Bankomaty - je dobojováno

Počátkem tohoto měsíce padl poslední výstřel na českém bitevním poli o poplatky za výběry z bankomatů. Zdražilo se, a ne zrovna málo. Jak tedy najít cestu k minimálním poplatkům?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 4. 2002 10:36, PS

Navím, jestli je vhodné radit až z takové dálky, jako je USA. Pokud jde o poplatky, máme opravdu co závidět. Ale sám popisujete, a to je pro mě nepochopitelné, jaká je zvláštní koncepce debetní vs kreditní karta v USA. Co to znamená, že obchodník nepřijímá kreditní karty a přijímá debetní? Obchodník přece přijímá karty určitého druhu (z bankovních: EC/MC, Visa, Visa Electron, Maestro). Libovolná z těchto karet může být jak debetní, tak kreditní, a obchodník to vůbec nepozná. V Evropě (a nejen v ČR) je 70% karet debetních - a to je celkem logické, protože drtivá většina výdajů jsou běžné nákupy. V Evropě je kreditní karta prostě jen vhodným doplňkem ke kartě debetní. Několikatýdenní bezúročné období, které je nabízeno u většiny kreditních karet v ČR, totiž není téměř žádným přínosem. Holt v Evropě je asi tech "prosťáčků" mnohem méně než v USA, ale situace se bohužel mění i u nás....stačí se podívat, kolik lidí v ČR si pořídilo suverénně nejnevýhodnější úvěrové karty typu OK a Yes, jejichž snad jedinou výhodou je, že není až takový problém je získat....

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 4. 2002 8:30, HradilDu

Obchodníkům sráží banky obvykle 2 až 3 % z částky, tedy celkem dost. Když vezmeme rabat asi 20 %, je to skutečný desátek. Zvlášť u malých obchůdků to může být dost citelné. Na druhou stranu nemají problémy s hotovostí (počítání, odnášení do banky ...) a zákazníci většinou utratí kartou víc.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 40 komentářů)

18. 4. 2002 16:17

Dle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen vyplatit zaměstnanci mzdu v hotovosti na pracovišti. Až na žádost zaměstnance může bezplatně poukazovat mzdu na bankovní účet vedený v České republice. Takže nejlacinější řešení je požádat zaměstnanvaele o výplatu na dřevo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2002 14:39 | Petr J.

Měl bych malé upozornění pro autora článku. I mne dovedlo zdražení poplatků k založení tzv. bankomatového účtu. Zvolil jsem varianru sporožira. ČS sice zrovna nemiluji, ale pokud po nich nebudu chtít víc než kartu, tak to snad přežiju. Těď ta poznámka: nesouhlasím s poplatkem 150 Kč za kartu. Mezinárodní kartu VISA Electron platnou 3 roky mi vydali zdarma.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2002 10:30 | Pavel

Budete se možná divit, ale právě ta identifikace plátce (a příjemce platby) je důvod, proč v některých zemích jinak než kartou nezaplatíte.
Proč myslíte, že v USA se při platbě nad 200 USD již na vás dívají podezřele nebo např. ve Francii pri platbe nad 3000 EUR (u podnikatelů 1000 EUR) vám tuto hotovost rovnou ze zákona nesmějí vzít?
Obchodník nesmí nijak zpracovávát údaje z karet, a já osobně se vůbec nebojím, že by si dělal nějaké statistiky. Navíc stejně ví o Vás jen jméno a příjmení a banka mu víc neřekne.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2002 10:11 | Pavel

Rychlost transakce u embosovaných karet lze urychlit tak, že se autorizace jednoduše neprovádí, pouze se zkontroluje, jestli není karta na stoplistu, na coz neni potreba spojeni na autor. centrum. Např. ve Francii je 99% transakcí realizováno elektronicky, autorizováno však jen cca 50%, a to platby zpravidla nad určitou částku (cca 80 EUR). Důvodem je úspora jak času, tak nákladů na telefonní připojení obchodníka. Naše banky ale na náklady a čas obchodníka nebo zákazníka kašlou, takže všechny platby na terminálech v ČR se autorizují online...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2002 0:33 | Mike

Elektronická peněženka by opravdu byla dobrá, ale pro obchodníky by to znamenalo investici do nových terminálů. bankám se také zatím nechce moc utrácet a tak čekají, až přijde rok 2005 budou muset čipy zavést. Pokud jde o Evropu, existuje spousta různých systémů elektronických peněženek navzájem nekompatibilních. Proto se také od tohoto způsobu upouští a víc se rozvíjí debetní karty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2002 22:27 | petrliska

Zdražení výběrů z ostatních bankomatů se mi zdá přehnané, neboť míst z akceptací karet EC/MC není dle mého názoru dostatečně mnoho, k tomu ještě je nutno připočíst "ochotu" některých obchodníků tyto karty přijímat. Z vlastní zkušenosti vím, že např. firma Ford Dokar, ačkoli má na dveřích logo akceptace karet Master, tyto karty přijímá pouze do 14ti hodin.
Toto zdražení výběru z bankomatů bych přijal jako adekvátní, pokud by byla současně s magnetickou kartou k dispozici i tzv. elektronická peněženka - chip integrovaný na této kartě - a větší počet míst s možností bezhotovostního platebního styku. Elektronická peněženka by byla zvláště výhodná, neboť platba magnetickou kartou v důsledku její autorizace trvá podstatně déle než platba hotovostně (do 1 minuty včetně ověření podpisu). Zajímavé je, že při placení EC/MC u benzinky v Chorvatsku v Rijece mi okamžitě z elektronického terminálu vyjel lísteček. To jsem teda nečekal. To se mi u nás ještě nestalo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2002 17:52 | Lady

Já mám vlastně opačnou zušenost. Na placení kartou si pomalu a úspěšně zvykám a výhody? Při nakupování dárků (vcelku nedávná zkušenost) jsem úspěšně zaplatila ve všech obchodech, nemusela jsem mít hotovost (a že by byla vysoká) a ještě jsem stihla nakoupit potraviny domů - také na kartu. Doma jsem si pohodlně sedla k PC a na netu si projela všechny platby uskutečněné za ten den a ten přehled, který díky tomu mám je k nezaplacení. Většinu ústřižků z krámů úspěšně odkládám na "spolehlivé místo" a to též platilo o lístkách z bankomatu a na konci měsíce jsem pořádně nevěděla kam se penízky rozkutálely. Dneska si na webu své banky vyjedu transakce platební kartou + platební příkazy a mám jasno :-). Ale je pravda, že občas se cítím nesvá, když za mnou začnou lidičkové podupávat a brblat na platbu kartou, ale mám vnitřní limit - nákup do 200 platím v hotovosti. A s tou délkou transakce to také nebude tak horké, ono než vyhrabete ty drobásky a pokladní si je přepočítá, tak to taky občas trvá, jen to divně vypadá, když tam tak nečinně stojí dva lidé a zdánlivě se nic neděje. Takže nedívejte se na kartu tak zle, ono se s ní musíme všichni naučit zacházet a poplatky z bankomatů nás to všechny jistě brzy naučí :-).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2002 15:40

Placení kartou nemám rád. Zajímavé je třeba tvrzení bank, jak je platební karta bezpečnější než hotovost a jak je placení jednodušší. A hned následuje desatero: 1. Nepište si nikam PIN, 2. Noste kartu odděleně od dokladů totožnosti, 3. Pravidelně kontrolujte, zda máte kartu u sebe (nejlépe denně), 4. Schovávejte účtenky, kontrolujte je podle výpisu z účtu, 5. Dávejte pozor, aby prodejce nestrčil kartu jinam než má, 6. V případě ztráty karty zavolejte, abyste ji zablokovali... a tak podobně. Raději jednou, příp. dvakrát měsíčně z bankomatu vyberu peníze na běžnou útratu, složenky a podobně platím jednorázovým příkazem. Další nevýhody- placení trvá déle než placení v hotovosti, není to anonymní placení (obchod může dělat statistiku, jak často a co nakupuji). Při větším počtu plateb bych ztratil přehled, kolik jsem už utratil (musel bych si udělat výpis z bankomatu nebo sčítat zaplacené položky).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2002 12:13 | Sagi

Můj manžel (cizinec) dodnes nepochopil, proč platí za to, když dává peníze do banky a jak vysokým sazebníkem jsou počítány různé finanční transakce. Ale mít peníze ve slamníku je dost nepraktické, protože si nedovedu představit jak s každou složenkou běhám na poštu a čekám v nemožně dlouhé frontě. Zaměstnanec mi peníze také posílá na účet a oni si vlastně jdou všichni pěkně na ruku a my jen platíme a hledíme.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2002 18:38 | zeepub

redakce: neprehanite to uz s tema reklamama? konzole, poletujici ctverecky, a ted jeste fullpage... Po dnesku uz nejste moje domovska stranka.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2002 15:09 | rozumdohrsti

Mocenské zájmy mají svou pozici a každý to dříve či později velmi dobře pochopí. Je to dokonale legalizovaná zlodějna. Po právní stránce nelze najít slabinu. Přitom je to služba jako každá jiná. Banka Vám nabízí za poskytnutí Vašich peněz úrok, který by měl zohlednit základní pohled =zhodnocení/riziko/náklady ...a samozřejmě ještě řadu dalších hledisek. Pokud se rozhodnete tuto službu využít, nelze dále nárokovat, že při využití této služby Vám bude někdo dál parazitovat na Vašich penězích. Pro banky je to takto pohodlnější. Jinak by musely snížit úrok z BU (dnes bídných 0,5%) a to by pak nejspíš začal vítězit "slamník" = ráj pro zloděje!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2002 14:49

A to se mi stalo, ze pokladni zahalekala na frontu za mnou: "Bezte si prosim do jine rady, pan plati kartou a to bude trvat." Asi tusite, jak se na me ostatni nakupujici usmivali...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2002 13:53 | j.moucka

Zamestnavatel mi prevadi celou mzdu na jediny ucet. Jedine, co si mohu vybrat je na ktery. Dokud jsme meli bankomat vedle podniku, zvykl jsem si nenosit s sebou skoro zadnou hotovost, protoze i 100 Kc jsem si mohl vybrat pri ceste do nebo z prace. Ted si budu muset vybirat tak polovinu vyplaty najednou, protoze bankomat KB zrusila jako nerentabilni. Do prace to mam "od vlaku k vlaku", na vesnici bankonat neni a posta ma uz zavreno, kdyz se vracim. Navic kazdy vyber znamena preruseni prace a prislusne nadelavani. Bohuzel o placeni kartou si na venkove muzete nechat jen zdat, takze ji pouzivam jen na placeni u benzinky a v supermarketu pri velkem nakupu. Perfektni pristup zamestnavatele i banky!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2002 12:40 | HradilDu

Mne spis vadi to, ze pri placeni kartou musim silenou dobu cekat, nez se to vsechno overi a vyridi. Ostatni lidi ve fronte by me nejradeji na miste zadupali, protoze je akorat zdrzuju. To si radeji vybreru hotovost a zaplatim v klidu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2002 11:58 | karavanden

V poslední době je to fakt hrůza. Platím za to, že si vybírám svoje peníze, platím za jakoukoliv činnost se svými penězi a teď jsem zjistil, že u ČSOB platím i za to, že jim ty peníze osobně donesu!!!!!!! Ještě bych chápal, že za výběr zaplatím, ale opravdu nechápu, proč mám platit za to, že jim dám své peníze?????
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2002 9:43 | jaja a paja

problem je v tom, ze tou kartou se porad jeste platit moc neda, mozna tak v Praze, ale napr. v Ostrave nic moc, nebudu prece kvuli platbe kartou chodit pro rohliky do teska, a v te blbe mane a dalsich "super"marketech se asi nerozhoupou :-(
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2002 8:36 | Zbyněk

Nedalo by se to též nazvat kartelovou dohodou? Vždyť ty poplatky jsou velice podobné. Banky, které se držely nejdéle, se nakonec taky přidaly. Co takhle na ně poštvat Antimonopolní úřad?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2002 7:12 | Našinec

Je to snaha donutit našince k bezhotovostním operacím. Což je asi dobře. Bankomat používám tak 5xza rok. A to většinou jen když není jiné řešení. Znám to z venku. Raději mám u sebe vždy potřebnou hotovost a většinu nákupů realizuji přes karty. Na banku si nemohu stěžovat. Stačí, když ji navštívím 2x do roka. Ostatní řeším pomocí HB, přes internet a platby pomocí karet. Všechny volné peníze jdou jinam, banka je pro mě pouze nutným prostředníkem. Slamník není řešení. Peníze se musí točit. A to lze i bez bank.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2002 7:06 | Mike

Nejde tady jestli mít účet nebo ne, jde o to, že se banky, které jsou v jedné síťi ( MUZO ) se mezi sebou nedohodly o udržení výše poplatků. Česká spořitelna přesně dosáhla toho, co chtěla. Začne lákat k sobě klienty kvůli největší síti bankomatů. Na většině malych měst je třeba jen bankomat ČS, tak proč by si potom člověk zakládal účet třeba u KB nebo ČSOB a platil za výběry 25 Kč. Až bude pozdě, tak na to ostatní banky příjdou.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2002 4:50 | Eric

Neskutečná nenažranost českých bank zde vybojovala malé vítězství. Válku prohrají v okamžiku, kdy si VŠICHNI uložíte peníze do slamníku a podobných zařízení. Opakuji: žádný úrok (stejně jako v bankách), žádné poplatky, bezpečí srovnatelné, peníze vždy v pohotovosti, žádné riziko zneužití účtu, nulové riziko chybných převodů. Kašlu na účty a karty, protože jsou zcela, úplně a neoddiskutovatelně k ničemu. Bože můj ta zvrhlá logika: dám jim peníze, se kterými si dělají doslova co chtějí, tratím na tom a ještě jim za to platím. A mnozí z vás se tváří, že je to normální... To už je úplná zvrhlost.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Dara Rolins

zpěvačka a podnikatelka

Martin Wichterle

podnikatel, Wikow Industry

Dara Rolins
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Wichterle
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services