Příprava na důchod krok za krokem

Začít myslet na zabezpečení v penzi až po padesátce je pozdě. Přinášíme sedm rad, jak se připravit na důchod ještě v produktivním věku.

  1. Pokud vyděláváte více než je průměrná mzda v ČR, počítejte s tím, že rozdíl mezi platem a důchodem bude značný. Jedinou šancí, jak při odchodu do důchodu neprožít existenční šok razantním poklesem příjmů, je začít si včas vytvářet úspory na stáří. Můžete si spořit v bance, investovat do akcií a podílových fondů nebo pořídit si životní pojistku, určitě byste však neměli zapomenout na penzijní připojištění. Výhodné je rovněž využívat pro spoření stavební spoření. Uspořené peníze vám umožní si přilepšit k státem vyplácenému důchodu.
  2. Plaťte sociální pojištění – při výpočtu důchodu se počítají roky, kdy bylo placeno sociální pojištění, bez ohledu na to, zda jste pracovali či ne.
  3. Při každé změně zaměstnání si od zaměstnavatele vyžádejte potvrzení o výdělcích "Evidenční list" a potvrzení o době placení sociálního pojištění "Zápočtový list". Na základě těchto dokladů je počítán důchod. Zaměstnavatel by měl tyto údaje posílat na OSSZ, která je posílá na ČSSZ. Ne všichni tak činí, tudíž se může stát, že potvrzení o vašich výdělcích na ČSSZ nebude. Je lepší mít tato potvrzení při žádání o důchod v ruce.
  4. Jeden až dva roky před nárokem na důchod byste měli od ČSSZ poštou obdržet "Výpis dob pojištění", na kterém jsou uvedeny výdělky a doba pojištění. ČSSZ tento Výpis posílá poté, co OSSZ obdržela od vašeho posledního zaměstnavatele potřebné údaje na tiskopisech předepsaných k "Předstihovému řízení". Může se stát, že údaje za některé roky chybí. OSSZ tato prázdná místa doplní údaji, které prokážete Evidenčním listem, Zápočtovým listem, dokladem o studiu či vojenskou knížkou.
  5. Jeden až dva měsíce před odchodem do důchodu navštivte Okresní správu sociálního zabezpečení a ujistěte se, že všechny potřebné doklady jsou v pořádku, pokud nejsou, tak je doplňte.
  6. V případě, že uvažujete o předčasném důchodu (lze odejít tři roky před splněním podmínek na udělení důchodu), obraťte se na OSSZ, kde vám poradí, jak nejlépe to udělat a vypočtou vám výši důchodu.
  7. Důchod, který vám na OSSZ vypočtou, budete dostávat každý měsíc v hotovosti nebo na základě žádosti na běžný účet. Také jej můžete nechat vyplácet svému zástupci.

Kontakty na Okresní správy sociálního zabezpečení pro jednotlivé regiony naleznete zde

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

22. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou rok od roku plnější, hlavně během dovolených. Provozovatelé salonkových sítí proto začali nabízet... celý článek

Zelená karta 2024: Jaké jsou největší změny?

22. 7. 2024 | Kalkulátor.cz

Zelená karta 2024: Jaké jsou největší změny?

Zelenou kartu asi není třeba dlouze představovat. Setkal se s ní každý řidič i majitel motorového vozidla. Ale věděli jste, že od letoška už ji při cestách po Česku nemusíte vozit v... celý článek

Rodiče rozhodují, jaký vztah budou děti k penězům mít

19. 7. 2024 | PR text

Rodiče rozhodují, jaký vztah budou děti k penězům mít

Když se dítě učí, napodobuje chování svých vzorů, rodičů. Platí to i u hospodaření. Bavte se s dětmi o tom, za co v domácnosti utrácíte, kde se dá šetřit i odkud plynou vaše příjmy.... celý článek

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Partners Financial Services