Změna dodavatele energií uleví vaší peněžence

PR článek | rubrika: FINEXPO | 11. 1. 2021 | 1 komentář
Dodavatele elektřiny či plynu mění stovky tisíc domácností ročně. Mohou na tom vydělat, obzvlášť pokud se o energie doposud příliš nestaraly. Změnit dodavatele přitom není nic složitého a ušetřit můžete až tisíce korun ročně.
Změna dodavatele energií uleví vaší peněžence

Zdroj: Bohemia Energy

Komerční spolupráce

Pozor na termíny a podmínky

Začněte tím, že si pročtete stávající smlouvu. „Jestliže máte smlouvu na dobu neurčitou, lze ji vypovědět kdykoli a po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty již šetříte s novým dodavatelem. Pokud je uzavřena na dobu určitou, uplatňuje většina obchodníků sankce za její předčasné ukončení, podobně jako je tomu ve spoustě jiných oborů,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Nejprve si tedy ověřte, kdy lze smlouvu vypovědět, a s případným převodem počkejte až do jejího vypršení. Nový dodavatel, pokud je solidní, vám pak konkrétní termín převodu ohlídá za vás.

Kolik ušetříte?

Alespoň jednou za čas je dobré vzít si k ruce vyúčtovaní a udělat porovnání, jestli máte cenu, která odpovídá aktuální situaci na trhu. K tomu můžete využít kalkulátory energií. „Doporučuji spolehnout se na nezávislé internetové kalkulačky, třeba na stránkách ERÚ nebo portálu TZB-info.cz. Uděláte si snadno obrázek, který dodavatel je pro vás nejvýhodnější,“ doporučuje Libor Holub.

Vedle samotné ceny elektřiny a plynu věnujte pozornost i tomu, kolik zaplatíte na dalších poplatcích. Někde například neúčtují SMS upomínku či dokonce ani první upomínku. Rozmyslete si také, jestli dáte přednost pevně garantované platbě nebo třeba té, která se odvíjí přímo od aktuálních cen na burze. Obojí má své, záleží jenom na vás, co vám nejvíce vyhovuje a co upřednostňujete.

Peníze nejsou všechno

Finanční úspora je důležitá, ale rozhodně byste měli zohlednit i to, jestli je vámi vybraná společnost dostatečně silná a stabilní a jaké služby poskytuje. Zjistěte si také, jaký zákaznický servis vám může nový dodavatel nabídnout. Dovoláte se například zdarma a rychle na zákaznickou linku? Vrátí vám přeplatek vždy, včas a bez vytáček?

Dobrým vodítkem je i to, jestli je signatářem Deklarace na ochranu spotřebitelů 2.0 pod patronací Svazu obchodu a cestovního ruchu. „To je dokument, který podepsali dodavatelé energií, kteří se rozhodli kultivovat trh a zavázat se k ještě přísnější ochraně zákazníka, než nařizuje zákon,“ vysvětluje Libor Holub.

Bezpečně a v klidu

V dnešní době řada z nás uvítá i možnost uzavřít smlouvu na dálku, aniž bychom museli někam chodit. Třeba v Bohemia Energy můžete dokumenty potřebné ke změně dodavatele podepsat digitálně přímo na počítači, tabletu či chytrém telefonu. Z pohodlí svého domova si navíc ve webové kanceláři můžete spravovat i svůj účet s energiemi.

Není třeba se obávat ani telefonické nabídky. Vyslechněte si ji, ale nikdy nedávejte souhlas s uzavřením smlouvy ihned. „Návrh smlouvy si nechte poslat v písemné podobě, ať nekupujete zajíce v pytli‘. V klidu si jej prostudujte a pak se teprve rozhodněte, jestli odpovídá vašim představám. Pokud cokoliv není jasné, ptejte se,“ doplňuje Libor Holub. 

Přechod bez starostí

Pokud máte nového dodavatele vybraného, nemusíte se už dál o nic starat, celou změnu vyřídí za vás. Stačí, když mu k tomu udělíte plnou moc. Seriózní dodavatel vás bude o všech dalších krocích průběžně informovat.

Až vám přijde oznámení o změně, nezapomeňte si podle zvolené formy platby za energie změnit trvalý příkaz, nastavit SIPO či inkaso. Pak už se jen můžete radovat, že jste svému rodinnému rozpočtu značně ulehčili.

Chcete mít na měsíc zdarma elektřinu nebo plyn?

Logo Bohemia Energi

Garance měsíce zdarma vám zaručí, že s Bohemia Energy budete mít vždy měsíc neregulované části energií zdarma. Ušetříte tedy částku ve výši průměrných měsíčních neregulovaných nákladů za energie. Navíc se nemusíte vázat, můžete si vybrat smlouvu na dobu určitou i neurčitou.

Fire icoPlyn
Lightning icoElektřina
Fire lightning icoElektřina i Plyn

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services