Navýšení cílové částky vás může přijít draho

"Staré" smlouvy o stavebním spoření jsou velmi výhodné pro klienty, ne již ale tolik pro stát a spořitelny. Stát změnil zákon, co udělají spořitelny? Vysoké úročení starých smluv se jim líbit nemůže, jak se tedy brání jejich prodlužování? A co nás čeká do budoucna? Víte, že spořitelna po vás může požadovat pravidelné měsíční úložce ve výši zpravidla 0,5 % cílové částky? Má na to váš rozpočet?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2005 23:08, Tomáš Marný

No, to je právě to, co nikdo neví... Spořitelny evidentně spoléhají na to, že je nikdo kvůli pár korunám nedá k soudu... A ti, co by si mohli dovolit pořádného akvokáta a k soudu to dát, si zase nepotřebují pořizovat nějaké pitomé stavební spoření :-(. Povinnost platit spoření skutečně končí přidělením cílové částky, je otázka, jestli tím, že překročíte cílovou částku pouze připsanými úroky a státní podporou, porušujete smluvní podmínky - zvláště u RSTS, která v původních VOP žádný zákaz překročení CČ nemá.

BTW to bychom se taky mohli dočkat toho, že spořitelny budou vypovídat smlouvy již při naspoření 50% cílové částky - neboť cílová částka se skládá z uložených vkladů, úroků, státní podpory a úvěru až do výše 50% cílové částky...

Zobrazit celé vlákno

+65
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 1. 2005 1:20, Tomáš Marný

Podle VOP z r. 1998, podle kterých máte pravděpodobně smlouvu uzavřenou, může spořitelna smlouvu vypovědět, pouze neplní-li účastník smluvní podmínky. Přespoření cílové částky není smlouvou zakázáno, naopak s ním spořitelna ustanovením § 3 odst. 4 v podstatě souhlasí s tím, že je účastník při ukončení vztahu povinen zaplatit 1% rozdílu mezi skutečně naspořenou částkou a původně stanovenou cílovopu částkou.

Takže spořte klidně dál, spořitelnu pozdravujte a vzkažte jí, že za blbost se prostě platí. Já také platím poplatek za zasílání výpisu, protože jsem jim naletěl na lživý příslib zasílání výpisu po dobu spoření zdarma. Takže si to mnohonásobně vyhradím na úrocích.

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 52 komentářů)

19. 1. 2005 14:21 | SocPredator

Za 10k ročně - by musely mít poplatky všechny spořitelny, což hlídá úřad a je to tedy "nemožné" - by už nikdo smlouvu nezakládal, spořitelna by se sama odepsala - nevím jistě, ale myslím, že i nižší zvýšení poplatku by měla spořitelna zdůvodnit (inflace, investice do techniky), což je při takovém počtu klientů nereálné
Jinak obchodní podmínky již řeší ta novela (ale docela pozdě), ale jinak máte pravdu v tom, že jsou ohebné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2005 13:37 | Toleda

Takže mi vychází, že na starou smlouvu dospořit do již zvolené cílové částky a pak zrušit, vybrat a jet znovu za současných podmínek
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2005 13:25 | Toleda

No, ze strany státu by bylo spíše logické, že když vráží do spořitelen tolik peněz, že si ošetří v zákoně podmínky, za jakých by jim tento příspěvek vyplatil. Pokud by bylo v zákoně, že se příspěvek náleží pouze těm smlouvám, za které klienti neplatí žádné dodatečné náklady, musely by spořitelny všechny smlouvy takto upravit. Protože jinak by klient nedostal příspěvek a tedy by si ani spoření nezaložil, což by znamenalo pro spořitelny konec. Amen. Ale je to o lobbingu, jako spousta dalších "výdobytků"...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2005 13:21 | Toleda

Souhlas, nebýt státního příspěvku, který si sami platíme ze svých daní, tak by do stavebního spoření šel jenom blázen. Počáteční srážka 1%, poplatky za "vedení" účtu apod. výrazně sníží avizovaný "výnos"
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2005 13:18 | Toleda

No, záleží na tom, jak mám úročenou smlouvu. Pokud vyjdu z předpokladu že mi úrok spořitelny sníží na 2 % jako u současných smluv, tak mi zjednodušeně vyjde výnos cca 4,5% (při minimálních částkách a uvažovaném poplatku 1% z cílové částky), což při výnosu nového spoření cca 7,1% není nijak výhodné. Výhodou je pouze to, že tento výnos získávám z většího množství prostředků a s o rok lepší likviditou. Pokud by tam byl navíc ještě nějaký další poplatek, tak to ale ztrácí vůbec význam. Takže zvýšení cílové částky může být výhodné pouze tehdy, pokud nemám jiné adekvátní investiční příležitosti než je oněch cca 4,5%. Jinak to je z hlediska výše ročního úroku horší než si uzavřít novou smlouvu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2005 12:56

Nemožnost změny instituce je vlastně diskriminace klienta s tichým souhlasem státu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2005 11:58 | Tomáš Marný

No a jsme zase u toho - jak jsou Obchodní podmínky stavebních spořitelen ohebné, nikdo jejich dodržování nekontroluje, jediná šance je bránit se u soudu - a tam se bude bránit, při známé kvalitě a neúplatnosti našich soudců, pouze sebevrah, který neví co s penězi. ČMSS měla v v OP z r. 1995 poplatek za navýšení CČ jako 1% rozdílu mezi původní a novou CČ. Kde se tedy vzala ta zlodějna, poplatek - přeúročení uspořených peněz na 2% od počátku smlouvy? Opět odvolání na vágní formulku, že poplatky se účtují podle platného ceníku?
BTW fakt nechápu, co vlastně brání stavebním spořitelnám účtovat poplatek za vedení účtu 10 kKč ročně...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2005 10:51 | MarBen

Od začátku považuji stavební spořitelny vesměs za parazity na populistické velkorysosti státu. A tyhle kroky tomu zcela nasvědčují :-( Jsem přesvědčen, že podpora bydlení by šla zařídit i jinak, a to bez podpory stavebních spořitelen.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2005 9:49 | lada

Ale vzdyt prece Vas clanek je o tom, ze pri zvyseni cilove castky sporitelny klienta okradou (jedny vice, jine mene) a temer nema cenu nad tim uvazovat. Taktez davam na stavebni jen tolik, abych dostal maximalni statni podporu (4500 Kc) a aby mi smlouva vydrzela bez uprav co nejdele. Sporim sest let, jeste ctyri roky vydrzim a az se budu muset prizpusobit novemu zakonu, tak budu dlouho zvazovat, zda uzavrit dalsi smlouvu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2005 9:04 | Petr Šafránek

S tím by se dalo souhlasit, pokud by nedošlo ke změně podmínek pro státní podporu. Tato změna právě vede k úvahám o navyšování CČ na starších smlouvách a tím k prodloužení možnosti státní podporu podle původních podmínek čerpat déle.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2005 8:46 | Toleda

Na stavebko se vyplatí ukládat za rok jenom tolik, kolik potřebuji na celou státní podporu. Jinak jsou rozhodně lepší příležitosti, kam vrážet peníze... Z toho důvodu je lepší dát cílovou částku s ohledem na tyto splátky a minimální dobu potřebnou pro zachování nároku na státní podporu. Cokoliv navíc je jenom zbytečné všimné pro spořitelny a jejich náhončí...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2005 1:43 | SocPredator

Neuvažuji o zvedání CČ, přišel bych o úrokové zvýhodnění, kvuli kterému jsem vlastně začal spořit. Postup Wustenrotu schvaluji, je logický pro podnik i klienty. Je to určitě nejsolidnější spořitelna.
Proti zlodějům v Modré pyramidě hotový "Gold Gentleman Club", že? :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Dlouhý

exministr a ekonom

Ivo Rittig

lobbista a podnikatel

Vladimír Dlouhý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ivo Rittig
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services