizován? Nic FÚ nedlužím, loni jsem daně v pořádku zaplatil. Nebo si mám na daně půjčit? Jaké byste mi, prosím, doporučila řešení? Děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 3. 2005 21:30

Dobrý den,
vzal jsem si hypotéku a nyní nevím jak daňově "ošetřit" odpočet zaplacených úroků od základu daně. Je nutné podávat daňové přiznání, nebo stačí měsíčně "zálohově" odčítat a na konci roku toto doložit výpisem z hypoteční banky ? Děkuji O.Pavera
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 3. 2005 21:18 | Jirka

Dobry den, v roce 2004 jsem do dubna vcetne byl zamestnancem Ceske spolecnosti sidlici v CR. Soucasne jsem k poslednimu dubnu 2004 pozastavil svou zivnost - zdroj vedlejsich prijmu. Od kvetna 2004 vcetne jsem byl v Irsku, kde jsem od cervna nasel zamestnani (zamestanec irske firmy, praci jsem vykonaval v Irsku). V Irsku jsem byl do konce roku 2004.
1) Je ma mzda od irskeho zamestnavatele mym zdrojem prijmu plynoucich ze zahranici?
2) Jsem danovym rezidentem Irska nebo CR? (vice jak 183 dni jsem zdrzoval v Irsku, nevlastnim v CR byt ani jinou nemovitost, zivnost prerusena, trvale bydliste v CR mam nahlasen u rodicu, kdyz jsem pracoval v CR bydlel jsem nekolik let v podnajmu, v podnajmu bydlim i tady v Irsku, stredisko mych osobnich zajmu je v Irsku - chci tu zit, v CR mam rodice)
3) Mohu se rozhodnout sam, ze jsem danovym rezidentem Irska, nebo to musi nekdo posoudit?
4) Jak muze Fin.urad prezkoumavat me rozhodnuti(rezident)?
Dekuji Jirka
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 3. 2005 20:30

Přerušení činnosti není totéž co ukončení činnosti. V daňovém přiznání při přerušení činnosti ovšem musíte postupovat stejně, jako by k ukončení činnosti došlo, pokud není činnost obnovena k datu podání daňového přiznání (úprava ZD např. o pohledávky, zásoby, závazky). Minimální základ daně pro Vás platí po dobu 3 měsíců, kdy jste provozovala činnost dle § 7 a pokud Váš základ daně bude vyšší než minimální, pak si můžete uplatnit ztrátu z roku 2003.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miloš Zeman

prezident

Petr Dvořák

ředitel České televize

Miloš Zeman
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Dvořák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services