Dotace 2018: Kde a kolik dostanete na nový kotel nebo zateplení?

Rok 2018 bude štědrý. Stát rozdává dotace na nové kotle, fotovoltaické elektrárny nebo zateplení. Kde si o dotaci říct? A kolik dostanete?
Dotace 2018: Kde a kolik dostanete na nový kotel nebo zateplení?

Když si letos vzpomenete, že na střeše svého rodinného domku chcete domácí fotovoltaickou elektrárnu, stát vám na ni přispěje. Peníze vám dá také na nový zdroj tepla, pokud jste dosud vytápěli starým kotlem na uhlí, který čadí. Bezprizorní nezůstanou ani stavebníci, kteří touží po domácí čističce odpadních vod nebo si na zahradě chtějí vybudovat rezervoár dešťové vody.

Stát rozdává. Na vás je, jestli si vezmete.

Příspěvek na zateplení i fotovoltaiku

Dotační program Nová zelená úsporám je v České republice už stálicí. Kontinuální výzva běží od října 2015. Lidé tak můžou o podporu žádat průběžně do konce roku 2021 nebo do vyčerpání finančních prostředků. Program je financovaný z prodeje emisních povolenek a právě výnosy z prodeje rozhodují o tom, kolik peněz bude pro žadatele připraveno.

Nová zelená úsporám je rozdělena do tří oblastí:

  • snižování energetické náročnosti stávajících domů,
  • výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností,
  • efektivní využití zdrojů energie.

Žádost o dotaci na zateplení domu, výstavbu pasivního bydlení nebo fotovoltaickou elektrárnu můžou podávat majitelé a stavebníci rodinných domů. Žádat o příspěvek lze před zahájením, v průběhu nebo po dokončení realizace. Získat můžete až 50 procent řádně doložených způsobilých výdajů. Žadatel může dosáhnout maximálně na pět milionů korun.

Loni v září se program Nová zelená úsporám rozšířil o dotace na solární systémy. Fotovoltaické elektrárny jsou podporovány částkou až 150 tisíc korun.

Lidé, kteří zkombinují zateplení s výměnou starého kotle a řeknou si tak i o kotlíkové dotace, získají navrch bonus 40 tisíc korun.  „Nově chceme motivovat všechny domácnosti, které dosud energeticky úsporná opatření svých nemovitostí a výměnu starého kotle odkládaly,“ vysvětlil tehdejší ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Bonus získají ty domácnosti, které zkombinují žádost o dotaci na zateplení, výměnu oken a dveří či instalaci solárního systému s dotací na výměnu kotle na tuhá paliva za jiný úsporný zdroj tepla,“ dodal Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí, jehož úřad dotace administruje.

Dotační program Nová zelená úsporám běží od roku 2014. Státní fond životního prostředí ČR přijal už na 24 tisíc dotačních žádostí na více než pět miliard korun, z nichž vyplatil dvě miliardy korun. Průměrná výše dotace pro zateplení rodinného domu je kolem 215 000 tisíc korun.

Nová zelená úsporám

Informace o programu najdete na webu www.novazelenausporam.cz. Využít můžete i služby poradenského centra, kde jsou vzorové příklady i kalkulačky.

Anketa

Co si v první řadě myslíte o ekodotacích?

Dotace na nový kotel

Program Nová zelená úsporám nově spolupracuje s kotlíkovými dotacemi, jež podporují výměnu starých kotlů na uhlí za úsporné a ekologické zdroje, jako jsou tepelná čerpadla, plynové kondenzační kotle nebo kotle na pelety.

Od září 2017 běží v krajích druhá vlna kotlíkových dotací. Na výměnu starých kotlů na nová ekologičtější zařízení je připraveno devět miliard korun, které poskytne Evropská komise. Cílem je vyměnit nejpozději do roku 2022 na sto tisíc starých kotlů. Žádosti o kotlíkové dotace se podávají na krajských úřadech, které výzvy vypisují.

Výše kotlíkové dotace je 70 až 85 procent z uznatelných nákladů, jejichž strop je 150 tisíc korun. Maximální výše příspěvku je tedy 127 500 korun. Výměnu kotle je možné kombinovat se zateplením a dotací z programu Nová zelená úsporám a získat tak výše zmíněný bonus 40 tisíc korun.

Další finanční bonus můžou získat domácnosti v lokalitách s nejvíce znečištěním ovzduším, kde jsou překračovány limity škodlivých látek. „Pro majitele domů v těchto oblastech i nadále platí finanční zvýhodnění ve výši 7,5 tisíce korun v rámci kotlíkových dotací,“ uvedl Richard Brabec.

Kotlíkové dotace

Informace o programu najdete tady. Zajímat by vás mohly i kontakty na kraje, kde můžete o dotace zažádat. Pro dotazy můžete využít bezplatnou linku SFŽP ČR 800 260 500 nebo e-mailovou adresu info@sfzp.cz

Druhé kolo Dešťovky

Od loňského roku má Česká republika ještě jeden dotační program. Dešťovku, v níž lze získat příspěvek až 105 tisíc korun na využití srážkové a odpadní vody v domácnosti nebo na zahradě. Aktuálně běží už druhé kolo programu. O dotaci můžou žádat majitelé a stavitelé rodinných i bytových domů. Přiznání dotace není podmíněno tím, zda žadatel žije v oblasti ohrožené suchem.

Podporovány jsou projekty na akumulaci srážkové vody pro zalévání zahrady nebo splachování WC. Lidé můžou získat i dotaci na využití přečištěné odpadní vody. Návratnost investice je podle modelových výpočtů Státního fondu životního prostředí zhruba 10 let (s využitím dotací).

Žádosti se podávají nejdříve elektronicky. Do třiceti dnů je třeba žádost spolu s dalšími dokumenty doručit na krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí. Administrátoři programu přiznávají, že s tím mají žadatelé často potíže. „I přes naši veškerou snahu podávání žádostí zjednodušit se na nás žadatelé nezřídka obrací s tím, že si nevědí rady, jaké formuláře vyplnit nebo jak mají vypadat ostatní požadované dokumenty,“ sdělil Petr Valdman.

Dešťovka

Informace o programu najdete na webu www.dotacedestovka.cz, kde jsou také popsány jednotlivé kroky k získání dotace. Pro dotazy můžete využít bezplatnou linku Státního fondu životního prostředí ČR 800 260 500 nebo e-mailovou adresu info@sfzp.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 1. 2018 16:31, Déžo

Není to ekonomický komunismus, ale Bruselský terorismus. A to budete teprve koukat po roce 2021 až ty normy co už jsou v našich zákonech zapracovány od r.2012 přijdou v platnost. Stačí se podívat na projev Martina Šulce v Bundestagu, jaký má strach z Vídně, Prahy, Budapešti a Waršavy. Myslím,že ale zbytečně. Toto je národ kolaborantů a přicmrndávačů od jaktěživa, zejména těch pražských. Viz. prezidentské volby.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 1. 2018 17:19, Pronajímatel multimilionář

Jo jo závist je stará jako lidstvo samo :-) Vy budete přesně jeden z těch závistivců :-) Také jsou lidé, kteří jsou schopný a potom neschopný, kteří pracují ve firmách těch schopných prostě tak funguje kapitalismus. Tak se s tím smiřte :-)

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services