Průměrný byt od konce komunismu narostl o víc jak 30 metrů

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 22. 7. 2020 | 16 komentářů

Žijeme ve větších bytech a v menším počtu lidí než na konci komunismu. Takové jsou závěry studie Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS). Zároveň ale dodává, že vzhledem k rostoucím cenám bydlení v posledních letech roste zájem o menší byty.

Obyvatelé České republiky bydlí v průměru ve větších bytech než před rokem 1989. Zatímco na konci komunismu činila průměrná obytná plocha na bytovou jednotku 45 metrů čtverečních, teď se pohybuje kolem 78 metrů čtverečních. Současně klesl průměrný počet osob žijících v jednom bytě, a to z 2,8 na 2,3 osoby.

Stoupá i počet místností v průměrném bytě – konkrétně z 2,6 na 3,7 místností. „Nejběžnější byty před 30 lety měly uspořádání 2+1, nyní je podle našich zkušeností nejčastějším standardem bytových jednotek 3 nebo 4+kk,“ vysvětluje Tomáš Kořínek, předseda představenstva ČMSS. 

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

„Z tohoto pohledu lidé bydlí lépe než před 30 lety, mají větší byty a bydlí v nich méně lidí. Zajímavý nicméně bude další vývoj. Kvůli rostoucím cenám vidíme už dnes návrat k menším bytům a letošní vývoj ovlivněný koronavirovou situací zájmu o menší byty také nahrává,“ dodává.

Průzkum ČMSS provedený v době vrcholící koronavirové krize potvrdil, že větší část domácností se chce stále stěhovat do většího bydlení, nicméně pozvolna roste i zájem o menší byty. Do většího bydlení se chce stěhovat 28 % domácností, 18 % chce naopak bydlet v menším, často kvůli nižší ceně.

Z celoevropského pohledu české byty stále patří mezi ty menší. Průměr ve všech zemích Evropské unie je 96 metrů čtverečních, okolo tohoto průměru se pohybují i sousední Rakousko či Německo. Vůbec největší byty mají v průměru na Kypru s více než 140 metry čtverečními. Na opačném konci je se 45 metry Rumunsko.


Čtěte víc:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 7. 2020 18:02, Obyvatel

Tak já třeba bývalý režim nebráním, i když ironicky říkám zlí bolševici, ale protestuji proti propagandistickým kecům, ba zjevným lžím, manipulacím s fakty.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2020 12:23, Tomáš

Schvalne, za jak dlouho se tu vyrojej lide co budou branit minuly rezim :)

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

bydlení, byty, nemovitosti, reality

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services