Stále regulujeme málo, říká František Jakub

Od počátku roku působí podílové fondy v novém právním prostředí. Nejen o nových způsobech regulace vyplývající z novely zákona o investičních společnostech a fondech si Peníze.CZ povídaly s předsedou Komise pro cenné papíry Františkem Jakubem (31).

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 1. 2001 17:34, Gladiator

Je uplne jedno jestli cinnost Vasich prodejcu pojmenujete prodej nebo zprostredkovani nebo jen sireni informaci klientovi a je jedno, jakou s nim budete mit smlouvu, zda-li o obchodnim zastoupeni nebo mandatni nebou jakoukoliv jinou, ale VZDY tomu prodejci vyplatite provizi za ziskaneho klienta a VYSI JEHO INVESTICE, cimz vazete jeho odmenu na prodej/zprostredkovani, takze pujde vzdy o cinnost podle zakona o CP, kterou muze delat prodejce pouze tehdy, pokud ma registraci u KCP.

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

23. 1. 2001 12:54

a co znamená "sec"? Stock exchange commission. To ale KCP není, sama to tam píše... je prostě divná. A jsem si jist, že si opravdu myslím, to co píšu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2001 12:47 | SkrivanekT

Jsem si jist, že nemáte pravdu. Komise po založení v dubnu 1998 používala doménu KCP, po krátkém čase se ale zjistilo, že jí má již registrovanou Kongresové centrum Praha...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2001 12:42

dalo by se to formulovat i tak, že kam komise šlápne svoji divnou nohou, tam sto let tráva neroste.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2001 12:40

Děkuji. Přidám ještě jednu legrácku: Komise pro cenné papíry (KCP) se sama v módním anglickém jazyce - pan předseda jím také vládne - označuje jako "Czech Securities Commission". Je to vidět i na její internetové stránce. Ta se ale nejmenuje kcp.cz, ani nijak podobně, jmenuje se "www.sec.cz". Proč? ...aby to bylo jako v Americe, přece! Po pravdě řečeno, myslím, že napůl socialistické "CSC" (navozující představu tlustého aparátčíka cca 15 let za realitou) by komisi slušelo víc.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2001 12:31

otázka č.7 - Tak si to shrneme: 1) Zřejmě existuje výklad komise, že správa se nesmí outsorcovat. 2) Předseda nejprve odpovídá na něco jiného. 3) Je otázkou, zda tolerovat to, co výklad komise zakazuje, pokračuje Kuba. 4) Chvíli ještě rozumuje a pak upřímně přizná, že neví, jak z toho ven.... tak jak to vlastně je? To pan předseda výklad své komise popírá? Nebo mu nerozumí? Nebo se mu z něj něco líbí, ale zároveň uznává, že někdy je to jinak..? (Něco napsat museli, aby prokázali, že komise má co říct ke všemu a že tedy má smysl - ale komu není shůry dáno...) a tak je to pořád. Pomoz nám pámbu!!!!!!!!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2001 12:18

To, že hlava Komise označuje IKS za prázdnou skořápku, je samozřejmě zábavné. Na druhou stranu jeho výrok o tom, že legislativa penzijních fondů je několik novel za legislativou o IS smutným způsobem vypovídá o přístupu komise k vytváření konkurenceschopného právního prostředí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2001 12:17

Nikoliv s formulaci, ale s obsahem sdělení souhlasím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2001 12:13

Myslím, že pan František Jakub je typickým produktem naší Komise, navazující na činnost Úřadu pro cenné papíry. Její klad vidím v tom, že od dob Úřadu pokročila odborná úroveň. Zatímco Úředníci zpravidla nerozuměli vůbec ničemu, "komisaři" se zřejmě cítí vzdělanější - i pan Jakub se na kurzu naučil pracovat s Excelem! Pokud ale ředitel regulačního orgánu nemá žádnou zkušenost z praxe - ani jedinou - jak nás kontroluje? Vždyť ty zkušenosti nemá v komisi nikdo!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2001 12:11 | TGP

V jedné věci má Jakub pravdu - v nedostatečnosti profesních institucí cokoliv v oblasti dozoru přejímat. Otázkou ale je, čí je to chyba a jestli by v tom neměla právě Komise dělat víc? Pokud by podporovala jejich větší zapojení místo toho, aby si sama pro sebe uzurpovala co nejvíce, bylo by vše úplně jinak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2001 12:06

Článek je poměrně obsáhlý a proto obsahuje velké množství témat k diskusi. Dovolím si reagovat postupně na uvedené v textu a zřejmě i pokládat další otázky. Regulace bank, penzijních fondů, brokerských domů a investičních společností - Především se domnívám, že je nutné zajistit, aby všechny subjekty na trhu poskytovatelů finančních služeb měly stejné podmínky a to se týká i stejných podmínek regulace. S charakteristikou zákona o penzijních fondech zcela souhlasím. Investiční společnosti mají značně omezený předmět podnikání a domnívám se, že jsou skutečně vůči ostatním subjektům ve zřejmé nevýhodě. Nemožnost správy individuálních portfolií, nemožnost zakládání fondů mimo ČR jsou hlavními z nich. Jednou z výrazných nevýhod může být právě i nepružnost v oblasti cenové politiky - poplatku fondů. Zmínka o možnosti konce investičních společností je podle mého názoru nevhodná a vyvolává otázku, zda chce KOmise rozvíjet podnikání v oblasti kolektivního investování. Uvedené příklady navíc nezákladají podle mého příčinu, k takovému závěru. Otázku stanovení hodnoty podílových listů by bylo vhodné vyřešit jednotnou metodikou např. v rámci UNIS, kterým by se vyřešila stejná metodika u všech členů. Otázka poplatků právě může souviset s velmi omezenou možností stanovení cenové politiky. Tato otázka měla být řešena i pro RM-Systém. "Vítám", že Komise nemá nic proti skutečnosti, že investiční společnosti nakupují a prodávají cenné papíry přes obchodníky s cennými papíry. Naopak si neumím představit zabezpečení této činnosti v rámci předmětu činnosti společnosti a také se domnívám, že už i obchodování přes majetkově propojeného brokera je problémem. Jak by pak společnost prokazovala dosahované ceny s ohledem na odbornou péči? Možnost správy portfolia prostřednictvím smluvního partnera pokládám za otázku strategie investiční společnosti, pokud bude takový subjekt kvalitnější a třeba i levnější než zajištění vlastními zdroji, nelze mít námitek. Navíc je to asi velmi vhodná alternativa pro specializované fondy. Rád bych ještě zmínil např. problém depozitáže investiční společnosti tedy majetkově propojených osob. Přestože zákon o penzijních fondech je v mnohém pozadu tuto otázku vyřešil ve směru vyšší nezávisloti a podpoře samoregulace. Domnívám se že regulace by neměla být vytvářena na základě zkušeností z doby před dvěma lety a zpět. Stávající společnosti si zcela jistě uvědomují dopady jakéhokoli poškození podílníka ve vztahu ke svým podnikatelským cílům. Jinak samozřejmě vítám celkové směřování legislativy ve směru přizpůsobení evropské direktivě. Jiná možnost, ale přece není! Antos, student VŠE
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Hudeček

politik, primátor Prahy

Miroslava Němcová

politička

Tomáš Hudeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslava Němcová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services