Vlastimil Tlustý: Naše čísla berte vážně

Vlastimil Tlustý: Naše čísla berte vážně
Minimální mzdu nahradí státem zaručený příjem, stát nemůže určovat, kolik stojí práce. Souběhem platu a státem zaručeného příjmu se dosáhne žádoucího rozdílu mezi příjmy pracujících a dávky pobírajících občanů. Zůstane nárok na státní důchod, ale ve výši 20–25 % průměrné mzdy, bude záležet na jednotlivci, kolik si odloží na stáří. Jednorázově každému důchodci přidáme 1 000 Kč měsíčně. Říká Vlastimil Tlustý.

V článku Ptejte se Vlastimila Tlustého! jsme vám tohoto stínového ministra financí ODS představili a zároveň vás seznámili jak s programem současné největší opoziční strany, tak s kritikou její Modré šance. Dnes si můžete přečíst odpovědi na své dotazy a jejich kvalitu v názorovém fóru zhodnotit.

V následujícím textu naleznete dotazy a komentáře, které jsme Vlastimilu Tlustému zaslali, jeho odpovědi na konkrétní otázky si pak přečtete v dalším prokliku (odkaz na odpověd naleznete pod každou otázkou).

Pokud vám více vyhovuje jeden dlouhý text se všemi otázkami i odpověďmi, připravili jsme pro vás tuto variantu: Kompletní seznam odpovědí Vlastimila Tlustého na dotazy čtenářů.

Upozorňujeme, že do vydání článku jsme od Vlastimila Tlustého stále neobdrželi odpovědi na zhruba třetinu zaslaných dotazů, doplníme je v průběhu dnešního dne. Jako obvykle jsme dotazy pro přehlednost rozdělili do tématických skupin.

Rovná daň a superhrubá mzda

J. Kovaříková
Dobrý den. Návrh ODS počítá s tím, že hrubá mzda zaměstnance bude navýšena o povinný odvod zaměstnavatele na zdravotní pojištění 9 % a sociální pojištění 26 %, celkem 35 %. Jakým nařízením nebo zákonem bude stanoveno, že opravdu zaměstnavatel o tuto procentní část hrubou mzdu navýší? Jak to bude vypadat v soukromém sektoru - hlavně ve službách, kde se v současné době zaměstnancům vyplácí pouze minimální mzda a další část mzdy je vyplacena tzv. na dřevo? Kalkulačka na webových stránkách ODS je dosti nesrozumitelná, chybí zde kvalifikovaný komentář. Člověk, který trochu není v obraze, vůbec neví, o co jde. Důraz je hlavně kladen na rozdíl mezi stávající čistou mzdou a čistou mzdou podle návrhu ODS. Trochu to zavání účelovostí. Děkuji za odpověď.
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.


VlK
Mám tyto otázky:

  • Proč nedokážete precizně vysvětlit svou politiku rovné daně a také ji v průběhu času neměnit? Vždyť ze začátku to byl jen "nápad", u kterého nejvíc záleží na parametrech (nezdaněná část × procentní sazba).
  • Proč si myslíte, že rovná daň pomůže, když tak nějak je nezdůrazněna hlavní myšlenka rovné daně a tou není stejná procentní sazba, ale jednoduchost? Nikde jsem totiž dostatečně důrazně neslyšel, že s příchodem superhrubé mzdy (psychologická záležitost) a stejné procentní sazby daně, je nejdůležitější odbourání VŠECH výjimek, úlev, pobídek, kliček, tedy minimálně těch, co nejsou nutné z členství EU.
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

Fredy
Počítal jste dopad rovné daně na DPH? Pokud ano, jak jste postupoval? V tisku se objevuje spousta zaručených čísel, ale nikdo nikdy neprozradí, jak k nim došel.
Proto jsem si udělal vlastní výpočet na základě údajů Českého statistického úřadu, konkrétně průměrných příjmů a výdajů na jednoho obyvatele a podle spotřebního koše. Vycházel jsem z toho, že snížená sazba DPH (5 %) je zastoupena ve spotřebním koši v průměru 28 % (potraviny, doprava, stravování a ubytování), něco málo je v nulové sazbě - 9 % (nájemné, zdraví, vzdělání) a zbytek (63 %) je v základní sazbě, dnes 19 %. Průměrná spotřeba na jednoho obyvatele je 88 257 Kč/rok. Údaje jsou z roku 2004. Pokud budou komodity zachovány v nulové sazbě a zbytek bude v jednotné sazbě 15%, tak mi vyšlo toto:

Současný stav:

  • 0% DPH – 7 943 Kč,
  • 5% DPH - základ daně: 23 536 Kč , daň: 1 176 Kč, celkem: 24 712 Kč,
  • 19% DPH - základ daně: 46 723 , daň: 8 879, celkem: 55 602 Kč,
  • celkem: 88 257 Kč/1 člena domácnosti.

Rovná daň 15 %:

  • 0% DPH – 7 943 Kč,
  • 15% DPH - základ daně 23 436 + 46 723 = 70 159 , daň: 10 524, celkem: 80 683 Kč,
  • Celkem 88 626 Kč/1 člena domácnosti.

Podle tohoto výpočtu se 15% rovná daň v průměru dotkne obyvatel jen nepatrně. Totéž příjmů státního rozpočtu. Koho se to dotkne více, tak jsou nízko příjmové skupiny, kde je podíl 5% sazby o něco vyšší, až 35 %. Naopak na tom vydělají rodiny s vyššími příjmy, kde je podíl 5% sazby naopak nižší, kolem 20 %.
Toto jsou jen čistě matematické postupy. Kde počítám s tím, že se zdraží potraviny z 5 na 15 % a zlevní spotřební zboží a služby z 19 na 15 %. Ve skutečnosti se to může lišit o mnoho doprovodných faktorů. Jako je nižší cena vstupů při výrobě potravin, tak proč zvyšovat ceny o 10 %? Své hraje i konkurence na trhu. Naopak pochybuji o tom, že by někdo výrazně zlevnil spotřební zboží o 4 %.
Pokud jsou mé výpočty (myslím základní smysl) špatné, tak kde jsem udělal chybu?
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

lukac

  1. Ve svem programu operujete se superhrubou mzdou, tj. vcetne odvodu zamestnavatele. Pro realistictejsi slib by Vas program mel take vysvetlit, jak se hruba mzda automaticky zvysi na superhrubou (ne ze bych si neumel predstavit jak to provest treba zakonem, ale proste to v tom programu neni).
  2. Obcas se mi zda, ze trvani na skutecne rovne dani ve smyslu tom, ze DPH i dan z prijmu bude procentualne stejna, nekterym lidem vadi (zejmena z pohledu zdrazeni potravin - i kdyz, od roku 1989 ma na rust potravin DPH naprosto nulovy vliv). Dvoji DPH se mi take nelibi, napr. pri stavbe domku musim platit DPH 19%, zatimco firma 5%, a takovychto podivnych pripadu, kdy se DPH pocita podle platce nebo dokonce podle trosku jine klasifikace v podstate stejne veci, je vice. Nicmene - jak se tvarite na rovnou DPH, nicmene s jinou procentualni sazbou nez u (rovne) dane prijmu?
  3. Nakolik je pro Vas zavazna sazba 15 % - vychazi tato sazba z nejakych vypoctu jako idealni, a pokud ano, z jakeho hlediska? (Ideu rovne dane podporuji, ale je tez otazka v jake vysi.)
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

Elf
Podporuje rovnou dan nejaky znamy svetovy ekonom? Nejsem uplne odbornik, ale nechapu proc davate rovnitko mezi rovnou dan a jednoduchy danovy system. Podle mne jsou to dva kroky, velka vetsina lidi souhlasi s jednodussim systemem, proc se tedy nesoustredite na byrokracii a slozitost systemu spise nez na to, jestli bude v jedne kolonce u vypoctu dane 0,15* prijem nebo trosku slozitejsi vzorecek? Mam trochu strach, aby to nebylo podle prislovi: kdo chce moc, nema nic (= ma KSCSSD).
Nakonec bych se chtel zeptat, jestli se planuje zruseni uplne vsech odpisu, aby to doopravdy byla rovna dan? A jestli je to vubec pravne mozne, treba u penzijniho ci zivotniho pojisteni?
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

J. Svoboda

  1. Proč lépe nepodáte (nevysvětlíte) lidem rovnou daň? Máte pocit, že je tato problematika dostatečně prezentována? Mnoho lidí vůbec nechápe, o co jde, a ČSSD si na tomto staví svoje úspěchy a připisuje si na vás body.
  2. Plánujete celonárodní kampaň na JEDNOZNAČNÉ vysvětlení všem vrstvám (TV, deníky apod.)?
  3. Nikde není řeč o kompenzacích postižené vrstvy obyvatel - těch slabších, na které si myslí a které si získává ČSSD.
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

xyz
Jak lze čísla uváděná v článku brát vážně? Jsou to hausnumera, nebo to nějaký skutečný ekonom spočítal, a kdo to konkrétně byl? Spočítal někdo dopady změn, nebo jsou to jenom předvolební kecy, které v koalici zapadnou v zapomnění?
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

Důchod za vlády ODS

Jan Kroa
Mám na Vás prosím několik otázek:

  1. Chtěl bych se Vás zeptat na spoření penzí. Uzákoníte, že občan, kterého se bude týkat Vaše penzijní reforma, takže dnešní třicátník, si bude muset určitou část odpuštěného sociálního pojištění povinně spořit (řekněme 50 %)?
  2. Potom se chci zeptat na určitou, pro mne, nesrovnalost. Když odpustíte zaměstnavateli určité procento ze sociálního pojištění a on je dá zaměstnanci na příspěvek pro budoucí důchod, co ten zaměstnavatel ušetří?
  3. Dále by mne zajímalo, jaké jsou náklady zaměstnavatele na zaměstnance (odvody na soc. a zdrav. pojištění) na Slovensku?
  4. Poslední otázka je směřována k Modré šanci: píšete, že zavedením rovné daně dojde k zjednodušení, zrušíte všechny odečitatelné položky a zůstane pouze jedna, jejíž výše se bude měnit. Proč najednou takový obrat?
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

slaninova.j@seznam.cz
Zajímalo by mne, jak bude ODS řešit situaci starobních důchodců. Konkrétně: mám 4 600 Kč předčasného starobního důchodu. Tento výměr byl přiznán v loňském roce. Doplatila jsem na tvrdost zákona 155/1995, který vznikal za vlády ODS. ČSSD tento zákon s chutí realizovala, šetří tím peníze ze státní kasy. Mám dotaz, zda ODS chystá změnu valorizací důchodů. Zda bude nejnižší důchody valorizovat více než ty vysoké.
Další dotaz zní, zda důchodci, kteří odejdou do předčasného důchodu, si budou moci přivydělat bez sankcí. Nebo zda chystáte minimální důchody pro jednotlivce či manželské páry. Ze dvou důchodů 11 000 se skutečně špatně žije těm, kteří vám před lety věřili, fandili vám a dali se na cestu podnikání.
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

Jan

  1. Bude se "zaručený příjem" ve výši 6 000 Kč měsíčně vztahovat i na důchodce? Jinými slovy, bude nahrazovat stávající starobní důchody?
  2. Jak bude prakticky zaručen přesun sociálních plateb zaměstnavatele do hrubé mzdy zaměstnanců?
  3. Jaké budou nákladové paušály pro živnostníky?
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

Anna
Mám několik dotazů:

  1. Jestliže se sníží odvody - sociální z 34 % na 15 % a zdravotní z 13,5 % na 10 %, kde se vezmou peníze na důchody dnešních důchodců a těch, kteří odejdou do důchodu v nejbližších letech a na zdravotní péči, kde už nyní je nedostatek peněz?
  2. Porovnala jsem si výpočet čisté měsíční mzdy podle současných pravidel a podle v článku uvedených informací. Pro rodinu se 2 dětmi se současným společným příjmem 30000 hrubého - podle ODS dostanou čistého zhruba o 5 000 méně, při 40 000 hrubého o 3 000 méně, při 60 000 hrubého o 1 000 víc, při 80 000 hrubého o 7 000 víc. Co vy na to?
  3. Zaměstnanec má platební výměr na určitou hrubou mzdu. Jak chcete donutit zaměstnavatele, aby m ji navýšil o odvody zaměstnavatele? Zaměstnavatelé se určitě budou snažit snížit své mzdové náklady.
  4. Důchodová reforma plně postihne dnešní 30 a mladší. Jaké záruky dáte dnešním 50-60letým, kteří odejdou do důchodu s cca průměrným důchodem, že v 75-80 letech nebudou živořit s životním minimem, protože v dobíhajícím současném systému nebudou peníze (sníží se odvody). Pár let před důchodem se těžko našetří významnější částka na stáří.
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

Ostatní

Petr Sikora
Pokud opravdu vyhrajete volby a prosadíte rovnou daň, a tím zjednodušíte daňový systém, tak se ptám kolik zbytečných úředníků se ušetří a propustí. Poslední dobou mám totiž pocit, že místo toho, aby tu byl státní úředník pro nás tak my jsme tu pro něho.
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

jrmr@atlas.cz
Ve úvodním článku rozhovoru jsem si přečetl "Nebo zrušení povinnosti mít pokladnu s fiskální pamětí." Slyšel jsem to i v mnoha vašich diskuzích.

  1. Zajímalo by mne, jakým způsobem potom budete odškodňovat firmy, které vložily nemalé finanční prostředky do poplatků za homologace, registrace, autorizace a podobně. Nabraly zásoby pokladen, které potom neudají.
  2. Jak se budete stavět k žádostem o náhradu škody osob povinných zavést v roce 2006 registrační pokladny, když tento zákon v roce 2007 zrušíte? Že by se vám to povedlo ještě v roce 2006, to silně pochybuji. Mít povinnost ze zákona registrační pokladnu po dobu 1 roku a pak ji vyhodit je trochu silná káva.
  3. Pokud se vám přece jenom podaří tento zákon zrušit v letošním roce, co ty firmy, které využily zákona o dani z příjmů, pokladnu uvedli do provozu do 30. 6. 2006 s výhledem na odpočet daně? Bude uznán, nebo nebude, když pokladnu nebude muset mít a odhlásí ji?
  4. Jak budete odškodňovat výrobce dovozce a vůbec jak hodláte zmírnit tu mezinárodní ostudu, kterou si Česká republika utrhne tím, že zákony v ní platí pouze rok?
  5. Vzhledem k tomu, že v této oblasti jsou proinvestovány miliardy korun a další jsou na spadnutí a škody budou nedozírné, tak mě napadá jen jediné: předvolební sliby jsou chyby. Jinými slovy: slib poděl 100, a pak preventivně ještě jednou 1 000 = % splnění. Nebo mi to jste schopen vyvrátit?
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

MarBen
Inspiroval Vás, ať již negativně či pozitivně, způsob vedení ekonomiky v době Vašeho působení v KSČ?
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

karel@asperox.com
Jak mě chcete přesvědčit, že bude vaše strana bojovat proti korupci, když vy sám jste nebyl schopen nic udělat proti tomu, aby sociální demokracie rozkradla Pozemkový fond?
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

Josef
Zajímá mě postoj ODS k těm státním podporám bydlení, které jsou poskytovány přes stavební spořitelny (a do určité míry i hypoteční banky). Jste zastánci těchto podpor, nebo byste je nějak upravovali? Nebylo by lepší řešení, např. podpora výstavby nájemních bytů apod.? To současné podle mého především umožňuje pohodlnou existenci stavebních spořitelen. I různé studie ukazují, že tato státní podpora pomáhá především těm, kteří jsou na tom finančně dobře - nemíří tedy k těm, kteří by ji skutečně potřebovali.
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.

evastarova@centrum.cz
Dobry den. Chci se zeptat p. Tlusteho, kdyz dnes pobiram nadceru příspěvek na osobu blízkou a jinou, co bude ,když vyhraje ods volby. Dcera ma zdravotni problemy, do skolky mi ji nevezmou. To budu bez peněz? Pracovat nemuzu - neni skolka a babicky nemohou, poradite mi. Dekuji.

Jirka
Škoda, že se ptáte pozdě a pan Tlustý Vám zřejmě neodpoví. Mě by toto také zajímalo, protože v Modré šanci píše, že se veškeré sociální příplatky, podpory, nezdanitelné a odpočitatelné položky zredukují na jedinou. A u mzdové / daňové kalkulačky na stránkách ODS je v poznámce uvedeno, že do výpočtu nejsou zahrnuty případné sociální dávky, které zůstanou všechny zachovány. Tak nevím, co vlastně chtějí. Netuším ani, proč stále dělají s parametry finální podoby svého programu tajnosti. Levice asi sotva bude chtít okopírovat program, kterého se její voliči bojí jako čert kříže.
Odpověď Vlastimila Tlustého na tento dotaz.



Otázky, na které Vlastimil Tlustý neodpověděl: (5. 5. pozn. red.: Dnes jsme byli informováni, že pan Tlustý bude na zbývajících odpovědích pracovat, jakmile se mu podaří na ně najít trochu času. Nechce se ovšem vyjadřovat k problematice případné povolební spolupráce se Stranou zelených.)

Tlap
Drtivá většina lidí nemá o daních ani páru, protože se jim o ně ze zákona na vlastní náklady stará zaměstnavatel. Nebylo by nejlepší prezentací jednoduchého daňového systému přenesení povinností spojených s odvody státu ze zaměstnavatelů na zaměstnance?

rbx67@email.cz
V loňském roce jsem zásluhou poslanecké iniciativy Vladimíra Doležala přišel o 20 tisíc Kč při vyvlastňování drobných akcionářů. Jak hodláte usměrňovat nemístné aktivity svých poslanců týkajících se lokálních a privátních zájmů nebo zájmů velkých společností ?

volím tedy jsem
chci se zeptat zda ODS někdy najde odvahu a omluví se za "českou cestu" ekonomické transformace, kterou zde provozovala v 90.letech až přivedla ČR do ekonomické recese a krachu polostátního bankovního sektoru. Také by mě zajímal Váš názor na ekonomické analýzy prof. Josepha Stiglitze, držitele Nobelovy ceny za ekonomii, který se dlouhodobě a soustavně zabýval ekonomickou transformací postkomunistických zemí a označil českou cestu privatizace za odstrašující příklad ve středoevropském regionu.
Závěrem by mě zajímal Váš osobní odhad, kolik si musel stát (potažmo daňový poplatník) do dnešní doby půjčit na sanaci zkrachovalého bankovního sektoru? Nemyslíte si, že tento dluh je hlavní příčinou vzrůstu našeho zadlužení na přelomu 20. a 21. století? Přizná někdy ODS dobrovolně občanům, že největší část veřejného dluhu je důsledkem šestileté vlády ODS v 90.letech? (Pozn. jednalo se o vlády koaliční, ale ODS měla obsazena všechna ekonomická ministerstva.)
Děkuji i za stručné odpovědi.

Nováková
Pane Tlustý, někdy mám dojem, že snad ani volby vyhrát nechcete. Proč by třeba někdo jako Vy nebo ještě lépe Ivan Langer toužil po náročné ministerské funkci? Takový místopředseda parlamentu ( min. 1500000 Kč ročně ), advokátní koncipient ( 1000000 Kč ročně ), pronajímatel ( mil ročně ), manžel ústavní činitelky přeci nebude chtít něco z toho vyměnit za náročnou činnost např. ministra vnitra a ještě k tomu finančně tratit (adv.k.). Takže dotaz: vypadá to, že ty vaše hlouposti, které nazýváte volebním programem, jsou jen takové divadýlko, vždyť v opozici se máte jako v bavlnce. Je to škoda, lidi co mají plné zuby ČSSDKČM by Vás volili, ale nikdo tomu vašemu programu nerozumí, i kdyby chtěl. Např. takový pan Julínek nebyl schopen vysvětlit Krausovi svoji reformu zdravotnictví. To byla ostuda! Jak chcete s takovýmhle materiálem vyhrát a vládnout? Co Vy na to? Je to tak složité? Proč nemáte nové lidi neopotřebované, např. z regionů, kteří mají dost energie, umějí se vyjadřovat, pohotově odpálit demagogy typu P-S-R-J. Není to náhodou proto, že Vám to takhle vyhovuje?

pepa.brabec@tiscali.cz
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na to, jak si představujete a zda si opravdu umíte představit povolení spolupráci ODS se Stranou zelených? Zejména mi jde o Váš názor na zelenými navrhovanou ekologickou daňovou reformu, která by vedla ke zdražení energií a na které zelení neústupně trvají. Reforma je podle mého názoru špatně nastavena, navíc zavádí několikanásobně větší daně než požaduje EU. Já se přiznám, že ze zeleného neracionálního fundamentalismu mám strach a případnou koalici si dovedu představit jen těžko.
Děkuji a zdravím Vás, J. Brabec

Jirka
do svého návrhu rovné daně zahrnujete i srovnání sazeb DPH. Ve volebním programu Strany zelených je vidět opačné tendence a p. předseda Bursík označil dokonce rovnou daň za primární problém programu ODS. ODS i SZ má v plánu zjednodušení daňové legislativy. Osobně by se mi velmi zamlouvalo, kdybyste dokázali najít kompromis v této oblasti, neboť je mi sympatická tendence přejít od zdanění příjmů ke zdanění spotřeby a kombinace obou daňových reforem se mi jeví velmi slibná. Rád bych se Vás proto zeptal, jak se Vám zamlouvá myšlenka ústupku ODS od srovnání DPH, kterou zelení spolu se spotřebními daněmi chtějí využít k rozlišení dopadu výrobků, příp. služeb na životní prostředí a zdraví?
Zelení by naopak podle mého názoru mohli ustoupit od progresívní vícesazbové daně z příjmů, neboť ta do jejich záměrů a logiky jaksi nezapadá. Jako jediný důvod pro jedinou sazbu DPH mne napadá zjednodušení daňových dokladů a omezení daňových úniků nesprávným použitím snížené sazby. Zvýšený výběr spotřebních daní a případně vyšší DPH na ekologicky nešetrné výrobky by mohly pokrýt nejen výpadek v odvodech pojistného (jejihož snížení je společným záměrem obou stran), ale také ve výběru daně z příjmů po sjednocení sazeb na 15%. Odpadl by tím také problém v podobě DPH na potraviny, jejíž nulovou sazbu bude těžké prosadit a 15% sazba na základní životní potřeby je často používaným strašákem odpůrců rovné daně. Argumentem pro rovnou daň z příjmů je spravedlnost a motivace k práci. Jaký důvod vede ODS ke sjednocení sazeb DPH, pokud na rovné DPH trváte? Děkuji za odpověď.

Hammer
vidíte budoucnost u daně z cených listů? Tato daň evidentně snižuje zájem o akciové a dluhopisové trhy a tím připravuje firmy a stát o peníze investice. Za odpověď děkuji.

Karel
jsem Vám velmi vděčný za tu - pro nezasvěceného nepředstravitelnou spoustu práce, kterou odvádíte a také za to, že se nenecháte odradit zlovolným pokřikem jeduplných protivníků.
Jako úplnou drobnost, nicméně také ilustrující chamtivost současného rozhazovačného a neefektivního státu uvádím následující skutečnost: OSVČ (v současném názvosloví), která již pobírá starobní důchod, je nucena odvádět (od určitého příjmu) ještě také "dávky" sociálního zabezpečení, které se již samozřejmě do výše jejího vlastního důchodu nijak nepromítnou. Tohle přece není solidarita, to je loupež. Souhlasíte?

Volby 2006: Ptejte se ekonomických expertů politických stran!

Není vám jasné, jak chtějí politické strany v případě volebního úspěchu spravovat tuzemské hospodářství a související ekonomické problémy? Máte výhrady k jejich plánům, připadají vám nereálné? Zajímá vás, kde vezmou peníze na splnění svých slibů nebo kde berou jistotu, že jimi navržená řešení budou fungovat?

Vlastimil Tlustý (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), Jaromír Soukup (SZ), Jiří Dolejš (KSČM) a Jan Kasl (SNK ED) čekají na vaše dotazy! Navštivte tuto stránku.


Co si o odpovědích Vlastimila Tlustého myslíte? Zhodnoťte je

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 5. 2006 19:53

Sorry pánové ,důchodové bylo vždy ať za soudruha Husáka,tatíčka Klause nebo důveryhodného Grose součástí státního rozpočtu.Přebytky NIKDY nezůstaly v systému a vždy byly do posledního haléře utraceny !!!!!!!!!!!! A je úplně jedno jestli na fabriky,nebo porcovali medvěda.A pak že to není forma daně.Cha.
A jen tak na okraj kdyby s přebytky z důchodového komanči nedotovali fabriky,tak by se jich polovina musela zavřít ,jak byly ztrátové.

Zobrazit celé vlákno

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 6. 2006 21:17

Aloisi, nereaguji na Tvůj příspěvek, ale dělám už rok rodokmen Hlisnikovských. Ozvi se! Jirka Stř. Čechy, jihli@post.cz

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ptejte se Vlastimila Tlustého!

26. 4. 2006 | Dana Chytilová

Ptejte se Vlastimila Tlustého!

Rovná daň pro každého? Snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění? Zrušení některých nepřímých daní? Vyrovnané veřejné rozpočty do 7 let od zavedení reforem? Toto a mnohé další... celý článek

Volby 2006: Ptejte se ekonomických expertů politických stran!

24. 4. 2006 | redakce Peníze.CZ

Volby 2006: Ptejte se ekonomických expertů politických stran!

Není vám jasné, jak chtějí politické strany v případě volebního úspěchu spravovat tuzemské hospodářství a související ekonomické problémy? Máte výhrady k jejich plánům, připadají vám... celý článek

Ideální důchodová reforma?

1. 9. 2004 | Ondřej Schneider

Ideální důchodová reforma?

Hlavní kritérium důchodové reformy je jediné: slušné, bezpečné důchody pro seniory a vypočitatelná a únosná zátěž pro zaměstnané. Důchodový systém bude tehdy správně nastaven, když... celý článek

Reforma penzí podle KSČM: nerespektuje pravidla

2. 7. 2004 | Martin Zika | 1 komentář

Reforma penzí podle KSČM: nerespektuje pravidla

Návrh komunistické strany u našich analytiků propadl na celé čáře. Podle nich totiž nerespektuje fakta a ekonomická pravidla a v podstatě není řešením problému. Jediná "pozitivní" stránka... celý článek

Reforma penzí podle ODS: nápad dobrý, ale...

29. 6. 2004 | Martin Zika

Reforma penzí podle ODS: nápad dobrý, ale...

Uskutečnění návrhu ODS by bylo z ekonomického hlediska za určitých předpokladů nejefektivnější, říkaji analytici. Zároveň ale dodávají, že v politice často bývají předpoklady nedosažitelné.... celý článek

Partners Financial Services