Podmínky pro získání karty

Výběr té správné kreditní, charge či úvěrové karty závisí na několika parametrech, které se odrážejí v ceně karty, její dostupnosti a možnostech využití. Jak se co nejrychleji zorientovat v současné nabídce?

1. Poplatky

Prvním výdajem, který může přijít hned při sepsání smlouvy, je poplatek za vydání karty. Vydání karet standardních je zdarma nebo nejvýše za několik set korun, u modelů vyšší třídy soznačením Gold je cena, vzhledem k nadstandardnímu pojištění, vysokým limitům aexklusivitě, ve výši několika tisíc korun.

Dalším poplatkem může být měsíční vedení úvěrového účtu spolu s pravidelnými výpisy. Platba kartou u obchodníka vás nestojí nic, a to ani v zahraničí, ovšem výběry z bankomatů jsou obvykle dražší, často několik desítek korun za každý. Banky se tak snaží klienty motivovat k placení u obchodníka místo vybíraní hotovosti.

2. Podmínky vydání

Kredit ale neznamená jen úvěr, ale také důvěru, prověření finanční situace žadatele je tedy nezbytností. Každá banka po vás bude požadovat doklad o výši měsíčního příjmu. Dolní hranice, která je jakousi minimální zárukou, že budete mít z čeho úvěr splatit, se pohybuje přibližně okolo deseti tisíc. Pokud tuto hranici nedosáhnete, banka vám kartu nevydá.

Váš měsíční příjem také ovlivňuje limit čerpání, tedy maximální částku, kterou můžete prostřednictvím kreditní karty utratit. Její výše obvykle odpovídá dvojnásobku potvrzeného měsíčního příjmu.

U některých finančních domů se můžeme setkat ještě s podmínkou minimální doby vedení běžného účtu. Z jeho historie totiž banka pozná, jak se u vás točí peníze, jak často jste vmínusu a tedy nakolik vám může věřit.

3. Úročení a odklad splátek

Banky často uvádějí úročení na měsíční bázi, úrok pak nevypadá tak hrozivě a rozdíly mezi jednotlivými nabídkami vypadají minimálně. Pokud ale úroky přepočítáme na roční bázi, dostáváme se na úroveň dvanácti až dvacetičtyř procent. Pokud hodláte využívat postupného splácení úvěru, bude pro vás úroková míra podstatným argumentem.

Bezúročná lhůta, tedy období, po které neplatíte z dlužné částky žádné úroky, je také velmi důležitým parametrem. Jako první s ním na český trhu přišla v roce 2000 Bank Austria Creditanstallt (současná HVB Bank). Dnes už je pro všechny banky samozřejmostí. Pozor ale na výběry z bankomatu, znamenají totiž čerpání hotovosti a to banky podporovat nehodlají - v tomto případě žádné bezúročné období neplatí.

TIP: Kreditní kartu používejte pro placení v obchodech a využijte bezúročného období, zbankomatu vybírejte jen kartou debetní.

4. Limity

Výše úvěrového limitu, tedy maximální částka, kterou můžete prostřednictvím kreditní karty utratit, závisí na ohodnocení vaší úvěruschopnosti bankou. Konkrétní postup stanovení limitů banky tají, ale obvykle odpovídá dvojnásobku průměrného čistého měsíčního příjmu. Pokud úvěr splatíte, můžete jej opět čerpat v plné výši.

5. Embosovanou nebo elektronickou, domácí či mezinárodní?

Až donedávna bylo pravidlem, že jsou kreditní karty vydávány jako embosované. To ale již neplatí a na trhu jsou i elektronické varianty. Embosované karty jsou přijímány ve více obchodech, na druhou stranu ale zaplatíte více peněz za jejich vydání či roční vedení. Druhou nevýhodou embossingu je možnost zneužití karty i po jejím zablokování. Více o rozdílu mezi elektronickou a embosovanou kartou najdete zde.

Stejné dilema jako s embossingem budete mít i při rozhodování, zda chtít kartu domácí či mezinárodní. Tady lze jednoznačně doporučit druhou variantu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů
Daňové přiznání online

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services