Cena topení: Jak ji ovlivňuje cena zemního plynu?

redakce Ušetřeno | rubrika: FINEXPO | 7. 8. 2021
Tápete někdy v tom, jak je tvořena cena zemní plynu, co ji ovlivňuje, a co tím pádem ovlivní i naše vyúčtování za topení? Po přečtení našeho článku v tom budete mít jasno a nakonec možná i ušetříte.
Cena topení: Jak ji ovlivňuje cena zemního plynu?

Zdroj: Ušetřeno.cz

Komerční spolupráce

K čemu v domácnostech využíváme zemní plyn

Domácnosti zemní plyn, kromě vytápění domů či bytů plynovým topením nebo plynovým topidlem, využívají také na vaření a pro ohřev vody. Hlavní výhodou je v tomto směru uživatelský komfort a snadná obsluha i regulace plynových spotřebičů. Zároveň bývá zvykem, že náklady na vytápění plynem jsou nižší než u elektřiny. Jen je potřeba počítat s vyššími prvotními investicemi, které obnáší vybudování rozvodů, komínu, koupi plynového topení a také kotle. U něj je pak samozřejmostí pravidelná revize specializovaným technikem.

Co ovlivňuje cenu zemního plynu

Zemní plyn je sezónní komoditou, proto se jeho cena mění klidně i několikrát za rok. Určující je v tomto případě poptávka a aktuální nabídka na trhu. Důležité je i to, jak silná byla uplynulá zima, protože plyn se skladuje v zásobnících, a pokud se vyprázdní, logicky vzroste poptávka, a tím i cena zemního plynu.

Dalšími faktory jsou pak import a export, ekonomický růst, cena ostatních paliv a geopolitická situace. Právě ta bude mít poměrně velký vliv na cenu zemního plynu nejen v roce 2022. Útokem na Ukrajinu se totiž potvrdilo, že Evropa je na dodávkách zemního plynu z Ruska do velké míry závislá (až ze 40 %). A už v současnosti se řeší to, jak se bez ruského plynu obejít. Pro koncové uživatele je tak nasnadě možnost přechodu od plynových kotlů k tepelným čerpadlům, případně k vytápění elektřinou, podpořenému vlastními solárními panely a bateriemi určenými pro akumulaci elektrické energie z nich.

Zdroj: Ušetřeno.cz

Nedostatek plynu navíc ohrožuje průmysl, a ač by v případě omezování přídělů plynu měly být domácnosti na posledním místě, minimálně by se jich dotkla celková ekonomická situace. To jsou samozřejmě ty nejčernější scénáře.

Z čeho se skládá cena plynu

Cenu plynu můžeme rozdělit na dvě složky regulovanou státem (18 až 34 %) a neregulovanou (66 až 82 %). Vyšší neregulovanou složku tvoří samotný plyn (komodita, samotný obchod a jeho uskladnění). V praxi to vypadá tak, že obchodníci nakoupí zemní plyn coby komoditu a následně ho s obchodní marží prodají jednotlivým odběratelům. Do ceny plynu se tedy promítá nejen vývoj na burze, ale také marže dodavatele, který si ji určuje individuálně.

Složka regulovaná státem pak zahrnuje přepravu (cca 0,8 %), distribuci (17 až 33 %) a služby OTE (cca 0,2 %). OTE je Operátor trhu s elektřinou, akciová společnost vlastněná státem, která organizuje krátkodobé obchodování s elektřinou a plynem.

A dále se cena plynu skládá ze stálé a variabilní části. Stálá složka je měsíčním poplatkem, který musí odběratel odvést 12krát do roka za své připojení. Variabilní složka je pak poplatek za skutečně odebraný plyn.

Srovnání cen zemního plynu pro rok 2022

Na aktuální ceny plynu od jednotlivých dodavatelů se můžete podívat klidně hned teď. V online ceníku najdete přehledně srovnané ceny za dodávku plynu, pokud chcete znát celkovou cenu včetně poplatků za distribuci, stačí využít online kalkulačku cen plynu. Vyplňte pouze základní údaje a během chvíle dostanete přehledné porovnání 201 nabídek od 71 dodavatelů plynu.

Zdroj: Ušetřeno.cz

Při výběru dodavatele se ovšem neorientujte pouze podle nejnižší ceny plynu za kWh. Zajímejte se také o podmínky smlouvy, úroveň zákaznického servisu a celkovou kvalitu poskytovaných služeb a jednotlivých nabídek.

Našli jste lepší a cenově výhodnější nabídku, než je ta vaše? Nepřeplácejte tedy zbytečně a změňte zdarma dodavatele svého plynu – bez zbytečného papírování a časově náročné komunikace. Rádi vám připravíme nové smlouvy, zařídíme výpovědi i další formality. Stejně tak můžete využít služeb našich specialistů, kteří vám po telefonu odpoví na otázky a pomohou s výběrem i sjednáním. 

redakce Ušetřeno

 Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services