Placení kartou je výhodné, platí to i pro obchodníky?

Použít platební kartu přímo v obchodě je levnější, než vybírat si na nákup peníze z bankomatu nebo přímo u bankovní přepážky. Jak jsou na tom ale obchodníci? Víte, že za možnost přijímat karty musí bankám odvádět poplatky?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2003 22:27, Domogurec

dovolte mi jeden názor k diskuzi. Kartou platím pravidelně, má to svoje nezpochybnitelné výhody - nemusím si hlídat peníze v peněžence (když mám hotovost, tak mi zpravidla dlouho nevydrží), mám stále k dispozici dostatečnou "hotovost", ... Benzín nakupuji zásadně kartou. ALE : setkal jste se někdy někdo z Vás s tím, že si obchodník "stáhnul" platbu dvakrát? - mě se to stalo a vězte, že při dokazování chybné transakce jsem byl já ten největší podvodník a kdybych neměl náhodou kopii účtenky (kterou si obyčejně neschovávám), tak jsem přišel o 3.300,-Kč !!!!! Zákazník musí prokázat, že byl poškozen, banka s vámi odmítá komunikovat, prý, že to řeší MUZO a stále kolem dokola. Věřte, že v tu chvíli jsem chtěl všechny platební karty zrušit. Kdybych nebyl na kartě závislý, tak je dávno pryč.

A ještě jeden příklad : Při koupi Notebooku za 33.000,- mi obchodník nabídnul slevu -850,-kč při platbě v hotovosti, přestože nabízel možnost platit kartou. Původně jsem chtěl platit kartou, ale za těch 200m k bankomatu se mi těch 850,- rozhodně vyplatilo. A obchodníkovi zřejmně taky - jinak, předpokládám, by to asi nedělal!

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 10. 2003 19:29, Jan Kolda von Žampach

Ano, ano, ano, přesně pro takové, jako jste Vy, pane Petr, a s Vašimi rozumy, by obchodníci měli solidárně nemravné podmínky bank ( patří tam Česká spořitelna )zabojkotovat a smlouvy jim vypovědět. A potom si klidně, pane Petr, založte se sobě podobnými vlastní sdružení, kde si postavíte a budete provozovat svý vlastní obchody, kde budete platit svými platebními kartami, které jste si u svých bank zaplatili.

Vaše zastírací manipulace s předmětem problému by se hodila na snaživého eléva tiskové mluvčí České spořitelny.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 40 komentářů)

22. 10. 2003 13:01 | sema

přesně tak to je - zbytek jsem napsal výše
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2003 12:46 | Petr

Jenže: Vy jako zákazník s platební kartou už jste bance svůj fixní poplatek zaplatil, a předpokládám i s cílem tou kartou platit za zboží, zvlášť když je to pro Vás levnější než vybírat z bankomatu. Obchodník s bankou uzavřel smlouvu o přijímání karet, předpokládám mimo jiné za účelem zvýšení prestiže, obratu, konkurenceschopnosti a snížení nákladů na zpracování hotovosti. Obě strany znaly podmínky předem, svobodně se rozhodly.
A teď najednou obchodník jednostranně začne vymýšlet obezličky. To je podle mne podraz.
Ano, poplatky za kartové transakce, které obchodník platí bance, se nám mohou zdát vysoké. To zde ale jednak nevyřešíme, a jednak, pokud se to obchodníkům nelíbí, ať si založí vlastní sdružení a vydávají svoje karty, které pro mě jako zákazníka budou podobně výhodné. Nebo ať si stěžují úřadům na ochranu hospodářské soutěže nebo soudům. Ale ať neotravují život zákazníkům, kteří se pouze snaží použít kartu přesně na to, na co si ji zaplatili: platba kartou u obchodníka. A tohle je o všeobecném povědomí a je to věc, se kterou každý z nás, a samozřejmě také média, něco udělat můžem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2003 9:59 | Petr

Pokud se plati kartou, penize zakaznika zustanou ulozeny na uctu do posledni vteriny predtim, nez je utrati. Do te doby s nimi muze disponovat banka. Pokud bude platit v hotovosti, nebudou tyto penize lezet na uctu, ale zakaznik je bude mit v kapse a banka s nimi nebude moci disponovat. Uz jen toto samo je pro banku tak velka vyhoda, ze pokud toto bance jeste nestaci a chce penize za to, ze ji zakaznik pujci penize, necht se jde bodnout.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 10. 2003 8:06

Nepleťte si EC karty s elektronickými peněženkami Geld Karte, které jsou u našich západních sousedů velmi rozšířeny. Němci značku Maestro moc nevnímají, spíš je to pro ně další obrázek na kartě tak nějak z nutnosti. Hlavní je pro ně symbol EC, proto také v každé bance říkají, že vám nabízí EC-Karte, tedy kartu, se kterou lze platit v obchodech (na rozdíl od těch čistě bankomatových). Standardně čip neobsahuje, tedy ani možnost elektronické peněženky.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 17:18 | krásná a chytrá :-))

Pokud "ťy" to není jasné, ráda vysvětlím: fixní poplatek je ještě méně přijatelný. Pokud by tento fix byl třeba 30,- CZK, kartu nakoupím zboží za 50,-, obchodník by na mě spíš prodělal. Vzhledem k tomu, že trend směřuje ke stále nižším částkám placeným kartou (bacha, neplést s objemem transakcí, ten naopak roste), je to akutální otázka. Omezovat nákup kartou stanovením nějaké minimální transkční částky není přípustné. A jen tak na okraj a pro info: obchodník neplatí bance procenta z TRŽBY, ale procenta z obratu z karetních transakcí. Tak si to přeber :-))
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 16:35 | PG

Nevidím důvod dávat peníze třetí straně (bance). 3 procenta jsou dost peněz, je to víc,než úroková sazba bank na běném účtu. Je nevýchovné krmit zloděje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 16:21

Aha je to tzv. ec-maestro karta ktera bude od 1.1.2004 uz jenom maestro. Oproti kartam maestro v CR ma na sobe krome magnetickeho prouzku jeste cip ktery funguje jako penezenka a muze se dobit castkou az 200 EUR, pri teto platbe se samozrejme zadna procenta nestrhavaji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 15:55 | josh

Nejsem si jisty ale v Nemecku se pouzivaji jeste jakesi EC karty ze kterych se neplati procenta, ale pouze mesicni pausal. Pravdepodobne jakasi platebni karta pouze pro EU.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2003 15:27 | Leoš

čekal jsem smršť neativních reakcí, ale je vidět, že se bankám daří tuto službu prezentovat jako "je to tak odjakživa" osobně my opravdu není jasné proč je to % z tržby a proč to není nějaký fix, nebo stejná částka jako u výběru z bankomatu (skoro bych si myslel, že obsluha bankomatu je pro banku nákladnější)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2003 14:14 | Fredy

Taky bych tak viděl.
Mám k tomu zajímavou zkušenost z Hypernovy. Hodlal jsem platit kartou a pokladní ji dala do čtečky. Dvakrát projela a pak mi s úsměvem sdělila, že mám asi špatnou kartu a ať si dojdu ven před obchod do bankomatu pro hotovost. A hned se jala poučovat další za mnou ve frontě, ať jdou k další pokladně, že to tady bude asi na delší dobu. Tak jsem oné dámě položil dvě otázky. Za prvé, jak si mám vybrat z bankomatu, když mám špatnou kartu? A za druhé, proč dává do čtečky kartu opačně? Chtěl jsem zavolat vedoucí. Ona na to: "Tak mi sem tu kartu dejte ještě jednou." A ejhle, jednou projela a ono to šlo.
Nestalo se někomu z Vás něco podobného? A nebo to byla náhoda. Známá mi říkala, že totéž se ji stává občas v Hypernově v Jihlavě a také v J. Hradci.

0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 12:39 | sema

no, já to vidím trošku jinak (nejen "banky zamyslete se nad poplatky")- předpokládám že obchodník není blbec a jde do karet s nějakým cílem (určitě ne prodělat) - takže poplatek bance více či méně promítne do cen zboží (pokud ne tak jde právě o toho blbce) - takže potom jeho tvrzení, že dává slevu při platbách v hotovosti vypadá poněkud jinak - prostě vás odere trošku míň něž kdybyste platili kartou - čili z mého pohledu ať si slevu strčí někam, pokud tam má vyvěšenou kartu tak ať ji bere a neopruzuje :) karta je prostě o pohodlí, o psychice, o větších a dražších nákupech - kdo to nechápe, ať si jí nepořizuje
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2003 11:47 | Petr

Obchodník musí tu hotovost zpracovat, přepočítat, dopravit nějak do banky a uložit na účet. Zákazník v tu chvíli nemusí mít 10000 Kč na účtu. Pokud vybere z kreditní karty hotovost, platí za ni cca 2 procenta měsíčně, pokud zaplatí, má až 60 dnů bezúročné půjčky.
Pokud obchodník má logo karetové asociace na dveřích, nemá dělat opičky, když zákazník vytáhne kartu. Vždyť ten zákazník do toho obchodu mohl vlézt právě proto, že ví, že si tam může věc koupit, i když u sebe nemá 10000 Kč.
Je samozřejmě chyba bank, že nědělají nic proto, aby ve veřejnosti převládl názor, že zákazník, který chce platit kartou (za kterou mimochodem platí roční poplatek), není blbec, ale pouze chce jedna podle pravidel určených kartovou asociací. Obchodníci si hrají na Robiny Hoody, jak odrbou banku, když se domluví na platbě v hotovosti. Ve skutečnosti logem na dveřích podvádějí zákazníky, pokud si stanovují minimální částku pro platbu nebo přirážky, a tak podobně.
Ideální by bylo, pokud by obchodník platil nějakou nezanedbatelnou částku paušální, a pak menší poplatek za každou platbu. Hodně by si rozmyslel, jestli když už dal za to logo na dveřích 5000 Kč, jestli mi jako zákazníkovi bude znepříjemňovat život, nebo jestli kartu s úsměvem přijme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 11:23 | Honza

Při koupi sekačky za 15 tis mi obchodník nabídl 3% slevu za platbu hotově a ne kartou. Prý, že ten poplatek raději dá zákazníkovi než bance. Sleva tedy byla skoro pětikilo.
Podobný případ se mi stal také při nákupu obleku, také jsem dostal slevu za platbu hotově.
Milé banky, zamyslete se tedy nad poplatky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2003 10:02 | Petr

A nyní počítejme:
Příklad č. 1 placení kartou: Částka 10 000 Kč Zákazník zaplatí 10 000 Kč Banka dostane provizi (řekněme 3%): 300 Kč Obchodník dostane zaplaceno 9 700 Kč
Příklad č. 2 placení hotovostí: Částka 10 000 Kč Zákazník zaplatí 9 956 Kč (6 Kč poplatek za výber z bankomatu ČS, 50 Kč zvláštní sleva obchodníka, že si zákazník dojde k bankomatu pro hotovost). Banka dostane 6 Kč jako poplatek za výběr z bankomatu Obchodník dostane 9 950 Kč (cena nákupu – 50 Kč zvláštní sleva)
Závěr: obchodník i zákazník se chová v případě č 2 racionálněji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 10:02 | Petr

Případ ze života a následná reakce Ombudsmana ČS.
O vikendu jsem zazil pri placeni kartou prihodu, ve ktere CS vystupovala v nemile roli. Dne 11.10 jsem sel nakoupit textilni zbozi do znackove prodejny. Utrata se blizila 10000 Kc, takze mi prodavajici nabidl dalsi zbozi v cene cca 800 Kc zdarma. Kdyz jsem chtel platit kartou CS, pravil:"...aaaa karta. Kdyz Vam dam dalsi slevu 50 Kc, zajdete prosim do bankomatu naproti a prinesete mi hotovost? Vite, ja bych Vam pak nemohl dat slevu abych na nasem obchode nemel ztratu." Vzhledem k solidni nabidce obchodnika jsem se vydal k nejblizsimu bankomatu. Vratil jsem se k obchodnikovi a cely obchod jsme uzavreli k oboustranne spokojenosti.
Proc propagujete platby kartami, kdyz pro obchodniky nevytvorite akceptovatelne podminky. Srazka z platby je pro obchodnika tak velka, ze se mu nevyplati davat zakaznikum dalsi slevy! A skodny jsem ja jakozto zakaznik.Mohu Vam vyjmenovat 5 firem, ktere mne slusne pozadaly o hotovost namisto platby kartou. Jednalo se o nakupy v hodnote 300-23000Kc. Vzdy bych prisel o nejakou vyhodu ci dalsi slevu na kupovanem vyrobku. Jednalo se o male obchody, ktere akceptuji platbu kartou pro zvyseni pohodli zakaznika. Takze nemaji takove podminky (poplatky), jako velke firmy typu supermarketu.
Neuvazuje CS, jakozto moderni banka, o snizeni techto poplatku? Vzdyt i v USA probehl soud klientu s 'karetni' spolecnosti ohledne vyse poplatku za karty. A vyhrali zakaznici....
Co vy na to?
Ombudsman ČS:
Dovolte, abych se vyjádřil k problematice přijímání platebních karet obchodníky.
Obchodník s bankou může uzavřít smlouvu, v níž se zaváže přijímat platební karty. Každá tato smlouva je šitá na míru obchodníkovi. Výhodnost smlouvy pro obchodníka je závislá na řadě faktorů. Prospěch z uzavření takové smlouvy obchodníkem je patrný: větší pohodlí pro zákazníka,menší náklady na správu hotovosti (bezpečnost, odpadá "docházení do banky", jednodušší účtování, atd. ), a tedy mi argument typu "utrpím ztrátu" nepřijde objektivní. Pokud obchodník platbu kartou odmítne z jiných důvodů než jsou uvedeny ve smlouvě, či ji znevýhodňuje neposkytnutím takové slevy jako při platbě v hotovosti, porušuje smlouvu s bankou. Zároveň je toto jednání kontraproduktivní. Zákazník na tuto hru nemusí přistoupit a vícekrát k obchodníkovi nezavítá- "Proč mi odmítá službu, kterou mi slibuje už na dveřích samolepkou platebních karet?". Také tím zpomaluje šíření platebních karet, což má spíše globální dopady-koloběh hotovostních peněz v ekonomice je dražší než bezhotovostních. Toto jednání mi je protimysli, neboť znepříjemňuje život lidem, kteří rádi využívají moderní služby poskytované finančními institucemi. Jak již jsem se zmínil, obchodník Vámi zmíněným jednáním porušuje smlouvu. Pokud byste mi o něm poskytl bližší informace a ukázalo by se, že je obchodníkem svázaným s ČS, mohu jej na porušování smlouvy upozornit. Nerad bych totiž, aby byli další zákazníci okrádáni o čas vynuceným "chozením k bankomatu".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2003 9:21 | TGP

Děkujeme děkujeme a omlouváme se, omlouváme se :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 6:21 | xxx

Mate tam chybu, 2.9% z 2 mil. je jen 58 tis. a ne 580 :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2003 6:19 | Josef

Opravte si prosím v článku částku 580 tis. na 58 tis.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2003 3:05 | katolík

POKRAČOVÁNÍ. Vzhledem k charakteru transakce, tj. dar, nás ten poplatek tak moc "nepálí". Ale jinak by to bylo velmi mnoho, pokud se bavíme o obchodu. V kostele jsem to vzal jako jistou formu "přilákání" finančních prostředků, pro potencionální dárce. Každý tak má možnost darovat více, než má u sebe v hotovosti. Výsledkem pak je vyšší "tržba", bavíme-li se obchodně. Jako bývalá OSVČ jsem to vnímal jako službu zákazníkům. Vzhledem k procentům provizí z pojistek platba kartou pro mě výhodná nebyla, měl jsem však vyšší obrat a zákazník byl spokojený. Proto si často u mě koupil "vyšší" pojistku, než by si mohl v té chvíli dovolit. Je to o psychologii: to, že nevidím peníze, tak utrácím více. A asi i o tom to je. Karty zvyšují obrat, přilákají zákazníky, zviditelňují obchodníka a dodávají mu i jistou prestiž. Výsledkem by měl být vyšší zisk i přes náklady z karetních transakcí. Pokud to nejde, je to špatný obchodník, anebo (vzhledem k charakteru některého zboží/služeb) je lepší karty nepřijímat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2003 2:54 | katolík

Poplatky jsou neúměrně vysoké. I to je jeden z důvodů, proč např. Kaufland dodnes nepřijímá platební karty. Na druhé straně, i banky mají s karetním systémem náklady: Zpracování, platba protější straně, platba asociacím za použití jejich cest atd. atd., takže i banka jaksi nemůže jít s poplatkem níže,než je pro ni únosné. Je otázkou, kde je ta pomyslná hranice únosnosti. Když jsem coby pojišťovák (OSVČ) přijímal karty přes ČS a AMEX (přímo přes ně), tak u ČS jsem měl 3,8% a u AMEX jsem měl 5% z transakce. U AMEX jsem měl autorizační limit 5000 Kč a u ČS 0. Bral jsem pouze embosované karty VISA, MC, DCI, JCB a AMEX. Později jsem zkusil KB (VISA, MC, JCB, AMEX), ta mi dala také 3,8% a autorizační limit 5000 Kč. Ovšem na transakce mail order mi dala 6% a limit 0. Dnes už nejsem OSVČ, ale přijímám v pozici "obchodníka" karty v kostele, jako možnost daru církvi. Máme HVB Bank, provize je 3,8% včetně mail order. Autorizační limit je 5000 Kč, u mail order 0. Bereme jen embosované VISA a MC. Ale s tou provizí bance je to docela opruz :-(
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petra Procházková

manažerka, Agrofert

Pavel Skřivánek

podnikatel, agentura Skřivánek

Petra Procházková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Pavel Skřivánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services