Lampárna: zaplatím to kartou?

Banky zdražují poplatky za výběr hotovosti z bankomatu a nutí klienty k placení kartou. Lze ale na všech obchodních místech s vyznačeným logem akceptace příslušných bankovních karet opravdu bez problémů zaplatit? Z vlastní zkušenosti vím, že určitě ne.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2002 13:43, Lubo

Vřele "doporučuji"návštěvu s kartou ,ale pro jistotu plnou peněženkou prodejny Carrefour v Ostravě na Novinářské ul.Taky přes terminál Čs.Zaplatit kartou málokdy o to častěji z plechové huby "omlouváme se nelze přijímat platební karty"Spořka stále nezvládá svou síť, jo holt kdo přecení své síly a možnosti měl by přenechat místo jiným a schopnějším.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 7. 2002 23:21

Mam zajimavou zkusenost ze Slovenska: Terminal tusim Tatrabanky (nejsem si jisty) odmitl provest platbu kartou Mastercard (zduraznuji ze ne M. Electronic) vydanou IPB s hlaskou Nespravny typ karty. Platba kartou Visa Electron od stejne banky probehla bez problemu. Karty Mastercard samozrejme normalne prijimali, platba v jinem obchode nasledne probehla OK. A pak ze je emboss. karta lepsi... :-))
Jinak co se tyka limitu, v CR bezne mivaji elektro-obchody minimum 500 Kc (parkrat jsem se snazil zaplatit nekolik cistych videokazet kartou a nepochodil jsem...). Na druhou stranu platit v hospode kartou utratu 140,- Kc mi bylo skoro az trapne, nicmene personal nerekl ani slovo...

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 29 komentářů)

28. 7. 2002 15:57 | Jirka S.

Jenom proto, že Peníze chtějí nahnat návštěvnost, tisknou i takové nesmyslné nářky hlupáků. Co jiného je pan Liška, když se nechá od obchodníka buzerovat a nakupuje v obchodech, které na zákazníky s prominutím serou? Karta je přece od toho, aby se s ní platilo, obchodnéík, který to inzeruje na dveřích příslušným logem je povinný platbu přijmout a zákazník, který si nechá nabulíkovat něco jiného je hlupák. Takovému potom podobné chování patří!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2002 16:53

K tomu bych jen dodal, že významný podíl (nevím přesně kolik) UNION banky nedávno odkoupila italská finanční nebankovní skupina UNICREDITO.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 7. 2002 22:24 | zevloun

Omyl ! Čechům už kromě Union banky a Ebanky žádná jiná banka nepatří...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 7. 2002 18:46

Ja se snažím kartou platit pokud možno všude, už proto, že za výběr z bankomatu platím poplatek a za platbu ne. Navíc s sebou nehodlám nosit větší peníze a většinou nevím, co si kde zrovna budu chtít koupit. Takže to řeším následovně. Chodím nakupovat jenom tam, kde mi kartu vemou. Když se náhodou nepodívám na logo, vyberu si zboží a nevezmou mi kartu, tak jdu pryč. Pro obchodníka s denním obratem přes 50 tis. je určitě výhodnější brát kartou cokoliv. Manipulace s takovou hotovostí by mne při dnešní kriminalitě děsila. Na čerpačce vás někdo oddělá pro desítku. Stalo se mi, že mi v restauraci Hacienda Mexicana nechtěli vzít kartu. V prvním případě jim údajně nefungoval terminál. Hned druhý den jsem napsal stížnost na kontaktní email restaurace, ale bohužel jsem neobdržel žádnou odpověď. V druhém případě nám personál sdělil, že má hotovou uzavírku a kartu tudíž nemůže vzít. Zeptali jsme se na jméno vrchního a kontaktní osobu, kde si můžeme stěžovat. V ten moment by nám dal snad i večeři zadarmo, aby k tomu nedošlo. V prvním i druhém případě se jednalo o částky přes 3 tisíce korun. Od té doby jsem tam prostě nebyl.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2002 15:13 | Bernardo

Doporucuji Vam se nenechat odbit obchodnikem, ktery Vam nechce prijmout platbu kartou pod jakousi hranici. Obchodnik musi prijmout platbu kartou V JAKEKOLIV VYSI. Stejne tak, pokud obchodnikovi momentalne nefunguje on-line spojeni s bankou, ma tranasakci u embossovanych karet (napr. EC/MC) uskutecnit prez imprinter (zehlicku). Pokud nastanou problemy pri placeni kartou u obchodnika, obratte se na svoji banku, ktera kontaktuje banku obchodnika ... a obchodnik pak muze napriklad o svuj terminal prijit ... NEDEJTE SE! Pravo je na Vasi strane!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2002 14:52 | Kamil

Kartou platim uplne vsechno, co se na kartu platit da. Platim kartou i rohliky - zadny problem. Do Hypernovy nechodim, tak nemohu soudit, ale kdyz to rika ten pan, tak asi ma pravdu - tak mu vzkazuji, at tam nechodi nakupovat, pokud ma jinou moznost. Kdyz by me nekde omezobali, tak jim tam necham vozik u pokladny a jdu pryc - at si s tim delaji co chteji :-).To se mi ale nestalo. Setkal jsem se s omezujicimi limity - nema cenu se dohadovat s neochotnym personalem, jeste se nekteri "podnikatele", to pisu v uvozovkach musi hodne ucit o podnikani. V zahranici jsou taky omezujici limity na platbu kartou - setkal jsem se s tim v Italii, Corsice. V USA jsem platil kartou i Colu za 1,25 USD, pokladni nehla ani brvou - normalka. Hotovost nesnasim a kdyby bylo mozne platit vsude kartou, to by byla parada!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2002 10:59

S limitem na platbu kartou jsm se setkal i letos v létě v Paříži. Je fakt, že toto omezení měli obchodníci většinou uvedeno viditelně na pokladnách a bylo v hladině 5-20 EUR. A chápu obchodníky, kteří nechtějí přijímat platby kartou na nízkomaržové zboží, ona ty 3% mohu u některých komodit dělat značnou část profitu obchodníka. Neobviňoval bych obchodníky, ale banky ( nebo ta % inkasuje karetní společnost ? ) a teleoperátory, kteří způsobují, že rychlé připojení malé prodejny je finančně tak náročné, že se nevyplatí a jediné "rozumné" připojení terminálu je vytáčenou linkou, což pak samozřejmě při malých platbách značně zdržuje jak obchodníka, tak případné další zákazníky. ( jeden případ jsem zažil zrovna včera, malá prodejna všeho, šel jsem si koupit lístek na tramvaj, přede mnou dva lidé, oba platící kartou dvě krabičky cigaret, samozřejmě jeden terminál na příjem karet a tak jsem jel raději na černo :-) ).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2002 10:42

Nedávno jsem si šel koupit digitální fotoaparát v ceně cca 20.000 Kč, ke kterému byla v akci zdarma nabízena navíc 32MB paměťová karta. Jaké zděšení mě potkalo, když mě pokladní řekl, že při platbě platební kartou EC/MC paměťovou kartu v akci nedostanu, protože by prodělal. Po delším rozhovoru jsem zjistil, že si banka účtuje za platbu v hotovosti od prodávajícího 3%, tj. 600 Kč z celkové částky. Abych tedy dostal paměťovou kartu, musel jsem dojít do banky a vybrat peníze v hotovosti. Asi po měsíci jsem potkal svého známého v jeho nově zřízeném krámku, kde prodával mobilní telefony. Měl jsem zájem o telefon za cca 10.000 Kč a opět jsem chtěl platit kartou. Při té příležitosti jsem se ho zeptal, kolik mu účtuje banka, a on mi tvrdil že jako podnikateli s malým obratem dokonce 5 %, tj. 500 Kč z celkové ceny telefonu. Nakonec to dopadlo tak, že jsem mu přinesl peníze v hotovosti a telefon jsem od něj koupil o 250 Kč levněji. Spokojeni jsme byli oba, bance jsem dal příkaz aby už karu automaticky neobnovovala a platím hotově. Je pravda, že musím občas na přepážku a vybrat si částku raději vyšší než 5000 Kč, protože, a na to mi nikdo neupozornil, při výběru do 5000 je výběr penalizován ještě 15 kč za to, že jsem si mohl vybrat kartou. Takže pokud si chcete v ČS u přepážky vybrat např. 100 Kč, za výběr zaplatíte ještě 34 Kč poplatek. Pokud vyberete 5100Kč, zaplatíte 19 Kč poplatek. Platba v hotovosti je u nás zatím mnohem výhodnější!!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2002 4:06

Jelikoz pobyvam dlouhodobe v Australii mam s kreditnimi kartami velmi dobre zkusenosti. Zde nepotrebuji hotove penize temer vubec, pouze pokud jdu do pekarny koupit chleba ci neco podobneho. Kdekoliv acceptuji kreditni karty, pravda obcas je zde minimalni castka, ale pres tu se prehoupnete snad vsude. Jake bylo vsak moje nemile prekvapeni pri prijezdu na dovolenou zpet do Ceske republiky, platit kartou muzete doopravdy jenom ve vetsich supermarketech a v minimu obchodu, a nejaka automatizovanost, prodavac nemusi zdlouhave prepisovat castku na terminal se vidi velmi zridka. Pro to jsem byl velmi rozcarovan s toho jak to u nas funguje a nasledne z ruznych poplatku, ktere si banky uctuji i za vlozeni financniho obnosu na ucet. Rikal jsem si "to si snad delaji srandu". Nedelaji proste chteji klienta vymackat kde se da. Ceske bankovnictvi za Australskym pokulhava o peknou radku let!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Dvořáček

podnikatel, Rudolf Jelínek

Daniel Köppl

mediální expert

Pavel Dvořáček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Daniel Köppl
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services