Léčba sociálním šokem

Petr Fejtek | | 1. 7. 2003 | 52 komentářů
Jak porazit socialismus zbraní totálního rovnostářství? To je snad jediné možné vysvětlení nové ideje plošné sociální dávky. Ta by totiž byla zcela asociální.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 7. 2003 18:31, CSrypatschek

...a proč by to měl dělat, když je divoký prasátko ?

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 7. 2003 9:35

Já osobně preferuji rovnou DPH jakožto (téměř) jedinou mravnou daň pro všechny, a rovný důchod v minimální výši k žití, nikoli k živoření. Daň z příjmu je nemravná kvůli progresi a zejména proto, že ji lze úspěšně vybrat jen u zaměstnanců. Ostatní si dají do nákladů i věci pro osobní použití. Zaměstnanec neodečte ani MHD, které nutně potřebuje platit kvůli zaměstnání. Neplátci DPH (včetně zaměstnanců) by měli platit daň z příjmů ve výši jednotné s DPH, jinak hrozí úniky. A nic jiného! Při vhodném nastavení absolutní výše se z toho pokryjí i ty rovné penze. Podnikatelé a právnické osoby - plátci DPH by již žádnou jinou daň neplatily.

Další snad jediné mravné daně jsou daně ze společensky škodlivé činnosti (spotřební, znečištění ŽP) a daně z práv na využívání omezených zdrojů (vlastnictví pozemků, využívání přírodních zdrojů).

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 52 komentářů)

1. 7. 2003 12:41 | fmarek

Tak to se omlouvám, měl jsem to jen zprostředkovaně. To bude asi tím, že se na televizi Nova nedívám :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 7. 2003 12:20 | maxmin

Vycházíte bohužel z mylného předpokladu, že nějaká ucelená koncepce existuje. Pídil jsem se po ní i na klubu ODS ve sněmovně i u Tlustého lidí a nikdo z nich žádnou koncepci nemá, pouze asi stránkový koncept prezentace pro média. Takže může to být něco jiného než blábol, když si to ani nespočítal a není schopen koncepci dát?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 7. 2003 12:09 | Jirka Dobeš

Maestro Tlustého jsem v televizi slyšel a tvrdil, že dávky budou pro lidi od 18 let, nikoliv pro děti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 7. 2003 11:59 | fmarek

Rovná daň, je přece jenom něco jiného, než rovné sociální dávky. Rovnou daň (hlavně daleko nižší než je nyní) prosazuje ODS. Ta samá strana, ale bojuje proti rovným sociálním dávkám. Ty naopak prosazuje ČSSD. Alespoň v svém programu to měla jako jedno z hlavních témat, ale nějak na to zapomněla. Zrovna tak tahanice s věkem odchodu do důchodu. Nejdříve silná slova pana premiéra, že se u nás žádná doba prodlužovat nebude, ale později se na to zapomene a skutečnost je jiná. Dnes už se veřejně mluví o 63 letech a jsou i prognózy na 65 let. Kdo to ještě nepochopil, tak politický populismus a skutečná ekonomická realita jsou dva, diametrálně odlišné, pojmy. Ještě něco k té privatizaci. Kde jste chtěla hledat úspěšný vzor ve světě? Neznám moc zemí, kde byl nejdříve majetek rozkraden, znárodněn a posléze zdevastován. Po pádu těchto uchvatitelů opět navracen a některý rozprodán. Myslím si, že přes všechny ty různé výstřelky, byla privatizace u nás v celku úspěšná. Čas ukáže (a mnohde již ukázal) zda to byli ti správní privatizátoři a zda jejich záměry byly poctivé. Dodávám, že se cítím být liberálem a nejsem voličem žádné naší současné politické strany.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 7. 2003 10:26

Já bych si spíš dovolil vyjádřit poněkud ironicky obdiv p. Tlustému, za jeho absolutně populistický návrh, který nebude nikdy přijat. Nyní k asociálnosti myšlenky: můžete mi vysvětlit, proč by měl být v sociální síti člověk, který to nepotřebuje. Řeknete mi proč by tyto peníze měl stát vůbec rozdávat, když nám je předtím odebere na daních. Při rovné dani, jak ODS navrhuje není vůbec jisté, že by byl daňový (a sociální) systém jako celek progresivní, naopak díky DPH by mohl působit spíše regrasivně, což pomíjí princip daňové spravedlnosti (upřesňuji - jeho současné většinové chápání). Pak by bylo nejrozumnější řešení nevyplácet soc. dávky vůbec a snížit daně a dramaticky též počet státních úředníků. Další otázkou je (jak již nastínil autor), co se statisíci současných a budoucích důchodců, kteří na důchodovém pojištění odvedli poměrně významné částky. Možná by p. Tlustý měl nejprve přijít s komplexním návrhem reformy, ne s pár výkřiky v TV NOVA (mimochodem, díval jsem se a jeho vystoupení byla jedna velká ubohost !!! - co také čekat od bývalého komunisty). Nezastírám, že některé (!!!) představitele ODS vážně nemusím, :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 7. 2003 10:13 | Dušan, ddo@centrum.cz

Je to velmi inspirativní návrh. Jen by to byla příliš velká revoluce najednou, takové náhlé a razantní změny bych se bál. ... Především se mi vždycky zamlouvá snaha věci ZJEDNODUŠIT. Systém předpisů, které řídí chod tohoto státu je natolik složitý, že nám začíná přerůstat přes hlavu a mnohdy přestává sloužit svému účelu. Navíc zákonodárci zrovna neoplývají schopností vyjádřit se stručně, jasně a jednoznačně, vždyť se do svých funkcí vlastně dostali díky schopnostem opačným :-) ... Navíc kvůli komplikovaným a nepřehledným zákonům vznikají početné armády pracovníků, kteří společnosti nepřinášejí nic hmatatelného: úředníci, daňoví poradci, někteří právníci. Jak tak nad tím špekuluju, možná budu poprvé v životě volit ODS. ... "V jednoduchosti je genialita" (Goethe)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2003 9:06 | Martin Gardavský

Dovoluji si vyjádřit svůj obdiv těm sebejistým diskutujícím, kteří po přečtení článku s několika obecnými informacemi (a patrně po shlédnutí sedmičky na TV NOVA), dokážou šmahem označit novou myšlenku za blábol. Nebo se snad mohli seznámit s celou koncepcí? Já bohužel ne a tak počkám se svým hodnocením až budu mít více informací a až budu mít čas se nad nimi zamyslet. Mimochodem, proč se jedná o myšlenku asociální? Být odpovědný (k sobě i jiným) je asoiální? A současný systém je sociální?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2003 8:55 | FejtekP

Dík Fredy, na Vás se vždycky těším. Ale myslím, že takovou "odpovědnost" by neunesl žádný národ, natož náš... Tohle by šlo nějak domýšlet jen v tom případě, že by to lidé nedostali "do ruky". A ještě k těm 90 miliardám - to bude asi ten rozdíl (či nutné doplatky) mezi současnými důchody, které jsou přece jen vyšší než ta dávka...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 7. 2003 8:24 | maxmin

Větší blábol by nebyli schopni zplodit ani sociální demokrati. Hlavně že se ale zase o nás mluví, že ano? Co by politik pro pár vteřin v televizi neudělal, že? To, že nevychází matematika ani že nejsou promyšlené detaily, už nikoho nezajímá...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2003 8:21 | Dan Lukeš

Musím panu Tlustému pogratulovat ke geniální ukázce politické manipulace. Něco vykřikne v televizní diskusi, ani to nemá pořádně spočítané a detaily vůbec neřeší, ale aspoň se zase dostane na pár dní do novin. Pak to celé tiše zapadne, ale hlavně že si pan Tlustý připíše pár mediálních bodů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2003 8:06

Máme tady rovnou daň, rovné sociální dávky a měli jsme tu i rovný přístup k privatizovanému majteku, tzv. kupónovou privatizci. Co je společným jmenovatelem všech těchto experimentů? Žádný z nich nebyl s úspěchem použit nikde v zahraničí, a všechny zdefomovaly (nebo ještě zdeformují pokud dostanou šanci) celý ekonomický a sociální systém a to nevratně! ODS má zřejme za to, že když před nimi zeje propast musí udělat rozhodný krok kupředu....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2003 7:06 | fmarek

Myšlenka je to jistě zajímavá. Když pominu, kdo a při jaké příležitosti ji představil, tak jistě stojí za podrobnější analýzu. Tento systém by vyžadoval "školení" národa o tom, jak tyto peníze použít a nezneužít. I tak by se ze začátku velká část přesouvala do spotřeby. Pozitivní na tom je to, že "odpovědnost" za použití těchto peněz by se přesunula na každého jedince. Už by nerozhodoval nějaký úředníček o tom, co je pro každého z nás nejlepší. Po tolika letech přivázání lidu ke žlabu by se těžko rozprchlé stádo přesvědčovalo o potřebnosti jednat odpovědně a myslet na zadní kolečka. U těch nezodpovědných jedinců možná počítá autor s nějakou formou sociální autanázie, nebo se zřizováním tzv. chudobinců. Pane Fejtku, autor patrně myslel každého občana ČR, včetně dětí (když to má nahrazovat i dětské přídavky) a to je přes deset milionů. Takto to pochopil asi i ministr Sobotka. Proto hned včera, s úsměvem na tváři, prohlásil, že Tlustého reforma by vyžadovala dalších 90 miliard na víc. Tento a jemu podobné systémy, založené nejdříve na výběru peněz a potom na jejich plošném zpětném rozdělení jsou nákladnější a méně spravedlivé a méně motivující, než o tuto částku snížit daně. Nebo umožnit alespoň daňové odpočty. Každopádně je dobře, že se nějaký jiný návrh objevil v „plénu“ a že se o této problematice bude více mluvit. Pan Tlustý není vůbec hloupý a ví, velice dobře, proč to takto veřejně prohlásil. Jako předvolební tah, pro případ předčasných voleb, to bylo jistě zajímavé. Na druhé straně to také ukazuje tu beznaděj a bezkoncepčnost naší současné politické scény. Současný vládní slepenec se tváří, že bude „dělat“ reformu veřejných financí, ale přitom skáče z jednoho na druhé a systém chybí. Systém nenajdou, neboť mluví každý z nich jinou řečí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mirek Topolánek

expremiér a podnikatel

Pavel Skřivánek

podnikatel, agentura Skřivánek

Mirek Topolánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Pavel Skřivánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services