Pražskou burzu čeká revoluce

Pražskou burzu čeká revoluce
Tradice KSČM sahá až k počátkům minulého století. Díky dobrým hospodářským výsledkům její význam v průběhu let rostl, až se z ní v roce 1948 stal monopol, který zastřešoval veškerá odvětví československého hospodářství. Nyní se rozhodla pomocí primární emise akcií získat kapitál a dobýt zpět před několika lety ztracené pozice.

O tom, že KSČM je dnes již na českém trhu etablovaná asi pochybuje jen málokdo. Po roce 1989, kdy došlo k problémům v důsledku zmatků ve franchisové centrále (viz. box), se zdálo jakoby trochu zaspala a nepřizpůsobila se novým podmínkám měnícího se trhu. Je třeba objektivně přiznat, že její poradenství v oblasti životního stylu či rozvoje osobnosti se začátkem devadesátých let minulého století zdálo být jaksi "mimo" a noví klienti se tehdy příliš nehrnuli.

Trpělivost přináší třešně

Historie KSČM
KSČM byla založena v roce 1921 a až do roku 1989 působila pod jménem KSČ, což byla lokální franchisa východního typu (viz. sloupek č. 2) pro Československo. Díky svému postavení nejen určovala dění v jiných podnicích, ale měla pod svou kontrolou např. i média (KSČ kromě jiného získala licenci na celoplošný televizní a rozhlasový kanál, které provozovala dlouhodobě bez jakýchkoliv problémů). V roce 1989 došlo ve franchisové centrále ke zmatkům, přestaly být dodávány manuály a další podklady a jednotlivé národní pobočky byly fakticky ponechány na holičkách. Většina jich zanikla nebo změnila marketingovou značku (např. v Polsku či Maďarsku). Toto samozřejmě způsobilo obrovské problémy i KSČ, která byla od konce 80. let silně kritizována veřejností (ve většině případů zcela neoprávněně). Proto se její předsednictvo v již zmíněném roce 1989 rozhodlo vzdát se svého monopolu, čímž si připravilo pozici pro svou současnou činnost. V této době také došlo ke změně názvu na KSČM a zavedení nové corporate identity.

V průběhu těchto několika let společnost dokonce balancovala na samotném pokraji své existence a prošla několika personálními změnami. Někteří tehdejší představitelé se snažili krátkozrace nadbíhat módním trendům, ovšem prozřetelnost registrovaných klientů nakonec umožnila zvolit vedení, které dokázalo velmi dobře navázat na úspěchy, jichž firma dosáhla v minulosti.
Skvělým strategickým krokem se ukázalo rovněž rozhodnutí setrvat u zavedené značky a neměnit zásadním způsobem název firmy. Tato cesta se vyplatila. "Existence věčných nespokojenců, pivních kritiků a rýpalů má v Česko(slovensku) dlouholetou tradici a my jsme přesvědčeni o tom, že i perspektivní budoucnost," popisuje strategii místopředseda Miloslav Ransdorf. "Tato klientela bude narůstat a já nechci být falešně skromný. Proto říkám, že jsme schopni jim poskytnout skutečně nejlepší poradenství na českém trhu a je pouze otázkou času, než to pochopí úplně všichni," je přesvědčen Ransdorf.
Jeho slova potvrzují nedávné statistické výsledky. Podle nich již KSČM dokonce získala největší část trhu ve svém oboru.
Tato expanze pochopitelně vyžaduje nový kapitál. KSČM skýtá úžasné možnosti finanční příspěvek, který stát pravidelně uděluje firmám s mimořádným přínosem pro českou společnost. Díky velmi dobrým obchodním výsledkům v poslední době se dokonce dá očekávat, že za tři roky získá KSČM ještě větší dotaci než dostala v loňském roce.

Její management má ovšem velké plány, je proto zcela logické, že se vizionáři v čele firmy začali vážně zabývat myšlenkou úpisu akcií na burzu. Přebytkové hospodaření slibuje každoroční tučné dividendy. Jejich výše bude srovnatelná snad jen s akciemi Phillip Morris. Právě kvůli předpokládané dividendové politice má nový titul šanci stát se oporou konzervativních portfolií nadací, obcí a penzijních fondů.

Je to jasné: koupit!

Co je to?
Franchisa východního typu (tzv. nucená franchisa) – franchisový model, který se vyvinul ve 20. letech minulého století v Rusku. Poté, co franchisant získá franchisu, nelze jí prakticky vypovědět. Výhodou je vyšší jistota pro franchisanta na rozdíl od anglosaského modelu franchisy, kde je franchisant stresován neustálým tlakem poskytovatele licence.
Podle názoru analytiků Peníze.CZ má KSČM mimořádný růstový potenciál, výrazně jí nahrávají i existenční starosti hlavního konkurenta na trhu východních terapií a poradenství tohoto životního stylu.
Rizika, která vidíme, spočívají především ve věkové struktuře klientely. KSČM dlouhodobě oslovovala především starší klientelu, která ovšem neoplývá velkým potenciálem. Ale přestože dnes již mezi jejími zákazníky najdeme i představitele mladších sociálních skupin (vedení si zřejmě riziko uvědomuje), pro rozvoj je naprosto nezbytné, aby se právě na tuto oblast zaměřila více.

Po akciích se zapráší

Ovoce je nejlepší tehdy, je-li zralé. A znak KSČM jakoby tu ukazoval určitou symboliku. "Současná doba vyžaduje revoluční činy. Říkáme proto: akcie nejen pro milionáře," uzavírá předseda představenstva Miroslav Grebeníček prezentaci v podvečer historického úpisu.
Průzkumy mezi investory naznačují, že po 300 000 kusech akcií, upisovaných bez emisního ážia za nominální hodnotu 1000 Kč, se jen zapráší.

Klady:
- dlouholetá tradice, silná značka
- síť více než 80 poradenských center na celém území ČR
- unikátní know-how
- předmět činnosti

Zápory:
- vyšší věk registrovaných klientů
- nízký výnos z poradenství životního stylu na jednoho klienta

Využijte příležitost a kupte si akcie ještě dnes prostřednictvím finančního supermarketu Peníze.CZ!


Pokud vás zajímají podrobnější informace o chystaném úpisu akcií, podívejte se na prospekt cenného papíru ve formátu word nebo pdf.  

Koupíte si akcie KSČM? Myslíte, že mají dlouhodobě růstový potenciál? Nebo se hodí spíše na krátkodobou spekulaci? Máte nějakou zkušenost s investováním do tohoto typu poradenských firem? Podělte se o své zkušenosti s ostatními investory a čtenáři!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 4. 2003 10:19, jdt

Hmmm, raději ne. Je to spolek, který je schopen okrást sám sebe a ještě si za to zatleskat. Obávám se, že bych nebyl dostatečně rychlý a do profitující skupinky bych to nestihl. Raději prodat včas.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 4. 2003 7:20, Jdu do toho

Kdyby to nebyl blbý aprílový žertík, tak bych si kliďánko jmění do podobných akcií uložil. Růst zaručen, dividenda také. Problém by byl pouze v případě převzetí moci - tam by bylo nutno sakra rychle prodat - je tu nebezpečí nákazy BRZ - bolševického rudého znárodňování.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services