Kdy půjdete do důchodu? Vláda schválila věkový strop, má to ale háček

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 27. 3. 2016 | 32 komentářů
Češi mají v důchodu trávit čtvrtinu života. Návrh ministerstva práce schválila vláda, která tím také splní jeden ze svých slibů – návrat jasně stanoveného důchodového věku.
Kdy půjdete do důchodu? Vláda schválila věkový strop, má to ale háček

V červnu se upřesní, zda půjde o 65, nebo 67 let. Strop ovšem bude pohyblivý a má záviset na dalším demografickém vývoji. Důchodový věk tak nakonec zřejmě poroste i po roce 2030, jen o tom bude rozhodovat až další politická generace.

Čtvrtinu života by měli Češi trávit v důchodu. Zajistit jim to má nový zákon z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí, jehož věcný záměr schválila vláda. Současně tím – poměrně šalamounsky – splní jeden ze svých slibů, a sice návrat stropu na věk odchodu do důchodu. Ten v roce 2011 zrušila takzvaná malá důchodová reforma připravená pod vedením tehdejšího ministra Jaromíra Drábka.

Pokud zákon schválí i poslanci a senátoři, stanoví důchodový věk nově na 65 letech (jak navrhuje ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD), nebo na 67 letech (jak připouští ministr financí Andrej Babiš z ANO). K jedné z těchto variant se vláda přikloní až na konci června, předtím si k tomu ještě udělá propočty, řekl po jednání vlády Babiš.

Anketa

Těšíte se do penze?

Strop ale bude dočasný, má být totiž pohyblivý. Předpokládá se, že věk dožití i nadále poroste – a právě od něj se počítá „nárok“ na čtvrtinu života v důchodu počítá. O dalším posunu důchodové hranice ale mají rozhodovat až budoucí politici na základě demografických analýz. Aktuální to začne být až po roce 2030 – teprve tehdy totiž důchodový věk v Česku postupně vyroste na hranici 65 let, tedy na nový strop. V 67 letech se pak má v Česku začít chodit do důchodu podle současných pravidel až v roce 2044.

Proti zastropování se v připomínkovém řízení postavilo ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem. Podle něj by se měl nejdříve věk posuzovat, potom teprve upravovat. Ministerstvo práce vedené Michaelou Marksovou (ČSSD) kromě jiného argumentuje tím, že neexistenci pevně stanovené hranice vnímá veřejnost špatně. Podle Ministerstva financí se tak ale veřejnost dívá i na daně, přesto není možné je zrušit.

Kvůli zastropování by se mohl navíc zhoršit i stav veřejných rozpočtů, varuje ministerstvo financí. Česko by se mohlo propadnout mezi země s vysokým rizikem jejich neudržitelnosti. Právě kvůli budoucí udržitelnosti systému se v tuzemsku už dlouho mluví o potřebě důchodové reformy, jejíž vlastní verzi prosadila Nečasova vláda. Současná koalice ji naopak postupně opět zmírňuje.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Důchodový věk podle dnešních pravidel

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2016 11:42, radim

Vláda by se hlavně měla starat, jak přinutit firmy zaměstnávat lidi 50+. Volných míst je něco přes 105 tisíc, nezaměstnaných schopných okamžitě nastoupit na pracáku je něco přes 400 tisíc lidí. Z toho cca 100 tisíc lidí ve věku 50+. Kterým hrozí, že jak nezískají práci, nedostanou vůbec žádný důchod, protože nebudou mít odpracování 35 let.
Zájemců o práci 50+ s vysokoškolským technickým vzděláním a technickou praxí je na pracáku odhadem mezi 10 - 20 tisíci. Přesto firmy nechávají příslušné pracovní pozice neobsdazené, řvou, že nemají lidi a když někdo z nezaměstnaných o tyto pracovní pozice projeví zájem, firma ho prostě ignorují.

+175
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 3. 2016 5:48, Tarzan

To je ta slavná svoboda ...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přístup „ať se každý zajistí na stáří, jak chce“ by skončil katastrofou

7. 5. 2016 | Ondřej Tůma, Monika Veselíková | 31 komentářů

Přístup „ať se každý zajistí na stáří, jak chce“ by skončil katastrofou

Vymíráme? Skutečně nebude na důchody? Demograf a člen důchodové komise Tomáš Fiala uvádí v rozhovoru všechno na pravou míru.

Očima expertů: Konec důchodového věku. Do penze, kdy se vám zachce?

19. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

Očima expertů: Konec důchodového věku. Do penze, kdy se vám zachce?

Jeden by v sedmdesáti zastal práci za dva, druhý sotva v šedesátce přestal stíhat tempo. Pokud se ale narodili ve stejném roce, věk odchodu do penze mají stejný. Nebylo by lepší, kdyby... celý článek

Předčasný důchod 2016: Kolik budete brát, když do něj půjdete

3. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Předčasný důchod 2016: Kolik budete brát, když do něj půjdete

Kdo se rozhodne odejít do důchodu předčasně, musí počítat s nižší penzí. O kolik, spočítá naše kalkulačka. Peníze.cz přinášejí přehled pravidel pro všechny zájemce o předčasný důchod.... celý článek

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

2. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

Peníze.cz přinášejí sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2016. Spočítají, kdy půjdete do penze i jak vysoký důchod budete brát. Jestli vás čekají ještě dlouhé roky práce,... celý článek

Očima expertů: Má smysl určovat hranice důchodového věku?

9. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Má smysl určovat hranice důchodového věku?

V Česku se hranice odchodu do důchodu neustále posouvá. Sousední Německo se naopak snaží umožnit lidem odcházet do důchodu dřív než dosud. Můžou mít pracující sedmdesátníci na trhu... celý článek

Partners Financial Services