Lampárna: Hypotéku již nikdy!

Lampárna: Hypotéku již nikdy!
Jelikož jsem zrovna minulý týden podepisoval v ČMHB úvěrovou smlouvu, jsou mé zkušenosti s tímto ústavem poměrně čerstvé a vedou mě k závěru "UŽ NIKDY!".

Ten, kdo se odvažuje tvrdit, že hypotéka jako produkt má řešit obecnou nedostupnost vlastního bydlení v tomto státě, by si asi nejdříve měl zkusit pomocí hypotéky koupit byt. Ten, kdo tvrdí, že zrovna ČMHB (profil, názory) je v tomto oboru leader, by asi měl mlčet úplně.

Nechci napadat konkrétní lidi a jejich jednání, protože chápu, že i oni jsou součástí nějakého systému. První problémy se objevily, když jsem po bance chtěl oficiální vyjádření, že mi peníze půjčí - nemožné. Dnes už údajně za poplatek vystaví potvrzení - příslib. Já jsem musel podepsat kupní smlouvu, aniž bych věděl, jestli budu schopen plnit závazky z ní vyplývající, protože ČMHB odmítala mou žádost o hypotéku zpracovat dříve, než předložím podepsanou kupní smlouvu. A to jsem chtěl hypotéku ve výši 50 % kupní ceny (odhad provedený odhadcem banky byl dokonce vyšší než kupní cena).

Už bych málem zapomněl, že odhadce (bankou schváleného) jsem musel zaplatit zvlášť (4500 korun) - a to byl odhad evidentně sepsán podle šablony na klasický panelákový byt a byly v něm nepřesnosti: "...odhadovaná cena za m2 je 800 000 korun.". Předložil jsem bance podepsanou kupní smlouvu, odhad, výpis z katastru + další požadované dokumenty a opět se nic konkrétního nedělo, protože jsem ještě neměl v ruce potvrzení o uzavření životního pojištění - šlo o hypotéku ve spojení s kapitálovým životním pojištěním u Credit Suisse.

Když dorazila obálka od Credit Suisse, prohlédl jsem si, na jaké potvrzení to ČMHB čekala. Na potvrzení o životní pojistce nebylo jediné razítko, podpis - každý s počítačem a barevnou tiskárnou vystaví takový formulář pro kohokoli za deset minut. Podotýkám, že v té době už běžel termín na zaplacení peněz za byt a prodávajícího těžko bude zajímat, že nedostal své peníze včas kvůli procedurám v bance. Po doručení tohoto "potvrzení" do ČMHB začal proces posouzení, zda mi banka vůbec půjčí.

Místo na internetu slibovaných 5 - 10 dní trvala celá akce více než čtrnáct dní. Zdůvodnění: "Máme toho hodně." Připlatil jsem tedy 5000 korun za expresní vyřízení (celkem 10000 Kč) a posouzení proběhlo za tři dny. Byl jsem pozván k podpisu úvěrových smluv. Telefonicky jsem žádal, aby mi při podpisu byly zároveň předány smlouvy zástavní, které je potřeba doručit na katastr. K mému (ne)překvapení zástavní smlouvy připraveny nebyly a bylo mi řečeno, že mi telefonicky sdělí, kdy si je mohu přijet vyzvednout. Na můj dotaz, proč nemohli smlouvy vytisknout a ušetřit mi tak jednu návštěvu, mi bylo odpovězeno toto: "Nevěděli jsme s jistotou, zda se dostavíte k podpisu úvěrových smluv, a nechtěli jsme zbytečně připravovat další smlouvy.".

Chápu, že je potřeba šetřit papír, ale... Hned na to na mě vybalili formulář pro Credit Suisse, protože ten původně předložený ČMHB pochopitelně nestačil a chtěli orazítkované potvrzení, že mám pojistku a že v případě plnění mají nárok na uhrazení mého dluhu. Na otázku, proč mám já, klient, který za vyřízení hypotéky zaplatil 10000 Kč, dělat kurýra mezi ČMHB a Credit Suisse, když tyto dva ústavy nabízejí společný produkt, už jsem nedostal žádnou odpověď. Asi ji nikdo neznal. Internet, fax nebo telefon asi v ČMHB nemají, nebo neznají číslo na Credit Suisse. Tak jsem nakonec byl stejně nucen přistoupit na pravidla ČMHB a za dva dny jsem jel do banky znova pro zástavní smlouvy. Ty už máme na katastrálním úřadu a modlíme se, aby třicetidenní zákonnou lhůtu překročili pouze minimálně a my byli schopni včas zaplatit prodávajícím za byt.

Pochopil jsem, proč 80 % nabízených bytů není možné koupit při financování hypotékou. Kromě mého času, nervů a protelefonovaných peněz, totiž celý tento obchod vyžaduje úžasnou trpělivost a pochopení ze strany prodávajících. Vyřízení hypotečního úvěru u ČMHB, postupem popsaným výše, mne stálo na poplatcích pro ČMHB 14 500 korun. Za tyhle peníze bych už očekával jiný přístup.

Dokud budou hypotéky fungovat tímto způsobem, je jedno, jestli mi bude banka nabízet sto nebo sedmdesát procent. Podle mých zkušeností hypotéky zdaleka nejsou dostupným produktem. A nejsem ani tak naivní, abych věřil tomu, že v jiných bankách by se proces nějak výrazně odlišoval.

Jaké jsou vaše zkušenosti s požadavky bank a jejich skutečné naplňování? Jaký je váš dojem z ČMHB? Nebo máte zkušenosti s jinou hypoteční bankou? Podělte se o své názory s ostatními.

Vaše názory a zkušenosti s finančními institucemi, internetovou hrou a dalšími subjekty můžete sami umisťovat do naší sekce Lampárna.

Co předcházelo získání hypotéky, sepsal Marek Beneš.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 50 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2002 9:16, Katerinka

Je hezké jak se držíte své cesty do zahraničí, ano mohlo by to tak být, sestřenka to udělala, vdala se tam a už tam nejspíš zůstane "navždy". Ale svým komentářem jsem chtěla říct něco trochu jiného. Je fakt, že ve svých 25 nemusím byt ve kterém bydlím vlastnit. Jen ho chci mít pronajatý od majitele nemovitosti za trochu slušný nájem (což relativně mám) a mám i jistotu, že z tohoto bytu mě náhle nevytěhují, protože pravidelně vše platím a chovám se slušně :-). Hlavně si myslím, že kdyby takových jako jsem já bylo v domě více, mohl by být ten nájem třeba o něco levnější :-) jsem optimista. Zeptejte se mladých zda hned musí mít byt, nebo jim na prvních několik let stačí slušný pronájem. Na byt si můžu vydělat až časem, vždyť mám celý život před sebou :-).

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 7. 2002 10:56, NEVYN

Plně souhlasím s Jirkou. Ale obávám se, že mnoho lidí má zkreslený názor o tom, jak může v cizině vydělat vysněné bohatství, pak se (v lepším případě) vrátí domů a tady si koupí byt a bůhví co ještě. Jo bohatství si zajisté přiveze, ale to duševní - znalost jazyka a zkušenost rvát se sám za sebe. Tedy to vše neplatí v případě, že tam nemám strýčka, který mi vše potřebné zajistí, nejlépe mě zaměstná ve své vlastní firmě. Jak tu už někdo zmínil, člověk má rodinné vazby, má tu přátele... To mě tenhle stát či bankovní pracovníci (btw. jedni z nás) mají "přinutit" to všechno opustit, abych si zajistila to, co bych měla zvládnout i na domácí půdě? Nemyslím si, že je téměř zoufalý čin vzít si hypotéku. Ve světě je to přeci běžná praxe - ano, za lepších podmínek, to souhlasím. Souhlasím, že pro ně splátka hypotéky nečinní takové procento z platu, že si za zbývající peníze žijou daleko líp než my. No a co s tím naděláme...? Tohle nejde spravit za jedno volební období, ale proč odcházet. Já jsem optimista, věřím, že se naše republika dá časem taky dohromady, ale odchodem nás mladých jí rozhodně nikdo nepomůže.

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (50 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Lampárna: Vzal jsem hypotéku od ČMHB

7. 5. 2002 | redakce Peníze.CZ

Lampárna: Vzal jsem hypotéku od ČMHB

K psaní tohoto příspěvku mě přivedla snaha laicky vysvětlit princip získání hypotečního úvěru na konkrétním, nijak výjimečném případu a "dát k lepšímu" trable, které jsem musel ve svém... celý článek

Partners Financial Services