Internetbanking: vylučuje bezpečnost pohodlí?

Zabezpečení internetového bankovnictví je důležité. Každá banka volí jiný systém, rozhoduje se mezi stupněm bezpečí a pohodlí. Jaké jsou přednosti a nedostatky jednotlivých variant?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 4. 2004 14:23, TGP

A nemyslíte, že se to tady se zabezpečením naopak příliš přehání? Proč třeba banky v USA neotravují své klienty s autentizačními kalkulátory a podobnými nesmysly (a proč neinvestují stamilióny do rádoby bezpečných systémů)?

Zobrazit celé vlákno

+65
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 5. 2004 16:28, Jan Kolda von Žampach

Níže z diskuse přímo žasnu, s jakým podivuhodným nasazením zde jakýsi pan Zdeněk vehementně podporuje takové spořitelní vyšikuldovače, kteří by mu rádi a v ZÁKLADNÍ nabídce prodali třeba i osobní auto BEZ BRZD, jen s jakousi dírou na podlaze : vždyť řidič může to spořitelní auto brzdit jen SVOJÍ PODRÁŽKOU a, konec konců, tu brzdu si může přece koupit ZA PŘÍPLATEK potom. To když se rozhodne jezdit rychlostí více než 50 km za hodinu ( viz údaje v článku o České spořitelně od pí Havligerové ). Nebo si ho může, ale už právě za ten příplatek, koupit rovnou.
Tak to je přece stejně pochybné alibi, jako s tím autentizačním kalkulátorem !

-21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 30 komentářů)

29. 4. 2004 11:47 | MarBen

Využívám několik způsobů a jako zdaleka nejlepší řešení se mi jeví mobilní elektronický klíč od eBanky. Nevzpomínám si, kdy jsem byl naposledy mimo signál GSM a když k tomu ještě přičtu potřebu se zrovna dostat na bankovní účet, tak si myslím, že je pravděpodobnost velmi malá. Samozřejmě mluvím o ČR.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2004 10:46

Proto Citibank je banka, která má velké potíže s phishingem (http://www.antiphishing.org/p hishing_archive.htm)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2004 10:23 | Zdeněk

To je věc názoru. Rozhodně vám to neberu, máte právo si myslet co chcete. Nerozumím však tomu co vás obtěžuje na kalkulátoru? Domnívám se, že zase tak velká krabice to není. Navíc máte možnost využívat GSM banking za jednu cenu spolu ze S24IB, takže pokud chcete mít k dispozici možnost zadat příkaz kdykoliv a máte MT, tak to není takový problém a kalkulátor tahat nemusíte. Z vaší reakce mám spíše pocit, že zbytečně zveličujete. Prosím neberte to jako útok na vaši osobu (někdy tady přidávají příspěvky lidé, kteří totiž nesnesou názor jiného).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2004 10:15 | sysoj

Nejbezpečnější internetbanking má Poštovní spořitelna. Vřele doporučuji. Název této služby je "žádný". Tím je vyřešen problém s jakýmikoliv ActiveX apod. Ten pokrok, kde se to zastaví....!
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2004 10:10 | vejda

Před přihlášením do S24 spustím Ad-aware, vymažu cookies a je to. Nemusí to být 100%, ale riziko je výrazně menší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2004 9:45 | pivko

ten slavný autentizační kalkulátor je s dovolením na h****o! to jako mám s sebou pořád někde tahat nějakou další mašinku, abych si, když si náhodou vyvzpomenu, že potřebuju provést transakci mohl nagenerovat PIN? ještě větší blbost je čtečka čipové karty. asi si ji vždycky přivážu za kabel na krk, když půjdu ven ne? certifikáty na disku jsou podle mě bezpečnostně na úrovni jména a hesla, když už někdo ovládne váš počítač, dostane se i k těm certifikátům. jediné ještě tak rozumné omezení jsou ty klíče zasílané na mobil, jinak to ale všechno vede k praktické nevyužitelnosti internetového bankovnictví.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2004 8:50 | Zdeněk

Ahoj Dane, autorka se o kalkulátoru pouze zmínila. Proč, ale chválit nejúspěšnější banku v oblasti IB když to není novinářsky zajímavé? Vždyť je přece pro čtenáře přitažlivější napsat, že banka má nedostatečně zabezpečený IB. To, že někdo nevyužije možnost zakoupit autentizační kalkulátor není přece problém ČS. Vždyť je AK nyní za pouhých 300 Kč, což je za hubičku. Problém je v tom, že když ČS bude klienty nutit AK kupovat, tak bude S24IB používat mnohem méně klientů, protože (a tím nechci nikoho urážet - to je fakt) prostě nemají doatečné IQ na pochopení jeho použití, je to pro ně prostě příliš složité.
Myslím si, že takové nedotažené články vždy poškozují každou banku a autorka by to měla uznat a napravit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2004 7:36 | Pavel

Co si mám myslet o elektronickém bankovnictví KB, která o něm na jednu stranu tvrdí, že je zabezpečené na světové úrovní a na druhou stranu vyžaduje IE 5.5 a _POVOLENÉ_ ActiveX objekty? Vždyť ActiveX objekty jsou přímo bezpečnostní vrata, která přiznává i MS a nedoporučuje je povolovat.
Obecně by mne zajímalo provnání technologií, které jednotlivé banky pro elektronické bankovnictví používají, a zhodnocení jejich bezpečnosti. Sebelépe vygenerované a utajené přístupové heslo je na nic, pokud se pro komunikaci poté používá nekvalitní šifra nebo špatná implementace šifry kvalitní. Příkladem budiž první verze SWIFTu, kde bylo možné (se znalostí struktury zpráv) zdvojnásobit částku transakce, aniž by bylo nutné zprávu dešifrovat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2004 6:05

eBanka: Mam 2 ucty. U jednoho pouzivam mobilni klic (osobni ucet), u druheho ossobni elektronicky klic (transparentni ucet). Neni co dodat.
Ceska sporitelna: Limit mam nastaveny na 0 a pouzivam vzdy autentizacni kalkulator.
HVB Bank: Pouzivam osobni elektronicky klic. Maximalni spokojenost.
Citibank: U teto banky, byt svetoveho formatu, se prihlasuje cislem debetni karty a heslem. Jiny zpusob zabezpeceni nezna, a tak mam trosku obavy, protoze ji pouzivam nekolikrat denne. Nevim, proc CB neni v prehledu. Se CB jsem jinak velmi spokojeny, maji internetbanking i pro kreditni karty (coz v CZ nema obdoby). A co rikate na jeji zpusob zabezpeceni?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2004 1:58 | Dan

Používám Servis 24 od ČS a jsem spokojen. Co se týká zabezpečení, tak zde není žádný problém, stačí si zakoupit autentizační kalkulátor a bezpečnost je dostatečná. Nechápu, proč tuhle možnost autorka článku nezmínila?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Fischer

politik

Ivo Valenta

podnikatel, Synot

Jan Fischer
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ivo Valenta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services