Na berňák po internetu

Letos můžete poprvé podat řádné daňové přiznání k dani z příjmů elektronickou formou. Víte, co k tomu potřebujete, kam zajít, co vás čeká, nemine a kolik to bude stát? Máte již svůj elektronický podpis?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2005 15:00, Martin Bednář

Ale oproti čemu kontroluje příslušný správce na vym. odd. onen podpis ? Proti předešlým DP ? Vždyť jsem jim žádný podpisový vzor nedával.

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 2. 2005 17:08, Romik

Vidíte, jednou jsem si ten svůj příspěvěk po sobě pořádně nepřečetl, a už tam mám chybu - chybí mi tam věta. Omlouvám se. Tím druhým způsobem jsem myslel to, že to samotné Vaše oznámení pošlete nejprve e-mailem na e-mailovou adresu podatelny a ve lhůtě těch tří dnů, jak je to v tom § 21/5 337/1992 Sb., doplníte ten chybějící vlastnoruční podpis přes elektronickou podatelnu tím vyjádřením, které už je podepsáno digitálním podpisem. Toto podání jsem už v praxi taky viděl, ale jenom jednou a koutkem oka. Absolutní většina těch oznámení je podána tím prvním způsobem, tj. už samotná podaná písemnost je elektronicky podepsána pomocí certifikátu.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

17. 2. 2005 22:33 | lady

.........s tím se nedá než souhlasit, možná že pan kolega nedupe malé živnostníky, ale to pak asi nedělá na FÚ, jinak by musel vědět, že prvotní vnitřní nařízení zní zaměřit se na malé firmy tj. do 25ti zaměstnanců, ty velké jsou tvz. nedotknutelné. A jestli to tak není tak si může přijít podiskutovat. Pracovala jsem 3roky na FÚ a 3 roky na OSSZ a teď podnikám. Můj názor úředníci patří střílet na potkání, je to nejhorší sbírka lidí, který se neuplatní v komerční sféře. Pardon, ale jak může vyučená švadlena dělat daňařku dodněška nepochopím. Utekla jsem neboť jsem na to neměla nervy. A tu vládu nám byl taky čert dlužnej. Stanu se novodobím loupežníkem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 21:06 | Roman

Pokračování...
Jediný, kdo platí poctivě daně, jsou (většinou) zaměstnanci, kterých se na to nikdo neptá a prostě jim zaměstnavatel strhne odvody z výplaty... A co se těch povzdechů týče - já se přece nesnažím prohánět nějakého živnostníčka pro stokorunu, já se snažím dostat na kobylku těm velkým, těm s úmyslnými statisícovými a miliónovými podvody, ne těm, kdo udělají nějakou účetní chybu. Někdy se to povede, někdy ne, někdy se to z nich i podaří vymahačům dostat, někdy bohužel ne. Je to těžko ve státě, ve kterém je takový právní řád, jaký je a pravomoci berňáku se postupem času čím dál víc oklešťují. Ale dost vzdychání, zítra zase do práce do boje ;)
P.S. Omlouvám se, u předchozího příspěvku jsem byl přihlášený, ale po jeho odeslání mi to stejně napsalo "anonym". Asi se nějaká chybička vloudila...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 19:08 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Jsem docela rád, že jste si mojí jízlivosti všiml. Nebyla však myšlena na Vás osobně, ale obecně právě na Vaše případné kolegy a celý ten rozbujelý zlotřilý systém, který já musím volky nevolky také (spolu) financovat a právě ze své milé peněženky :-)) Problém přece není v tom, zda-li máte či ne příkladný přístup ke své práci. Asi ho právě Vy máte příkladný, resp. o sobě si to myslíte a mohu si to, po přečtení Vašich příspěvků, myslet důvodně i já. Tady jde o to, čemu se slouží a tedy zda-li, když Vy tvrdíte jako byrokrat (promiňte) že svoji práci děláte dobře, jestli ji právě proto ve skutečnosti neděláte špatně. A, cha, chááá, pro stát Vámi tzv. zachráněné peníze stejně zhusta končí v žumpě dalších státních neschopností a třeba v nějaké té státem prohrané arbitráži. Myslím, že těm prašulím, co z lidí vytlučete, by bylo jinak a jinde o hodně líp: alespoň by šly třeba do okamžité spotřeby, která kromě radosti přinese žádoucí výdělek dalším. Právě proto Vámi uváděné povzdechy jdou jaksi mimo mě: pro moji peněženku se stal, za poslední roky, právě tento stát nepřítelem a loupežníkem číslo jedna. Mě to také mrzí, ale je to tak. Dělat dnes a v souvislosetch Vaši práci, tak bych si připadal, včetně společenského ocenění, jako dělat někde na mrchovišti: také bych se mohl akorát utěšovat, že to někdo dělat musí ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 21:04 | Romik

Možná se budete divit, ale ve spoustě věcí máme stejné, nebo alespoň obdobné názory, byť podle příspěvku jste nejspíš na druhé straně "barikády", když je pro Vás tento stát nepřítelem a loupežníkem číslo jedna :) Byrokracie je - a někdy mám pocit, že čím dal větší. Možná byste se divil, jak často chtějí nadřízené orgány dělat různé statistiky, hlášení, výkazy atd. Některé jsou potřebné, uznávám, ale většina... no nic. Zabírá to spoustu času, který by se dal věnovat něčemu rozumnějšímu a užitečnějšímu. Jestli svou práci dělám dobře, byť se podílím na tomto byrokratickém systému - snažím se ji dělat dobře a dělám ji docela rád (byť to pro spoustu lidí musí být nepochopitelné ;), snažím se lidem pomáhat, když mají nějaký problém, nebo potřebují poradit. A mám z toho vždycky dobrý pocit, když někomu pomůžu :) I když je to tak, jak říkáte v poslední větě - zrovna dvakrát populární místo to není :) Koho potěší, když mu zavolá někdo z odd. daňové kontroly? :) Většina lidí je z toho ohromně nadšená... Někteří jsou vyloženě arogantní, protože si to můžou dovolit - ví, že já si nemůžu nemůžu dovolit jim od plic říct, co si o nich myslím, na státního úředníka se to prostě nějak nehodí... Někdy se snaží nám práci maximálně znepříjemnit a vůbec si neuvědomují, že nikdo na FÚ za tyto zákony nemůže - ty přece tvoří zákonodárci. A ti jsou asi takoví, jaký je národ sám. Úmyslně říkám tvoří, protože stačí porovnat, v jaké verzi vešel návrh zákona jedněmi dveřmi do Směmovny a v jaké verzi jinými dveřmi odešel do Sbírky zákonů. A já takový zákon nijak neovlivním, jsem pouze výkonný článek, ne rozhodující :) Jak kdysi v diskusi jeden znalý člověk o řadových úřednících řeknl - pravomoci žádné, ale zodpovědnost jako ministr :) Za všechno může vždycky jenom ten výkonný článek, nikdy ne ministr, náměstek, ředitel... Ale je to přesně tak, jak říkáte - někdo tu práci dělat musí. Daňové zatížení je v tomto státě velké, souhlasím s Vámi, ale co s tím? Myslíte si, že "modrá šance" je ideální řešení? Je to proti současnému systému v každém případě velký krok, ale kam? Nejsem si jistý, jestli je to "to pravé ořechové" pro tento stát. Je to asi věcí názoru. Co se týče těch prašulí, co z lidí "vytlučeme", máte pravdu, že by jim bylo nejspíš líp někde jinde a jinak - vždycky říkám, že na každý doměrek z kontroly, který doměřím, nějaký ministr ztratí aspoň o miliardu víc v nějaké černé díře... Ale - myslíte si, že pokud by byla nízká rovná daň a stát dokázal vybrané daně efektivně přerozdělovat (ideální stav, který nikdy nebude), že by poplatníci by platili ty nízké daně s radostí, nikdo by nekrátil tržby, nikdo by nedělal daňové podvody a berní úřady tak nebudou třeba? V tomhle státě rozhodně ne. Jsem si tím jistý, protože už jsem poznnal spoustu lidí. Pokračování...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 16:26 | Roman

Jasně, já Vám rozumím a chápu, co máte namysli. Já jsem v každém případě pro to, aby bylo co nejvíce rozšířeno používání elektronické komunikace. V případě podávání DaP přes Internet to v každém případě pomůže i mě, když z žádného jiného důvodu, tak prot, že se zkrátí dost dlouhá prodleva vzniklá doručením a zpracováním (pošlete DaP poštou, to jde dva dny, dorazí na podatelnu, než tu hromadu roztřídí a dají čj. jde to k vedoucí, ta to přidělí konkrétnímu pracovníkovi, on to přiznání pořídí do systému atd.), to je prodleva spousty dnů. A teprve pak se přiznání dostane ke mě třeba na prověření.
Co se týče té práce, vážně si myslíte, že na vyměřovacím odd. je jejich jedinou náplní to, že pořizují přiznání? Tím, že by každý podával přiznání přes Internet by došlo v každém případě ke zjednodušení agendy a díky tomu ke snížení stavu úředníků a tím i úspoře ve státních výdajích, jak jsem už uvedl, já jsem v každém případě pro. Ale představa, že všechno budou dělat jenom počítače je dost mylná. Jak už jsem i pár řádků výš napsal - fakt si myslíte, že ten správce, který je na vyměřovacím odd. nedělá nic jiného, než pořizuje přiznání?
P.S. Tu svou jízlivost v poslední větě jste si mohl nechat od cesty. Snažil jsem se v této diskusi naznačit názor z druhé strany. Jsem na odd. daňové kontroly, asi si myslíte, že celé dny nedělám nic jiného, než sedím v křesle, nohy vyhozené na stole a usrkávám kafe. Jasně, typický úředník. Pokud si myslíte, že tohle je má práce, tak by mě zajímalo, jestli jste s touto prací aspoň minimálně obeznámen, jestli jste ji dělal. A pokud ne, můžete to třeba na 5 let zkusit, myslím, že by Vás takové názory na úředníky FÚ přešly. Neříkám, že jsou všichni dobří, jsem v oboru už hodně dlouho a znám jak skvělé profesionály, kteří dělají svou práci dobře a vždycky, když se někdo přijde o něčem poradit, tak ohodně udělají první poslední, stejně, jako znám lidi, které bych okamžitě povyhazoval pro naprostou neschopnost a neznalost základních daňových zákonů, protože mě někdy ta jejich "procesní zvěrstva" dokážou zvednout ze židle. Když se třeba několik let snažíte státu zachránit velkou sumu a žuchne to celé na tom, že nějaký dožádaný FÚ udělá naprostou chybu v procesu a už se to nepodaří napravit, tak je to vážně smutné. A stejně, jako jsou dobří a špatní úředníci, jsou dobří a špatní učitelé, dobří a špatní podnikatelé, dobří a špatní obchodníci atd. Určitě takové znáte i ze svého oboru.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 16:12 | Roman

Co třeba přihláška k registraci?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 15:00 | Martin Bednář

Ale oproti čemu kontroluje příslušný správce na vym. odd. onen podpis ? Proti předešlým DP ? Vždyť jsem jim žádný podpisový vzor nedával.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 14:45 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

...tady se ale přece z principu píše o úřednících, jejichž činnost, pokud lze, by měla být nahrazena a co nejdříve technikou (třeba s aplikací internetu) a tito potom nadbyteční úředníci (obecně) by potom neměli dále mlaskavě užírat z daňového koláče: tedy by měli dostat co nejdříve kopačky. Proto, alespoň zatím, veškeré novoty v byrokracii byly vždy a asi budou přijímány s velkou nedůvěrou, resp. s postrachem do té doby, dokud si úředník nevyšlape náhradou nějakou další "důležitou" činnost. Činnost a jejíž potřeba se, jak zajímavé, obvykle z ničeho nic a velice naléhavě zrodí, cha, cháááá. Tak to tady, pane Romane, za sebe neomlouvejte a nevysvětlujte, třeba Vám to Vaši páni kolegové pořádně vysvětlí o nejbližším kancelářském večírku...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 14:09 | Osi

Moc dobrý článek. Děkuji za něj. Elektronický podpis neřeším, protože ho mám k internetovému bankovnictví od ČSOB... Už se těším, až si "zapodávám" na netu a pak budu ve zdravotní pojišťovně a na OSSZ vysvětlovat, jak to že nemám na jejich formulářích razítka FÚ.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2005 14:02 | Roman

S tím si dovolil trošku nesouhlasit - myslím, že postrachem úředníků elektronická daňová přiznání vůbec nejsou, právě naopak. Možná se budete divit, ale myslím, že většina z nich je vítá. Protože je nemusí ručně zpracovávat - vkládat údaje z nich do počítačového systému, ale nahrají se sama a díky tomu jim zbyde čas na jinou práci. Celkově elektronická komunikace nedělá problém, aspoň mě ne, protože běžně odpovídám na e-maily, které lidi zasílají s dotazy, a to prakticky ihned. Co se týče té kontroly, počítač podle mého názoru nikdy nenahradí v tomto směru člověka, protože to automatické prověřování už na FÚ funguje, ale dost nedokonale. A to vyhodnocení je opravdu hooodně nedokonalé. Slouží to sice jako první filtr, kdy se rozhoduje, které přiznání vypadá správně a které ne, ale spousta těch, které vypadají špatně, jsou po prověření naprosto v pořádku, a ta, která se zdají být v pořádku, jsou mnohdy naprosto špatně. Víte, pokud někdo dělá nějaké podvody, tak se přece snaží, aby jeho daňové přiznání bylo naprosto průměrné, naprosto v normě, a proto pro počítač "zapadne" mezi bezproblémová. Prostě se ten dotyčný snaží být v tom šedém "bezvýznamném" průměru, držet se v předpokládaných mantinelech, které má vyhodnocovací systém nastavené. To, že počítač zkontroluje, jestli někdo neudělal početní chybu je sice hezké, ale nezjistí správnost uvedených údajů - to zjistí až kontrolor z účetnictví, smluv, případně pomocí dožádání, výslechu svědků apod.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 13:55 | Roman

Dobrý den. Já už jsem se Vám kdysi snažil v jiné diskusi na nějakém jiném finančním serveru naznačit, že skutečně může na finanční úřad kdokoliv za kohokoliv přinést daňové přiznání, ALE - má to jedno velké ale. To, že na podatelně nikdo nic nekontroluje, jak Vy píšete (většinou pouze prověří, jestli tam vůbec nějaký podpis je), neznamená, že se o tyto údaje nestará nikdo - podpis kontroluje (nebo by alespoň měl kontrolovat) příslušný správce na vyměřovacím odd. Aspoň na pečlivějších FÚ to tak probíhá. Elektronický podpis nahrazuje právě ten samotný podpis poplatníka, který přiznání za sebe podává, elektronická cesta z jeho PC do počítačového systému FÚ nahrazuje jenom tu poštovní přepravu, případně to Vaše osobní doručení na podatelnu, kde teda, jak Vy uvádíte, nikdo nekontroluje správnost podpisu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 9:35 | Jaxx

A ja se znovu ptam, proc na financni urad muze osobne KDOKOLIV prinest danove priznani KOHOKOLIV a nic se nekontroluje, a elektronicky mohu pouze s pripojenim el.podpisu? Co to je za kravinu? Krom toho ze el.podpis stoji balik a ma platnost jenom rok, PROC jenom rok?? Obcanka plati snad i 50let a el.podpis rok? Takze za rok zase jako debil pobezi pro vydani noveho, krom toho ze vysolim dalsich 800Kc? Hmm dekuji, super reseni.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2005 20:56 | f

Proč neakceptují přiznání prostřednictvím elektronické podatelny emailem? Pokud vím, jsou povinni ji zřídit a přijímat jí podání. Namísto toho obešli duch zákona a vymysleli a stanovili pro různé typy přiznání různé jednoúčelové webové formuláře /namísto určení obecného formátu, jaký akceptují -viz vyhláška/, takže jeden rok šlo podávát jen daň silniční, posléze k dph, a nyní, teprve po dlouhé době, asi 2 roky, i k dani z příjmu, přestože toto bylo vždy nejpotřebnější. Inu, další systém, který šetří práce, ovšem úředníkům, nikoliv nám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2005 12:47 | Jirka

Já mám spíše dojem, že elektronická komunikace je postrachem mnoha úředníků. Ale to je jejich problém. Stát by ušetřil, kdyby software FÚ a SSZ byl schopen kontrolovat vše za úředníky a tyto alespoň částečně nahradil. Zatím to vypadá tak, že počítače nezískaly dostatečnou důvěru státu, takže úředník tu bude paralelně. Budeme rádi, pokud se nerozmnoží o ověřovatele počítačových výstupů. Zatím ušetří jen někteří podnikatelé, kterým se poplatek za certifikát vyplatí, ve srovnání s cestováním po úřadech. A není zvykem státu, přispívat z daní na něco, co se týká jen podnikatelů a dokonce jim to usnadní život.
Získat povolení státu k vydávání takových speciálních certifikátů nebude levné a klientela bude zpočátku málo početná, takže s konkurencí a snížením poplatků za EP bych v dohledné době nepočítal. Myslím, že monopol 1. CA je zaviněn právě tím, že se jiné CA do konkurenčního boje na tomto útlém trhu zatím nechce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2005 12:05 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

...dík, právě to mám níže také(!) na mysli. A když to mohli rozvinutě udělat tam (snad v Estonsku?), tak my zde přece můžeme také. Ty daně jsou jen malá část možností. Jak to však vypadá, prokazatelně není zájem, nejdřív musí "soudruh" Mlynář "dobře" prodat Telecom a zajistit alespoň střednědobě budoucí tržby novýmu vlastníkovi. Aby něco za operátora zaplatil. To se s nějakým masovým rozšířením internetu momentálně tedy kříží a navíc: co se státními propuštěnými rypáky, až nebudou státní? Proto u mne ta beznaděj...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2005 10:13

Proč se za to platí ? Elektronická pošta šetří úředníky. Měl by to zaplatit stát, protože ušetří.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2005 8:32 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

...tady jedině bezmoc, bezmoc, bezmoc: raději napište a něco konkrétněji o rozvinuté aplikaci internetu ve státní správě v jedné postsovětské pobaltské republice, žel, právě mi vypadlo z paměti jméno které...
Tuná se dočkáme asi akorát toho (s jistou nadsázkou), že druhou certifikační autoritou po dalších 5 letech bude Česká spořitelna s ročním poplatkem pro klienta 3.000,- Kč ročně (v dnešních cenách a se smlouvou na křídovém papíře): Česká spořitelna následně obdrží hrdý titul loupežník roku, pardón, omlouvám se za upsání, správně banka roku, cha, chááá....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Janeček

producent a podnikatel

Pavel Zeman

nejvyšší státní zástupce

František Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Zeman
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services