Stokoruna s Englišem. ČNB ukázala pamětní bankovku

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 9. 10. 2020
Stokoruna s Englišem. ČNB ukázala pamětní bankovku

Zdroj: ČNB

Česká národní banka plánuje v prvním pololetí roku 2022 vydat pamětní bankovku s portrétem prvorepublikového ministra financí Karla Engliše. Její výtvarnou podobu představila tento týden, autorkou je malířka Eva Hašková.

Jde o prostřední ze sady tří pamětních bankovek připomínajících budování československé měny. Tu první vydala ČNB v roce 2019, je na ní první československý ministr financí Alois Rašín. Třetí bankovka má vyjít až v roce 2026 a má připomenout Viléma Pospíšila, prvního guvernéra Národní banky Československé.

Malířka Hašková vyhrála soutěž na výtvarný návrh první bankovky z této série. Kvůli snaze o „zajištění určité výtvarné a technické jednotnosti řady“ ji ČNB vyzvala, aby navrhla i druhou a třetí.

ČNB může vydávat pamětní bankovky teprve díky novele, kterou politici schválili v roce 2018. Až do té doby mohla razit pouze pamětní mince.

Pamětní bankovky jsou určeny pro sběratelské účely, nemají v běžném oběhu nahradit dosavadní stokorunu s motivem Karla IV. Teoreticky lze jimi normálně platit (stejně jako pamětními mincemi), ale obchodníci mají právo je odmítnout.

Stokoruny s Englišem chce ČNB vydat jenom 20 tisíc kusů. Prodávat se mají v numismatických obchodech. Hned na začátku bude jejich cena zřejmě výrazně vyšší než nominální hodnota. Stokorunu s Rašínem dnes její majitelé nabízejí zhruba od tří tisíc korun.

Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

7. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

Zákon o prodejní době nedává smysl. Není v něm žádné vodítko, ve které svátky mají větší prodejny zakázáno prodávat a ve které ne. Takže kdo nechce párkrát do roka hledat, ten aby se... celý článek

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

6. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

Švýcarská společnost Victorinox, která proslula výrobou legendárních zavíracích armádních nožíků, je začne vyrábět ve verzi bez čepele. Nahradí ji například příslušenstvím pro cyklisty. celý článek

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Partners Financial Services